CORSAIR KATAR ELITE WIRELESS

CORSAIR KATAR ELITE WIRELESS

Ďalší bojovník v ľahkej váhe

Test

Aj vy ste si všimli, že bol tento rok na nové herné príslušenstvo relatívne slabý? Koľko skutočných noviniek sme dostali? Pár volantov, klávesníc, myšiek a headsetov. Možno nejaký ten gamepad. Ale všetko to malo jednu vec spoločnú – len máločo z toho bola skutočná novinka, častokrát to sú vylepšené verzie, refreshe, upgrady a podobné varianty na už známe kúsky. Navyše išla hore aj cena, dostupnosť je zase dosť zlá. Na to všetko existujú objektívne príčiny a majú spoločného menovateľa v situácii, kedy svet ide z jednej krízy do druhej. Nie je to ideálna situácia, ale našťastie sa dajú nájsť aj zaujímavé novinky.

Navyše to nemusí byť ani za nejakú prehnanú cenu. Väčšina ostatných vecí ale platí. Corsair Katar Elite Wireless nie je úplná novinka, ale vylepšená verzia už predtým známych Katar myšiek. Ako ste ale asi vyčítali z názvu, toto je ich najlepšia verzia. Hore tak išla cenovka, ale nie bez toho, aby s ňou stúpli aj špecifikácie. Elite verzia tak nielen odstriháva kábel, ale obsahuje aj najmodernejšie črevá a Corsair ju z hľadiska funkcionality veľmi pekne vybavil. Zachováva pritom čo najnižšiu hmotnosť. To všetko za €79.99, čo nie je zlé, aj keď už myška vstupuje do tvrdšieho konkurenčného prostredia.

Rozkaz znel jasne – rýchlosť, presnosť, responzívnosť a nízka hmotnosť. Niektoré ďalšie veci tak išli trochu bokom a je to badať. Napríklad by ste v balení márne hľadali čokoľvek navyše, čo by mohlo pridať na hodnote. Je tu myš, kábel, receiver, dokumentácia a koniec. Kábel je USB-C, pomerne pevný, dlhý 1,8m, ale nie je opletaný. Pri bezdrôtových myškách to až tak neprekáža, nemáte ich na kábli až tak často. Ale opäť musím pochváliť balenie, ktoré sa snaží minimalizovať plasty. Sú tu dokopy len dve plastové vrecká.

Corsair Katar Elite Wireless

Viackrát som spomínal snahu priniesť čo najnižšiu hmotnosť a pritom postaviť myš na kvalitných špecifikáciách. Výsledkom je celková hmotnosť len 69 gramov (bez kábla), čo je veľmi slušné na bezdrôtovú myš. Nenájdete tu pritom také výstrelky, ako napríklad perforovaný povrch. Je to klasický dizajn a aj pomerne klasický veľkosť, takže odtučňovacia kúra neprebehla rezaním rozmerov. Nová Katar Elite má rozmery 115.8mm x 64.2mm x 37.8mm. Ako ste si určite všimli na okolitých obrázkoch, dizajn myšky je symetrický, ale nie je vhodná pre ľavákov. Bočné tlačidlá má len na ľavej strane.

Myš ponúka 6 programovateľných tlačidiel. Máte tu teda dve hlavné Quickstrike myšítka s mechanickými Omron spínačmi (s udávanou dobou životnosti 60 miliónov stlačení). Medzi nimi je plastové scrollovacie koliesko, ktoré viete taktiež stlačiť. Za ním je drobné a pekne zapustené tlačidlo určené primárne na prepínanie DPI počas používanie. Posledná dvojica tlačidiel je pod vaším palcom, kde pekne sadnú, sú dobre dostupné a dobre sa aj stláčajú. Vpredu je USB-C port, na spodnej strane zase slider na zapnutie (a prepínanie bezdrôtového pripojenia) spolu s úložným priestorom pre receiver na prenášanie. Nechýbajú dve veľké kĺzne PTFE plochy, vďaka ktorým je pohyb hladký.

Nedá sa povedať, že by bola myš nejakým etalónom ergonómie, ale v zásade to nie je také zlé. Vhodná je skôr na claw alebo fingertip typ držania, vďaka svojmu tvaru a veľkosti. Používam ju však každodenne mnoho hodín už pár týždňov a vôbec to nie je zlé. Sú aj pohodlnejšie myšky, ale aj horšie. Navyše pohodliu naozaj veľmi pomáha nižšia hmotnosť. Po oboch bokoch je povrch mierne textúrovaný, aby sa vám myš aj dobre držala a nešmýkala sa vám v rukách, keď hráte naozaj dlho a ruky sa vám potia.

Asi si hovoríte, že keď sú k tomuto všetkému v myške ešte aj kvalitné črevá, muselo sa šetriť niekde inde. A máte pravdu. Materiály pôsobia lacno a pravdepodobne aj sú. Je to taký ten lesklý plast, na ktorom hneď vidieť šmuhy z prstov, takže myšku treba každú chvíľu utierať. Ak vedľa nej postavíte niečo drahšie od Corsairu, v kvalite plastov ihneď zbadáte rozdiel. Rovnako koliesko je len plastové a lacnejšie. Nie je nutne zlé, dokonca je tiché, ale sú aj lepšie. Celkovo to netreba vnímať nejako prehnane negatívne, keďže ak niekto ide aj po cene a uprednostní bezdrôt s kvalitnými špecifikáciami, vonkajšie vyhotovenie nemusí byť až také podstatné.

A čo sa teda skrýva pod plastovým puzdrom? Kvalitný, rýchly a presný optický senzor Marksman, ktorý Corsair vyrobil spolu s PixArt. Natívne podporuje až 26000DPI, čo je ohromné číslo na takúto myš. Nastavovať si ho pritom viete dokonca po 1DPI krokoch, takže naozaj presne. Minimálne je ale 100DPI. Senzor zvláda zrýchlenie až 50G a prekvapuje podporou trackingu až 650IPS. Napríklad G502X toľko nedosahuje. Na druhú stranu je otázne, či si tieto extrémne čísla pri hraní väčšina hráčov dokáže vôbec všimnúť.

O bezdrôtový prenos sa stará Slipstream technológia, takže v hernom režime získavate oneskorenie menej ako 1ms, čo je už štandardom v týchto herných myškách. Pripojenie podporuje polling rate až 2000Hz, čo je taktiež skvelé. IFS technológia sa zase stará o pripojenie k najvhodnejšiemu kanálu. Okrem Slipstream môžete využiť aj Bluetooth pripojenie a myš môže byť súčasne pripojená k viacerým zariadeniam. Akurát sa vždy na nej prepnete, kde pracujete teraz. Podporuje PC, Mac, mobily, konzoly, jednoducho všetko, kde by ste ju mohli chcieť používať. Na konzolách a mobiloch však nefunguje cez Slipstream a musí vám tiež stačiť „len“ 1000Hz polling rate.

Corsair Katar Elite Wireless

Podľa spôsobu pripojenia sa následne odvíja aj výdrž batérie. Myška obsahuje vlastný zabudovaný akumulátor, na ktorom vydrží 60 hodín pri Slipstream pripojení a veľmi slušných 110 hodín na Bluetooth pripojení. Samozrejme, vplyv majú aj ďalšie nastavenia, ako napríklad polling rate, DPI a RGB podsvietenie loga. Detailne sa v tom všetkom môžete vŕtať v iCUE aplikácii, ale nejaké základné nastavenia zvládnete aj bez nej. Nastavovanie je pohodlné aj rýchle, ale ak sa bojíte, že sa v tom nebudete vyznať. Myška sa dá používať rovno po vybalení a zapojení. Len si naklikáte preferované DPI na tlačidle. Čo sa týka profilov, nájdete tu pamäť len na jeden.

Corsair Katar Elite Wireless síce nie je nejakou veľkou novinkou, ale ponúka veľmi slušný upgrade už tak kvalitného herného hlodavca. Za nie úplne najhoršie peniaze vás zbaví kábla, pričom zachováva nízku hmotnosť a dopĺňa to veľmi dobrými špecifikáciami, ktoré dorovnávajú a občas aj prekonávajú konkurenciu. Nejaké kompromisy tu, samozrejme, sú. Bez nich by sa myš zaradila do vyššej cenovej kategórie. Ale aj tak si myslím, že ponúka veľmi dobrú kombináciu, ktorá si nájde fanúšikov. A to najmä takých, pre ktorých nie je dôležitý výzor, ale to, ako sa myš správa pri hraní.


napísal matus_ace 28.11.2022
Páči sa mi! (+2)
CORSAIR KATAR ELITE WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk