PLAYSTATION PORTAL

PLAYSTATION PORTAL

Najlepší spoločník na cesty aj na toaletu

Od roku 89 dominoval na trhu herných konzol do ruky jedinečný Game Boy, ktorý predurčil Nintendo na ovládanie tohto herného sektoru až dodnes. Na konci dvadsiateho storočia, presne v roku 1999, sa však exkluzívne v Japonsku na chvíľu videohernému gigantovi zatajil dych, pretože nenápadná pamäťová karta spojená s digitálnym asistentom vydaná pod značkou PlayStation všetkých tak trochu zaskočila. PocketStation bol mikro handheld pripomínajúci skôr Tamagotchi ako reálnu konzolu, no s piatimi miliónmi predaných kópií v priebehu troch rokov existencie a navyše iba v jednej krajine bolo jasné, že Sony musí kuť železo zahorúca. A veruže sme dlho ani nečakali, nakoľko už v decembri roku 2004 dostalo Japonsko a potom v marci nasledujúceho roka celý svet do rúk revolučný PlayStation Portable.

Po desiatich rokoch existencie a 80 miliónoch predaných kópií nikto nemôže úspech PSP poprieť a aj preto žije toto vreckové výkonné zariadenie s množstvom inovácií v srdciach aj rukách hráčov ešte dodnes! Nasledovník v podobne PS Vita prišiel už v roku 2011, avšak krátku periódu slávy Sony už nedokázalo zreplikovať a továreň na handheld mágiu sa tak v roku 2019 úplne zastavila. Kráľom sa stalo od roku 2016 opäť Nintendo so Switchom a nikomu sa ho už asi z trónu zosadiť nepodarí. Avšak posledné dva roky pozorujeme zárodky akejsi handheld renesancie a niet tak divu, že sa začali objavovať aj nové patenty, leaky a vzrušenie okolo tajného projektu Sony pomaly narastalo.

No a v novembri minulého roka Sony po 24 rokoch uzavrela svoj handheld kruh vydaním zariadenia, ktoré je opäť iba perifériou pre jej najvýkonnejšiu konzolu. PlayStation Portal je zariadením, ktoré vás možno prinúti spýtať sa: Prečo? Pre koho? Alebo načo vlastne? Avšak nelámte nad autormi zatiaľ vaše DualSensy, história sa totižto zvykne opakovať...

PlayStation Portal
PlayStation Portal Stroho elegantné balenie obsahuje všetko, čo vlastne potrebujete.
Stroho elegantné balenie obsahuje všetko, čo vlastne potrebujete.


PlayStation Portal Prečo vlastne zamieriť za Portalom, keď existuje aplikácia Remote Play? Asi pre ten kompaktný Sony šmrnc!
Prečo vlastne zamieriť za Portalom, keď existuje aplikácia Remote Play? Asi pre ten kompaktný Sony šmrnc!


PlayStation Portal Dizajn samotného zariadenia je tiež elegantný a predsa veľmi solídny v rukách
Dizajn samotného zariadenia je tiež elegantný a predsa veľmi solídny v rukách





PlayStation Portal - čo, prečo, ako?

Vezmite do rúk teraz svoj PlayStation DualSense, rozlomte ho uprostred na dve časti, presuňte PS tlačidlo vedľa tlačidla create a na druhej strane zase mute pre mikrofón vedľa options. Dotykovú plochu uprostred zameňte za 8" alebo 20,32 centimetrový „dotykový” FullHD 60Hz LCD displej, celé to zozadu potiahnite jedným solídnym plastom a nezabudnite tu zachovať aj USB-C + 3,5mm jack na slúchadlá. Celé to napájajte 4370mAh batériou, nezabudnite, samozrejme, obohatiť vaše Frankensteinovo monštrum aj o nejaké tie stereo reproduktory a celé to vyvážte na približne 529 gramov. No a teraz už len privítajte do vašej kolekcie PlayStation 5 periférií tento unikátny zlepenec, ktorý teda oficiálne zoženiete aj s cenovkou 199,99$.

Ak ste sa zhrozili pri pomenovaní periféria, žiaľ, nie ste sami. PlayStation Portal (ďalej Portal) je totižto iba doplnkovým hardvérom pre majiteľov PS5 a jeho funkcie končia aj začínajú na hranici glorifikovanej PS Remote Play aplikácie. Elegantná prezentácia a také akurát veľké balenie poskytnú okrem USB-C do USB-C kábla iba návod a samotné zariadenie. To je aj podľa stránok Sony iba prostý diaľkový ovládač, vďaka ktorému budete môcť uprostred intenzívnej chvíle s vašimi PS hrami od konzoly s Portalom slobodne odkráčať do spálne, na záchod či na koniec sveta a plynule pokračovať v hraní. Pre uskutočnenie takéhoto gesta je tu však viacero „ale” výrokov, ktoré môžu hráčsky pôžitok poriadne  zruinovať.

Portal vyžaduje pre plnohodnotné fungovanie neustále pripojenie k internetu a, prirodzene, nakoľko je všetok obsah streamovaný, budete potrebovať internet s veľmi nízkou latenciou. Navyše, na zariadení si nielenže nezahráte nič viac ako hry vo vašej knižnici, teda jedine hry priamo z disku alebo tie stiahnuté v konzole, ale okrem tejto funkcie vlastne nič iné ani Portal nedokáže. Handheld obrazovka nedisponuje žiadnym tradičným operačným systémom, s ktorým by mohli hráči interagovať, a tak UI končí aj začína na luxusnej animácii portálu prepájajúceho obsah renderovaný na vašej konzole s ovládačom.

Handheld, ktorý jednoducho sadne 

Akéhokoľvek, až doteraz neohromeného PlayStation entuziastu, dozaista zaujme kvalita spracovania celého hardvéru. Dostanete do rúk predsa plnohodnotný DualSense ovládač, ktorý sa už v základe drží veľmi pohodlne. Nakoľko rozdielne sú iba o čosi menšie kruhové plochy na oboch páčkach a absentujúca dotyková plocha uprostred je nahradená nekonzistentným softvérom, rýchlo si na zmeny zvyknete. Rozloženie tlačidiel je identické, a tak sa zmenil iba ich počet. Na zadnej strane miestami až strašidelne tenkého displeja sa objavili štyri nenápadné hranolové tlačidlá. Pravé dve slúžia na ovládanie zvuku a tie ľavé zas na párovanie PS headsetu a zapnutie/vypnutie zariadenia. Na spodnej strane ovládača zostáva pre pohodlnejší úchop zachovaná textúra z miniatúrnych PS ikoniek, avšak nový prepájajúci pás nimi už nedisponuje.

Zo začiatku pre mňa bolo problematické v hlave spojiť dimenzie ovládača, s rozsiahlym priestorom uprostred navyše, do jedného zariadenia, avšak po prvých hodinách som na takéto myšlienky úplne zabudol. Celý počin sa totižto drží veľmi dobre, je aj napriek mojim skeptickým pochybám extrémne solídny a kvalita z pomerne kompaktného formátu vyžaruje. Žiadna modulárnosť sa tu však, žiaľ, nekoná, a tak skutočne neviem, aký bude postup pri prípadnom driftovaní páčok či inom kaze… So zariadením som, najmä zo strachu z poškriabania nádherného displeja, zaobchádzal dosť opatrne. A keby som ho vlastnil, by som sa asi porozhliadol po nejakom krycom skle - ak máte podobne ako ja tendenciu s ovládačom hodeným v batohu cestovať.

Rátajme s ideálnym scenárom, kedy si všade so sebou nosíte rovno v batohu výkonnú wi-fi stanicu, máte neustále dokonalé a lacné pripojenie. V takomto prípade vám stačí doma nechať PS5 v uspanom režime, následne vonku zapnúť zariadenie a vzdialene sa po zobudení konzoly pripojiť do už zvoleného profilu, nakoľko profil si s Portalom, žiaľ, nevyberiete. Avšak keď už to všetko rozbeháte, napríklad počas cesty IC vlakom z Bratislavy do Košíc by ste sa mohli hrať takmer až do cieľa. Podľa mojich meraní vydrží Portal s maximálne nabitou batériou, s maximálnym jasom a najsilnejšími vibráciami niečo tesne nad štyri hodiny a dvadsať minút. Zaokrúhlene teda čas 4:30 však viete aj pomerne solídne rozšíriť, keď vypnete vibrácie a znížite jas. Znižovať jas displeja však nie je pomerne hazardná praktika, nakoľko pri silnejšom dennom svetle vám 493 nitov najvyššej svietivosti veľmi nepomôže a lesklý displej sa zmení doslova na zrkadlo.

Tlačidlá sú pekne „klikavé" a pocitovo aj trochu tuhšie oproti originálnemu DualSensu. Zachované sú aj fantastické haptické motorčeky, ktorých vibrácie sa efektívne šíria novými podlhovastými dimenziami Portalu a efekt akejsi pohlcujúcejšej rezonancie hry je dosiahnutý aj v kombinácii so solídnymi stereo reproduktormi, ktoré určite neurazia. Osobne som však mal dojem, že tlačidlá pre ovládanie zvuku na celkovú hlasitosť veľmi nevplývali. Určite ich ale uvítate, najmä ak nie ste majiteľmi slúchadiel s 3,5mm jackom a káblom alebo nevlastníte slúchadlá zo série PlayStation Pulse, pretože Sony podporu pre Bluetooth slúchadlá v zariadení zakázalo. Môžeme iba dúfať po vzore Nintenda v softvérový update odomykajúci viaceré možnosti... Posledným imerzným prvkom je efektívne LED osvetlenie, ktoré vďaka zmeneným dimenziám ovládača lemuje hranu bieleho plášťa a je podľa mňa výrazne efektívnejšie a aj elegantnejšie.

PlayStation Portal
PlayStation Portal Rozloženie tlačidiel je identické a dokonca ešte nejaké aj pribudli!
Rozloženie tlačidiel je identické a dokonca ešte nejaké aj pribudli!


PlayStation Portal USB-C a 3,5mm jack nesmú chýbať
USB-C a 3,5mm jack nesmú chýbať


PlayStation Portal Animácia vstupu do stremovanej hry portálom je bravúrna
Animácia vstupu do stremovanej hry portálom je bravúrna





Kam vás tento portál vlastne dokáže zaviesť?

Ideálne asi do herných svetov, ktoré milujete a navyše aj z pohodlia vašej obľúbenej lokácie v dome či mimo neho. Ako som však už spomenul, nesmiete podceniť dobré pripojenie s nízkou latenciu a navyše zariadenie podporuje iba Wi-fi 5, na čo sa vzhľadom na dosah pri hraní na domácej sieti oplatí myslieť. Uprednostňovanie Mac adresy Portalu nájdete ako jedno z možných riešení skloňovaných na internete, avšak ja som sa, našťastie, v nastaveniach routera hrabať nemusel. Internetové problémy sa však, prirodzene, objavili a v takýchto momentoch sa častokrát stávalo hranie nemožným. Ovládač vás síce ikonkou na displeji upozorní na chabé pripojenie, avšak na nečakané rozpixelizovanie všetkého vás už nik nepripraví.

Napríklad taký roguelike Valhalla mód pre God of War Ragnarök je po výpadkoch častokrát nehrateľný, nakoľko nemožnosť reakcie pri zvýšenej latencii rýchlo povedie k vašej smrti. Online hra je možná, avšak isté nanosekundové čakanie na odozvu hry si všimnete aj pri streamovaní singleplayer titulov, takže následky v online hre sa odhadujú len ťažko. Osobne som na handhelde vyskúšal Crash Team Rumble, Exoprimal a Elden Ring multiplayer a štatistika mojich smrtí sa oproti hraniu priamo na PS5 veľmi nezmenila. No pripojenie jednoducho dosť často zvykne kolísať, a tak je zhodnotenie jeho kvality už iba na vás. Dvakrát sa mi počas tvorby recenzie stalo, že zariadenie aj úplne zamrzlo a nereagovalo ani na tlačidlo pre vypnutie, a tak ho bolo jednoducho potrebné nechať chvíľu odstáť a počkať, kým sa z preťaženia spamätá.

Najväčším negatívom každodenného používania však pre mňa aj tak zostáva jedine nemožnosť streamovať hry poskytované službou PS Plus a spoliehať sa tak iba na stiahnutú knižnicu. Avšak tu opäť ide iba o záležitosť softvéru a ja tak skutočne verím, že použitie streamovaných hier raz bude možné. A to ani nehovorím o nemožnosti spustenia YouTube a iných mediálnych aplikácií. Sony, prosím!

Softvérovo bez softvéru a dotykovo bez dotykov

Ako som už aj vyššie spomínal, UI nejakého OS pre používateľa je vlastne pomerne minimáne a limituje sa vlastne iba na nejaké tie rýchle nastavenia pre jas, vibrácie, pripojenie slúchadiel, zapnutie leteckého režimu, pripojenie k sieti, zistenie stavu batérie a času. Do akejsi ponuky sa dostanete jednoduchým swipom z pravej strany obrazovky, odkiaľ vám vybehne iba veľmi jednoduchá mobilná ponuka. Po zahĺbení nájdete aj nejaké tie softvérové updaty, ktoré si vlastne ovládač vynúti hneď aj pri prvom zapnutí, nastavenie jasu LED, jazyka či času, alebo aj Rest módu. Pri prvom zapnutí sa automaticky ovládač napojí na vami zvolenú konzolu, takže toto nastavenie je potrebné opäť hľadať jedine vtedy, ak pôjdete hrať na kamarátove zariadenie.

Žiaľ, jedno jednoduché gesto pre potiahnutie sprava je všetko, čo dostaneme z takzvanej „dotykovej” obrazovky. Dotykový displej nezažiari ešte v jednom scenári, a to v jeho pokuse o nahradenie stredovej dotykovej plochy. Po dotyku obrazovky sa zobrazia pri páčkach dva drobné priesvitné štvorce, simulujúce tradičnú plochu, avšak častejšie skôr protestujú ako pomáhajú. Okrem faktu, že ide o nešťastne kostrbaté riešenie vyžadujúce nepohodlné siahanie na displej, je tu badateľná aj nekonzistentnosť medzi využitím v hrách. Niekedy totižto využijete jednoduchý dotyk, inokedy dvojité stlačenie a niekedy robia obe plochy tú istú akciu a niekedy zas akciu odlišnú.

Simulácia dotykovej plochy navyše stmaví a prekryje veľkú časť obrazovky a nakoniec má ešte aj tú drzosť extrémne pomaly miznúť + na stlačenie akéhokoľvek tlačidla pre jej zrušenie nereaguje. V závere ma však asi najviac mrzí fakt, že dotykový displej je skutočne využívaný, žiaľ, len pre navigáciu pre UI operačného systému ovládača. Keby sa ňou dali ovládať aspoň menu sekcie v hrách alebo využiť ju pre navigáciu po PS5 ploche. Žiaľ, takto sme dostali iba dobre vyzerajúci displej, poskytujúci dotykové funkcie len veľmi obmedzene.

PlayStation Portal
PlayStation Portal Implementácia dotykovej plochy na dotykovú obrazovku nie je práve najšťastnejšia...
Implementácia dotykovej plochy na dotykovú obrazovku nie je práve najšťastnejšia...


PlayStation Portal UI pre operačný systém je minimalistické a mimo základných nastavení s ním veľa nenarobíte
UI pre operačný systém je minimalistické a mimo základných nastavení s ním veľa nenarobíte


PlayStation Portal Čokoľvek mimo spúšťania stiahnutých hier vyústi v nepeknú správu od autorov...
Čokoľvek mimo spúšťania stiahnutých hier vyústi v nepeknú správu od autorov...





Na obhajobu 200 - eurovej obrazovky s integrovanou aplikáciou zadarmo

Aj keď Portal nie je zatratenou technológiou, PlayStation to svojim fanúšikom veru neuľahčuje. Po množstve únikov a veľkom nadšení odhaliť iba streamovaciu perifériu pre konzolu PS5 bola skutočne poriadna podpásovka. A aj keď je farebná schéma Portalu čierno-biela, skúsme sa na to pozrieť z iného uhla. Napríklad taký YouTube kanál Linus Tech Tips začal svoju novembrovú recenziu Portalu (v Amerike bolo zariadenie dostupné skôr) vypočítaním odhadovanej ceny jedného handheldu. V balíčku dostanete plnohodnotný 70$ DualSense ovládač, nejaký ten lepší LCD displej, stereo reproduktory, čip (úplne pre funkcionalitu zariadenia dostačujúci mid-range), wi-fi, batériu, nejaký ten OS, kabeláž a balenie, s ktorým sa dostaneme na približne 150$ a ešte treba rátať aj s očakávaným profitom.

Samozrejme, Sony nakupuje v miliónoch kusov za úplne iné ceny, ako keby ste si skladali zariadenie sami. Ale na konci dňa dostanete za tie dve stovky solídne zostavené zariadenie, meniace vašu PS5 na akúsi súkromnú cloudovú stanicu a kde je oproti hraniu z cloudu vlastne ten rozdiel? Netreba zabúdať ani na fakt, že dvesto cenných papierov si účtuje PlayStation aj za samotný ovládač PS Edge, ktorý teda rozhodne takou výhodnou investíciou ako Portal nie je.

Možno už od začiatku článku kričíte na obrazovku, prečo uprednostniť toto pred aplikáciou Remote Play a k nej si zabezpečiť pre mobil BackBone One alebo zvoliť kombo tabletu s DualSense ovládačom či jednoducho prosto ďalej hrať priamo na konzole. Odpoveď je však jednoduchá. Lebo produkt menom Portal existuje za pomerne dostupnú cenu, ponúkne spojenie ovládača a tabletu v jednom tele bez nutnosti balansovať držanie obrazovky s držaním ovládača, má pomerne atraktívnu váhu, absolútne sa nezahrieva a jednoducho vyzerá fakt dobre!

LCD so 60Hz nie je žiadny zázrak, ale napriek tomu, že mám doma obrazovku väčšiu, po Portale som siahol často radšej kvôli jej veku. Farby sú vibrantné, obraz pri dobrom pripojení kryštálovo čistý a plný detailov + navyše kompaktný dizajn mi umožnil zobrať Portal do kúpeľne, do postele, na pohovku, za stôl,... Skrátka som si sadol a hral bez potreby vopred analyzovať a dobre rozvrhnúť moje prostredie. A nech už si hovorí kto chce čo chce, som stopercentne presvedčený, že z Portalu sa stane najpoužívanejší spoločník práve na záchod!

PlayStation Portal
PlayStation Portal Už len dúfam v možnosť streamovať do ovládača streamované hry a Portal sa stane mojou najobľúbenejšou perifériou!
Už len dúfam v možnosť streamovať do ovládača streamované hry a Portal sa stane mojou najobľúbenejšou perifériou!


PlayStation Portal Pozmenené LEDky ovládaču veľmi sedia
Pozmenené LEDky ovládaču veľmi sedia


PlayStation Portal Drobné rozdiely a zmeny oproti klasickému DualSense ovládaču si všimnete len vtedy, ak sa veľmi zapozeráte.
Drobné rozdiely a zmeny oproti klasickému DualSense ovládaču si všimnete len vtedy, ak sa veľmi zapozeráte.




Dorazí raz skutočný PSP nasledovník?

Po týždni hrania na Portale som sa opäť zamiloval do handheld formátu Sony a verím, že ako sa kruhy uzatvárajú, tak sa aj opätovne napĺňajú. Teda, že onedlho príde aj odhalenie PlayStation Portable 2 alebo čosi podobné a my tak konečne dostaneme konzolu pre hranie najnovších exkluzivít aj bez nutnosti neustáleho pripojenia. Zatiaľ však máme aspoň PlayStation Portal, ktorý je rozhodne kurióznou a aj unikátne vyhotovenou perifériou, ktorú skutočne neocení každý majiteľ PS5, no ani ju nepochopí každý hráč. Nedokážem poprieť, že do jej vzniku boli naliate roky dizajnérskych životov, kopa lásky a aj peňazí, no ani nedokážem objektívne nezhodnotiť výrazné nedostatky oproti súčasnej konkurencii. A preto budem minimálne netrpezlivo očakávať zopár drobných updatov, ktoré by mohli z Portalu spraviť niečo skutočne výnimočnejšie ako len elegantne zabalenú aplikáciu.

Jedno je však po ďalšej handheld recenzii isté a to, že každou ďalšou iteráciou týchto zariadení sa výrazne mení spôsob, akým hráme a budeme hrať naše obľúbené tituly. No a my tu rozhodne budeme, aby sme ich všetky pre dobro našich aj vašich peňaženiek otestovali!


napísal Taiven 23.1.2024
Páči sa mi! (+3)
PLAYSTATION PORTAL
+ kompaktné a solídne spracovanie
+ kvalitný a dosť veľký displej s dobrými farbami
+ zachovanie DualSense funkcionalít aj pohodlného dizajnu
+ hranie PS titulov v podstate kdekoľvek = aj na záchode (pri ideálnych podmienkach)
+ atraktívna váha zariadenia
+ USB-C a 3,5mm jack zachované
+ solídna výdrž batérie = 4,5hod
- glorifikovaná Remote Play aplikácia
- nemožnosť hrať streamované hry
- problematická a obmedzená dotyková obrazovka
- absolútne spoliehanie na internetové pripojenie
- nemožnosť pripojenia Bluetooth slúchadiel



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk