MOGA XP7-X PLUS

MOGA XP7-X PLUS

Univerzálny ovládač s powerbankou

Test

Musím sa priznať, že kedysi som mobilnému hraniu holdoval o niečo viac ako teraz. Bola to éra starých Java hier, ktoré sme si sťahovali do farebných tlačidlových telefónov a našli sa tam aj naozaj slušné tituly. Napríklad taký Splinter Cell v roku 2003 bol dosť podarený. Teraz je to samá free to play multiplayerovka, ktorá loví veľryby a bežnému hráčovi nemá čo dlhodobo ponúknuť. Ale zjavne som jediný, keďže mobilné hranie rastie viac ako kedykoľvek predtým, na čo začínajú reagovať už aj firmy. Takže na mobily prechádza čoraz viac vydavateľov a skúša sa to aj rôznymi inými modelmi, napríklad cloudom. To všetko si vyžaduje aj zodpovedajúce ovládanie, keďže nie všetko sa pohodlne a presne ovláda šúchaním prstami po displeji.

Existuje mnoho riešení – jednoduché držiaky na gamepad a mobil, násady ale aj priamo gamepady. Tých rozhodne nie je málo, nájdeme kopy čínskych, ale aj o veľkých značiek, napríklad Razer, Nacon alebo MOGA. Nám sa teraz dostala do rúk práve novinka MOGA XP7-X Plus a má šancu sa zaradiť medzi tie najlepšie. Pričom už na prvý pohľad je jasné, že je to ovládač určený hlavne na cloudové hranie prostredníctvom Xbox Game Pass Ultimate, ale hravo si poradí aj s obyčajnými mobilnými hrami. Navyše ho dokážete pripojiť aj k PC a využívať ako normálny gamepad aj tam. Je tak naozaj univerzálny, chýba snáď len pripojenie k Xboxu. Akurát teda z mobilov zatiaľ podporuje len Androidy.

Balenie je jednoduché, elegantné, ale prekvapivo bohaté pohľad na krabicu navyše prezradí, že toto je oficiálne licencovaný Xbox produkt, takže sa nemusíte báť, že príde nejaký update a ovládač bude zrazu nefunkčný. V balení teda okrem ovládača nájdete aj odnímateľný stojan, dvojmetrový Micro USB-USB kábel a 30cm dlhý Micro USB-USB C kábel. Nesmie chýbať dokumentácia. Dlhší kábel je na nabíjanie alebo pripojenie k PC, kratší zase okrem nabíjania využijete na káblové pripojenie k telefónu.


Dizajnovo vychádza XP7-X Plus z Xbox gamepadov, aj keď samozrejme museli prísť rôzne úpravy, aby to bolo ľahké, malé, prenosné a dal sa do toho strčiť telefón. Pritom si ovládač poradí s veľkým rozsahom mobilov a dokonca s ním viete používať aj malé tablety. Má totiž rozťahovací teleskopický stred, takže doň pohodlne vložíte zariadenia až do veľkosti 7.13“. V základnej konfigurácii obsahuje aj stredový blok, ktorý viete vybrať a otvoriť, čím sa zmení na stojan, kde môžete dať mobil a pokojne aj veľký tablet. Alebo jednoducho stredový blok zasuniete, pripojíte sa k PC a máte v rukách ovládač s rozmermi tradičných gamepadov, akurát širšie.

Ovládač je ale aj hrubší, trošku masívnejší. Ponúka však asymetrické analógové páčky, pomerne veľký a dobrý D-pad na ľavej strane, na pravej sú zas ABXY tlačidlá. Aj keď mi trochu prekáža, že nemajú rovnakú výšku, ale kopírujú zahnutie ovládača. Nechýba tu ani Xbox tlačidlo a tradičné „Start“ a „Select“ tlačidlá. Okrem toho ale má aj dosť prvkov navyše. Na zapínanie ovládača slúži Xbox tlačidlo, ktorým ho tiež vypnete. Na pravej strane dole je zelené programovacie tlačidlo. Vľavo dole je zase prepínač na prepínanie medzi Bluetooth a káblovým režimom. Vedľa ľavého analógu je tlačidlo na zobrazenie stavu batérie. Ľavá strana má na zadnej hrane tlačidlo powerbanky a pravá strana na nej má zase párovacie tlačidlo pre Bluetooth.

Vzadu zase na každej strane nájdete po jednom programovateľnom tlačidle. Na ne môžete namapovať ostatné tlačidlá, ale napríklad aj stlačenie analógov, takže to prebieha trochu intuitívnejšie. Programujete spomínaným zeleným tlačidlom na spodnej hrane vpravo a je to naozaj jednoduché. Akurát umiestnenie zadných tlačidiel by mohlo byť aj o niečo intuitívnejšie. Sú tak na dosah prostredníkmi, pričom väčšinou je to na gamepadoch skôr na prstenníky. Aj prostredníky ale musíte pre dobré stlačenie tlačidiel viac ohnúť.

Zadné tlačidlá a triggery sú pomerne zaujímavé tým, že majú menší rozsah stlačenia, ale fungujú dobre. Do LB a RB prakticky len tak ťukáte a ich stlačenie si ledva všimnete, ale zase nestlačíte ich len tak náhodou. Triggery sú dobre vytvarované, ale opäť majú len menší rozsah stlačenia. Dobré ale je, že v priebehu stlačenia nekladú lineárnu odozvu, takže kým na začiatku idú ľahšie, na úplné stlačenie už potrebujete trošku viac sily. Toto je vec, ktorú často gamepady ignorujú, pritom ju ale hráči pri ovládaní hier ocenia.

Rozťahovací mechanizmus je jednoduchý, ale zato pevný. Na roztiahnutie potrebujete určitú dávku sily, takže sa vám nebude otvárať sám. Zároveň, keď už do ovládača vložíte telefón či tablet, bude v ňom naozaj pevne a dobre držať. Ovládač používam už nejakú dobu a aj keď sa k nemu nesprávam v rukavičkách, drží pevne, nič tu nepraská, neprehýba sa (nad mieru) a podobne. Stojan na telefón či tablet je veľmi jednoduchý, ale zdá sa, že to stačí, aby ste so pohodlne napríklad doma na stole obrazovku dostali do vhodnej polohy a hrali s ovládačom v rukách.

S ovládačom som odohral nejaké mobilné hra a dosť z Game Passu, pričom žánrovo som to mal naozaj pestré. Skúšal som FPS (aj keď Battlefield fakt nie je hra na malé displeje a nešlo mi to veľmi dobre), skúšal som racingovky alebo aj bojovky a podobne. Ak si raz zvyknete na to, že máte ruky ďalej od seba ako na klasickom gamepade, tak je ovládanie veľmi pohodové a možno aj časom zabudnete, že hráte na mobile s takýmto mobilným ovládačom. Príjemne sa drží, ovládacie prvky sú spracované kvalitne, ich rozmiestnenie je dobré. Akurát len výšku ABXY tlačidiel by som naozaj zjednotil. Takto je napríklad A ťažšie stlačiteľné ako iné. Vyššia výška by pomohla.


Navyše je tu niečo, čo v MOGA nazývajú Boost mode. Ovládač totiž obsahuje vlastnú powerbanku. Síce len s kapacitou 2000mAh, čo nie je žiaden zázrak, ale zase na druhú stranu vám to dokáže zachrániť krk (a telefón), ak sa na cestách zabudnete a preženiete to s hraním tak, že si telefón vybijete. Táto powerbanka navyše ponúka aj bezdrôtové nabíjanie, takže vložený telefón (vložený bez puzdra a správne) dokáže priamo počas hrania nabíjať a bez káblov. Je to šikovná možnosť navyše, ktorá navyše naozaj vie pomôcť, keďže mobilné hranie vie byť energeticky pahltné a aj keď kapacita nie je veľká (a nabíjanie nie je rýchle), stačí aspoň na to, aby ste sa dostali k možnosti naplno si nabiť mobil.

MOGA XP7-X Plus možno nie je najlacnejší mobilný ovládač a ak vám ide o cenu, nájdete aj lacnejšie, ale zase cenou nijako neprekonáva kvalitnú a značkovú konkurenciu od Razeru, Naconu a iných. Navyše za svoje peniaze (zhruba stovka) dostanete kvalitný ovládač aj s nejakými tými možnosťami navyše. Nemyslím tým len powerbanku s bezdrôtovým nabíjaním, ale aj programovateľné tlačidlá, stojan pre mobil či tablet a možnosť využiť ho aj ako obyčajný gamepad pre PC. Je to univerzálny, dobre vybavený a dobre vyrobený ovládač, ktorý rozhodne nebude zlou voľbou.


napísal matus_ace 17.10.2022
Páči sa mi! (+1)
MOGA XP7-X PLUS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk