BATTLE OF EMPIRES: 1914 -1918

BATTLE OF EMPIRES: 1914 -1918

7.5

Men of War v prvej svetovej

Recenzia na PC verziu

Hier z obdobia druhej svetovej vojny je neúrekom a sú stále obľúbené. Ale konflikty z prvej svetovej môžu byť takisto pútavé, hoci sa im vývojári akosi vyhýbajú. Možno táto epocha neponúka až taký pestrý sortiment jednotiek, ale to neznamená, že musia byť hráči ochudobnení o zábavu. Battle of Empires je úspešným príkladom toho, že aj stratégia z tejto opomínanej, a pritom významnej éry ľudských dejín, môže byť zaujímavá. A možno práve preto, že hier umiestnených do rokov 1914 -1918 je ako šafránu.

Hneď na úvod treba povedať, že s rozmanitosťou jednotiek a výzbroje to vôbec nie je také zlé. V hre narazíte na rozličné druhy pechoty a vojačikovia sú dosť všestranní a môžu mať rôzne využitie. Základom sú ozbrojenci s puškami, ale narazíte aj na delostrelcov, inžinierov, ktorí dokážu stavať barikády, donských kozákov a veliteľov.  Zameranie mužstva však nie je až také rozhodujúce, pretože každý vojak dokáže použiť prakticky akúkoľvek zbraň a muníciu, ktorú si zoberie zo skladu alebo nájde na bojisku a vloží ju do svojho osobného inventára. Po odstránení nepriateľskej posádky sa môže akýkoľvek ozbrojenec presunúť aj ku guľometu alebo delu, dokonca vie vysadnúť na koňa. Na obsluhovanie a presun ťažkej techniky už síce treba aj výpomoc spolubojovníkov, auto alebo konský záprah, ale vojaci sú skutočne univerzálni.
 
Podľa potreby sa muži vedia skrčiť, plaziť, kryjú sa za prekážkami alebo ich preskočia, môžu vstúpiť do budovy, kde majú dobré palebné postavenie a bez problémov preplávajú rieku. S vhodnými predmetmi vedia vojaci prestrihnúť ostnaté drôty, klásť výbušniny, liečiť, telefonicky privolávať palebnú podporu, ovládať a opravovať tanky, ktoré tiež v hre nechýbajú. Samozrejme, nie sú to ešte tie známe majestátne stroje, ale pomalé a ťažkopádne kolosy, ktoré sa vyskytujú ojedinele a slúžia len ako príležitostná podpora. Celkovo je však toho, s čím môžete počítať na bojisku, naozaj dosť a taktické možnosti sú veľmi slušné.

Battle of Empires: 1914 -1918
Battle of Empires: 1914 -1918 Na bojisku sa objavia aj prvé tanky.
Na bojisku sa objavia aj prvé tanky.


Battle of Empires: 1914 -1918 Súčasťou armády sú aj vozy a kone, ktoré vojaci bežne používajú.
Súčasťou armády sú aj vozy a kone, ktoré vojaci bežne používajú.


Battle of Empires: 1914 -1918 Zničiť sa dá prakticky všetko.
Zničiť sa dá prakticky všetko.





K strategickej hĺbke prispievajú aj samotné mapy s plne deštruktívnymi objektmi a dobrým dizajnom. Lokality sú rozsiahle, často zalesnené, s riekami, mostmi a budovami, ktoré môžete okupovať a úplne zničiť. A to aj priamym zameraním ľubovoľného cieľa, keď prevezmete kontrolu nad vybranou jednotkou. Len je škoda, že množstvo objektov v teréne vám nielen poslúži, ale niekedy aj prekáža pri streľbe a blokuje výhľad. Hoci inak majú jednotky veľký dostrel, i keď niekedy guľka minie cieľ - ako v realite. Pri boji si musíte vystačiť s pridelenými jednotkami, ale niekedy môžete povolať limitovaný počet posíl. Keďže neraz bojujete proti výraznej presile, je využitie terénu a rozmiestnenie jednotiek v okolí kľúčové a často rozhoduje o vašej výhre alebo porážke.

Pripadajú vám tieto možnosti povedomé? Vývojári Best Way sú známi vďaka strategickej sérii Men of War a v Battle of Empires využili prakticky všetko, čo sa im osvedčilo v hrách z druhej svetovej vojny. Vrátane enginu hry, hoci  zrejme použili staršiu verziu, pretože Empires nevyzerá ani zďaleka tak dobre ako Assault Squad 2 z minulého roku. Na hru je však príjemný pohľad, i keď pôsobí trochu archaicky, no k zvolenému historickému obdobiu sa to v podstate aj hodí. Hlavné je, že tvorcovia využili autentické jednotky a uniformy a ponúkli dobré taktické možnosti. Skopírované je aj užívateľské rozhranie, takže priaznivci Men of War sa tu budú cítiť naozaj ako doma.

Nosnou časťou hry sú tri kampane v sólo režime, ktoré sa dajú hrať na ľubovoľnej z troch obtiažností. Prvé výzvy prinášajú misie výcvikového tábora, ale hra poriadne pritvrdí v ťaženiach za Ruské impérium a Francúzsko. Misie zvyčajne pozostávajú z viacerých fáz a odohrávajú sa na veľkých mapách, ktorých územie sa niekedy ešte rozširuje. Ciele a úlohy sú pomerne rozmanité. Treba sa brániť v dedine, ochrániť zraneného veliteľa, nenápadne zlikvidovať most či sklad výbušnín, vyhýbať sa hliadkam a zmocniť sa nepriateľskej artilérie. Misie sú atraktívne, ale v niektorých fázach pomalé a zbytočne rozťahané, napríklad pri odrážaní opakovaných útokov. Na bojisku sa objavujú stovky jednotiek a niekedy je fuška všetky koordinovať, hlavne keď sú roztrúsené po okolí, ale často sa stáva, že časť vojakov má pod kontrolou umelá inteligencia. Bohužiaľ, AI nie je veľmi vyspelá. Pri obrane pozícií síce obstojí, ale lepšie je spoliehať sa hlavne na seba.

Rovnako obmedzení ako AI spolubojovníci sú aj nepriatelia, ktorí sa presúvajú len na vopred stanovené miesta, sú ľahko predvídateľní a nedokážu reagovať na zmenu vašej taktiky. Ich sila spočíva vo veľkom množstve jednotiek, ale inak sú hlúpučkí. Niekedy sa síce zmobilizujú, keď spozorujú pohyb vašich vojakov, čo im vstúpili do cesty, ale častejšie je ich správanie neprirodzené. Málokedy postrehnú hlučný výstrel, dokonca som výbušninou zničil múr a hliadky o sto metrov ďalej boli pokojné, aj keď potom prechádzali okolo ruín. Dosiahol som aj lacné víťazstvo, keď nepriatelia síce prelomili moju obranu v dedine, ale potom len tupo stáli, kým som ich pomaly do jedného nepobil delostrelectvom z neďalekej čistiny, ktoré si vôbec nevšímali. Aj napriek tomu však sólo režim hodnotím kladne. Kampane, aj keď s istými nedostatkami, ponúkajú solídnu výzvu, chvíľami dajú poriadne zabrať a treba taktizovať.

Battle of Empires má aj multiplayer, kde je však pomerne málo hráčov, no dosť technických chýb. Po niekoľkých záplatách by si ale hráči mohli prísť na svoje, pretože je v ponuke dostatok máp pre 8 účastníkov a päť rôznych režimov, väčšinou známych z Men of War.  Jeden režim je zameraný na obsadzovanie kontrolných bodov, v ďalšom sa bojuje o zástavu, dopĺňa to tradičná bitka, frontové línie a napokon kooperačná hra. Tvorcovia k tomu pribalili aj editor, takže si môžete vytvárať vlastné mapy.

Battle of Empires: 1914 - 1918 je zábavná stratégia v štýle Men of War, ktorá síce neprináša nič vyslovene nové, ale je pozoruhodná tým, že sa odohráva v prvej svetovej vojne. Vývojárom sa podarilo navodiť výbornú atmosféru, ktorá veľmi dobre vystihuje dané obdobie. Zaviedli hráčov na masívne bojiská so stovkami obetí a mestami, ktoré sa dajú obrátiť na prach. Taktické možnosti ulahodia najmä náročnejším stratégom, ktorí majú radi komplexný postup s dôrazom na detaily, ako sú zásoby munície, možnosť meniť výzbroj jednotlivcov a využívanie alternatívnych postupov v boji. Menej uspokojivá je slabá AI a chcelo by to vyladiť a dopracovať multiplayer. Cenovka hry je však primeraná a za svoje peniaze dostanete vydarenú RTS, ktorá má čo ponúknuť.

Battle of Empires: 1914 -1918
Battle of Empires: 1914 -1918 Vojaci majú bohaté taktické možnosti, vedia využívať terén, prekážky a budovy.
Vojaci majú bohaté taktické možnosti, vedia využívať terén, prekážky a budovy.


Battle of Empires: 1914 -1918 Bojuje sa aj v zákopoch a  pechota nemá problém ani s vodou.
Bojuje sa aj v zákopoch a pechota nemá problém ani s vodou.


Battle of Empires: 1914 -1918 Takýto masaker  je v hre úplne bežný.
Takýto masaker je v hre úplne bežný.






napísal uni 21.5.2015
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
BATTLE OF EMPIRES: 1914 -1918
+ málo frekventované obdobie prvej svetovej vojny
+ bohaté taktické možnosti na bojisku
+ vydarená atmosféra a autentické jednotky
+ editor
- niekedy zbytočne rozťahané misie
- slabá AI
- technické nedostatky, hlavne v multiplayeri
- zastaralý engine
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 2 GB RAM, 128 MB VGA, OS Win Vista+ SP1


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Best Way Soft / Great War Team
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk