OPERACE TRINITY (THE TRINITY PARADOX)

OPERACE TRINITY (THE TRINITY PARADOX)

8.9

Článok

Druhá svetová vojna, presnejšie rok 1944, Nové Mexiko, oblasť Los Alamos a "Projekt", neskôr nazvaný Projekt Manhattan, na ktorom tu pod prísnym dozorom armády pracovala početná skupina vedcov z oblastí fyziky, matematiky a chémie.

Na druhej strane mieroví aktivisti v 80. rokoch 20. storočia, protestujúci proti nukleárnym zbraniam, energii a výskumu. Živé ľudské reťaze na demonštráciách a polícia s vodnými delami, obuškami a omračovacími puškami s gumennými nábojmi.

Elizabeth, jedna z aktivistiek, vo svojom vnútri nadobúda presvedčenie, že vykrikovať heslá a otŕčať transparenty na protest nestačí, že nechať sa zatknúť políciou nie je hrdinstvo, ako si myslela, keď spoznala Jeffa. Dozvie sa o pripravovanom experimente v zakázanej oblasti, zoženie mapy a nástroje a presvedčí svojho milenca. Nič netušiaci robotníci a vedci opustia experimentálne jadrové zariadenie, na ktorom sa má uskutočniť pokus na druhý deň. Elizabeth sa rozhodne zariadenie poškodiť a zmariť experiment a možno, ak sa podarí, zariadiť malú "nehodu", ktorá otrasie istotou výskumníkov a tak zastavia ďalšie nebezpečné experimenty. Veci sa však vymknú spod kontroly, výbuch a bezvedomie a Elizabeth sa ocitá niekde inde...stále v Novom Mexiku, stále v oblasti Los Alamos a predsa...kam zmizli rozsiahle výskumné komplexy a centrá?

Ocitáme sa spolu s Elizabeth práve v čase, keď americký výskum nukleárnej fyziky, smerujúci k ničivým zbraniam, ktoré majú pomôcť zastaviť Hitlera, sa rozbieha naplno pod vedením Oppenheimera. Ničiteľ svetov, ako sa sám označil počas prvého výbuchu Trinity. Avšak tu do hry vstupuje Elizabeth so svojimi vedomosťami mierového aktivistu, ktorý predsa len o jadrovom výskume a zbraniach čo-to vie, aj utlmené vedomosti z univerzity sú stále viac, ako neznámo, ktoré leží pred vedcami. A začína vzrušujúca vedecká i politická fikcia, Liz totiž stojí pred obrovskou príležitosťou zmariť výskum priamo pri zrode...alebo čo tak nastoliť rovnováhu a dať vedomosti aj nacistom, podľa hesla "vedomosti neslobodno vlastniť, patria všetkým"? Veď predsa nik nebude riskovať úplné zničenie v nukleárnom konflikte! Alebo áno?

"Zájem Německa o uran se po vypuknutí války zančne zvýšil. Zjistil jsem, že se tam provádí výzkum za přísného utajení." Albert Einstein

Táto 350 stranová kniha predstavuje postupne možnosti, čo sa mohlo stať... Otázka "čo ak?" naberá nový rozmer a ukazuje nám nacistické Nemecko, postupne porážané Sovietmi a Spojencami, avšak do poslednej chvíle hľadajúce nové zbrane, ktoré mu vrátia prevahu. Únikom informácií a zvratom v dejinách Hitler získava funkčný reaktor a smeruje k výrobe bomby. Zároveň v Peenemunde vrcholí príprava rakety, ktorej ničivá sila nespĺňa očakávania...čo tak spojiť nové hračky navzájom? Nemecká ponorková flotila, vlastne jej zbytky po útokoch Spojencov, sa stáva ideálnym nosičom experimentálnej zbrane...Nemci si totiž všimli, že zajatci pracujúci v priestoroch reaktoru, zomierajú ako muchy a stačil krok k naplneniu hlavice rádioaktívnym prachom. Stačil jeden odhodlaný kapitán ponorky a New York sa zmenil na výstrahu všetkým národom.

Nie je to výpočet udalostí, autori ponúkajú čítavý príbeh, zároveň sú tak presvedčiví, že sa vám môže stať, že pri debate s priateľmi ich budete presviedčať, že nacisti mali funkčný rekator a boli len krok od bomby. Kniha však nepozerá len do procesu výskumu v Los Alamos, zároveň ponúka kopec dobových reálií a dozvedáme sa viac aj o tom, ako sa správali ženy pred 60 rokmi a čo do nich muži očakávali. Elizabeth ako emancipovaná žena zažíva často krušné chvíle a občas budí pozornosť.

"Dovolujeme si poukázat na nejnovější vývoj v oblasti jaderné fyziky, který, podle našejo názoru, umožní vyrobit výbušniny řádově mnohonásobně siln%ejší, než jsou ty konvenční... Země, která je použije jako první, získá nad ostaními nepřekonatelnou výhodu"

Tiež sa pozrieme bližšie na nemecký výskum, na osobnosti reálne aj mierne fiktívne, ktoré konajú pod tlakom doby. Koncentračné tábory, podzemné továrne, zatajovanie informácií a propaganda.

"Od nynějška budou Evropa a celý svět příliš malé, aby odolali válce. S takovými zbraněmi nebude lidstvo schopné přežít." Adolf Hitler

Keďže dnes studená vojna a závody v zbrojení už neexistujú tak, ako sme ich poznali, môže sa zdať hrozba nukleárnej vojny zažehnaná. No uvedomme si všetci, že tieto zbrane existujú a záleží len na ľudskom faktore, či budú použité. Táto kniha, písaná v čase silného zbrojenia a v čase začiatkov politických zmien, môže byť varovaním pre dnešnú generáciu, ktoré je zároveň pútavé a zaujímavé.

Keď začnete, knihu prečítate jedným dychom. Hoci podľa obálky by ste ju možno odložili na neskôr, keď už nebude čo čítať.


napísal beholder 12.10.2002
Páči sa mi!
8.9
Používatelia
6.3
OPERACE TRINITY (THE TRINITY PARADOX)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk