PANASONIC 42'' LZ980E OLED - TV AKO MONITOR?

PANASONIC 42'' LZ980E OLED - TV AKO MONITOR?

9.0

42-palcový OLED TV ako monitor?

Test

Na Panasonic OLED TV sme sa ešte nepozerali, a tak dnes začneme s jeho LZ980E OLED modelom, ktorý je umiestnený v strednej ponuke OLEDov a zároveň dostáva ako veľké uhlopriečky, tak momentálne aj tu najmenšiu, 42-palcovú. To je uhlopriečka, ktorú si zoberiete, ak chcete malý televízor na stôl alebo veľký monitor a zároveň to je oblasť, ktorú si teraz preskúmame. 

Minule sme už testovali 48-palcový OLED TV pri použití ako monitor, ale nebolo to ono. 48-palcov je veľa, ak rovno za stolom sedíte a chcete ho používať aj k PC. Je totiž príliš veľký a musíte za kurzorom otáčať aj hlavu. Je však dobrý, ak by ste si ho zavesili vyššie na stenu nad štandardný monitor, alebo len na čisté hranie.  Tento 42-palcový však môže byť oveľa prijateľnejší rozmer aj na bežné používanie.

Špecifikácie LZ980E

  • Displej: OLED 42-palcov, 120Hz
  • Procesor: HCX Pro AI
  • HDR: HDR10+ Adaptive / HDR10 / HLG / DolbyVision IQ / HLG Photo
  • Funkcie: VRR, ALLM, eARC, AMD FreeSync Premium
  • TV signál:  DVB-S2, DVB-C, DVB-T2/H.265, 
  • Systém My Home Screen 7.0,  podpora Alexa, Google Assistant, Adaptívny kalibrovaný režim Netflix 
  • Zvuk 30 W (15 W × 2) , Dolby Atmos, Cinema Surround Pro 
  • Pripojenia: 2x HDMI 2.0, 2x HDMI 2.1, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, Bluetooth, wifi, Miracast, PVR, LAN
  • Rozmery 599mm x 933mm x 250mm (bez podstavca 67mm)
  • Spotreba: 212 W maximum, štandardne okolo 70W
  • Vesa: 200x200

Dostanete tak malý a relatívne spratný televízor, ktorý ponúka všetky potrebné funkcie ako na pozeranie, tak na hranie. Ponúka 4K, 120Hz, HDR, Dolby Vision, VRR. Je tu všetko potrebné a, samozrejme, nie je problém pripojiť ani PC.

Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor?
Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? 42-palcový OLED od Panasonicu.
42-palcový OLED od Panasonicu.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Viete použiť aj ako monitor.
Viete použiť aj ako monitor.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? OLED ponúka pôsobivé farby a, samozrejme, skutočne čiernu čiernu.
OLED ponúka pôsobivé farby a, samozrejme, skutočne čiernu čiernu.





Konštrukcia

Konštrukcia televízora je štandardná OLED, a teda základ tu tvorí veľmi tenká obrazovka orámovaná minimalistickým okrajom, ale vzadu v strede TV je vystúpená časť so všetkou elektronikou a reproduktormi. Pri veľkých TV je to menšia časť len v strede, tu je však takmer taká veľká ako obrazovka, a tak si tenkosť OLEDu  vychutnáte len na pár centimetroch. Následne sa už vysúva relatívne hrubý plast. Pod ním sú ako reproduktory, tak všetky potrebné porty.

Teda sú tu štyri HDMI porty, z ktorých sú dva HDMI 2.1 s plným 120Hz. Na 120Hz idú HDMI 1 a HDMI 2, väčšina firiem to má naopak. Zároveň eARC je na HDMI 2, takže ak budete chcieť pripojiť dve konzoly na 120Hz a zároveň aj soundbar, musíte si vybrať. Je škoda, že plné štyri HDMI 2.1 porty nie sú stále štandardom ani tento rok. Väčšina ľudí to nepotrebuje, ale hráčom by sa zišlo, hlavne ak majú dve konzoly a prípadne ešte aj PC k tomu.

K pripojeniam sa pridávajú USB porty, nechýbajú vstupy z antény, satelitu, slot na CI kartu, optický výstup alebo výstup na headset. Samozrejme, aj LAN port, ak nepripojíte TV cez Wi-fi. Teda je tu všetko potrebné. 

Stojan je pevný, veľký a postavený na stredovú nohu, pričom TV je vyvýšený okolo 5 centimetrov. Je tak veľmi dobre použiteľný aj na stôl ako monitor.  Jediná nevýhoda je, že televízor nemá priamo zapínanie alebo ovládanie v spodnej lište, ale je umiestnené na pravej strane vzadu a aj ak použijete TV ako monitor, viete naň relatívne dobre dosiahnuť. Ideálne však bude mať ovládač stále poruke.

Systém

Systém je tu použitý My Home Screen 7.0, je to vlastný systém Panasonicu, ktorý má výhodu v tom, že je rýchly. Ostatné však už veľmi neoslní. Systém má jednoduchý dizajn a vyzerá, akoby Panasonic dizajn vôbec neriešil. Je to škoda, keďže systém je v možnostiach dostatočne hlboký a stačil by mu facelift. Eventuálne by pomohlo aj rozšírenie aplikácií. Sú tu síce najpoužívanejšie Youtube, Netflix (aj s prepojením spúšťania z mobilu a špeciálnym módom zobrazenia), Apple TV, Prime, Disney, ale už dlhšie chýba napríklad HBO a zatiaľ nepribudol ani nový SkyShowtime. Ak používate tieto dve aplikácie, tak kúpu zvážte, alebo si dokúpte potom Android Dongle.  Na druhej strane, ak TV beriete pre hry alebo ako monitor, aplikácie ani nebude potrebovať. 

Nastavenia sú síce vizuálne jednoduché, ale hlboké a dá sa tu nájsť a nastaviť všetko potrebné. Niektoré názvy nie sú úplne jasné, a preto je dobré, že každá položka má aj popis. Postupne sa však dá zorientovať aj v rozsiahlom nastavení TV pre hry.

V systéme majú zapracované aj herné menu Game Control Board alebo relaxačnú funkciu My Scenery, ktorá vám ponúkne animované zábery prírody alebo oblohy a zobrazuje aj čas. 

Ovládač

Ovládač je k TV priložený klasický s desiatkami tlačidiel, čo je možno aj škoda, keďže teraz už idú moderné jednoduchšie ovládače. Svoju úlohu však splní, viete si naťukať menu, zadať hlasové príkazy, je tu aj 5 tlačidiel na aplikácie a pridáva sa aj tlačidlo na všetky aplikácie. Pritom si viete jedno tlačidlo My App nastaviť podľa vašej potreby. Pridávajú sa aj ovládacie tlačidla médií, zvuk, programy, d-pad a aj všetky čísla. Čo je možno pre hráčov škoda, ovládačom sa nedá ovládať napríklad menu v Xbox konzole.

Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor?
Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Základné menu ponúka výber aplikácií a pripojených zariadení.
Základné menu ponúka výber aplikácií a pripojených zariadení.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Menu základných nastavení ponúkne rýchle úpravy obrazu a zvuku.
Menu základných nastavení ponúkne rýchle úpravy obrazu a zvuku.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Herných nastavení je viac ako dosť.
Herných nastavení je viac ako dosť.





Aký je obraz?

Možno menu nie je vizuálne zaujímavé, ale samotný obraz je parádny. Panasonic je v kvalite obrazu doma a ukazuje to aj v tejto verzii TV. Síce je tu celková intenzita jasu nižšia (okolo 600 nitov pri HDR), ale postačí a pri použití ako monitor bude viac ako dostatočný. Dôležite je, že má veľmi dobrú farebnosť, samozrejme, úplne čiernu čiernu, a vie sa dobre prispôsobiť ako PC obrazu ktorý dodatočne nerozmaže, tak má aj herný režim, v ktorom znižuje odozvu na minimum. 

Hrá sa tak na ňom parádne a veľmi dobre sa dá aj pracovať pod Windowsom. Všetko je totiž ostré, dobre farebne nastavené a aj rýchle, keďže ako pripojenie konzoly, tak aj PC viete nastaviť na 4K 120Hz aj s HDR a VRR, respektíve AMD Freesync Premium.  Pri 120Hz však nejde Dolby Vision, ak by ste si ho zapli napríklad na Xboxe. To však teraz nie je štandard a len niektoré TV tento rok zvládnu plný framerate. Stále môžete ísť pod 120Hz na HDR 10, ktoré ponúkne tiež kvalitné farby, intenzívny jas a aj jemné odtiene temných farieb.

Jedna drobnosť, čo môže pri používaní ako PC prekážať, je občasné posúvanie obrazu po obrazovke. TV tým však chráni obrazovku pred vypálením, čo bude hlavne pri PC desktope dôležité. Zároveň má TV zabudovanú aj ochranu pred vypálením loga, ktorému vie znížiť intenzitu, alebo režim na ošetrenie obrazovky.

Čo sa týka kompatibility, Windows si pekne našiel TV, zachytil možnosti, aj keď mal som jednu drobnosť pri 4K 120Hz, kde sa občas vyskytlo prebliknutie s nejakou časťou obrazu krížom cez druhú polovicu obrazu. Opravilo to však nastavenie na 4K/119,9 Hz. Zároveň dobre na PC fungovalo aj HDR a skutočne sa v oblasti kvality obrazu nie je na čo sťažovať. 

Pre hranie má TV aj nastavenie herného režimu a rovno v niekoľkých možnostiach, kde pridali aj Gaming Mode extreme s rýchlou odozvou. Pridáva aj zaujímavosť, a to počítanie času v hernom režime, kde vám vypisuje ako dlho už hráte. A pridáva sa aj Gaming Board menu, ktoré umožní rýchle herné nastavenia a aj informácie.

Viete si tu nastaviť mód zobrazenia, ktorý upraví farebnosť, vidíte aktiváciu ALLM, ale je aj možnosť zapnutia alebo vypnutia VRR, ktoré rovno ukazuje obnovovaciu frekvenciu. Je tam možnosť Bypass 4K 120Hz, čo je možnosť, ktorá obíde spracovanie obrazu a zníži tak lag na minimum. Pridáva sa nastavenie HDR, respektíve aj Dolby Vision, ak je aktívne. Plus viete zlepšiť aj jas v tmavých hrách. Zároveň si môžete dať zobraziť detailnejšie informácie o signáli a frekvencii. Plus ak by ste chceli robiť viac vecí na TV naraz, viete si na obrazovke nechať zobraziť dve okná, jedno napríklad z PC, druhé z konzoly alebo TV a pozerať viac vecí naraz.

Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor?
Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Hranie na konzole je bezproblémové.
Hranie na konzole je bezproblémové.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? PC hry sa na ňom hrajú tiež parádne.
PC hry sa na ňom hrajú tiež parádne.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? TV má aj pridané herné menu.
TV má aj pridané herné menu.





Aj ako monitor?

Ako štandardný TV do obývačky je táto 42-palcová veľkosť už dnes malá (tento model je aj v 48, 55 a 65" veľkosti ak budete chcieť väčší), ale do menšej izby niekde na stôl bude priam ideálna. Napríklad je dobrý na položenie v izbe na stôl na sledovanie Netflixu, na hranie z konzoly je veľmi praktický a, samozrejme, rovnako aj na použitie ako monitor PC. 

Síce 42-palcová veľkosť je výrazne väčšia ako napríklad 27-palcové monitory (na fotkách je ukázané porovnanie s 27"), ale môžem povedať, že som si zvykol prekvapivo rýchlo a prínosy sú pozitívne. Pri 70cm veľkosti stola je to totiž prekvapivo dobrá veľkosť. Na rozdiel od 48-palcovej verzie 42-palcovú obrazovku vidíte prakticky celú, nemusíte krútiť hlavou a viete všetko sledovať očami. Dokonca až tak, že napriek veľkosti som si v vo Windowse nastavil priblíženie na 200%, aby všetko nebolo úplne maličké. Ale to už záleží od preferencii. Dôležité je, že sa na to pozerá veľmi dobre a všetko je ostré - ako písmo, tak kontrasty bielej a čiernej. 

Tento 42-palcový TV je na šírku prakticky rovnaký ako 38" palcové monitory 21:9, ktoré tiež majú na šírku okolo 90 cm, len, samozrejme, obraz je tu do výšky väčší. Dôležité je, že sa na to pekne pozerať a pri hraní si viete oveľa lepšie užiť veľký obraz. Plus nechýba kvalitné HDR, dobré farby, dobrý zvuk a celé to dokáže zlepšiť zážitok z hry. 

Trochu škoda, že TV nemá priamo sleep a po vypnutí PC ešte TV niekoľko minút čaká na signál s nápisom HDMI a až následne sa vypne.

Zvuk

Zvuk je na tento TV decentný, ponúka dva 15W reproduktory, ktoré ponúknu dostatočne čistý a jasný zvuk. Úplne bez problémov ho viete použiť ako na hry, filmy, tak aj na PC, ak nemáte externé reproduktory. Bude plne dostačujúci. Samozrejme, ak k TV, respektíve počítaču zapojíte aj soundbar, alebo reproduktory so subwooferom, získate aj dodatočne basy a hlbší zvuk. 

Zvuk podporuje rovno aj Dolby Atmos pre kvalitný priestorový dojem a Panasonic má pridanú aj funkciu Cinema Surround Pro pre filmy.

Spotreba

Vzhľadom na malú plochu obrazovky nečakajte ani vysokú spotrebu. Síce oficiálne je maximum cez 200W, reálne sa budete pohybovať medzi 50W až 90W, podľa jasu, aktuálneho obrazu. Väčšinou okolo 70W. Čo je pekné a prijateľné číslo.

Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor?
Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Ovládanie nie je práve najmodernejšie.
Ovládanie nie je práve najmodernejšie.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Dizanovo čakajte decentný OLED dizajn.
Dizanovo čakajte decentný OLED dizajn.


Panasonic 42'' LZ980E OLED - TV ako monitor? Portov bude dostatok.
Portov bude dostatok.




Celkovo je 42'' LZ980E OLED TV s veľmi dobrým obrazom a zároveň dobrou uhlopriečkou na kompaktnejšie hranie na konzole niekde na stole alebo používanie ako hlavný PC monitor. Síce škoda len základného jednoduchého systému televízora, ktorému chýbajú niektoré streamovacie aplikácie, ale ak ich nepotrebujete využívať, nemusíte to riešiť. Na hranie a aj prepojenie s konzolami a PC je to veľmi zaujímavá možnosť.


napísal saver 28.2.2023
Páči sa mi! (+1)
9.0
PANASONIC 42'' LZ980E OLED - TV AKO MONITOR?
+ malý OLED TV veľmi dobre použiteľný aj ako PC monitor
+ parádny obraz s podporou všetkých HDR režimov, vrátane Dolby Vision
+ dobré farby
+ dostatok nastavení pre herný režim a aj pre PC
- systém TV by si pýtal vylepšenie dizajnu, chýbajú mu aj niektoré streamovacie aplikácie
- nižší HDR jas


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk