SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA

SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA

9.5

Ultra mobil na každú príležitosť

Ako na začiatku každého roka Samsung aj tento rok ohlásil novú sériu vlajkových lodí v S sérii mobilov. Teraz už prišli k číslu 23. Znovu do série prišli tri mobily a síce hlavným vylepšením je procesor, teraz veľkú zmenu do dizajnu dostali dve nižšie verzie, ktoré prešli na čistý dizajn vystúpených kamier z S22 Ultra. Pričom S23 Ultra si dizajn predchodcu prevažne zachováva. Nakoniec tento dizajn kamier bude tento rok pre Samsung štandardom.

V sérii je tak teraz S23 model, ktorý je základný, veľmi kompaktný mobil s veľkosťou pod 15 centimetrov a uhlopriečkou 6,1 palca. Má však plný výkon, kvalitné kamery, aj keď menšiu batériu. S23+ túto verziu zväčšuje na 6,6" a pridáva väčšiu batériu a rýchlejšie nabíjanie a nakoniec je tu S23 Ultra, ktorá to celé ešte zväčší a ponúkne 6,8" displej, veľkú batériu, vylepšené kamery a, samozrejme, aj teraz dotykové pero.  Ultra verzia je totiž od minulého roka nástupcom Note série.

  • Displej: 6.8 " Dynamic AMOLED 2X, HDR10+, 120 Hz, 1750 s (peak) nit, 1440 x 3088px
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
  • OS: Android 13, One UI 5.1
  • Pamät: 8GB RAM, 12GB RAM / 256GB, 512GB, 1TB, UFS 4.0
  • Kamera: 200 MP, f/1.7, 23mm (wide), PDAF, Laser AF, OIS, 10 MP, f/4.9, 230mm (periscope telephoto), dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom, 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom, 12 MP, f/2.2, 13mm, 120° (ultrawide)
  • Selfie: 12 MP, f/2.2, 25mm (wide), PDAF
  • Nabíjanie: 45W 10W wireless, 4.5W reverse wireless
  • Rozmery:  163.4 x 78.1 x 8.9 mm 
  • Váha: 233 g
  • Batéria:  5000 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Zo špecifikácii vidíme, že tento rok pribudol hlavne Snapdragon 8 Gen II procesor, ktorý je pre Samsung špeciálne upravený, pretaktovaný a ponúkne masívny výkon, ale zároveň prináša aj dobrú výdrž batérie. Pritom  z kamier teraz 200MP senzor ponúkne parádne denné aj jedinečné nočné fotky. Všetko pekné vylepšenia, len jediná škoda, že rýchlosť nabíjania sa nezmenila.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung nás na recenziu zásobil
Samsung nás na recenziu zásobil


Samsung Galaxy S23 Ultra V balení mobilu nájdete mobil a kábel. Už to je štandard pri takmer všetkých mobiloch.
V balení mobilu nájdete mobil a kábel. Už to je štandard pri takmer všetkých mobiloch.


Samsung Galaxy S23 Ultra S23 Ultra je veľmi podobná S22 Ultra.
S23 Ultra je veľmi podobná S22 Ultra.





Mobil teraz prichádza vo veľmi podobnom dizajne ako minulý rok s rovnakými kamerami. Vzadu sú tri veľké vyvýšené kamery a séria senzorov a blesk vedľa nich. Aj keď je tu detail, ktorým sa líšia, a to olemovaním, každá kamera je teraz po okolí výraznejšie olemovaná kovom s farbou mobilu. Najväčší rozdiel je však v hranách mobilu, kde pri S22 Ultra bol displej na krajoch a aj zadná stena viac zaoblená. Teraz sú zaoblenia jemnejšie. Síce stále sú, ale táto zmena poteší tých, ktorým sa nepáči na okrajoch zaoblený displej. Takto už nebude zaoblenie prekážať pri čítaní na okrajoch obrazovky a ani pri ovládaní mobilu.

Cena za toto menšie zaoblenie je však tá, že mobil je zdanlivo v ruke hrubší. Cítiť to podľa väčších bokov aj keď reálne však je hrúbka v strede rovnaká. Je to malé mínus oproti S22 Ultra, ale ak mobil používate s obalom, tak sa to stratí tak či tak. Zrejme nakoniec aj tak 1400-eurový mobil nebudete používať bez obalu. Síce má nové a pevnejšie sklo Victus II a malo by vydržať aj pád z bežnej výšky, ale vždy záleží na čo vlastne dopadne a ako padne a aj keď sa vám nerozbije displej, deformovaný roh mobilu tiež nepoteší. Tu by aj bočné nárazy teraz mali lepšie ochrániť kovové hrany mobilu, ktoré boli vďaka zníženiu zaoblení rozšírené.

Z portov je tu, samozrejme, USB-C a aj slot s dotykovým perom. Z malých detailov, ktoré boli ešte oproti minulej verzii upravené, sú viac zatlačené power a volume tlačidlá, vyčnievajú teraz len jemne a sú prijemné na dotyk.

Samotný displej tu zostal AMOLED 1440p s dynamickým 120Hz obnovovaním a 1800-nitovým maximálnym jasom. Rovnako aj predná kamera je vo výreze. Stále tu nie je predná kamera skrytá pod displejom, ale to sme ani nečakali. Táto technológia stále nie je dotiahnutá a síce kameru vie Samsung skryť ako na Folde, ale keď ju skryje kamera, nevie spraviť kvalitné fotky.  Pritom na kvalitu selfie fotiek sa teraz Samsung zameral a zlepšil ako kameru, tak funkcie. Samotná kamera zvýšila z 10MP na 12MP.  Selfie fotky teraz budú mať lepšie hĺbkové a bokeh efekty. Pribudol aj rýchly autofocus, 60fps video a aj SuperHDR podpora.

Zadné kamery sú štyri, a to masívny 200MP hlavný senzor, pridáva sa 10MP periskopický senzor s 10x optickým zoomom, 10MP 3x zoom a 12MP ultrawide kamera. Je to pekná ponuka zameraná, ako na detaily a štandardné zábery, kde vám 200MP poslúži veľmi dobre ako cez deň, tak aj v noci. Totiž teraz sa už štandarde spojí 16 pixelov na senzore na nasnímanie jedného pixelu fotky a ponúknu tak ako lepšie farby cez deň, tak extra jasné zábery v noci. Budú jasnejšie a menej zašumené ako pri S22 Ultra.

V základe mobil fotí štandardné 12MP fotky. Tá veľkosť úplne stačí pre bežné fotky, ale ak chcete viac detailov, viete si prepnúť 50MP fotku, ktorá bude spájať štyri pixely senzora, alebo aj plnú 200MP fotku pre mega detaily a aj mega veľkosť fotky. Samozrejme pri 12MP čakajte lepšie svetlo, nakoniec v galérii máme aj porovnanie 12MP, 50MP a 200MP.

Samsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 Ultra

Pritom ak chcete fotiť kvalitne, je tu ako Pro režim, tak Samsung má doplnkovú Expert Raw aplikáciu, ktorá umožňuje nastaviť ešte väčšie detaily fotenia a možnosť ukladania do Raw formátu bez kompresie. Zároveň má aj astrophotography  funkciu, ktorou môžete detailne fotiť oblohu cez mobil na statíve. Nastavíte si 3, 7 alebo 10- minútovú expozíciu a mobil bude snímať určený čas, aby urobil čo najdetailnejší záber.  

Vylepšené je aj nahrávanie videí a to špeciálne v lepšej stabilizácii vo všetkých smeroch, ale rovnako najvyššie rozlíšenie a framerate je teraz 8K/30fps, a teda zvýšilo sa z 24 fps. Zároveň na profesionálne natáčanie je tu Pro Video funkcia s detailnými nastaveniami parametrov kamery, výberom senzora, kontrastu.  Z režimov kamier to celé dopĺňa jedlo, panoráma, superspomalenie, spomalenie, hyperčasozber, portrét alebo režisérov pohľad aj s pridanou selfie kamerou a výberom senzorov.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra Dizajn kamier zostáva a je novým dizajnovým štandardom pre celú S23 sériu.
Dizajn kamier zostáva a je novým dizajnovým štandardom pre celú S23 sériu.


Samsung Galaxy S23 Ultra Nechýba vysúvateľné dotykové pero.
Nechýba vysúvateľné dotykové pero.


Samsung Galaxy S23 Ultra Dotykové pero vám umožní písať po displeji, ale aj na diaľku ovládať mobil
Dotykové pero vám umožní písať po displeji, ale aj na diaľku ovládať mobil





Výkonovo to je skutočný Ultra mobil, keďže vyzerá, že Snapdragon 8 Gen II je veľmi dobre dotiahnutý procesor. Na jednej strane má vysoký výkon, na druhej sa výrazne nezahrieva a ešte nemá ani vysokú spotrebu. Výkonom teraz v Antutu stúpol mobil z 890-tisícového skóre, ktoré mala S22 Ultra verzia s Exynosom, na 1,25 milióna. S23 Ultra má mierne vylepšený CPU o približne 20%, ale až o 50% lepšiu GPU, a teda grafika pôjde v hrách veľmi rýchlo. Zároveň sa zrýchlili aj pamäte a aj úložisko. Minulý rok mala S22 Ultra 2000MB/s čítanie 2000MB/s a 1230MB/s  zápis, teraz je to už na mobil bleskových 3491MB/s na čítanie a 3107MB/s na zápis.

Čo je ešte dôležité, stress test prebehol bez problémov a mobil vydržal 45 minút bez toho, aby sa zahrial na 45 stupňov. Viac-menej sa držal okolo 42 stupňov aj keď, samozrejme, výkon procesora postupne klesol na približne 60%. Pri tomto mobile je to stále masívny výkon. Nižšie zahrievanie je ako vďaka menšej architektúre procesora,  tak vďaka väčšiemu vapor chladeniu. Jeho plocha je teraz dvakrát väčšia oproti S22 Ultra, podobne je to pri všetkých S23 verziách.

 

Samozrejme, vďaka výkonu idú hry parádne, keďže grafický boost je veľmi veľký a napríklad Fortnite pekne rozbehnete na 90 fps. Aj keď len na low nastaveniach, keďže hra je v tomto veľmi zvláštna a nedovolí vám nastaviť viac. Niekde už bolo leaknuté, že Geshin Impact by mal ísť rovno na 120 fps, aj keď zrejme ešte update do hry neprišiel, keďže maximum v nastaveniach je 60 fps. Na maxime momentálne hra ide na plných 60 fps. V každom prípade hry idú rýchlo a so Snapdragonom nemajú problémy tak ako S22 pri svojom štarte, kde ešte neboli dotiahnuté ovládače pre Exynos. 

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung nám pridal aj kožený obal, ktorý je príjemný na dotyk. Plne zakryje aj zadné kamery.
Samsung nám pridal aj kožený obal, ktorý je príjemný na dotyk. Plne zakryje aj zadné kamery.


Samsung Galaxy S23 Ultra Oproti S22 Ultra sú teraz menej zaoblené hrany na bokoch mobilu.
Oproti S22 Ultra sú teraz menej zaoblené hrany na bokoch mobilu.


Samsung Galaxy S23 Ultra Kamery sú dizajnovo takmer rovnaké, len nová verzia má výraznejšie olemovanie vysunutých kamier.
Kamery sú dizajnovo takmer rovnaké, len nová verzia má výraznejšie olemovanie vysunutých kamier.





Systém je tu Android 13 a One UI 5.1. Je to mierne vylepšená verzia One UI 5, kde pribudli nové widgety, zlepšilo sa editovanie fotiek, a hlavne pribudli režimy a rutiny, ktoré môžu automaticky upraviť mobil podľa aktivity. Vylepšený je aj multitasking v Dexe.  Totiž mobil môžete používať aj ako desktop, ak si ho pripojíte na monitor alebo televízor. Vtedy pracujete so štandardným desktopovým rozhraním.  Plus samozrejme Samsung tu má aj prepojenie s PC, televízormi a už prepracovanú komunikáciu medzi svojimi samsung zariadeniami, či už tabletmi alebo notebookmi. Všetko viete veľmi úzko prepojiť.

Znovu je tu široká ponuka herných aplikácií, kde je ako ich game launcher, ktorý spája nainštalované hry v zariadení, pridáva im štatistiky hrávanosti, ale aj podrobnejšie nastavenia pri hraní s blokovaním notifikácii a podobnými základnými funkciami. K tomu sa pridáva aj Game booster na zlepšenie výkonu a aj Game Plugins, kde si môžete doinštalovať ďalšie doplnky, ako sledovanie výkonu, asistenciu, čas hrania alebo vytvárania gifov počas hrania.

Nechýba ani podpora dotykového pera, ktoré ak z mobilu vyberiete, môžete písať poznámky, kresliť si, používať aplikácie presnejšie. Napríklad veľmi dobré je pero aj pre vzdialené ovládanie Windows systémov. Zároveň niektoré aplikácie vedia využívať pero na diaľku, napríklad fotografovať tak viete vzdialene a rovnako aj ovládať aplikáciu gestami pera.

Mimochodom, mobil už štandardne pri spustení má 1080p rozlíšenie a teda ak budete chcieť plné 1440p musíte si prepnúť. Vyššie rozlíšenie však míňa viac batérie a zrejme rozdiel ani nevidíte.

Batéria je tu 5000mAh, teda rovnaká ako minule a na jednej strane je to dostatočná kapacita, na druhej teraz veľmi výdrži pomáha nový procesor, ktorý ako bez výraznej záťaže, tak aj s ňou berie veľmi málo. Napríklad Antutu benchmark zobral len 4% batérie čo je veľmi pekné číslo, pri high-endoch to býva 6-8%.

Nabíjanie zostalo 45W, ktoré vám mobil nabije približne za hodinu, pričom 50% je za 20 minút, 75% za 35 minút. Je to decentný čas, aj keď mohli už výkon nabíjania zvýšiť aspoň na 66W.  Rovnako wireless nabíjanie je stále len 15W a nechýba reverzné nabíjanie 4.5W. Reverzné na nabíjanie headsetov aj stačí, ale wireless už mohlo byť vyššie. Hlavne pri viac ako tisíceurovom mobile

Čo je pri nabíjaní zaujímavé, špeciálne pre hráčov Samsung pridáva Charging Bypass a teda počas hrania sa dá obísť nabíjanie a mobil energiu berie priamo zo siete. Teda nebude sa zbytočne zahrievať ešte aj nabíjaním. Nastaviť sa to dá cez Game Booster aplikáciu, ale u nás zrejme ešte musíme počkať, keďže medzi nastaveniami to nie je.

Nabíjačka pri mobile nie je. Zároveň Samsung znovu zminimalizoval svoje balenia, ktoré sú už maličké. Jediné čo je okrem mobilu v balení, je kábel a návody.  Uvidíme, či niekedy príde čas aj na zrušenie káblov. V každom prípade je to len plus.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra Výkon je masívny, minulá verzia mala pod 900 tisíc skóre, teraz už sme na 1,25 milióne bodov.
Výkon je masívny, minulá verzia mala pod 900 tisíc skóre, teraz už sme na 1,25 milióne bodov.


Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon 8 Gen II sa výrazne nezahrieva a prešiel celým 45-minútovým stress testom.
Snapdragon 8 Gen II sa výrazne nezahrieva a prešiel celým 45-minútovým stress testom.


Samsung Galaxy S23 Ultra Fortnite ide aj 90 fps.
Fortnite ide aj 90 fps.




Celkovo je Samsung S23 Ultra znovu parádny mobil. Síce dizajnovo len mierne upravený oproti predchodcovi, ale výkon je teraz vďaka novému procesoru parádny a fotoaparáty znovu posunuté vpred. Fotenie je teraz jedinečné, špeciálne v noci a vylepšená je ak kvalita videí. Dotykové pero nechýba a ak ho viete využiť, môže byť dobrým pomocníkom. Ak nie, tak nevadí, viete mobil plne využívať aj bez neho. Zvýšená je aj výdrž batérie aj keď škoda, že nebolo zrýchlené aj nabíjanie. Nechýba vysoký výkon pri hraní bez výraznejšieho zahrievania.

Celý mobil je parádny, jedine treba rátať s tým, že to má svoju cenu. Pri Ultra verzii sme na to aj zvyknutí a napriek tomu, že mobily s cenou pre kurz eura stúpajú, Ultra až tak nie. Totiž S22 Ultra bola v 12GB/256GB verzii za 1349 eur, teraz to je v rovnakej konfigurácii 1399 eur. Čo sa však zmenilo, je to, že odbudla 8GB/128GB verzia, ktorá minulý rok bola za 1249 eur. Tá by však už na dnešnú dobu bola zbytočne nízka v takomto mobile. 

Za uvedenú cenu dostanete ultimátny multifunkčný mobil, ktorý viete využiť ako v práci, tak na zábavu, hranie a, samozrejme, aj parádne fotenie. Nakoniec to je aj cieľom Samsungu v tejto verzii mobilu - ponúknuť niečo na každú situáciu.


napísal saver 10.2.2023
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
+ veľmi vysoký výkon
+ vylepšený fotoaparát aj pri nočnom fotení a aj videách
+ zvýšená odolnosť
+ zlepšená výdrž batérie
+ parádny displej
- len drobné dizajnové zmeny oproti S22 Ultra
- priplatíte si


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk