HERNÁ KLÁVESNICA ALIENWARE 920K

HERNÁ KLÁVESNICA ALIENWARE 920K

8.0

Bezdrôtová mechanická klávesnica, ktorá obstojí

Test

Alienware si azda každý z nás už podvedome zaradí ako symbol herných zariadení a periférií. Pred rokmi tomuto segmentu kraľoval a konkurencia sa snažila preraziť na trhu herných periférií. Situácia sa ale postupne zmenila a dnes už len ťažko dokážeme vybrať len jednu firmu, ktorá nastoľuje trendy. Dokáže sa na pomyselný trón teda opäť vrátiť Alienware?

Balenie a prvé dojmy

To čo Alienware pri svojich produktoch vie a má vychytané na výbornú, je balenie produktov a samotný dizajn. Už len pri uchopení krabice pocítite že nejde o lacný produkt, o čom svedčí aj kvalita kartónu a tlače. Ak sa hovorí že dizajn predáva, tak dizajn balenia aj samotného zariadenia rozhodne nadchne nejedného nezaujatého používateľa. Po vysunutí vnútornej krabice zbadáte hneď klávesnicu vo svojej plnej kráse zabalenú v priesvitnej fólii. V balení sa nachádza okrem klávesnice a manuálov aj napájací USB-C kábel, magnetická redukcia z USB-C pre jednoduché pripojenie ku klávesnici a prijímač signálu s USB-C koncovkou pre pripojenie k PC. Ak vaše PC alebo zariadenie nedisponuje USB-C portom, tak sa nemusíte báť, Alienware myslel aj na vás a súčasťou magnetickej redukcie je aj jeden voľný USB-C slot pre pripojenie prijímača. Samotná klávesnica po rozbalení a uchopení do rúk pôsobí veľmi solídnym a pevným dojmom. Pocit pevnosti z veľkej časti umocňuje aj hmotnosť samotnej klávesnice. Konštrukčne nemáme čo vytknúť, všetko je pevné, nič nevydáva neželané zvuky, ani nepôsobí na dotyk nekvalitným dojmom.

Herná klávesnica Alienware 920K
Herná klávesnica Alienware 920K  Balenie je dizajnovo veľmi vydarené
Balenie je dizajnovo veľmi vydarené


Herná klávesnica Alienware 920K  Po rozbalení uvidíte hneď klávesnicu v plnej kráse
Po rozbalení uvidíte hneď klávesnicu v plnej kráse


Herná klávesnica Alienware 920K  Súčasťou balenia je okrem USB kábla aj magnetická redukcia s USB-C hubom
Súčasťou balenia je okrem USB kábla aj magnetická redukcia s USB-C hubom





Špecifikácie

  • Výška: 58mm
  • Šírka: 451mm
  • Hĺbka: 148mm
  • Hmotnosť: 0,7kg
  • Lokalizácia: US
  • Pripojenie: USB, 4GHz, BLuetooth 5.1
  • Switch: CHERRY MX Red
  • Podsvietenie: AlienFX per-key RGB / 16,8 millióna farieb
  • Výdrž: do 110h
  • Softvér: Alienware Command Center, AlienFX

Ako ste si už zo špecifikácie mohli všimnúť, ide o plnohodnotnú klávesnicu spolu aj s numerickým blokom. Množstvo hráčov si v poslednom čase obľúbilo menšie formáty klávesníc, no ak zvažujete kúpu univerzálnej klávesnice, či už na hranie, ale aj na prácu, rozhodne stojí za zváženie 100% formát a rozloženie klávesov. Oceníte taktiež rýchle switche CHERRY MX Red ktoré ktoré kladú príjemný lineárny odpor na úrovni 45g. Pre plné stlačenie klávesu postačia len 4mm, pričom sa nestretnete so žiadnym klikavým zvukom na konci chodu. Ide teda o ideálny kompromis medzi klikavými modrými swichmi a tactile hnedými switchmi. Počas niekoľkotýždňového testu kedy sme prešli z našej každodennej klávesnice s hnedými switchmi môžeme len konštatovať, že prechod na červené switche bol oveľa menej „bolestivý“ ako prechod na modré switche. Spolu s dobrým tvarom klávesov, ich jemne zdrsnenou povrchovou úpravou a kvalitným podsvietením, šlo o výbornú klávesnicu aj na prácu a písanie dlhších textov.

Herná klávesnica Alienware 920K
Herná klávesnica Alienware 920K  Spracovanie klávesnice je vzhľadom na svoju hrúbku veľmi solídne
Spracovanie klávesnice je vzhľadom na svoju hrúbku veľmi solídne


Herná klávesnica Alienware 920K  Klávesnicu je možné pripojiť pomocou USB-C kábla
Klávesnicu je možné pripojiť pomocou USB-C kábla


Herná klávesnica Alienware 920K  Magnetický konektor vám spríjemní používanie klávesnice
Magnetický konektor vám spríjemní používanie klávesnice





Veľkou výhodou je možnosť pripojiť sa až ku trom zariadeniam a následne sa stlačením tlačidla medzi nimi prepínať. Cez Bluetooth sa teda jednoducho pripojíte napr. k pracovnému notebooku, alebo tabletu a pomocou 2,4GHz prijímača k hernému PC. Nemusíte teda riešiť žiadne otravné prepájanie káblov. Obľúbite si určite aj koliesko na ovládanie hlasitosti, ktoré kladie príjemný odpor, pričom máte pocit možnosti takmer krokového ovládania hlasitosti po jednotkách. Po jeho stlačení aktivujete funkciu mute. Na podobnom princípe funguje aj joystick, ktorým viete hýbať, ale len vpravo a vľavo, pričom ho primárne využijete na ovládanie hudby (predchádzajúci, nasledujúci) a po jeho stlačení aktivujete funkciu play/pause . Opäť ide o kvalitatívne veľmi dobre spracovaný ovládač s príjemným tuhým klikom, ktorý nestačíte len tak náhodou.

Nechýbajú, samozrejme, nožičky pre nastavenie dvoch úrovní výšky. Ako sme ale písali už v špecifikácii, klávesnica nedisponuje slovenskou lokalizáciou. Ak teda pri písaní potrebujete na klávesnici vidieť slovenské rozloženie špeciálnych znakov, tento model nebude pre vás. Treba ale pochváliť podsvietenie aj špeciálnych znakov na klávesoch a nie len jedného hlavného znaku. To rozhodne nie je štandard ani pri podobnej cenovej konkurencii. Nastavenie farieb a profilov prebieha pomocou aplikácie Alienware Command Center, čo je aj jeden z najväčších nedostatkov zariadenia. Viete si jednoducho nastaviť farby, prípadne upraviť efekty osvetlenia, no spočiatku to bude trochu mätúce. Softvér vám povolí vykonať množstvo nastavení, no na ich zapísanie potrebujete byť pripojení pomocou USB kábla. Často sa nám preto zo začiatku dialo, že o vykonané zmeny nastavení sme po zatvorení okna prišli. Rovnako mätúce bolo aj zisťovanie zostávajúcej energie v batérii. Jednoducho občas sa softvér rozhodol, že nám údaj nezobrazí. Väčšina týchto problémov sa ale odstránila nedávno vydanou novou verziou Alienware Comand Center, takže práca s aplikáciou je už viditeľne stabilnejšia.

Herná klávesnica Alienware 920K
Herná klávesnica Alienware 920K  Na výber máte z množstva farieb podsvietenia
Na výber máte z množstva farieb podsvietenia


Herná klávesnica Alienware 920K  Klávesnica sa od konkurencie odlišuje aj zvolením rotačného ovládania hlasitosti a joystickového prepínača
Klávesnica sa od konkurencie odlišuje aj zvolením rotačného ovládania hlasitosti a joystickového prepínača


Herná klávesnica Alienware 920K  Pri zbežnom pohľade pripomína obvyklý štandard.
Pri zbežnom pohľade pripomína obvyklý štandard.





Azda najväčším mínusom bola spočiatku pre nás absencia herných profilov pre konkrétne hry, ako sme zvyknutí u konkurencie. V dnešnej dobe a danej cenovej kategórii by mala byť podobná funkcia už pomaly štandardom a nie bonusom. Po niekoľkých dňoch ale prišiel ako update aplikácie, tak aj update samotnej klávesnice a spomínaná funkcia pribudla. Predpokladáme že časom Alienware popracuje na svojom softvéri a pridá aj ďalšie pokročilejšie funkcie, no nie je garantované že úpravy prinesie aj pre testovaný model. Ak sú teda pre vás dôležité rôzne komplexné možnosti úprav a nastavení profilov pre hry, 920K nebude asi klávesnica úplne pre vás. Nastavenia profilov síce aplikácia obsahuje, no ide skôr o kozmetické nastavenia a niekoľko preddefinovaných funkcií. Každopádne, bolo pozitívne vidieť pokrok softvéru už po dvoch updatoch, ktoré v čase testovania a písania 920K dostala.

Nakoľko ide o bezdrôtovú klávesnicu, podstatná je aj výdrž batérie. Alienware uvádza hodnotu do 110h, no v reálnom použití sa tento čas výrazne zmenší. Ak plánujete využívať podsvietenie, prípadne rôzne svetelné efekty, dostanete sa približne na polovičnú hodnotu, prípadne ešte menej. Osobne som po uspaní PC klávesnicu nikdy nevypínal a po aktívnom využívaní približne 14h počas dňa som sa dostal na výdrž dvoch dní. Teda 28h aktívneho používania a cca 18h stand by. Výhodou bolo ale výborné riešenie nabíjania, kedy stačilo priložiť k potrebnému miestu magnetickú koncovku redukcie a tá sa pomocou magnetov hneď pripojila na potrebné miesto a klávesnicu v priebehu pár hodín dobila na 100%. Nabíjať ju ale viete, samozrejme, aj pomocou klasického USB-C kábla.

Herná klávesnica Alienware 920K
Herná klávesnica Alienware 920K  Softvér ponúka prepracovaný dizajn, no obmedzené možnosti
Softvér ponúka prepracovaný dizajn, no obmedzené možnosti


Herná klávesnica Alienware 920K  Pre hry máte možnosť vytvoriť si špecifický profil a namapovať niektoré z preddefinovaných funkcií
Pre hry máte možnosť vytvoriť si špecifický profil a namapovať niektoré z preddefinovaných funkcií


Herná klávesnica Alienware 920K  Na výber má širokú škálu farieb a efektov.
Na výber má širokú škálu farieb a efektov.




Zhodnotenie

Alienware stále vie vyrobiť kvalitný a dizajnovo pekný hardvér. Konštrukčne sa 920K radí s prehľadom medzi top modely konkurencie, no potvrdilo sa, že kvalitný hardvér už dnes nestačí. Je potrebné ho spojiť aj s kvalitným softvérom a presne v tomto bode Alienware trochu zaostáva za svojou konkurenciou. Ak sa chce vrátiť na pomyselný trón herných periférií, bude musieť investovať nielen do kvality svojich produktov a ich dizajnu, ale aj do dodatočných softvérových funkcií. Celkovému hodnoteniu produktu ale najviac pomohli už spomínané softvérové aktualizácie, ktoré nám naznačili snahu o riešenie nedostatkov, ktoré sme počas testovania pociťovali. Je teda možné a pravdepodobné, že popisované softvérové nedostatky budú o niekoľko mesiacov už minulosťou, no zároveň sa na to netreba ani spoliehať.

Ak vám ale stačí kvalitná klávesnica s dnes už bežnými funkciami, modelu 920K ťažko niečo vytknúť. Teda až na jej cenu, no Alienware sa už roky radí medzi prémiové produkty, takže s tým treba počítať.


napísal tomass 27.5.2024
Páči sa mi! (+2)
8.0
HERNÁ KLÁVESNICA ALIENWARE 920K
+ kvalita spracovania
+ dizajn
+ možnosť pripojiť až 3 zariadenia
+ magnetický konektor nabíjania
- cena
- softvér
- len US lokalizácia
- slabšia výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Problém s asus fa507nv a huawe... (7)
Dobrý deň, Na stránku chodím už dlhšie, no bez ...
|Predam msi 3070ti gaming x tri... (0)
https://pc.bazos.sk/inzerat/165541838/msi-rtx3070t...
|Procesor na notebooku - vysoké... (14)
Zdar mám tento procesor na notebooku: intel core i...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22062)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk