CORSAIR SABRE PRO CHAMPION SERIES

CORSAIR SABRE PRO CHAMPION SERIES

Ideálny pomer ceny a výkonu?

Test

Herné periférie často prichádzajú nielen s funkciami navyše, ale aj s vyššou cenovkou. Za kvalitu a ďalšie možnosti si tak musíte priplatiť a v posledných rokoch sme svedkami toho, že cena sa cena niektorých periférií škriabe poriadne vysoko. O to zaujímavejšie je, keď sa nejaká známa značka začne pozerať aj opačným smerom cenového spektra, čo je v poslednej dobe oblasť, ktorá zaujíma výrobcu Corsair. Ten nám minulý rok priniesol naozaj lacnú hernú myš a teraz skúša skombinovať nízku cenu a naozaj bohaté možnosti tak, aby bol medzi týmito veličinami čo najlepší pomer.

V rukách totiž mám horúcu novinku Corsair Sabre PRO Champion Series a je to zaujímavá myška dvoch tvárí. Naozaj na nej vidieť snahu stiahnuť tu a tam cenu dole. Napríklad materiály sú na prvý pohľad odlišné od tých, ktoré Corsair používa na svojich myškách napríklad za stovku. Rovnako z pohľadu dizajnu myška nie je až tak výrazná. Ale prekvapí vás tým, čo všetko sa skrýva v jej „črevách“. Jednoznačne totiž nevyzerá na to, že by mala ponúkať nejaké výrazné nové technológie, no presne opak je pravdou.

Navyše cena nie je jediná vec, ktorá sa tu zosekávala dole. Corsair chcel totiž priniesť aj čo najnižšiu hmotnosť, takže vás prekvapí, že myška s takýmito rozmermi váži len 69 gramov. Ak teda hľadáte ľahkú hernú myšku, táto môže byť riešenie. Rozmery pritom naozaj nie sú malé a myška má 129x70x43mm. To sú pomerne štandardné rozmery a dokonca by som povedal, že by myška mohla byť aj trošku menšia. Na „claw“ alebo fingertip“ štýl úchopu je myška trochu veľká, ideálna je akurát tak na uchopenie celou dlaňou. Neberte to ako nejaké negatívum, veľkosť je vždy veľmi subjektívna pre myškách a kým pri G900 mi takéto rozmery neprekážajú, tu mi prídu zbytočné.

Corsair Sabre PRO Champion Series

Tvarom myška tiež veľmi nevyniká. Ergonomicky je prispôsobená pre pravákov, ale zároveň je veľmi jednoduchá. Na druhú stranu to stačí a dokážete ju mať v ruke aj celé hodiny bez toho, aby ste cítili nejaké problémy. Materiál je taký jednoduchý lacnejší plast, nie je to žiaden zázrak, ale v ruke to priamo neprekážal. Osobne mám ale radšej, keď sú bočné strany myšky vyhotovené tak, aby sa lepšie držali. Tu je všetko z toho istého materiálu. Jednoducho veci, ktoré neovplyvňujú herný výkon, sú tu lacnejšie. Klzáky sú už dôležitejšie pre výkon v hrách a tie sú už vyhotovené lepšie. Páči sa mi, že aj keď je cena tlačená dole, tak je kábel opletený a poteší aj jeho dĺžka 2,1m.

Corsair ju síce prezentuje ako myšku pre FPS a MOBA žánre, no ja osobne v MOBA hrách preferujem viac tlačidiel na myške. Na FPS je však výborná a bohato stačí, že má okrem dvoch hlavných tlačidle a rolovacieho kolieska aj dve ďalšie tlačidlá pod palcom na ľavej strane. Tie jemne vystupujú, aby neprekážali, zároveň sú ale dostatočne veľké a rozsiahle, aby ste ich kedykoľvek rýchlo stlačili priamo v akcii. Trošku mi vadí lacnejšie koliesko s gumovým povrchom, na ktorom je tiež vidno skresávanie ceny. Opäť, nie je to nejaká chyba, ale primárne používam drahšie myšky a už sa mi ťažšie zvyká na hlučnejšie veci s nie tak dobrým pocitom už na prvý dotyk. Nedokážem ale pochopiť rozhodnutie, že je tlačidlo na zmenu DPI umiestnenú na spodnej strane myšky. Hore je naň kopa miesta, ale ak chcete zmeniť DPI, musíte si ju tak vždy otočiť. Nevyzerá to ako veľký problém, ale ak máte radi rozdielne DPI podľa toho, čo aktuálne hráte (prípadne v čom pracujete), tak to je trochu otravné.

Viackrát som tu spomínal cenu, tak by už bolo načase ju aj prezradiť. Možno cenovka 54,99€ nevyzerá tak nízko, ale je pravdou, že v tejto cene nenájdete veľa myšiek, ktoré by boli takto nabité vnútornosťami. A kým vyššie som spomínal veci, ktoré sú daňou za to, aby výrobca stiahol cenu čo najnižšie, nižšie už uvediem veci, ktoré tú cenovku zdôvodňujú a celkový dojem z myšky ťahajú pomerne vysoko.

Corsair Sabre PRO Champion Series

Sú to napríklad tlačidlá, ktoré využívajú známe a kvalitné Omron switche s dlhou životnosťou (Corsair udáva 50 miliónov kliknutí). Koniec koncov s myškou mieria aj na profesionálnych hráčov, ktorým by mali vydržať niekoľko turnajov a aj všetko medzi nimi. Samotné tlačidlá využívajú Quickstrike technológiu, ktorá odstraňuje akúkoľvek medzeru medzi tlačidlom a spínačom, čo zvyšuje rýchlosť akcie v hrách, či už strieľate, alebo zosielate nejaké kúzla. Bežní hráči si to možno ani nevšimnú, ale pravdou je, že je myška v tomto ohľade naozaj veľmi rýchla.

A veľkou výhodou je, že nie iba v tomto ohľade, ale aj v ďalších. Príkladom môže byť aj použitá AXON Hyper-Processing technológia, ktorú táto myška obsahuje a je vďaka nej až 8x rýchlejšia ako bežné herné myšky. Jej polling rate je až 8000Hz, čo znamená, že myška odosiela údaje o svojej pozícii až 8000x za sekundu. Už štandardný polling rate 1000Hz je veľmi dobrý a bežný hráč si tento nárast až na 8000Hz asi ani nevšimne, no ak hráte online, každé zníženie oneskorenia a zvýšenie rýchlosti vám môže padnúť vhod.

Okrem toho všetkého myš využíva aj custom senzor PixArt PMW3392 s natívnou podporou rozlíšenia až 18000DPI, 450IPS a zrýchlením až 50G. Corsair tak chce ponúknuť nielen vynikajúcu rýchlosť, ale aj presnosť, čo sa myške naozaj podarilo. Je otázne, komu z vás vyhovie až také vysoké rozlíšenie, ale podpora tu je a rovnako aj možnosť nastavovania po 1DPI krokoch. Čo sa týka samotného senzora, ten sme mohli nájsť v myške Dark Core RGB Pro, čo je trochu iná cenová kategória, no hráči senzor používajú už rok a ukazuje sa ako veľmi kvalitný, nevynecháva a je presný.

Corsair Sabre PRO Champion Series

Keďže je myška okrem vyššie uvedených prvkov pomerne jednoduchá, nenájdete tu ani RGB podsvietenie, čo pravdepodobne mnohým z vás imponuje. Prispôsobiť si môžete prakticky len sivý pásik na spodnej strane myšky, no keďže ho nevidno, môže vám to byť jedno. Svieti tu zase len LED indikujúca aktuálne nastavenie DPI a aj tá je na spodnej strane. Upravovať tu toho ale môžete dosť a to prostredníctvom iCUE aplikácie, kde si môžete programovať tlačidlá, nastavovať DPI, kalibrovať myšku na daný povrch, meniť polling rate a mnoho ďalšieho. Aplikácia je pomerne jednoduchá a prehľadná, takže sa v nej aj nováčikovia budú vedieť orientovať. Myška má tiež internú pamäť na ukladanie vašich nastavení.

Corsair Sabre PRO Champion Series je myška, ktorá ma prekvapila. Klame telom, vyzerá lacno, no v jej vnútri sa skrývajú veci, ktoré prekonávajú aj mnohé drahšie myšky. Je rýchla a presná, určená hlavne pre hráčov, ktorí to s hraním myslia vážnejšie, ale možno každú investíciu do herného hardvéru detailnejšie zvažujú. Cenovka 54,99€ tak nespadá do budgetoviek, ale stále je dostatočne nízka na to, aby ste myške odpustili nejaké tie zaváhania v dizajne a zároveň boli až prekvapení tým, čo všetko vám za ňu ponúkne. Je rýchla, presná, horšie nadizajnovaná (a tlačidlo na prepínanie DPI na spodnej strane je obzvlášť zlé dizajnové rozhodnutie), no stále veľmi dobrá a bohato vybavená.


napísal matus_ace 8.4.2021
Páči sa mi! (+2)
CORSAIR SABRE PRO CHAMPION SERIES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19775)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk