MSI RAIDER GE66

MSI RAIDER GE66

9.5

Primárne výkonný herný notebook

Test

LIGHT ‘EM UP. Slogan, s ktorým sa MSI snaží preraziť medzi silnou konkurenciou svojím štýlovým herným notebookom. Aký je ale v skutočnosti model Raider GE66 a podarí sa mu zažiariť medzi silnou konkurenciou?

Balenie a prvé dojmy

Balenie na prvý pohľad nepôsobí luxusným dojmom, no obsahuje všetko potrebné. Ako už býva roky zvykom, samostatne je zabalený napájací zdroj a samotný notebook. Po rozbalení 280W napájacieho adaptéra si hneď uvedomíte, že Raider vo svojom nenápadnom tele skrýva poriadnu porciu výkonu a vďaka svojej hmotnosti atakujúcej 1kg si jeho prítomnosť v batohu určite všimnete. Nakoľko GE66 treba zásobovať väčším množstvom energie, v závislosti od konfigurácie aj nad 200W, zdroj nevyužíva USB-C štandard ale vlastný dizajn koncovky. Samotný notebook ale pôsobí na prvý dotyk vďaka využitiu kombinácie hliníka a plastu solídnym dojmom. Rovnako chválime aj logické rozmiestnenie portov, ktoré sa nachádzajú na zadnej časti a zároveň aj oboch stranách zariadenia. Svojich fanúšikov si určite nájde aj farebné vyhotovenie, ktoré svojou jednoduchou sivou farbou nepúta príliš veľa zbytočnej pozornosti, čo ocenia hlavne na výkon nároční používatelia, ktorí hľadajú výkonné pracovné zariadenie.

MSI RAIDER GE66
MSI RAIDER GE66 Jednoduché balenie, ktoré sa na nič nehrá.
Jednoduché balenie, ktoré sa na nič nehrá.


MSI RAIDER GE66 V balení nájdete napájací adaptér a notebook.
V balení nájdete napájací adaptér a notebook.


MSI RAIDER GE66 Notebook je vo vyhotovení Titanium Blue.
Notebook je vo vyhotovení Titanium Blue.





Špecifikácie

  • Displej: 15,6“ OLED QHD 2560x1440 240Hz
  • Procesor: Intel Core i7 12700H Alder Lake
  • Pamäť: 32GB DDR5 4800 MT/s
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
  • SSD: 1TB NVMe
  • Podsvietená RGB klávesnica
  • Porty: Type-C (USB3.2 Gen 2 – DP), Thunderbolt 4, 2x USB 3.2 Gen1, 1x USB3.2 Gen 2, SD čítačka, HDMI (8K/60Hz, 4K/120Hz), Mini-DisplayPort, Ethernet
  • Web kamera: 1080p / 30FPS
  • Reproduktory: 2x2W
  • Batéria: 99,9 Whr
  • Hmotnosť: 2,38 kg
  • Rozmery: 358 x 267 x 23,4 mm
  • Ostatné: Wifi 6E, Bluetooth v5.2

Na test sme mali k dispozícii strednú konfiguráciu s i7 a RTX 3070 Ti, no v prípade, že by vám tento výkon nestačil, MSI ponúka aj konfigurácie s i9 procesorom a RTX 3080 alebo RTX 3080 Ti. Samozrejme, s rastúcim výkonom rastie aj cena. Rovnako máte na výber z viacero možností v oblasti displejov, kde si môžete zvoliť jednu z troch možností, a to FullHD a 360Hz, QHD a 240 Hz a na záver 4K so 120 Hz. Ak ale váhate, aké rozlíšenie je pre vás vhodnejšie, testované QHD môžeme len odporúčať. Vďaka farebnému pokrytiu 100% DCI-P3 a svietivosti 360 Nitov ide o skvelé zobrazovacie zariadenie či už pre mediálny obsah, prácu, grafiku ale aj hranie hier. Obzvlášť 240Hz oceníte či už pri e-športových tituloch alebo rýchlych FPS hrách. Zároveň ku RTX 3070 Ti je skôr vhodné QHD rozlíšenie, s ktorým v čase testovania zvládala v natívnom rozlíšení bezproblémovo všetky testované tituly. Jediným väčším mínusom môže byť pre vás lesklá povrchová úprava displeja. Displej ale bol väčšinu času dostatočne jasný a v interiéroch sme nezaznamenali výraznejší problém s odrazmi.

Raider GE66 disponuje okrem kvalitného displeja a spracovania aj kvalitnou klávesnicou, kde spojil svoje sily so Steelseries. Každý kláves má svoje vlastné konfigurovateľné podsvietenie, dostatočne vysoký zdvih a plynulý „mäkký“ chod. Ak plánujete na notebooku okrem hrania aj viac písať, klávesnicu od Steelseries určite oceníte. Vďaka absencii numerického bloku sú klávesy dostatočne veľké a klávesnica je vycentrovaná spolu s touchpadom na stred zariadenia. Je to síce len drobný detail, no vďaka tomu získate viac miesta na podopretie ľavého zápästia a používanie je oveľa pohodlnejšie. RGB podsvietenie klávesnice pôsobí pastelovým dojmom, vďaka čomu aj veľmi divoké menenie farieb nepôsobí rušivo aj v tmavých prostrediach. Rušivejšie už ale pôsobí čelný RGB pásik, ktorý je však možné konfigurovať spolu s klávesnicou v programe Mystic Light.

MSI RAIDER GE66
MSI RAIDER GE66 Displej ponúka veľmi kvalitné podanie farieb.
Displej ponúka veľmi kvalitné podanie farieb.


MSI RAIDER GE66 RGB klávesnica v spolupráci so Steelseries.
RGB klávesnica v spolupráci so Steelseries.


MSI RAIDER GE66 Farebné podsvietenie je plne nastaviteľné cez Mystic Light.
Farebné podsvietenie je plne nastaviteľné cez Mystic Light.





O výkon sa stará procesor Intel Core i7 12700H, ktorému sekundujú najnovšie DDR5 pamäte.14 jadier a 20 vlákien znie už ako seriózna porcia výkonu. Ako je ale u Intelu aktuálne štandardom, nejde o plnohodnotných 14 jadier, ale o kombináciu 6 výkonných jadier s 12 vláknami a 8 efektívnymi jadrami. Výkonné jadrá dosahujú maximálnu frekvenciu na úrovni 4,7 GHz, efektívne jadrá dosahujú 3,5GHz. Tieto hodnoty so sebou prinášajú aj vyššiu spotrebu, a to na úrovni 35-115 W. Osadených 32GB RAM tvoria dva 16GB DDR5 moduly, ktoré dosahujú rýchlosť 4800 MT/s. Sú jednoducho vymeniteľné a môžete v prípade potreby zväčšiť kapacitu pamäte na 64GB (2x 32). Rovnako ľahko rozšíriteľné a vymeniteľné sú aj NVMe SSD disky, ktoré môže mať notebook osadené dva. S rastúcim výkonom ale rastie aj produkované teplo, ktoré je potrebné čo najefektívnejšie dostať von zo zariadenia. MSI situáciu nepodcenilo a osadilo rovno chladič so šiestimi heat-pipes a dvomi ventilátormi, ktoré odvádzajú teplo do strán a zadnej časti cez masívne otvory. Chladenie je síce pri i7 efektívne, no v plnej záťaži očakávajte aj väčší hluk. Nejde ale o nič neštandardné a hlučnosť vyriešia počas hrania slúchadlá.

Z grafických kariet síce testovaný model nedisponuje tým najlepším čo je na trhu dostupné, no disponuje relatívne dobrým kompromisom v pomere cena / výkon. RTX 3070 Ti sa papierovým výkonom pohybuje na úrovni desktopovej RTX 2080 Super, resp. RTX 3060 Ti. 5888 CUDA jadier,184 tensor jadier, 46 RT jadier a 8GB GDDR6 pamäte prinášajú FP32 výkon dosahujúci 16,6 TFLOPS. To je už dostatok na plnohodnotné QHD hranie, prípadne prácu. Nebude mať problém si užiť nové tituly aj so zapnutým Ray tracingom, no tu si už budete musieť pomôcť využitím DLSS. V prípade potreby využitia plného potenciálu CPU aj GPU je možné využiť nový MSI OVERBOOST TECHNOLOGY profil, ktorý pri napájaní zo siete povolí dosiahnuť spotrebu až do 195W.

MSI RAIDER GE66
MSI RAIDER GE66 Na zadnej strane nájdete všetko potrebné.
Na zadnej strane nájdete všetko potrebné.


MSI RAIDER GE66 Poteší čítačka SD kariet a dva USB-A porty.
Poteší čítačka SD kariet a dva USB-A porty.


MSI RAIDER GE66 USC-C, USB-A a Audio Combo jack.
USC-C, USB-A a Audio Combo jack.





Poslednou a zároveň najdôležitejšou súčasťou je konektivita zariadenia. Niekoľko rokov je trendom postupne minimalizovať množstvo portov a ísť skôr cestou univerzálnejších portov a spojení s dockovacími stanicami. MSI ide ale v tejto oblasti príkladom nielen dostatočným množstvom portov, ale aj ich rozmiestnením. Na zadnej strane zariadenia sa nachádzajú všetky dôležité porty, ktorých káble budete mať pripojené väčšinu času, a teda napájací port, HDMI, RJ45, Thunderbol 4 a Mini Display port v štandarte 1.4. Ethernet zároveň disponuje Intel Killer štandartdom, ktorý umožňuje dosahovať vysokú priepustnosť a minimalizovať ping, čo oceníte hlavne pri e-sport hrách. Na ľavej strane sa nachádza dvojica USB-A 3.2 Gen 1 portov a čítačka SD kariet. Na pravej stane sa nachádza jeden USB-A 3.2 Gen 2 port, jeden  Type-C USB 3.2 Gen 2 port (s podporou DP 1.4) a Audio Combo jack pre pripojenie slúchadiel s mikrofónom. Na oboch stranách sa zároveň nachádzajú aj reproduktory.

Hry

Testovaniu sme podrobili niekoľko hier, ktoré mali preveriť rôzne aspekty notebooku. Cieľ bol ale vždy dosiahnuť čo najvyššiu plynulosť pri čo najväčšej kvalite. E-sport titulom sme preto stanovili cieľ dosiahnuť fps čo najbližšie k 240Hz, pri AAA hrách zase stabilných 60 fps. Zvolili sme preto nasledovné hry:

  • Counter Strike: Global Offensive
  • Horizon: Zero Dawn
  • F1 2021
  • CyberPunk 2077
  • Spider-man: Miles Morales

Pri hraní z batérie sme zaznamenali zníženie fps o cca 50-65% a odporúčame skôr cieliť na FHD rozlíšenie ako na QHD.

MSI RAIDER GE66
MSI RAIDER GE66 Výsledky testov v 3DMark.
Výsledky testov v 3DMark.


MSI RAIDER GE66 CyberPunk 2077 dáva RTX 3070 Ti poriadne zabrať.
CyberPunk 2077 dáva RTX 3070 Ti poriadne zabrať.


MSI RAIDER GE66 RayTracing v Spider-manovi vyzerá skvele.
RayTracing v Spider-manovi vyzerá skvele.




CS GO

Hra s ktorou má asi každý z nás svoju skúsenosť. Dohady o optimálnom nastavení sú rôzne, no pre účely testovania sme sa rozhodli využiť dve rozlíšenia (FHD, QHD) a max preset. Rovnaké nastavenia sme následne otestovali aj pri napájaní z batérie. Svojou plynulosťou na nás najviac zapôsobilo využitie FHD rozlíšenia, ktoré pri tomto titule dávalo zmysel už len vďaka zníženiu latencie a masívnemu nárastu FPS.

Horizon: Zero Dawn

Hoci ide o staršiu AAA hru, svojím vizuálom rozhodne dokáže ohúriť aj po rokoch. Zároveň má implementované technológie ako DLSS, tak aj FSR. Cieľom teraz bolo dosiahnuť stabilných 60 fps pri QHD rozlíšení, čo nebol pre notebook absolútne žiaden problém dokonca s využitím DLSS aj pri napájaní z batérie. Využívali sme preddefinovaný Ultra a Quality preset. Z rozlíšení sme testovali ako FHD tak aj QHD. Porovnali sme aj FSR a DLSS. Najlepšou možnosťou sa javilo nastavenia s QHD rozlíšením, vypnutým DLSS a FSR a nastaveným Ultra presetom.

Preset DLSS Rozlíšenie AVG FPS MAX FPS MIN FPS
Ultra OFF QHD 88 155 38
Ultra Q QHD 90 155 45
Ultra B QHD 90 155 37
Ultra FSR UQ QHD 92 178 30
Ultra FSR Q QHD 91 172 39
Ultra OFF FHD 98 168 36
Ultra Q FHD 100 170 43
Ultra FSRQ FHD 100 173 37
Qual. OFF QHD 89 154 41
Qual. Q QHD 95 176 39
Ultra Bat. Q FHD 55 111 16
Ultra Bat. B FHD 56 120 23
Qual. Bat. Q QHD 51 114 14

F1 2021

Ďalšou relatívne náročnou e-sport hrou je F1. Hra disponuje aj Ray-tracingom, takže môžeme preveriť, či sa nám podarí dosiahnuť potrebná plynulosť. Za cieľ sme si stanovili dosiahnuť čo najstabilnejšie hodnoty a priblížiť sa čo najviac k 120 fps pri čo možno najvyšších detailoch v 2K rozlíšení. Priblížiť sa k nášmu cieľu dosť pomáha implementácia DLSS. Dosiahnuť natívnych 240 fps bolo už na prvý pohľad nereálne. Pri testovaní sme využívali ultra preset s vypnutým alebo zapnutým Ray tracingom (medium) a QHD a FHD rozlíšenia. Najlepšie hrateľné bolo ULTRA bez RT so zapnutým DLSS na Quality, kde sme dosiahli v QHD priemerných 142 fps.

Preset DLSS Rozlíšenie AVG FPS MAX FPS MIN FPS
Ultra RTX OFF FHD 38 139 16
Ultra RTX Q FHD 62 134 21
Ultra RTX B QHD 48 106 22
Ultra Q FHD 90 140 21
Ultra OFF FHD 80 150 16
Ultra Q QHD 62 154 25
Ultra FSR Q QHD 60 150 18
Ultra Bat. Q QHD 22 53 9
Ultra Bat. Q FHD 39 78 12
High Bat. B QHD 36 72 11
Medium Bat. Q FHD 54 92 4

CyberPunk 2077

Priam znovuzrodená hra posledných mesiacov ktorá opäť dosahuje státisíce súčasne hrajúcich hráčov sa začína tešiť popularite a zároveň dostala množstvo opravných patchov od autorov. Stále ide o jednu z graficky najnáročnejších hier, no získané výsledky nám dokážu naznačiť trend, kam notebook zapadne v najbližších rokoch pri nových hrách, ktoré ešte len prídu. Nie je teda prekvapením že RTX 3070 Ti dostala poriadne zabrať a naším cieľom bolo dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu nastavení a plynulý chod s aspoň 60 fps. Hru sme testovali na Ultra presete v QHD a FHD rozlíšení. Ak si chcete vychutnať hru s ultra Ray tracingom, bude potrebné pomôcť si s DLSS a držať sa FHD rozlíšenia. Ak ale chcete hrať v QHD rozlíšení, odporúčame DLSS v Quality nastavení a vypnutý Ray tracing pre dosiahnutie stabilných 60 FPS.

Spider-man: Miles Morales

Ďalším Ray tracing titulom nabitým technológiami je posledný diel Spider-man série. Prekvapením počas testov bolo, že dosiahnuť stabilných 60 FPS nebol vôbec problém už v QHD rozlíšení na High presete. Dokonca aj pri napájaní z batérie bola hra hrateľná vo QHD so zapnutým Ray tracingom a fps na úrovni 45-50.

Preset DLSS Rozlíšenie AVG FPS
High RTX OFF QHD 55
High RTX Q QHD 65
High Q QHD 90
High RTX Bat. B QHD 50

3DMark

MSI Raider GE66 sme podrobili aj záťažovým testom pomocou programu 3DMark, kde sme vykonali štandardnú komplexnú sériu testov. Notebook dosiahol úctyhodných 11 680 bodov a počas testov sa teploty pohybovali priemerne na úrovni okolo 80 stupňov.

MSI RAIDER GE66MSI RAIDER GE66MSI RAIDER GE66MSI RAIDER GE66MSI RAIDER GE66MSI RAIDER GE66

Zhodnotenie

MSI sa podarilo modelom Raider GE66 priniesť na trh zariadenie, ktoré splní potreby a požiadavky mnohých hráčov. Zariadenie si vás následne získa svojím premysleným rozmiestnením portov a ergonómiou, a hoci si to veľa ľudí ani nevšimne, pre mnohých to bude zase argument prečo uprednostniť tento model. Rovnako aj nami testovaná konfigurácia predstavovala skvelý kompromis z konfigurácií, ktoré MSI ponúka. Zariadenie disponuje rozumným pomerom cena / výkon / spracovanie, a je len na vás, či vám príplatok za výkonnejšiu GPU stojí.

Drobným sklamaním je, ako to tradične pri herných notebookoch býva, výdrž batérie. Pri hraní sme sa pohybovali na úrovni okolo 1-1,5h výdrže, pri bežnom používaní okolo 3h, čo je, žiaľ, na komfortné používanie mimo napájanie málo. Ak ale hľadáte primárne výkonný herný notebook, s decentným dizajnom a s kvalitným displejom a klávesnicou, výberom MSI Raider GE66 rozhodne nespravíte krok vedľa.

MSI RAIDER GE66 na Alza.sk kúpite za 2629 €.


napísal tomass 3.2.2023
Páči sa mi!
9.5
MSI RAIDER GE66
+ Dizajn
+ Kvalita displeja
+ Klávesnica
+ Rozmiestnenie a počet portov
+ Prístupnosť komponentov – RAM a SSD
+ Výkon
- Kvalita zvuku
- Hmotnosť adaptéra
- Slabá výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19420)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk