MAD MAX

MAD MAX

7.5

Šialená akcia na pol plynu

Recenzia na PS4 verziu

Šialený Max zažil najväčšiu slávu vo filmoch koncom 70. a začiatkom 80. rokov minulého storočia. Pôvodný film v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom, v ktorom sme sa pozreli na rozpálené cesty plné silných štvorkolesových strojov, sa po dlhej prestávke opäť postavil na nohy a do kín dorazil vo veľkom štýle. Tento rok sme sa teda dočkali novodobého pokračovania, ktoré však prekonalo všetky očakávania. Najnovší Mad Max ponúkol obrovskú dávku akcie v kvalitnom spracovaní. Vo svete navyše získal vysoké hodnotenia a vypredával kiná. Aby sa ale fanúšikovia filmového Mad Maxa mohli po jeho skončení ponoriť do vyprahnutého prostredia opäť a ešte hlbšie, ďalší krok bol jasný. Vo Warner Bros. určite vedeli, že sa im v zákulisí pečie nový filmový trhák, a tak na stôl vyložili poriadnu kopu peňazí s cieľom vytvoriť aj herné spracovanie. Sprevádzať veľký film nejakou tou hrou je vždy dobrý biznis. Zvlášť vtedy, ak sa hra podarí a nejde len o nejakú rýchlo vytvorenú záležitosť s veľkým menom na obale.

Mad Max v hernom spracovaní však priamo nenadväzuje na žiadny filmový príbeh. Táto správa síce môže niektorých sklamať, no faktom je, že vďaka tomuto rozhodnutiu mali autori pri vytváraní prostredia a príbehu voľnú ruku. Vývojári sa, samozrejme, inšpirovali v samotnej podstate filmov, čiže rozpálená zem, Gastown, Max a túžba po pomste tu jednoducho nemôžu chýbať, no celkovo ide o originálny zážitok. Očakávania sa zvlášť po úspechu filmu stupňovali, z videí hra pôsobila dobre a bez pochýb sa zaradila medzi najočakávanejšie tituly tohto (po)prázdninového obdobia. Je však výsledok uspokojivý?

Otvorený svet a šialená akcia - tak toto je kombinácia, pre ktorú je potrebný tím vývojárov, ktorý má s takýmto typom hier bohaté skúsenosti. Bez nejakého väčšieho rozmýšľania je teda jasné, že tými najlepšími kandidátmi pre túto pozíciu sú švédski vývojári z Avalanche Studios. Tím, ktorý má na svojom konte sériu Just Cause, ktorá je svojím šialeným spracovaním veľmi dobre známa, by sa podľa predpokladov mal s Mad Maxom popasovať ľavou zadnou. Pre Mad Maxa navyše využil aj svoj vlastný engine, ktorý poháňa druhý diel Just Cause. 

Mad Max
Mad Max Ak ste sa prešli trochu ďalej po vlastných, môžete privolať Chumbucketa, ktorý vám vaše auto privezie.
Ak ste sa prešli trochu ďalej po vlastných, môžete privolať Chumbucketa, ktorý vám vaše auto privezie.


Mad Max Väčšina táborov je chránená aj pomocou plameňov.
Väčšina táborov je chránená aj pomocou plameňov.


Mad Max Jedna z vašich dielní, v ktorej sa ale dlho neohrejete.
Jedna z vašich dielní, v ktorej sa ale dlho neohrejete.





Hra vám nebude príbeh predkladať pomaly. Hneď v úvodných minútach sa dozviete všetky potrebné informácie o katastrofe a aktuálnych podmienkach na Zemi. Svet už nie je tým, čím bol kedysi, zmenil sa na vyprahnuté, nehostinné prostredie plné nebezpečenstiev. V podstate sa jedná o typický úvod všetkých post-apokalyptických filmov či hier, no v tomto prípade nemáte ísť bojovať o záchranu sveta, ale o to, aby ste sa v prvom rade pomstili. Mad Max začína akčne. Veziete sa vo svojom aute, no zrazu vám cestu skríži gang na čele s jeho vodcom, ktorým je Scabrous Scrotus. Proti skupine nemáte ani najmenšiu šancu, prichádzate o auto a takmer aj o svoj život. Plný hnevu však stretávate automechanika Chumbucketa, ktorý vám je ochotný pomôcť s pomstou, a zároveň s postavením vašeho vysnívaného auta - Magnum Opus. Úprimne povedané, s príbehom si autori veľa práce nedali, nejde teda o žiadnu prvotriednu záležitosť, no na druhej strane ani nemôže ísť vyslovene o sklamanie. Mad Max totiž stavia na úplne iných prvkoch.

Podstatou herného Mad Maxa je rozsiahly, rozmanitý svet plný vedľajších úloh, nepriateľských táborov a, samozrejme, možností úprav vlastného automobilu. Od príbehu však ešte nebudem celkom odbočovať, kedže príbehové misie sú tie, ktoré by vás mali hnať dopredu pri hraní hry. Autori sa z nejakého dôvodu rozhodli, že rozsiahle skúmanie mapy a príbehové misie sčasti prepoja. Párkrát sa mi totiž stalo, že som musel hrať nejakú vedľajšiu úlohu, prípadne pozbierať niečo na mape, aby som mohol prejsť na ďalšiu príbehovú misiu. Niektorým hráčom to vadiť nemusí, no mne osobne to prekážalo. Vedľajších úloh pritom hra ponúka veľa, zvlášť ak si otvoríte mapu, vidíte, že je nimi doslova celá posiata. Ak sa ale pustíte do bližšieho skúmania, zistíte, že síce čo do počtu je ich skutočne mnoho, no sú veľmi jednotvárne. A to je škoda. Spravidla treba zničiť tábor, ropné ťažisko či vyzbierať oblasť. Pre označovanie nových úloh je najlepšie využiť balóny rozmiestnené po mape, s ktorými môžete vystúpiť do určitej výšky a následne ďalekohľadom skúmať okolité prostredie.

V tomto smere však hru drží nad vodou rozmanitosť prostredí. Síce idete zničiť napríklad tábor plný nepriateľov, no zakaždým je celkom iný, s podzemnými chodbami či jaskyňou vytesanou do skaly. Pustatina v hernom Mad Maxovi je spracovaná na výbornú a tu jednoducho nie je autorom čo vytknúť. Pri jazde prostredím sa musíte vysporiadať so skupinami nepriateľských áut, ktoré pravidelne jazdia po určitých trasách, Sem-tam narazíte na vežu so sniperom, pričom veľký pozor si musíte dávať aj na rozmiestnené pasce. Vaším súperom však nie sú len živé bytosti, ale aj matka príroda. Či ide o suché, skalnaté útesy alebo piesočné duny, rozhodne to nie sú miesta, v ktorých by ste chceli čeliť poriadnej búrke.  

videorecenzia

Počas hry vás totiž môže náhodne zasiahnuť hrozivá smršť, pri ktorej sa je najlepšie ukryť niekde do uzatvorenej budovy alebo aspoň za väčšiu skalu. Po okolí totiž začnú lietať veľké železné kusy odpadu, ktoré vás pri zásahu odhodia aj o niekoľko desiatok metrov ďalej. Takéto nárazy ale nerobia dobre ani autu, čiže zostať v ňom počas búrky nie je najrozumnejšie rozhodnutie, no ak nemáte na výber, ako dočasná ochrana vie poslúžiť. Záleží to však aj na tom, ako veľmi dobre máte svoje auto vylepšené. Okrem odpadu sa totiž musíte vyhýbať aj bleskom, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie. Mimo veľkých búrok môžete naraziť aj na menšie víry, ktoré veľkú škodu nenarobia, no ak im vbehnete do cesty, vedia s vami poriadne zatočiť.

Aj napriek tomu, že Mad Max beží na staršom engine z Just Cause 2, vyzerá na úrovni. Autori do enginu zapracovali viaceré vylepšenia a moderné efekty, vďaka ktorým sa na hru pozerá veľmi dobre. Celkom kvalitné textúry, zmena dennej doby, silné búrky či efektné výbuchy áut, pri ktorých sa ich súčiastky rozletia na všetky strany - toto všetko robí z Mad Maxa hru s pôsobivou grafikou. Na PlayStation 4 hra beží v 1080p pri 30 fps, pričom poklesy snímkovania sú iba mierne a narazíte na ne iba párkrát. Stretol som sa však aj s menšími chybami, kedy mi postava začala nepochopiteľne poletovať priestorom. Ak patríte medzi hráčov, ktorí sa radi pohrajú s fotorežimom, Mad Max vám okrem neho ponúka aj videorežim, v ktorom si nastavíte v podstate rovnaké parametre ako pri vytváraní fotografie (vrátane orámovania) a presne s takýmto nastavením môžete hrať. Či už ide o filtre, expozíciu, blur alebo hĺbku ostrosti, toto všetko máte k dispozícii.

Ak nebudete využívať možnosť pre rýchle cestovanie výberom na mape, v aute strávite drvivú väčšinu herného času. Automobilovým súbojom sa tak určite nevyhnete. Popri ceste k ďalšej misii môžete bez problémov naraziť na skupinu áut s hlavnou dodávkou vpredu, ktorú by ste mali zničiť. Súboje sú v hre dosť podstatné a s touto myšlienkou by ste si aj mali vylepšovať vaše auto. Bez ostnatých šípov okolo karosérie môžu na vaše auto veľmi jednoducho vyskočiť nepriatelia a začnú vás cez čelné sklo buď kopať alebo búchať palicami. No a ak si dáte na kolesá ostne, môžete svojim súperom ničiť auto aj popritom, ako ich vytláčate z cesty. Umelá inteligencia jazdcov je však nemilosrdná a nemajú problém vás odhodiť až k stene alebo vo veľkej rýchlosti vás poslať do šmyku. Hneď na začiatku hry si na auto namontujete vystreľovací hák, ktorým môžete súperov vytiahnuť rovno z auta, alebo im odtrhnúť dvere, kolesá či poškodiť ich brnenie. 

Mad Max
Mad Max Zdravie si dopĺňate jedlom, ale nemôžete byť veľmi vyberaví.
Zdravie si dopĺňate jedlom, ale nemôžete byť veľmi vyberaví.


Mad Max Z balóna si môžete rýchlo označiť hrozby vo vašom okolí.
Z balóna si môžete rýchlo označiť hrozby vo vašom okolí.


Mad Max Ak sa vám auto rozbije, musíte zastaviť a Chumbucket ho opraví.
Ak sa vám auto rozbije, musíte zastaviť a Chumbucket ho opraví.





Celé prostredie v Mad Maxovi je rozdelené na určité oblasti, ktoré sú pre vás samostatnou hrozbou. Táto hrozba je pritom vyjadrená aj v číslach a vašim cieľom je znížiť ju až na nulu. Každé vyčistenie trás s nepriateľskými autami, zhadzovanie veží pomocou vystreľovacieho háku a už spomínané čistenie táborov znižuje level hrozby v danom regióne. Tento level je priamo naviazaný na možnosti úprav, ktoré máte k dispozícií. Ak teda chcete napríklad lepší hák, musíte znížiť úroveň ohrozenia na 2 a podobne. Týmto si však dané vylepšenia iba odomknete, aby ste si ich následné mohli zakúpiť za získanú hernú menu. Touto menou sú takzvané scraps, čiže železný odpad, ktorý je v početnom množstve ukrytý v táboroch, no taktiež „vypadáva" zo zničených áut a občas ho môžete získať aj zo zabitých nepriateľov. Celkovo ale ide o dosť vzácnu menu a kým si nazbierate dostatok scraps na jedno vylepšenie, zabrať vám to môže aj niekoľko hodín. Kým sa dostanete na koniec príbehovej časti, pri hre strávite zhruba 20 hodín. Toto číslo však záleží od toho, ako často budete popritom plniť vedľajšie úlohy. Ak by ste ale chceli vyzbierať na mape naozaj všetko, rezervujte si aspoň dvojnásobný čas.

Mimo automobilových súbojov si problémy budete riešiť aj ručne. Ešte vzácnejšie ako scraps sú v Mad Maxovi náboje - pomocou brokovnice zabijete so šťastím jedného nepriateľa z dvadsiatich. Budete sa teda predovšetkým spoliehať na päste. Súbojový systém je tu ale jednoduchý - štvorcom udierate, pričom trojuholníkom môžete reagovať na prichádzajúci útok od ďalších súperov. Kapitolou samou osebe sú nepriatelia vybavení nejakou tou drevenou palicou, ktorým sa je najlepšie najskôr uhnúť a až potom útočiť. Ak ich zabijete, zbraň im môžete, pochopiteľne, zobrať. Max má však pästné súboje rád a ak bojuje bez prestávky niekoľko sekúnd, prepne sa do režimu, v ktorom sa mu dostane do žíl maximálna dávka adrenalínu a na nepriateľov používa nové chmaty. Maxove schopnosti pri súbojoch je možné taktiež vylepšovať, a to od odolnosti voči úderom až po nové spôsoby boja. Tie sú však dopĺňané možnosťami úprav vzhľadu, a teda Maxovi môžete nechať nárast dlhé vlasy i bradu.

Mad Max vyniká v rozsiahlom a prepracovanom prostredí s masívnym počtom úloh, ktoré sú ale jednotvárne, čo je jeho najväčšou slabinou. Príbehová časť navyše naberie to správne tempo až tesne pred jej koncom, čo taktiež zamrzí. V žiadnom prípade ale nejde o vyslovenú nudu a väčšinu hernej doby sa budete aj napriek nedostatkom baviť.

Mad Max
Mad Max Aj na takéto menšie víry si musíte dávať pozor.
Aj na takéto menšie víry si musíte dávať pozor.


Mad Max Autá nepriateľov môžete zbierať.
Autá nepriateľov môžete zbierať.


Mad Max Preteky o život s bombou na podvozku alebo prekonávanie časov s vlastným autom? Výber je len na vás.
Preteky o život s bombou na podvozku alebo prekonávanie časov s vlastným autom? Výber je len na vás.





napísal play3man 7.9.2015
Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
MAD MAX
+ masívny sandbox
+ dobre spracované automobilové súboje
+ viaceré možnosti úprav automobilu a postavy
+ rozmanité prostredia
+ efektné búrky
+ foto a video režim
+ dlhá herná doba
- príbehové misie nútia hrať vedľajšie misie
- jednotvárne úlohy
- menšie bugy a občasné poklesy snímkovania


RECENZIE HRÁČOV
Mad Max
7.5
GAM_ER    3.10.2015
Koncom osemdesiatych rokov, brázdil kiná film odohrávajúci sa v spustoš...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Warner Bros. Games / Avalanche Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 1. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk