Gamescom 2022: Scars Above bude náročná a nápaditá sci-fi akcia

Máte radi sci-fi a poriadnu výzvu?

pridal matus_ace 1.9.2022 o 9:45 pod hry
Gamescom 2022: Scars Above bude náročná a nápaditá sci-fi akcia

HRY > NOVINKY >

Gamescom nie je len o hrách, ale aj o príbehoch, ktoré sú za nimi. Napríklad o tom, ako sa bavíte s vývojármi, vyzvedáte viac o vývoji a dozviete sa aj nejaké pikošky. Akčná hra Scars Above od srbského štúdia Mad Head Games je vo vývoji už mnoho rokov, jej vývoj začal ešte pred predstavením hry Returnal od fínskeho Housemarque. Autori neboli práve nadšení, keď zistili, že fínski kolegovia robia niečo veľmi podobné ich hre. Treba však povedať, že podobnosť je tam len na prvý pohľad.

Scars Above je taktiež third person sci-fi akcia o výskumníčke Kate, ktorá sa ocitá na neznámej a nebezpečnej planéte niekde ďaleko vo vesmíre. Nebezpečenstvo tam číha na každom kroku, no Kate postupne dostane do rúk rôzne zbrane, ktoré jej pomôžu poraziť miestnu faunu aj flóru. Naozaj by to mohlo vyzerať podobne ako Returnal, čomu pomáha aj fakt, že obe hry sú relatívne náročné. Je tu však jeden zásadný rozdiel Scars Above je výraznejšie založená na príbehu, ktorý detailnejšie rozpráva.

Tomu zodpovedá aj štruktúra hry, ktorá je príbehovo lineárnejšia, objavujete rôzne záznamy z vašej lode a začínate tušiť, že niečo nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Nesedí vám to hlavne časovo. Hra tak neobsahuje procedurálne generované prostredia, ale všetky sú pekne vytvorené ručne. Zomierať budete síce často, ale maximálne vás to vráti na posledný checkpoint. Príbeh pôsobí naozaj zaujímavo, ale demo nám z neho veľa neodhalilo. Čo sa týka tej linearity, tá je naozaj len v príbehu, samotná hra nám naznačila odbočky a vedľajšie cesty, ktoré môžu viesť k príbehovým odhaleniam či užitočným predmetom, ale musíte si dať pozor na to, že sú tieto odbočky dobre strážené nepriateľmi.

Zbrane si v hre musíte vyrobiť a postupne si osvojíte rôzne druhy podľa elementálnych útokov. Tieto vám umožnia dostať sa ďalej a tiež taktickejšie bojovať. Napríklad sa pred vami ocitne bariéra, ktorú dokážete prekonať len ohnivou zbraňou. Alebo čelíte nepriateľom, ktorí sú odolní voči ohňu, ale škodí im elektrina. Ak nevhodne a neskoro zareagujete, môžete sa tešiť naspäť na checkpoint. Tie tu majú podobu tajomných pilierov, ktoré vás aj regenerujú. Postupne budete odhaľovať, čo vlastne znamenajú.

Graficky Scars Above nepatrí medzi najkrajšie hry a myslím si, že napríklad ten Returnal vyzeral lepšie. Artovo je to ale fajn, také pekné špinavé sci-fi, akých dnes už veľa nebýva. Len teda technicky by sa to dalo aj lepšie. Hudby sme si v deme veľa neužili, ale dabing postáv nechýbal a rozhodne nie je najhorší.

Scars Above prinesie skúmanie tajomnej planéty, vysokú náročnosť, poriadnych bossov, nutnosť manažmentu zdrojov a aj staminy (aby vám zostala na okamihy, kedy musíte uskakovať nepriateľom) a k tomu aj zaujímavý príbeh. Ak ste si pri hraní Returnalu hovorili, že toto by vás bavilo, ak by to nemalo generované prostredia a roguelite princípy, toto môže byť hra presne pre vás. Hra by mala vyjsť už čoskoro, ale stále nepoznáme jej dátum vydania, takže je otázne, ako dlho ešte budeme čakať.





Gamescom 2022: Scars Above bude náročná a nápaditá sci-fi akcia  Gamescom 2022: Scars Above bude náročná a nápaditá sci-fi akcia
Páči sa mi! (+1)






PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Prime Matter / Mad Head Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 28. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk