SAMSUNG GALAXY S24+

SAMSUNG GALAXY S24+

9.5

Mobil obohatený o AI

Samsung tento rok predstavil novú sériu svojich high-endových Galaxy S mobilov, a to v novej S24 sérii. Tá znovu zvyšuje výkon, zlepšuje niektoré parametre, ale hlavne pridáva AI, ktorá je najväčším ťahákom novej série. A napriek tomu, že je to len úvodné zapracovanie, je už prekvapivo hlboké.

Galaxy S mobily znovu vychádzajú v troch verziách: základná menšia S24, väčšia S24 plus a najvyšší model s dotykovým perom S24 Ultra. Ten je náhradou bývalej Note série a ponúka niečo naviac nad štandardy a ako dotykové pero, tak teraz aj nové parádne Armor sklo alebo Snapdragon 8 gen 3 aj v EU. Ale teraz tu máme na test S24 plus, ktorý do EU prichádza s novým Exynos procesorom. Ten je však prekvapivo slušný.

  • Displej: 6.7 " Dynamic LTPO AMOLED 2X, HDR10+, 120 Hz, 2600 nit, 1440 x 3120px
  • Procesor: Exynos 2400
  • OS: Android 14, One UI 6.1
  • Pamät: 12GB RAM / 256GB, 512GB, UFS 4.0
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.56, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
    10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.94, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
    12 MP, f/2.2, 13mm, 120° (ultrawide), 1/2.55 1.4µm, Super Steady video
  • Selfie: 12 MP, f/2.2, 26mm (wide)
  • Nabíjanie: 45W wired 15W wireless, 4.5W reverse wireless
  • Rozmery:  158.5 x 75.9 x 7.7 mm 
  • Váha: 196 g
  • Batéria:  4900 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Špecifikácie okrem toho ukazujú vylepšený displej, ktorý už nemá 1080p ale 1440p oproti minulej verzii, ale aj zväčšenú batériu zo 4700 na 4900mAh. Zrejme aj preto sa hrúbka zvýšila o 0,1mm z 7,6mm na 7,7mm. Je to dobrý kompromis.

Samsung Galaxy S24+
Samsung Galaxy S24+ Privítajte nový S24 plus
Privítajte nový S24 plus


Samsung Galaxy S24+ Mobil ponúkne kvalitný displej a pekný dizajn.
Mobil ponúkne kvalitný displej a pekný dizajn.


Samsung Galaxy S24+ Zadná strana sa výrazne nemení, tri hlavné kamery zostávajú
Zadná strana sa výrazne nemení, tri hlavné kamery zostávajú





Konštrukcia

Samotný dizajn mobilu zostáva v štýle S série posledných rokov, a teda tri vysunuté kamery vzadu, zaoblené rohy. Rozdiel je teraz v bočných hranách, ktoré sa postupne zarovnávali a teraz sú už úplne rovné. Mobil je už prakticky hranatý. Či je to ideálne, je už individuálne pre každého, ale hranatý mobil až tak dobre nesadne do ruky a zdá sa aj hrubší. Ale Samsung vždy mierne dizajn mení, aby bolo vidieť rozdiel medzi verziami. Uvidíme, kam sa posunie budúci rok.

Na hranách nájdete rovnako pekne dizajnovo zapracované volume a power tlačidlá. Pridávajú sa výrezy na mikrofóny hore a dole, pričom dole nie sú teraz dierky ako bývajú, ale Samsung zvolil jeden dlhší výrez. Samozrejme sa pridáva USB-C port.

V bielej verzii je hrana mobilu strieborná a dobre ladí s bielou zadnou stranou. Tam je, samozrejme, sklo a matný povrch. Vpredu je sklom prekrytý displej, ktorý je teraz vďaka minimalistickým okrajom zväčšený zo 6,6 na 6,7 palca, kde okraje majú asi dvojmilimetrový odstup od hrán. Samotný displej je dynamic AMOLED, teraz s 1440p rozlíšením, 120Hz refreshom, a vysokým 2600-nitovým jasom. Je to pekný skok z 1750 nitov minulý rok. V týchto S24 a S24 plus verziách Samsung nechal Gorilla Glass Victus 2 sklo, ktoré mali aj S23 verzie.  Z novej série má len Ultra nové Armor sklo.

Samozrejme, napriek všetkým sklám je dobré si tisíceurový mobil chrániť obalom. Hoci mobil pád prežije, ale rohy sa ľahko obijú. Nám Samsung na testovanie dal svoj magnetický Smartview wallet case, ktorý je otvárací s výrezom na displeji, kde ak je obal zavretý, vo výreze sa objavia hodiny a môžete v ňom listovať notifikácie bez otvorenia obalu. Plus v obale je aj miesto na kreditku.

Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24+

Kamery sú tri zadné, kde je hlavný 50MP senzor, 12MP ultrawide a 10MP 3x zoom. Všetko veľmi rozumne zvolené senzory, ktoré ponúknu všestranné využitie. Pridávajú štandardnú ponuku funkcii, zoomingov, spomalení, zrýchlení, nočného režimu. Dopĺňa to ešte predná 12MP selfie kamera pre fotografie alebo odomkýnanie tvárou. Plus odomkýnať sa dá aj senzorom odtlačkov prstov. 

Samotné fotografie sú kvalitné, prakticky za každých okolností, a to aj v noci, ale niečo viac im teraz pridávajú AI funkcie. Čiastočne boli zapracované aj predtým a teraz sa ešte rozšírili a Samsung to zhrnul pod ProVisual engine. Ten má funkcie Space Zoom, Nightography alebo aj Object Aware pre Super HDR, ktorá zvýši HDR a pridané je aj AI Frame generation pre Instant slow motion, vďaka čomu bude spomalenie plynulejšie. K tomu viete rušiť alebo presúvať objekty z fotografií, pridávať dodatočné rozostrenie okolo objektov, alebo len pridať filter na celú fotografiu. 

Samsung Galaxy S24+
Samsung Galaxy S24+ Hlavne má mobil teraz zrezané hrany.
Hlavne má mobil teraz zrezané hrany.


Samsung Galaxy S24+ Kombinácia 50, 20,12MP kamier je dobrá pre bežné používanie.
Kombinácia 50, 20,12MP kamier je dobrá pre bežné používanie.


Samsung Galaxy S24+ Do mobilu pribudlo množstvo AI funkcií
Do mobilu pribudlo množstvo AI funkcií





Zapracovanie AI

Aplikáciou AI pri fotografiách sa to nekončí a hlavne je teraz implementácia zameraná aj na texty a hlas. Hlavným ťahákom je live preklad hovorov, kde si viete vybrať sériu jazykov, medzi ktorými vám vie mobil prekladať či už váš hlas, alebo hlas na druhej strane. Aj keď slovenčina tam zatiaľ nie je, nájdete tam angličtinu, nemčinu, poľštinu, španielčinu, francúzštinu, taliančinu, čínštinu a ďalšie viac používané jazyky. Tieto jazyky vie systém prekladať aj mimo hovorov v Tlmočník funkcii. 

Samotná AI na texty je implementovaná do správ, ktoré vie prekladať, ale aj generovať, ak sa chcete napríklad vyhovoriť. Rovnako je to priamo zapracované aj do klávesnice v mobile, kde pri písaní viete upraviť štýl písania alebo nechať opraviť gramatiku. Následne v zápisníku vie generovať sumáre, opravovať gramatiku alebo prekladať. V prehliadači vie pre zmenu vytvárať zo stránky sumarizácie alebo preklady. Toto je zapracované do vlastného Samsung browsera, ak používate Chrome, tam si musíte počkať na zapracovanie Googlom. Čo je dôležité, textové AI funkcie všade podporujú aj slovenčinu. 

Z ďalších implementácií je tu napríklad možnosť generovať si pozadia do mobilu cez AI, kde si môžete vybrať už predgenerované obrázky zo série tém, alebo si ich parametrami vygenerovať inak. Aj keď nemôžete nastaviť vlastné texty a vždy sú len výbery zo série parametrov.  A ľubovoľne, úplne hocikde v mobile, podržaním home tlačidla, viete vyrezať časť obrazovky a nechať Google vyhľadať cez obrázkové vyhľadávanie.

Mimo AI majú mobily One UI systém 6.1 bežiaci na Androide 14 a teda ostatné funkcie a ponuka aplikácií sú už štandardné, ako poznáme z Galaxy mobilov a z Androidu. Samsung tu má svoj Gaming hub, zapracovaný je Dex desktop, ak sa mobilom pripojíte na väčšiu obrazovku, nechýba Bixby, Android má svoje farebné témy a aj Google Assistenta. Plus do nastavení teraz pribudli aj nastavenia pre všetky tieto AI funkcie. Z predinštalovaných vecí nechýbajú Microsoft aplikácie, Facebook alebo Spotify. 

Samsung Galaxy S24+
Samsung Galaxy S24+ V prehliadači vám AI funkcie umožnia sumarizovať stránku, alebo preložiť.
V prehliadači vám AI funkcie umožnia sumarizovať stránku, alebo preložiť.


Samsung Galaxy S24+ Sumarizácia vám ušetrí čas.
Sumarizácia vám ušetrí čas.


Samsung Galaxy S24+ V zápisníku AI dostane ďalšie možnosti.  Rovnako sú AI možnosti priamo v klávesnici pri písaní textu.
V zápisníku AI dostane ďalšie možnosti. Rovnako sú AI možnosti priamo v klávesnici pri písaní textu.





Výkon

Čo sa týka procesora, v našich S24 a S24 Plus verziách je nový Exynos 2400 procesor. V S24 ultra verzii je Snapdragon 8 Gen 3. Po roku sa tak Exynos vracia čiastočne späť a môžem povedať, že je prekvapivo dobrý. Hlavne má minimálnu spotrebu v standby režime a, samozrejme, je rýchly. Jeho 1,7-miliónové skóre v Antutu je veľmi pekné, kde Snapdragon má 1,9 milióna (na S24 Ultra). Je to rozdiel, ktorý nezaznamenáte. Aj keď pri výkone tam vidieť vyššiu spotrebu, kde 8-9% batérie zoberie jeden test Antutu, pri Snapdragone je to 6-7%. Teplota sa snaží držať na 45 stupňoch a mobil sa výraznejšie nezahrieva, aj keď pri ďalších testoch vidieť spomaľovanie procesora a čísla klesajú na 1,6 milióna.  Snapdragon padá podobne

 

Vzhľadom na výkon tu aj náročnejšie hry tu pôjdu bez problémov a napríklad Fortnite dáva pekných okolo 90 fps, síce nie stabilne, ale stále veľmi vysoko. Možno škoda, že Epic stále neumožní pri vyššom framerate nastaviť vyššie detaily ako low. V každom prípade, hry nebudú mať problém s výkonom.

Výkonu pekne asistuje SSD, ktoré je parádne rýchle, kde máte aj v S24 plus 4100 MB/s na čítanie (minulý rok bola rýchlosť 3500MB/s) a 3060MB/s na zápis. Pre porovnanie, iPhone stále má len okolo 1500MB/s na čítanie a 800MB/s na zápis. Napríklad v hrách to bude znamenať rýchle nahrávanie objektov, ale rovnako aj spúšťanie veľkých aplikácií alebo ukladanie a spracovanie videí to znovu urýchli.

Nabíjanie je 45W a nabije mobil približne za hodinu, wireless nabíjanie je 15W a nabíjanie trvá cez dve hodiny. Možno trochu škoda, že to už Samsung neupgradoval aspoň na 65W káblové nabíjanie. Lebo ak si človek vyberá podľa rýchleho nabíjania, tak radšej pôjde do niektorej inej značky. Ale napriek tomu 4900mAh batéria je tu príjemná a čakajte vysokú výdrž. Dva dni bez problémov pri bežnom používaní.  

Samsung Galaxy S24+
Samsung Galaxy S24+ Výkonu je v mobile dostatok aj na náročné hry.
Výkonu je v mobile dostatok aj na náročné hry.


Samsung Galaxy S24+ AI je zapracovaná aj pri fotkách, kde viete vylepšovať fotky, ale aj odstraňovať alebo presúvať objekty.
AI je zapracovaná aj pri fotkách, kde viete vylepšovať fotky, ale aj odstraňovať alebo presúvať objekty.


Samsung Galaxy S24+ Po presune alebo vymazaní AI vygeneruje na danom mieste niečo iné, tu pridalo aj malú lavičku, ale zabudlo na tieň pod presunutý objekt.
Po presune alebo vymazaní AI vygeneruje na danom mieste niečo iné, tu pridalo aj malú lavičku, ale zabudlo na tieň pod presunutý objekt.




Vybrať S24 plus alebo S24?

Ak chcete viac štandardný mobil z Galaxy S série, zrejme sa budete rozhodovať medzi S24 a S24 Plus. Pritom, samozrejme, S24 je menší, S24 Plus je väčší a aj drahší. Len ak budete rozmýšľať nad S24, rátajte s tým , že ten má 8GB RAM, 4000mAh batériu a len 25W nabíjanie. Plus má 1080p displej, ale to nie je dôležitý parameter, keď to pri tej 6.2" veľkosti nie je problém. Pozitívne je, že je o 250 eur lacnejší. S24 beriete, len ak chcete malý výkonný mobil, ale obetujete tam všetky spomínané parametre. S24 plus beriete, ak chcete viac a mobil v  štandardnej veľkosti. 12GB, 4900mAh so 45W nabíjaním už budú citeľné nárasty.

Zobrať ho?

Celkovo je S24 plus pekný mobil, kde čakajte elegantný dizajn, parádny displej, kvalitné kamery a prekvapivo na Exynos aj dobrý procesor. Možno má mierne väčšiu spotrebu ako Snapdragon, stále je tu ale výkon a dobrá optimalizácia. Celé to dopĺňa hlboké zapracovanie AI prakticky všade, kde sa dala použiť a mobil sa tak stáva viac užitočným nástrojom. Má to však svoju cenu.

  • Galaxy S24+ kúpite za 1129 eur, s výkupným bonusom je teraz za 1049 eur.

napísal saver 2.2.2024
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
3
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
+ vysoký výkon
+ pôsobivý displej
+ hlboké zapracovanie AI možností
+ kvalitné kamery
- nabíjanie už mohlo byť rýchlejšie
- cena mohla byt nižšia


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk