GLORIOUS MODEL D 2 PRO 4K/8KHZ EDITION

GLORIOUS MODEL D 2 PRO 4K/8KHZ EDITION

Ďalší vyzývateľ v ľahkej váhe

Test

Koniec roka sa blíži, výrobcovia herného príslušenstva sa snažia stihnúť vianočné nákupy a prichádzajú s novinkami, ktoré by sa vám alebo vašim blízkym mohli páčiť pod stromčekom. Máme tu novinky do dobre známych a aj menej prevarených značiek, pričom napríklad v oblasti myší sa ukazuje zaujímavý trend. Prakticky takmer naraz nám traja skúsení výrobcovia predstavili a aj priniesli bleskurýchle a ultraľahké myšky. Každý výrobca tú svoju postavil na trochu inej filozofii, ale tieto dva základní piliere zostávajú. Pre nás hráčov je to však len výhoda, väčšia konkurencia znamená viac možností výberu a aj boj o to, kto prinesie zaujímavejší produkt.

Na ultraľahkú novinku od Logitechu sme sa pozreli minule. Ľahká herná myška od Corsairu ešte len príde. Teraz tu máme novinku od značky Glorious. Respektíve dve, ale na recenziu máme len jednu z nich. Nové modely pribudli do sérii O a aj D, pričom b oboch prípadoch myšky prešli diétou, takže zhodili nejaké tie gramy. Okrem toho prišiel aj upgrade vnútorností a výsledok ja technologicky rovnaký, ale dizajnovo rozdielny. Kým O sa zameriava na symetrický dizajn, D ide po ergonómii pre pravákov a práve na novú Glorious D 2 Pro sme sa pozreli v recenzii. Konkrétne máme 4K/8K verziu myšky.

Práve to, že máme túto verziu, je pre recenziu dôležité. Ovplyvňuje to totiž nielen výkon, ale napríklad aj obsah balenia. To je jednoduché na pohľad, ale zaujímavejšie po otvorení. Nájdete v ňom totiž nielen myšku ako takú, ale aj dvojmetrový opletaný kábel na nabíjanie z USB A na C (prípadne káblové používanie), dve veľké 100% PTFE G nožičky (ak vám padnú vhod) a hlavne 2.4GHz 4KHz Wireless Receiver. Ten má dosť atypický tvar aj veľkosť a nepripája sa bežne ako pri iných myškách. Je väčší a prakticky sa pripája na dodávaný kábel, takže kábel nechajte zmotaný niekde bokom a rozmotajte ho len na nabíjanie. Nie je to práve najelegantnejšie riešenie, ale čo už.


Dizajn myšky je pomerne fádny, možno až nezaujímavý. Ak vám ale ide o minimalizmus a jednoduchosť, toto môže byť váš favorit. Nenájdete tu žiadne výrazné prvky, nie je tu ani RGB podsvietenie a podobné veci. Akurát len tesne nad spodnou hranou na pravej strane je logo a označenie modelu. To je všetko. Nevyrušuje to, nepúta to pozornosť, ale vyzerá to veľmi genericky. Na druhú stranu, myšky nemáme na to, aby sme sa na ne pozerali. Dizajn je tu hlavne funkčný a tvarovaný pre príjemný úchop pravou rukou a to priamo celou dlaňou. Myška je tak vhodnejšia aj pre ľudí s väčšími rukami.

Materiály taktiež pôsobia trošku fádnejšie a obyčajne, možno až lacno, aj keď také nie sú. Ale to je pri takýchto myškách takmer vždy a je to daň za tie zhodené gramy. Na plaste je veľmi jedná textúra, koliesko je príjemné s väčšími vrúbkami pre pohodlné scrollovanie. Poďme ale na tú hmotnosť, keď ju už toľko spomínam. V prípade D 2 Pro 1K verzie myš váži 60 gramov, naša 4K edícia to trochu dvíha na 62 gramov. Stále je to ale extrémne ľahká myš a to bez toho, aby v nej boli nejaké otvory, výrezy a podobné veci. Základná verzia tak má rovnakú hmotnosť ako Superlight 2 od Logitechu a ukazuje sa, že výrobcovia periférií už asi nevedia viac gramov zhodiť bez odstraňovania plastu z tela myšky. Rozmery sú 127x62x42mm. Je o niečo väčšia ako niektorí konkurenti, ale nič strašné.

Glorious tu nadväzuje na prvú generáciu spred 3 rokov a prináša nielen rovnaký dizajn, ale aj rovnakú zostavu tlačidiel. Celkovo ich je tu tak 6, ale to v štýle, aký poznáte a teda aj keď si všetky môžete preprogramovať, využívať budete tak päticu. Vpred sú dve hlavné myšítka, medzi nimi je stlačiteľné koliesko myšky, pod palcom pravej ruky máte dve bočné tlačidlá a vzadu medzi myšítkami je tlačidlo, ktoré defaultne slúži na prepínanie DPI priamo počas používania. Môžete prepínať medzi 4 hodnotami a tie sú indikované farbou drobnej LEDky na spodnej strane myšky. Na tejto strane nájdete aj slider na vypnutie/zapnutie myšky.

Poďme sa trochu pozrieť na vnútornosti novej Gloriousky. Výrobca myš postavil na svojom Glorious BAMF 2.0 optickom senzore, ktorý vôbec nie je zlý a môže sa pochváliť peknými technickými špecifikáciami. Podporuje rozlíšenie od 100 do 26000DPI. Konkurenti síce už idú vyššie, ale aj tak sú to čísla, ktoré budú väčšine hráčov postačovať. Maximálne podporované zrýchlenie je 50G a maximálna rýchlosť 650IPS. Polling rate bežnej verzie je 1000Hz, v prípade tejto edície je to 4000Hz pri bezdrôtovom pripojení a až 8000Hz pri káblovom pripojení. Bežne majú myšky 1ms dobu odozvy, pri frekvencii 8000Hz je to len 0,125ms. Spoznáme to v porovnaní so 4K alebo 2K? Okom asi nie, ale rozdáte snáď nejaká ten headshot navyše. Na tlačidlá výrobca použil vlastné switche s udávanou životnosťou 100 miliónov kliknutí a čas ukáže, či to je pravda.

Myška je kompatibilná so systémami Windows, MacOS a Linux pričom funguje už po zapojení a nemusíte nič inštalovať, pričom si viete prepínať zo 4 prednastavených DPI profilov a využívať štandardné funkcie. Ak chcete viac, je tu aplikácia Glorious CORE, kde si ju už detailne nastavíte v každom ohľade, aby ste z nej dostali maximum. Možno aj prepnete na nižšiu frekvenciu, keď nepotrebujete 4000Hz, keďže tak ušetríte batériu. Pri 1000Hz je výdrž 80 hodín, čo vôbec nie je zlé. Pri 4000Hz to ale klesne len na 35 hodín a tam už nabíjate výrazne častejšie. Myš obsahuje pamäť na 3 profily, ktoré si do nej môžete uložiť.

Glorious Model D 2 PRO je ľahká, pohodlná a v prípade 4K/8K verzie aj neuveriteľne rýchla myš, ktorá si určite nájde fanúšikov, aj keď možno nevyzerá ako nejaké revolučné herné náradie. Vyzerá pomerne obyčajne a to je možno jedno z jej negatív. Táto naša verzia stojí 139,90 €, čo nie je málo, ale priplácate si za rýchlosť. Základná verzia stojí o 30 eur menej a to je už sympatickejšia cena. Je aj dobre vyhotovená – nepočujete praskanie, nevidíte kývanie a podobne. Čím dlhšie som s myškou hral, tým viac mi prirástla k srdcu. Aj keď nebude mojou prvou voľbou, rozhodne patrí k tomu lepšiemu, čo teraz nájdete na trhu. Potom je to už len o tom, či si chcete priplatiť aj za vyšší polling rate.



napísal matus_ace 4.12.2023
Páči sa mi!
GLORIOUS MODEL D 2 PRO 4K/8KHZ EDITION


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20072)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk