XIAOMI CURVED GAMING MONITOR 34''

XIAOMI CURVED GAMING MONITOR 34''

8.0

Zakrivený herný monitor od Xiaomi

Test

Xiaomi sa už dlhšie pohybuje v oblasti monitorov a nechýba v nej ani herná ponuka. Zahrňuje zaujímavý ultrawide zakrivený monitor. Presnejšie 34-palcový 21:9 monitor s parametrami pre náročnejších hráčov. Okrem neho viete kúpiť aj 27-palcový Mi 2K Gaming monitor so štandardným 16:9 pomerom strán a v ponuke je aj neherný 27-palcový monitor.

Konkrétne tento 34-palcový monitor teraz viete kúpiť od 400 eur a za tú cenu dostanete veľký VA panel, vysoké rozlíšenie a aj 144Hz obnovovaciuu frekvenciu obrazu. Samotné špecifikácie vyzerajú nasledovne:

  • Panel: VA, 34 palcov, 21:9
  • Rozlíšenie: 3440 × 1440
  • Refresh: 144 Hz
  • Zakrivenie 1500R
  • Odozva: 4ms (g2g)
  • Farby: 16.7 miliónov (8-bit)
  • Svietivosť: 300 cd/m²
  • Farebnosť: 85% NTSC,  121% RGB
  • Prichytenie: stojan,  100x100 VESA
  • Kontrast: 3000:1
  • Synchronizácia: Freesync / G-sync compatible
  • Porty: HDMI 2.0 x 2, DP1.4 port x 2, AUDIO port x 1

Ak ste ešte nevideli alebo nemali 34-palcový monitor s 21:9 pomerom strán, čakajte ekvivalent 27-palcového 16:9 monitoru, ale natiahnutého do strán. Dostanete tak väčšiu plochu a lepšie sa vžijete do hry. Pri zakrivení vás monitor vtiahne ešte intenzívnejšie. Hlavne pri FPS hrách, racingovkách alebo podobných 3D hrách je to je veľmi pôsobivé. Nie je to však úplne ideálne na všetky typy hier a napríklad stratégie alebo 2D hry nevyhnutne zakrivenie nepotrebujú a niektorým aj škodí, podobne pracovné veci nemusia byť na zakrivenom monitore ideálne. Ale ak sa primárne hráte 3D veci,  pri nich si to užijete a na ostatné si zvyknete. 

Xiaomi Curved gaming monitor 34''
Xiaomi Curved gaming monitor 34'' 34-palcový monitor ponúkne veľký a pôsobivý obraz.
34-palcový monitor ponúkne veľký a pôsobivý obraz.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Ponúke VA panel s dobrými uhlami sledovania.
Ponúke VA panel s dobrými uhlami sledovania.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Desktop má rozsiahlu plochu, aj keď na farbách vidieť malý color banding.
Desktop má rozsiahlu plochu, aj keď na farbách vidieť malý color banding.





Dizajn monitora je jednoduchý a príjemný, žiadne herné vysvietenia, extravagantné tvary, ale jednoduchá noha, dizajnovo čistý zadný kryt a véčkový stojan sa budú dobre hodiť všade. Zaoblenie a spracovanie je na pohľad kvalitné a pekne to dopĺňajú magneticky odnímateľné plochy. Viete totiž odpojiť zadný kryt stojana, cez ktorý môžete previesť káble, a rovnako aj kryt portov má prekrytie. Káble tak viete takmer úplne skryť. 

Zo samotných portov monitor ponúka dva display porty 1.4  a aj dva HDMI 2.0 porty. Pridáva sa výstup na zvuk cez 3,5 mm jack.  Plus, samozrejme, napäťový kábel. Ten je rovno na 230V, keďže monitor má zdroj v sebe a nemusíte sa zabávať s tým kde uložíte externý zdroj ako pri niektorých monitoroch. Čo vám tu však môže chýbať, sú USB porty, hlavne ak ste zvyknutí na USB prepojenia. Nie je tu USB-C pripojenie a ani USB hub s USB-A portami.

Ovládanie má ovládacie tlačidlá a power tlačidlo vzadu. Mierne ďalej od pravého kraja, ale dobre na ne dočiahnete. Nenájdete tu reproduktory, nakoniec je to herný monitor primárne na PC a tam sa čaká, že hráči majú reálne reproduktory alebo headset. Pre konzoly nie je veľmi vhodný, keďže tie sú stále obmedzované na 16:9 rozlíšenie. Oproti tomu PC hry už autori aspoň na 90% plne prispôsobujú aj na ultrawide 21:9 alebo dokonca aj na 32:9.  Tieto 21:9 monitory ponúknu 3440 × 1440px, čo je ideálne rozlíšenie, ako vzhľadom na veľkosť, tak aj potrebný výkon PC.  K tomu je tu 144Hz podpora a pri nej rátajte, že pre plné využitie musíte ísť cez Display Port, ak pôjdete cez HDMI, priepustnosť vás obmedzí na 100Hz. Obrazovka má 1500R zakrivenie, čo je taký ideálny priemer, nie je to príliš zahnuté, ani to nie je príliš ploche. Veľmi dobre to pri tejto 34-palcovej veľkosti vyznieva a obraz máte všade pred očami. 

Xiaomi Curved gaming monitor 34''
Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Zaoblenie je akurátne, ani príliš veľké, ani malé.
Zaoblenie je akurátne, ani príliš veľké, ani malé.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Štyri porty sú dostatok, aj keď vám môže chýbať USB hub.
Štyri porty sú dostatok, aj keď vám môže chýbať USB hub.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Stojan je dobre stavaný a dizajnovo jednoduchý. Káble viete presunúť cez stojan.
Stojan je dobre stavaný a dizajnovo jednoduchý. Káble viete presunúť cez stojan.





Ak by ste rozmýšľali nad tým, aký výkon na monitor potrebujete, napríklad RTX 3070 grafika rozbehá väčšinu hier v 3440 × 1440 na 60-70 fps pri maximálnych nastaveniach, multiplayerovky bez problémov nad 100 fps. Možno ideálna grafika je RTX 3080, kde náročnejšie hry idú väčšinou okolo 90 fps, multiplayerovky môžu ísť aj na maximum. Ale aj keby nešli, G-sync to ako tak stabilizuje pri Nvidia kartách a Freesync pri AMD kartách.

Čo sa týka samotnej obrazovky, je tu VA panel so 4ms obnovovaním, kde VA v týchto obrazovkách ponúka dobrý obraz a verné farby (121 % RGB je na hranie viac ako dostačujúce) a zároveň nemá IPS glow. V ohľade podsvietenia ponúka 300 nitov, čo je na PC monitor slušný jas a viac reálne nepotrebujete, aj keď je to maximum, a teda nemá HDR. HDR pri PC monitoroch začína od 400 nitov. 

Pri VA Paneloch býva aj color banding, niekde je výraznejší, niekde menej. Tu vidieť malé skoky v prechodoch farieb, ale nie je to výrazné. Skôr treba rátať, že ide o VA panel so 4ms obnovovaním, pri ktorom budete pri tmavších scénach vidieť traily, respektíve ghosting za objektmi, pri svetlých nie (svetlé pixely sa obnovujú rýchlejšie). Takže vo FPS akciách a multiplayerovkách bude obraz parádny, ale v temných hororoch môžete vidieť malé rozmazania pri pohybe. Eventuálne to nemusí vadiť, ale viete si to doladiť cez menu na monitore, kde sa dá nastaviť Response time, Noise reduction a Motion response time, alebo aj znížením frekvencie na vstupe na 120Hz alebo 100Hz. 

Okrem toho menu ponúka štandardné nastavenia farebnosti, jasu, nechýbajú profily, ako aj zapnutie alebo vypnutie FreeSyncu/Gsyncu. Zaujímavý, aj keď nie veľmi praktický doplnok, je rozdelenie obrazovky a zobrazenie jednotlivých vstupov, kde si viete obrazovku rozdeliť na dve a v každej zobraziť iný vstup. Malý problém je, že každá obrazovka má 10.5:16 a obraz je tam stlačený. V druhom režime zobrazenia si viete druhý vstup zobraziť v niektorom rohu monitora v rôznych veľkostiach.

Xiaomi Curved gaming monitor 34''
Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Menu má bohaté možnosti a je dobre ovládateľné.
Menu má bohaté možnosti a je dobre ovládateľné.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Viete si rozdeliť obrazovku aj na dve časti, napríklad na polovicu, aj keď obraz sa vtedy stlačí.
Viete si rozdeliť obrazovku aj na dve časti, napríklad na polovicu, aj keď obraz sa vtedy stlačí.


Xiaomi Curved gaming monitor 34'' Monitor je na hranie parádny, aj keď na prácu a browsovanie internetu už nemusí byť ideálny.
Monitor je na hranie parádny, aj keď na prácu a browsovanie internetu už nemusí byť ideálny.





Xiaomi v tomto monitore ponúkne parádne veľkú plochu na hranie a sledovanie filmov, decentný obraz aj jednoduchý a dobre dotiahnutý dizajn. K tomu táto kombinácia 21:9 pri 34-palcovej uhlopriečke so zahnutým displejom a aj v rozšírenom 1440p rozlíšení a s vysokou obnovovacou frekvenciou je jedným z nových populárnych štandardov. Veľmi dobre sa na tom hrá, rozlíšenie je vysoké a rýchlosť veľmi dobrá. Konkrétne tu je však škoda absencie HDR a 4ms G2G odozvy, tú pri 144Hz už vidíte.

34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor kúpite na Alze za 465 eur.

Na heureke kúpite od eur


napísal saver 8.4.2022
Páči sa mi!
8.0
XIAOMI CURVED GAMING MONITOR 34''
+ dobrý pomer ceny a ponuky
+ pôsobivý obraz pri masívnych 34 palcoch
+ kvalitné vyhotovenie
- môže vám chýbať HDR, alebo USB porty
- VA panel vytvára ghosting pri tmavých farbách


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk