CORSAIR SABRE RGB PRO WIRELESS CHAMPION SERIES

CORSAIR SABRE RGB PRO WIRELESS CHAMPION SERIES

Myš, ktorá klame telom

Test

Na jar sa mi do rúk dostala vtedy nová herná myška Sabre PRO Champion Series od Corsairu a aj keď som mal voči nej nejaké výhrady a aj v článku som vypichol niektoré nedostatky, nakoniec mi prirástla k srdcu a pri svojom pracovnom notebooku som zostal s ňou a nie s inými myškami. Zdá sa však, že ju teraz nahradím inou myškou, aj keď veľká zmena to vlastne nebude. Je tu totiž novinka Corsair Sabre RGB PRO Wireless Champion Series. Tí bystrejší z vás už určite vyčítali, že hlavnou devízou oproti predchádzajúcemu modelu tu bude odstrihnutie kábla a tak to aj je. Zmenili sa však aj niektoré ďalšie detaily.

Pri pôvodnej myške som písal o tom, že sa snaží bojovať hlavne cenou a kvalitnými vnútornosťami, takže nejaké tie kompromisy tu museli byť a tie prišli najmä b oblasti dizajnu. Teraz to neplatí tak úplne. S odstrihnutím kábla a nejakými menšími zmenami prišla aj zmena cenovky myšky, ktorá je u nás stanovená na 99,99€. To je relatívne dosť a je to o 45 eur viac ako pôvodný model. Ak teda stále idete hlavne po cene, asi by ste sa mali popozerať po nejakej inej myške. Na druhú stranu je v rámci bezdrôtových myšiek stále relatívne lacná, no už nie je pre hráčov, ktorí „obracajú každú korunu“.

Strohé, jednoduché a vlastne aj ničím nezaujímavé balenie zostáva. Nájdete v ňom len ten nutný základ – myš, receiver, kábel na nabíjanie a dokumentáciu k myške. Viac nepotrebujete a cenu by to dvihlo ešte viac. Musím pochváliť, že sa zase nešetrilo na úplne všetkom, takže tu nájdete poctivo dlhé (1,8m) USB-C kábel na nabíjanie, prípadne na jej káblové používanie, keďže ju môžete používať počas nabíjania. Navyše je kábel opletaný, čo preferujem oproti klasickým káblom. Lepšie to pôsobí, menej sa to kazí.

Corsair Sabre RGB PRO Wireless Champion Series

Materiál myšky je taký jednoduchší a asi aj lacnejší čierny matný plast. Nie je to na úrovni top myšiek tejto značky, ale pôsobí na mňa o niečo málo lepšie ako na predchádzajúcom modeli. Stále však majte na pamäti, že sa tu výrobca snažil ísť s cenou dole a badať to. Rovnako je menej zaujímavý aj samotný dizajn myšky, ktorý je strohý, jednoduchý, obyčajný. Ale nie zlý. Myš nevyzerá zle. Len vyzerá jednoducho, čo vás môže osloviť, ak chcete striedmosť a nie nejaké výraznejšie extravagantné prvky.

Jednoduchšia je tak aj z pohľadu ergonómie. Dizajnovaná je pre pravákov a aj napriek jednoduchému dizajnu s ňou v ruke dokážete hrať hodiny. Bez kŕčov či iných problémov, jednoducho dobre sadne. A aj keď je prezentovaná ako myš pre FPS a esport hráčov, dobre sadne ku každému žánru, k práci alebo čomukoľvek inému. Jej maximálna výška je 43mm, dĺžka 129mm a šírka v najširšom bode 70mm. Rozmery sú tak rovnaké ako v prípade pôvodného modelu a radí sa tak medzi tie väčšie. Dobre sadne do rúk aj pri viacerých štýloch úchopu, najlepšie ale pri držaní celou dlaňou, ktoré je najpohodlnejšie.

Už pri pôvodnej myške bolo jasne badať, že Corsair skresáva nielen cenu, ale hlavne váhu, aby sa tak myška zapáčila hráčom, ktorí chcú myš čo najľahšiu. Pôvodná myška tak vážila len 69 gramov, čo bolo skvelé číslo. Teraz šiel kábel preč, čo znamená, že nejaká hmotnosť musela pribudnúť kvôli technológii bezdrôtového pripojenia. Výsledok je ale aj tak stále parádny a myš aj s bezdrôtovým pripojením váži len 79 gramov, čo je stále výborné číslo, ak chcete myšku čo najľahšiu.

O niečo zaujímavejšia je tentoraz spodná strana myšky. Stále lieta po podložke vďaka svojim PTFE klzákom, aby bola nielen presná, ale aj rýchla. Stále je dole aj tlačidlo na prepínanie DPI medzi prednastavenými profilmi a stále si myslím, že to nie je práve najlepšie riešenie. DPI si chcem prepínať aj počas používania a ideálne bez toho, aby som myš musel zdvihnúť a obrátiť. Ale to som ja a sú hráči, ktorí si toto riešenie pochvaľujú. Dole je teraz tiež prepínač na vypnutie myšky a prepínanie medzi Slipstream a Bluetooth režimami pripojenia. A za malou krytkou je tu tiež priestor na odloženie receivera priamo do myšky. Drobná dióda dole indikuje profil.

Celkovo myš obsahuje 7 programovateľných tlačidiel a primárne dve tlačidlá využívajú technológiu Quickstrike pre čo najrýchlejšiu aktiváciu a najnižšiu odozvu – aby ste súperov v novom nerealisticky bleskovom CoD zasiahli nepriateľov skôr než oni vás. Navyše využívajú kvalitné Omron switche, kde výrobca udáva životnosť 50 miliónov stlačení. Pri pôvodnej myške som mal výhrady voči lacno pôsobiacemu scrollovaciemu koliesku a na tomto sa nič nemení. Stále si myslím, že by mohlo byť lepšie a ani by sa to nemuselo odraziť na cene.

To najzaujímavejšie sa tu ale skrýva pod povrchom a prenieslo sa to aj do bezdrôtovej verzie. Ako som už spomenul, vybrať si môžete Bluetooth 4.2 pripojenie, ktoré je pomalšie (pre hráčov) a predĺži výdrž batérie. Ale hlavne Slipstream, k čomu už potrebujete receiver a dosiahnete tak extrémne rýchle pripojenie s odozvou pod 1ms a 2,000Hz hyper-polling rate. Toto sú čísla, vďaka ktorým hráte na úrovni káblového pripojenia. Myš je tak naozaj rýchla nielen pohybom, ale aj schopnosťou odosielať dáta o ňom. Je však aj presná. Je postavená na optickom senzore Marksman s maximálnym podporovaným rozlíšením 26000DPI, čo je viac, ako kedy vôbec budete potrebovať. Senzor podporuje nastavovanie rozlíšenia aj po 1DPI a 650 IPS tracking spolu so zrýchlením až 50G.

Corsair Sabre RGB PRO Wireless Champion Series

Myš priamo ponúka 5 onboard nastavení DPI, ale nastavovať si ich viete aj sami. Akékoľvek nastavenia si následne viete ukladať do pamäte na 3 profily priamo v myške. Tá sa dá používať aj v HW režime rovno pri vybalení z krabice a zapojení do PC (Macu, Xboxu...), ale ak z nej chcete vyťažiť viac, nainštalujte si iCUE a využite možnosti prispôsobenia, programovania tlačidiel, kalibrovania na rôzne povrchy alebo aj nastavenia RGB loga na chrbte myšky. Ak ale chcete meniť len základné nastavenia myšky a prepínať medzi nimi, dokážete to robiť aj len v HW režime.

Veľmi dobrá je tu výdrž batérie, ktorú má myška zabudovanú. Tá samozrejme závisí od vášho používania (aké máte nastavenia, či máte zapnuté RGB podsvietenie a podobne), ale stále dosahuje výborné čísla a od príchodu myšky som ju zatiaľ nabíjal len raz a pritom ju používam stále. V Bluetooth režime dokáže maximálne dosiahnuť 90 hodín výdrž, čo je pri reálnych podmienkach trochu menej, ale stále dosť. Pri využívaní Slipstream pripojenia to je maximálne 60 hodín. Samozrejme, oba údaje sú bez RGB podsvietenia. Ale ak ho nepotrebujete a chcete radšej skvelú výdrž, voľba je pre vás jasná.

Corsair Sabre RGB PRO Wireless Champion Series sa pravdepodobne na nejakú dobu stane mojou hlavnou myškou a je to veľmi slušná voľba. Cena je síce vyššia, ale ak chcete niečo bezdrôtové s kvalitnými črevami, pričom ste ochotní privrieť oči nad niektorými nedostatkami, nebudete sklamaní.


napísal matus_ace 16.9.2021
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR SABRE RGB PRO WIRELESS CHAMPION SERIES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19869)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk