LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2

LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2

Odtučňovacia kúra v Logitechu

Test

Osobne nie som až takým veľkým fanúšikom ultraľahkých myší, keďže mám rád ten pocit, že v rukách niečo naozaj držím. Navyše zväčša prichádzajú so zjednodušeným tvarom a a aj niektorými redukovanými funkciami. Ale chápem, že majú svoje publikum a aj svoj význam. Ak chcete čo najrýchlejšie rozdávať headshoty, možno vám aj tých pár gramov dole pomôže. Vidieť to môžeme na turnajoch, kde profesionálni hráči siahajú po odľahčených myškách. A výrobcovia sa (nielen) o nich bijú. Naraz tu máme niekoľko nových modelov rôznych značiek, ktoré prešli odtučňovacou kúrou, a začíname s Logitechom.

Logitech G Pro X Superlight 2 je úplne nová herná myš z tejto jesene, ale pri pohľade na ňu vám to tak ani nemusí pripadať. Už ste ju predtým videli a nebolo to až tak dávno. V roku 2020 sme sa pozreli na prvú generáciu G Pro X Superlight a druhá generácia je vizuálne identická. Podobná je aj v ďalších aspektoch, no nezabúda ani na vylepšenia, akurát teda nie sú viditeľné na prvý pohľad. Ak ste ale mali prvú generáciu a chcete upgrade, jasne viete, do čoho pôjdete. Nie je to revolúcia, ale veľmi dobre spracovaná evolúcia.

Zároveň ale je to evolúcia, za ktorú si aj pekne priplatíte. Ako sme si už v gamingu zvykli, keď niečo váži menej, stojí to o to viac. Inak to nie je ani tu a myška v našich obchodoch začína na cene 159 eur, čo rozhodne nie je málo. Na druhú stranu, Logitech to tu vyvažuje nielen tým, že dal dole pár gramov, ale aj pridal niečo málo do balenia. Okrem myšky a receiveru tu nájdete poriadne dlhý nabíjací kábel, adaptér na receiver, pásku na zlepšenie gripu na jednotlivých častiach myšky (ak potrebujete) a druhú krytku s PTFE nožičkou. Nechýba ani kopa obligátnej dokumentácie, takže za obeť padol aj nejaký ten strom.


Myška je na trhu dostupná v troch farebných vyhotoveniach, takže si vyberiete podľa zvyšku zostavy ši svojej osobnosti. Na výber tak máte klasickú čiernu, bielu a ružovú. Všetko sú to matné a plastové vyhotovenia, ale nie sú to lacné plasty. Sú síce ľahké, ale zároveň myš nepôsobí krehko. O zem by som ju však nehádzal. Komu tým prospejete, všakže? Na všetkých troch farebných vyhotoveniach je čierny stred rolovacieho kolieska a okraje sú v bielej. Ale vyzerá to dobre. No a keďže som v úvode toľko spomínal zníženú hmotnosť, Superlight 2 váži len 60 gramov, čo je o 3 gramy menej ako v prípade prvej generácie.

Dvojka disponuje úplne totožným telom ako prvá generácia a to znamená, že má aj úplne rovnaké rozmery - 125x63,5x40mm. Dobre sadne aj do väčšej ruky a sadne na rôzne druhy úchopu, či už celou dlaňou, len prstami, alebo aj v „claw“ štýle. Je tak naozaj univerzálna, ani malá, ani veľká. Logitech sa tu chce zapáčiť všetkým a ide mu to. Čo sa ešte týka dizajnu, vpredu je USB-C port na nabíjanie, dole nájdete dve kĺzne plochy a krytku, pod ktorú dokážete umiestniť receiver, keď s myškou niekam cestujete. Výrazné dizajnové prvky tu nečakajte, na chrbte je len jednoduché G logo. Rovnako tu nie je ani podsvietenie. Čakal by som, že sa s druhou generáciou Logitech trochu viac pochlapí a skúsi niečo iné. Takto sme dostali v zásade to isté s inými črevami.

A aké črevá tu teda nájdete? Myš beží na dobre známom senzore Logitech Hero 2 s rozsahom podporovaného rozlíšenia od 100 do 30000 DPI, čo si dokážete detailne nastaviť. Myš tiež podporuje maximálne zrýchlenie 40G a maximálnu rýchlosť viac ako 500IPS. Poteší aj veľmi rýchla odozva, keďže myška komunikuje rýchlosťou 2000Hz. Myš ponúka vynikajúco nízke oneskorenie vďaka tejto kombinácii hardvéru. Jej srdcom je 32-bit ARM procesor a myš má aj pamäť na ukladanie vašich profilov, ktorých môže byť až 5. V porovnaní s prvou generáciou sme tak dostali väčšie rozlíšenie a aj vyššiu podporovanú rýchlosť.

Nájdete tu tradičnú kombináciu ovládacích prvkov, takže dve hlavné myšítka (s opticko-mechanickými switchmi Lightforce) a medzi nimi koliesko, ktoré tiež funguje ako tlačidlo. Dve dodatočné tlačidlá sú na ľavej strane myšky pod palcom, ktoré si už vy následne naprogramujete, prípadne môžete používať ich defaultné funkcie vpred a vzad. Na dolnej strane myšky je slider na vypnutie a zapnutie. Asi ste si všimli, že tu nie je žiadne tlačidlo na prepínanie DPI. Prakticky všetko si tu musíte nastaviť v aplikácii Logitech G Hub. Nájdete tam aj správu profilov, kalibráciu senzoru a ďalšie možnosti.

Ak ste si čítali našu recenziu pôvodného modelu, určite ste si všimli vylepšenia v niektorých oblastiach, pričom však často ide len o menšie úpravy (napríklad zníženie hmotnosti o 3 gramy a podobne). Je tu ale jedna oblasť, kde sa Logitech výrazne zlepšil s druhou generáciou a pre mnohých to bude dôvod na upgrade. Superlight 2 totiž ponúka výdrž batérie na jedno nabitie až 95 hodín používania, čo je pri takto ľahkej myške úplne fenomenálne číslo a dokonca je to až o 25 hodín viac ako pri predchodcovi. Aktuálne mi na myške napríklad svieti 30% batérie, čo podľa G Hub vyjde ešte na zhruba 28 hodín používania v Hybridnom režime. S takouto výdržou prakticky nemusíte myslieť na nabíjanie, keďže k nemu dochádza len raz za čas.

No a aké negatíva vypichnúť na záver? V zásade tu žiadne väčšie nie sú. Logitech svoje myšky jednoducho vie robiť a pri vylepšeniach zabehnutých modelov to platí dvojnásobne. Negatívom je však určite cena, ktorá nie je nízka a rozhodne to nie je myš pre každého. Niekomu môže zase chýbať DPI prepínač. No a dizajn už pôsobí trochu fádne. S druhou generáciou by to chcelo iné telo. No a možno by som ešte zaostril pozornosť na Lightforce switche. Prvá generácia využívala Omrony, ktoré dobre poznáme a sú rokmi overené. Tu si na zhodnotenie dlhodobej kvality a trvanlivosti ešte musíme počkať.


napísal matus_ace 20.11.2023
Páči sa mi!
LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20067)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk