SCARS ABOVE

SCARS ABOVE

8.0

Cestou poznania po stopách mimozemšťanov

Recenzia na PC verziu

Ženské hrdinky vo videohrách majú svoje špecifické čaro. Lara Croft, Sarah Kerrigan, Bayonetta, ale aj iné krásky rozhodne majú šarm a štýl, ktorý hráčom imponuje. Kate z novej sci-fi akcie Scars Above síce zrejme nebude taká slávna a pamätná ako spomínané divy, ale jej dobrodružná výprava vo vesmíre nie je zlá a má čím zaujať.

Kate Ward je členka výpravy, ktorá smeruje na prieskum k tajuplnému objektu vo hviezdach. Priamy kontakt nedopadne podľa predstáv a loď stroskotá. Hlavná hrdinka sa ocitá v cudzom svete, kde ju čakajú rôzne nástrahy a skúšky pri hľadaní odpovedí aj zvyšných členov posádky. Príbeh je také bežné klišé, tak trochu v štýle filmu Prometheus, ale slušne doplňuje postup, pri ktorom Kate komunikuje s mimozemšťankou vo forme hologramu. Tvorcovia naznačili vysokú náročnosť hry a spočiatku sa to tak aj javí, i keď záleží i na tom, ktorú z troch obťažností si zvolíte (alebo dodatočne prepnete). No po počiatočnom oťukávaní a hlavne získaní nových talentov už postup až taký ťažký nie je. V druhej polovici hry dokonca môže byť až veľmi jednoduchý.

Výpravu zvládnete do desať hodín a je škoda, že už tu žiadny iný režim nie je a vzhľadom na lineárny postup ani dôvod na opakovanie príbehu. Celkový zážitok je ale uspokojivý. A vlastne je aj dobre, že to tvorcovia zbytočne nenaťahovali, pretože v poslednej fáze príbehu hra trpí určitou únavou a začína kvalitatívne upadať. A ďalšie umelé predlžovanie by jej len viac ublížilo. Takto si zachovala dynamiku, neprepadla sa do tvrdého stereotypu a úspešne dorazila až do finále.

Scars Above
Scars Above Kombinácie vhodných zbraní a elementov spôsobia viac devastačný útok.
Kombinácie vhodných zbraní a elementov spôsobia viac devastačný útok.


Scars Above Horiaci krík zahreje a ochráni pred podchladením.
Horiaci krík zahreje a ochráni pred podchladením.


Scars Above Objavíte rôzne mimozemské technológie.
Objavíte rôzne mimozemské technológie.





Už prvé kroky v hre naznačujú, že to nebude len bohapustá prestrelka, kde si treba iba vyčistiť cestu a dostať sa na učené miesta. Postup sprevádzajú menej náročné hlavolamy, jednoduchá výroba vecí a príležitostné zbieranie predmetov, ktoré sú potrebné na odomknutie alebo aktiváciu prechodov a zariadení. Inventár je neveľký, ale masívnejší skutočne nepotrebujete, pretože tých vecí nie je až tak veľa. Väčšinou sú to nálezy z rastlín a výťažky z kreatúr, ktoré slúžia predovšetkým ako munícia do štyroch druhov zbraní, prípadne doplnia energiu v batérii na špeciálne schopnosti. Občas takto získate aj novú technológiu s možnosťou okamžitej výroby novej zbrane, jej vylepšenia či použiteľných doplnkov. Niekedy s možnosťou otestovania v simulácii.

Hra trochu pričuchla k Dark Souls štýlu, no naozaj len trochu. Použila nejaké základné mechaniky z tohto fenoménu, ale inak sa riadi svojimi pravidlami a pokúša sa zaujať vlastnými mechanizmami. Takže hlavná hrdinka sa po úmrtí (bez straty skúseností) oživuje pri pilieroch, ktoré súčasne slúžia ako checkpointy a dá sa k nim kedykoľvek vrátiť na doliečenie. Ibaže pri každom použití piliera sa obnovia všetci nepriatelia – s výnimkou veľkých bossov.

Súboje tiež naznačujú souls štýl, ale tu sa do popredia dostávajú štyri elementy zbraní, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v boji o prežitie. Nepriatelia obvykle majú zníženú odolnosť na určitý element a bežne aj presne určené slabé miesto, kde sú najzraniteľnejší. A obzvlášť s použitím konkrétneho živlu. Prví protivníci majú citlivý bod na hrudi, kde ich zásah elektrickou zbraňou dokáže niekedy aj smrteľne zraniť. Treba však vystihnúť správny moment, kedy toto miesto odhalia, čo nie je vždy jednoduché. Kate musí pobiehať naokolo, robiť kotrmelce, občas niekam vyliezť alebo prejsť cez úzky otvor, optimálne využiť svoje podporné talenty a schopnosti.

V neposlednom rade si treba všímať aj prírodné podmienky. Elektrina je účinnejšia na kreatúry, ktoré stoja vo vode alebo sú mokré od dažďa. Ohnivou zbraňou zas spôsobíte protivníkom dodatočné zranenie, kým horia, taktiež dokážete zničiť vajcia, z ktorých sa liahnu nové potvory. V ľadovom prostredí ohňom zapálite špecifické rastliny, ktoré potom chvíľu vydávajú teplo, čo vás zachráni pred hypotermiou, teda podchladením. Ľadová zbraň spomalí a niekedy zmrazí nepriateľov, navyše si ňou môžete vytvárať pevné plochy na vode v močariskách. Tou sa síce dokážete aj prebrodiť, ale keď natrafíte na kyselinové jazierka, tie sú smrtiace a vytvorenie ľadových cestičiek na povrchu veľmi oceníte. Zbraň s jedom otrávi kreatúry a dokáže rozožrať vybrané zátarasy. V krajnom prípade môžete útočiť aj elektrickou rezačkou zblízka a podobne ako pri behu a kotrmelcoch spotrebúva staminu.

Jednotlivé kúsky výbavy používajú svoju vlastnú muníciu a odhliadnuc od používaných elementov fungujú ako tradičná výzbroj – elektrická puška či samopal, ohnivý raketomet alebo žeravý lúč, ľadový granátomet, kyselinová brokovnica. Ich použitie je teda intuitívne. Obzvlášť pri súbojoch s bossmi treba myslieť na variácie rôznych zbraní, elementov a povahu prostredia. Napríklad jednu obrovskú potvoru dokážete poraziť len tak, že jej ohnivou zbraňou pod nohami roztavíte ľad a využijete chvíle, keď sa prepadne do vody. Okrem toho zbraňami príležitostne aj niečo aktivujete, napríklad kamenná brána sa otvorí, keď zasiahnete všetky určené body elektrickými strelami.

Boj uľahčujú doplnkové schopnosti, ktoré odomykáte skúsenostnými bodmi v rozvetvenom talentovom strome.  Skúsenosti pritom nezískate priamo zabíjaním, ale zbieraním fialových kociek, ktoré vám pridávajú pár alebo aj desiatky percent znalostí a tým aj XP. Niekedy kocky získate skenovaním nových druhov nepriateľov a bossov po ich zdolaní. Častejšie sú však umiestnené niekde na skalách a v nenápadných zákutiach. Práve to vám dáva dobrý dôvod preskúmať aj bočné chodbičky v okolí. Pohybujete sa v ohraničenom teréne a nie otvorenom svete, takže ich väčšinou nájdete pri prirodzenom napredovaní.

Samotné schopnosti popri automatických osobných talentoch prinášajú slušnú zbierku vylepšení v inžinierstve a xenobiológii. Môže to byť permanentné zvýšenie života, zásobníka energie alebo staminy, zlepšenie skenera prostredia, aby ukazoval aj použiteľné veci a suroviny. Ďalej väčšia odolnosť voči jedu či odolanie jednému smrtiacemu útoku, zníženie odolnosti nepriateľov alebo celkové zvýšenie účinnosti vašich zbraní. Výdatne to pomáha pri prežití a úspešnosti pri konfliktoch.
 
Veľmi prospešné v bitkách sú doplnky, ktoré získate osvojením technológií, najčastejšie extrahovaných z bossov alebo objavených na špecifických miestach. Predstavuje to neskôr celý kruh s výberom parádnych vecičiek, ktoré vám skutočne uľahčia život. Na použitie vyžadujú dostatok energie z vašej batérie. Okrem liečivej dávky a odstraňovača jedov a iných negatívnych efektov je to vrhnutie horľavej tekutiny, ktorá po kontakte s ohňom zapáli väčšiu plochu. Ďalej ochranné brnenie proti niekoľkým útokom, holografická návnada na odlákanie nepriateľov, granát s bublinou, v ktorej sa výrazne spomalí pohyb protivníkov či posunovač času, kedy sa spomalí úplne všetko okrem hlavnej hrdinky, ktorá tak napríklad obíde kreatúru a dostane sa jej za chrbát.

Scars Above
Scars Above Analyzovanie stôp je jedným zo spestrení postupu.
Analyzovanie stôp je jedným zo spestrení postupu.


Scars Above Mimozemská sprievodkyňa prichádza vo forme hologramu.
Mimozemská sprievodkyňa prichádza vo forme hologramu.


Scars Above Niiekoľko rôznych hlavolamov poteší, ale mohlo ich byť viac.
Niiekoľko rôznych hlavolamov poteší, ale mohlo ich byť viac.





Kate sa inak dokáže rýchlo regenerovať príručnými liečivými dávkami, teda najskôr len jedinou, neskôr ich má viac, ale po minutí sa dobijú len pri pilieroch. Za zmienku stojí aj analyzovanie vybraných situácií. Vtedy musíte nájsť a preskúmať určité stopy, ktoré sa očíslujú a keď sú všetky, nakoniec urobíte celkový rozbor, ktorý vám dá kompletnú informáciu a posunie vás ďalej. V teréne občas nájdete aj tradičné audiozáznamy, niekedy vo forme valčekov, čo sa prehrávajú na určených zariadeniach. Získané údaje, predmety aj bizarné kreatúry sa po prvom kontakte a naskenovaní zaznamenajú do databázy, do ktorej môžete kedykoľvek nahliadnuť.

Pri tom všetkom trochu zamrzí, že autori nedali viac priestoru hlavolamom. Niekoľko ich nájdete a niektoré sú originálne, hoci nenáročné a naozaj okorenia putovanie. Stáva sa, že predmet záujmu treba pootáčať, aby ste ho vedeli použiť alebo identifikovať, podobne ako v sérii Resident Evil, no od tohto prvku autori v hre postupne takmer úplne upustia, čo je tiež škoda. Celkovo vidíte, že úvodná pasáž hry je riešená dômyselnejšie a je pestrejšia, zatiaľ čo neskôr už je postup zjednodušený, rýchlejší a je to skôr na škodu veci. Napríklad aj kocky so skúsenosťami najskôr nachádzate menej často, a preto sú vzácnejšie. V pokročilej fáze sa už povaľujú na každom druhom kameni a body schopností pribúdajú raketovým tempom. Napokon zistíte, že si schopnosti ani nemusíte resetovať, lebo počas hry dokážete odomknúť všetky.

Užívateľské rozhranie je solídne. Pri použití klávesnice sa intuitívne doliečujete stlačením Q, ktoré je vedľa tradičných pohybových klávesov WSAD a poruke sú aj ďalšie funkcie na nabíjanie, zbieranie a používanie vecí. Zmenu zbraní vykonáte číslami alebo podržaním patričného klávesu s otvoreným výberom výzbroje. Podobne vyvoláte kruhové menu s doplnkami. Postavu vnímate z pohľadu tretej osoby, okolie sledujete myšou. Ľavým tlačidlom útočíte zblízka, keď podržíte pravé, všetko sa priblíži a zväčší a vtedy zameriavate strelnou zbraňou a pálite LMB.

Scars Above
Scars Above Schopnosti pomôžu prežiť, na každom stupni stoja viac bodov a získate ich z kociek.
Schopnosti pomôžu prežiť, na každom stupni stoja viac bodov a získate ich z kociek.


Scars Above V útrobách temného mimozemského centra a s otvoreným výberom zbraní.
V útrobách temného mimozemského centra a s otvoreným výberom zbraní.


Scars Above V encyklopédii je všetko potrebné, aj informácie o bossoch.
V encyklopédii je všetko potrebné, aj informácie o bossoch.




Scars Above nie je AAA hra a je to vidieť hlavne na grafike, ktorá je decentná. Vôbec nie zlá, ale bez väčšiny moderných efektov. Určite tam nehľadajte DLSS ani Ray tracing. Nanajvýš tak VSync a anti-aliasing. Hardvérovo by s tým nemala mať priemerná mašina žiadny problém a zrejme to aj na staršom PC vytiahnete na ultra nastavenia. Ozvučenie je dobré, hudba pekne vyjadruje tajuplnosť vesmíru a k zvolenému sci- fi námetu sa určite hodí.

Scars Above sa síce nestane hernou ikonou a na meno hlavnej hrdinky rýchlo zabudnete, ale zo sci-fi dobrodružstva máme dobrý pocit. Hlavne prvá fáza hry je nápaditá, potom už tá úroveň trochu klesá a herná náplň je viac strohá, ale napokon sa všetko úspešne zavŕši. Dalo by sa s tým urobiť viac a bolo by fajn, keby sa tvorcovia pokúsili prehĺbiť zážitok v prípadnom pokračovaní, no táto vesmírna misia rozhodne mala zmysel aj štýl.


napísal uni 28.2.2023
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
SCARS ABOVE
+ využívanie rôznych elementov a živlov v boji aj pri prechádzaní krajinou
+ na rozličných nepriateľov a bossov platia odlišné taktiky
+ nápadité bojové doplnky a environmentálne prvky
+ príležitostné hlavolamy a analyzovanie stôp
+ premyslená a pôsobivá prvá časť hry
- nízka znovuhrateľnosť a okrem príbehu žiadny iný obsah v hlavnej ponuke
- niektoré súčasti mohli byť viac dotiahnuté (výroba vecí, zbieranie koristi, dávkovanie schopností)
- menej pútavá a zjednodušená druhá časť hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Prime Matter / Mad Head Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 28. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19772)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk