LOGITECH G502 X, X LIGHTSPEED & X PLUS

LOGITECH G502 X, X LIGHTSPEED & X PLUS

Ikona s novými technológiami

Test

Sme herný web a pri hrách sa často môžeme baviť o legendách. Jednoducho ikonických značkách, ktoré prežili dlhé roky, stále majú cveng a nové iterácie hráčov stále lákajú. Ale čo hardvér? Existujú aj v ňom legendy? My starší radi spomíname na nejaké Voodoo grafiky a podobné, ale dnes sú tie značky už mŕtve. Logitechu sa ale darí prinášať periférie, ktoré medzi hráčmi naozaj bodujú, pričom nové verzie lákajú pozornosť. Ak by som nejakú myš mal označiť za legendu, bola by to G502. Tá nadviazala na G500s v roku 2014 a odvtedy si získala milióny hráčov naprieč niekoľkými verziami.

A kým zatiaľ sme tu mali 4 verzie G502 myšiek, teraz Logitech prináša hneď tri verzie naraz. Sú to Sú to G502 X, G502 X LightspeedG502 X PLUS. Všetky tri majú rovnaký základ, sú to prakticky rovnaké myšky, ale líšia sa v detailoch a v pripojení. X je základný model dostupný za 89,99€, X Lightspeed odpája kábel a prináša bezdrôtové pripojenie za 149€, no a X PLUS je nová vlajková loď tejto triedy za 169€, pričom za príplatok získate aj štýlové RGB podsvietenie. Keďže sú všetky myšky vlastnosťami totožné, v rámci recenzie sme sa pozreli na tú najvyššiu – Logitech G502 X PLUS.

Na začiatok ešte jedna dôležitá informácia. Nové G502 X myšky nie sú dôležité len preto, lebo nadväzujú na hráčmi zbožňovaný modelový rad. Dôležité sú hlavne preto, že v nich Logitech zavádza moderné technológie, ktoré neskôr bude rozširovať aj do ďalších svojich herných myšiek. Aktuálne sú tak G502 X myšky technologicky najviac nabité myšky v ponuke Logitechu. Možno aj práve kvôli tomu majú vyššie ceny, ako sme zvyknutí. Pritom na samotnom balení nedávajú badať, že ide o nejakú technológiami nabitú novinku. Balenie je klasický Logitech, možno by ste si ho aj zamenili s inou myškou tohto výrobcu. Pochváliť musím materiály, kde nenájdete plasty.

Logitech G502 X, X Lightspeed & X PLUS

Dizajn G502 je pre mnohých hráčov takpovediac posvätný. Myšky patrili medzi tie ergonomicky najviac odladené pre pravákov, takže v tomto ohľade Logitech veľmi nemenil, aj keď je pravda, že detaily sa dočkali nejakých menších úprav, aby myšky pôsobili modernejšie. Ergonómia je ale stále špičková, myš do ruky parádne sadne, ovládacie prvky sú intuitívne dostupné, myška sa aj celé hodiny používa neuveriteľne pohodlne. Takto si predstavujem hernú myš, pohodlná je dokonca pre rôzne druhy úchopov. Aj keď opäť prízvukujem, že toto je myš výhradne pre pravákov.

G502 X PLUS má rozmery 131,4 x 131,4 x 79,2 mm, takže také klasické, skôr pre väčšie ruky, ale dokážu si s ňou parádne zahrať aj ľudia s menšími rukami. Pluska váži 106 gramov, čo nie je práve najmenej, ale stále je to veľmi dobré. Ďalšie dve verzie sú ľahšie a X verzia je najľahšia, pričom váži len 89 gramov, čo je skvelá nízka hmotnosť pri takýchto črevách. Na spodnej strane sú tri väčšie kĺzne plochy a jedna menšia z PTFE, vďaka ktorým myška parádne lieta po podložke. Nové modely sú pritom kompatibilné aj s podložkami G Powerplay.

Dve hlavné tlačidlá sú naozaj dlhé a príjemne sa stláčajú po celej dĺžke, vďaka čomu je myš naozaj vhodná na rôzne druhy úchopu. Pod nimi sa skrýva jedna z niekoľkých veľkých noviniek a to úplne nové hybridné opticko-mechanické spínače Lightforce. Tie zachovávajú klasický hmatový dojem, ale znižujú latenciu a zvyšujú rýchlosť, aby ste mali na spúšti vždy palec ako prví. Tieto spínače spolupracujú s vylepšenou technológiou Lightspeed 2.0 na bezdrôtové pripojenie, vďaka čomu má myš až o 68% lepšiu odozvu. To sú údaje výrobcu, ale pre hráča je realita taká, že je myš naozaj vynikajúco rýchla, aj keď pri týchto rýchlostiach dnešných herných myšiek už ťažko spozorovať nejaké rozdiely.

Celkovo X PLUS ponúka 13 programovateľných herných prvkov a okrem hlavných tlačidiel tu nájdete aj vedľajšie a bočné, ktoré máte elegantné dostupné a vzdialené len na dotyk palcom. Koliesko je vynikajúce, asi najlepšie v Logitech myškách doteraz. Materiál je perfektný, rovnako zotrvačnosť. Ak chcete rolovanie ovládať po krokoch, jednoducho ho prepnete na krokovací režim. Dokážete ním navyše klikať aj do strán. Na ľavej strane máte rovno pod palcom takzvané snajperské tlačidlo, ktoré zníži okamžite (a dočasne) DPI, keďže potrebujete pevnú ruku na presné zameranie nepriateľa na väčšie vzdialenosti.. toto tlačidlo môžete jednoducho vybrať (drží na magnetoch) a nahradiť krytkou, ak ho nemienite využívať.

Alebo si to všetko jednoducho naprogramujete podľa vlastného uváženia prostredníctvom softvéru G Hub, ktorý slúži na programovanie myšky a ukladanie profilov. Tých si do myšky samotnej dokážete uložiť až 5, čo je viac než dosť aj na rôzne herné žánre. Myška má navyše na chrbte 8-zónové RGB podsvietenie (len táto najvyššia verzia) v tvare akejsi elegantnej praskliny, ktoré si viete taktiež programovať a synchronizovať podľa svojho gusta. Napríklad na to, aby reagovalo na dianie na obrazovke, prípadne spolupracovalo s osvetlením ostatných periférií. Ak nechcete, nič z toho robiť nemusíte. Myš dobre funguje už po zasunutí receivera do PC, ale so softvérom z nej dostanete oveľa viac.

Zaujímavá však nie je iba vrchná strana myšky, ale aj tá spodná. Tam totiž nájdete slider na jej zapínanie a aj úložný priestor, kam môžete schovať receiver, keď myšku prenášate. To mi osobne na mnohých myškách často chýba a keďže často cestujem, myš si brávam so sebou. Tu sa konečne nemusím báť, že receiver niekde stratím. Vpred pod hlavnými tlačidlami v strede nájdete USB-C port, ktorým myšku nabíjate prostredníctvom priloženého kábla. Batéria je tu viac než slušná a na jedno nabitie vydrží až 120 hodín sústavného pohybu. Avšak to platí len pre prípad vypnutého RGB podsvietenia. S ním sa to zredukuje na nejakých 37 hodín, čo je ale stále pomerne slušné.

Logitech G502 X, X Lightspeed & X PLUS

Vylepšený je tu aj optický senzor HERO 25K, ktorý ponúka presnosť polohovania v pomere 1:1 na submikrónovej úrovni bez vyhladzovania, filtrovania alebo akcelerácie. To je možno až zbytočne zložito opísaný fakt, že je presnosť naozaj veľmi presný, nevynecháva a navyše ponúka širšie rozpätie nastavenia DPI, ako budete kedy vôbec potrebovať. Senzor totiž podporuje rozsah až 100–25 600 DPI, k tomu maximálne zrýchlenie viac ako 40G a maximálnu rýchlosť viac ako 400 IPS. Aby som to zjednodušil, je to naozaj veľmi presná a naozaj veľmi rýchla herná myška. Čo platí pre všetky tri jej verzie.

Rad 500 nikdy nepatril medzi tie najvyššie v ponuke Logitechu, ale chápem, prečo sa firma rozhodla práve novú G502 napchať svojimi najlepšími technológiami. Je to jedna z najobľúbenejších myšiek vôbec a dá sa predpokladať, že po nových verziách skočia hordy hráčov. Tým potrebujú dať to najlepšie, najpresnejšie a najrýchlejšie. Myšku som používal nejakú dobu a zdá sa, že sa to naozaj podarilo, v mnohých ohľadoch prekonáva to, čo vôbec od hernej myšky potrebujete. Ale je dostatočne univerzálne a dostatočne upraviteľná na to, aby vyhovela naozaj každému. Ibaže tým novým technológiám zodpovedajú aj vyššie ceny každej z troch nových verzií.


napísal matus_ace 2.9.2022
Páči sa mi!
LOGITECH G502 X, X LIGHTSPEED & X PLUS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (10)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19932)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk