FOOTBALL MANAGER 2016

FOOTBALL MANAGER 2016

8.5

Povinná jazda pre všetkých krčmových trénerov

Recenzia na PC verziu

Už si ani nepamätám, kedy naposledy vyšiel nový ročník série Football Manager a ja som ho nehral. Hrám ho skutočne každý rok, možno by sa dokonca dalo povedať, že som ukážkový hráč v očiach Sports Interactive. Alebo to aspoň tak môže vyplývať z toho, ako sa autori sami k sérii stavajú. Niektoré ročníky som hodnotil vyššie, iné zas nižšie. Rozdiel v hodnotení a u mňa osobne aj v dojme však vždy robili maličkosti. Tie posúvali misky váh na jednu alebo druhú stranu. Nepotrebujem, aby sa séria z ročníka na ročník zmenila o 180°. Viem, čo mám od novej časti čakať a taktiež dúfam v nejaké veci, ktoré v nej (ne)uvidím.

A presne takto aj na sérii tvorcovia pracujú. Jej koncept sa nezmenil už neuveriteľne dlhé roky, prakticky sa stále hrá rovnako a nielen v tom zmysle, že po ihrisku behá 22 farebných panáčikov v nízkom rozlíšení. Vývojári si zvolili cestu postupného vylepšovania. Tých zmien môžu byť v každom ročníku stovky a možno si ich ani nevšimnete, no možno vám hru aj prevrátia naruby. Stačí drobná zmena v niektorom zo vzorcov, napríklad v zraneniach hráčov a ihneď sa kvázi tá istá hra bude hrať úplne inak. Možno pri iných sériách by ľudia túto cestu kritizovali, no v tomto prípade funguje veľmi dobre.

Srdciari siahnu po každom ročníku, ostatným hráčom sa možno oplatí každý druhý ročník, no a potom je tu skupina manažérskych panicov, ktorí hre neprepadli z nejakých dôvodov. Napríklad pre nich bola príliš náročná. Nie ťažká, taká vie byť aj pre desaťročných veteránov, ale náročná. Veľa tabuliek, vlastností, vzorcov, vzťahov medzi nimi. To všetko musíte vedieť skĺbiť, aby váš tím bodoval. A práve týchto hráčov sa tvorcovia snažia opäť osloviť tak, aby to neskompromitovalo hru. Football Manager 2016 opäť trochu zjednodušil klasický rýchly režim a premenoval ho na Touch, čím autori jasne naznačujú, že je orientovaný na ovládanie dotykom, napríklad na tabletoch alebo hybridoch.

Football Manager 2016
Football Manager 2016 Vlastnosti trénera môžete detailne navoliť, len s tým vizuálom je to horšie.
Vlastnosti trénera môžete detailne navoliť, len s tým vizuálom je to horšie.


Football Manager 2016 Musíte sa zmieriť s tým, že nevyhoviete každému.
Musíte sa zmieriť s tým, že nevyhoviete každému.


Football Manager 2016 S nákupmi vám vie poradiť váš tím, občas sa však oplatí riskovať.
S nákupmi vám vie poradiť váš tím, občas sa však oplatí riskovať.





Ak ste dlhšie rozmýšľali, že by ste sa do takejto hry pustili, možno je ten správny čas. Tento režim je skutočne rýchlejší a jednoduchší, navyše ale aj v bežnom režime hra pomáha viac ako v minulosti. Jednak tu máte svoj realizačný tím, ktorý vám pomáha v každom ohľade, od taktiky, cez zdravotný stav, až po rozhovory a tréningy, ak to nechcete mať všetko na svojich pleciach. Zároveň ale hra ponúka viac pomôcok ako kedykoľvek predtým aj v rámci rozhrania a možností, ktoré si aj v prípade skúsených hráčov vyžadujú zhruba hodinku-dve na osvojenie.

Hru môžete hrať offline sami alebo aj online proti ostatným hráčom. Okrem tradičného a Touch režimu ponúka aj sériu výziev v samostatnom režime, ktoré môžete plniť. Príjemnou novinkou je možnosť konečne si vytvoriť vlastný klub. Manažéra si vytvárate už poriadne dlho, vytvorenie klubu je však niečo nové a slušne to rozširuje herné možnosti. Stále budete hrať rovnako, no takto vám hra dá možnosť trošku viac sa do nej vžiť. A možno poteší aj to, že režim vlastného klubu môžete hrať taktiež v štandardnom, ale aj v Touch prevedení.

Ak pôjdete vlastnou cestou, vyberiete si ligy, kluby, môžete aj reprezentáciu, ak sa na to cítite, vytvoríte si postavu a už si idete vlastnou cestou. A v nej sa obmedzujete len sami. Akonáhle sa pustíte do hrania samotného, sú pred vami opäť o niečo väčšie možnosti, ktoré už predtým boli obrovské. Všetko môžete riadiť sami, no ak to nezvládate, s niečím vám vie pomôcť umelá inteligencia. Len kým odohráte prvý zápas, môže ubehnúť niekoľko hodín. Niektoré vaše činnosti priamo ovplyvňujú tím, iné zas budujú atmosféru a autenticitu, napríklad stretnutie s výkonným výborom, hráčmi, realizačným tímom a podobne.

Ak si myslíte, že prídete do hry, nakúpite celú novú základnú jedenástku z najväčších hviezd a budete vyhrávať zápasy rad za radom, ste na obrovskom omyle. Áno, hra je ťažká. Občas možno až príliš, ale to záleží na tom, ako sa k nej sami postavíte. Neexistuje víťazná taktika a víťazná zostava. Rovnako ako v živote, aj tu forma prichádza a odchádza. Ak proti súperovi vyhráte jeden zápas, nemáte istotu, že proti nemu vyhráte opäť. Váš strelec sa môže na týždeň zraniť a po návrate mu to prestane sypať, prípadne sa váš stopér urazí, že ste ho nepustili do Realu Madrid. Alebo sa nemusí stať nič z toho, ale len jednoducho odíde aktuálna forma.

Musíte sa vedieť v hre pohybovať a taktiež orientovať v tom, čo vám umožňuje. Nemáte neobmedzený rozpočet a ak neprídete do úplného top tímu, musíte v ňom niečo zaplátať. Potom ale príde príprava a zistíte, že je váš útok bezzubý. Čo spravíte? Peniaze na top kanoniera nemáte a tí vaši nie sú zlí, len sú neprebudení. Môžete si pozrieť pravidlá ligy a vybrať si mladého útočníka, ktorý vám nenarobí problémy so súpiskou, zvýši konkurenciu a ak je dobre rozbehnutý, ani nemusí byť (papierovo) kvalitnejší ako tí vaši, ale svoju úlohu dobre splní. Jednoducho sa na hru nesmiete hnevať, keď sa vám nedarí (aj keď tie prehry a remízy pri takom obrovskom tlaku by rozhodne mohli byť menej početné). Musíte sa naučiť na to reagovať.

Váš tím sa postupne vyvíja. Hráčom viete do hláv vtĺcť hru na novej pozícii, iný druh futbalu a aj celú jedenástku postupne prispôsobovať na viac formácií. V úvode sezóny ich nebudú zvládať toľko, no už v polovici môžete pokojne medzi zápasmi prechádzať z maximálne ofenzívneho rozostavenia na hlboké defenzívne a stále si zachováte dobrú znalosť taktiky v tíme. Tú môžete ďalej ovplyvňovať priamo v zápase pokrikmi z lavičky (nečakajte ale veľký a okamžitý vplyv), kde pribudlo niekoľko nových možností. Štandardne ale môžete zmeniť štýl hry, dať hráčom určitý pokyn, ak im nejde hra vo vzduchu, presvedčíte ich, aby lopty do vápna necentrovali, ale radšej skúsili krátke prihrávky po zemi.

Prestupy a rôzne vyjednávania sú veda sama osebe, no v porovnaní so zvyškom hry prebiehajú prekvapivo rýchlo. A z mnohých vecí sa viete slušne vykecať. Urazil sa hráč, keď ste ho nepustili do iného tímu? Môžete mu pohroziť, ale môžete s ním aj vyjednávať a presvedčiť ho, aby zostal do konca sezóny. Ak naplníte jeho ciele, nebude chcieť odísť. Taktiež musíte vedieť, kedy sa v kabíne počas polčasu oplatí zakričať, aby sa hráči prebrali. Musíte však vedieť odhadnúť, kedy sa aký tón vyplatí. Možnosti na rozhovory (aj s novinármi) sa opäť rozrástli a dejú sa častejšie, pričom v nich môžete manévrovať viacerými novými spôsobmi.

Reakcie hráčov na nasadzovanie, formu, rozhovory a iné sú opäť o niečo reálnejšie. Vzorec zranení je asi najlepší za niekoľko posledných ročníkov. Budete síce nadávať, keď vám bude v istej dobe maródovať polovica základnej jedenástky, no aj o tom je futbal. Zranenia nie sú prehnané, dokonca je ich oveľa viac druhov a aj doba liečenia viac zodpovedá realite. Naviac sú až prekvapivo dobre simulované, ako sa minimálne v mojom prípade ukázalo v priebehu tejto sezóny v drese Liverpoolu. A potom tu máte aj aspekt nasadzovania hráčov po zranení. Oplatí sa riskovať a nasadiť hráča, ktorý je už fit, no chýba mu zohranosť alebo niečo iné? Záleží od konkrétneho prípadu. Môže sa chytiť, no aj zraniť na ďalšie 3 mesiace (Sturridge je snáď z cukru).

Football Manager 2016
Football Manager 2016 Aj priamo počas zápasu môžete ovplyvňovať mnoho faktorov.
Aj priamo počas zápasu môžete ovplyvňovať mnoho faktorov.


Football Manager 2016 Rozhodcovia už nie sú takí strojoví, navyše vás vedia aj dodatočne potrestať.
Rozhodcovia už nie sú takí strojoví, navyše vás vedia aj dodatočne potrestať.


Football Manager 2016 Množstvo rôznych situácií v zápasoch sa slušne rozrástlo.
Množstvo rôznych situácií v zápasoch sa slušne rozrástlo.





Priamo zápasový engine je opäť jednou z tých viac rozporuplných stránok hry. Vizuálne sa príliš neposunul, no obsahuje viac situácií a variabilnejšiu hru. Pribudlo aj niekoľko chýb - ako v poli, tak aj pri brankároch. Len tie strely aj od špičkových hráčov by nemuseli až tak často lietať až neúmerne mimo brány. Pôsobí to komicky, keď vystrelí jeden z vašich najlepších spoza šestnástky a nakoniec je z toho out pre súpera. Taktiež animácia pohybu hráčov sa občas zasekne a po trávniku len kĺžu v statickej póze s loptou nalepenou na kopačkách, kým o ňu neprídu alebo sa jej sami nezbavia.

Ročník 2015 priniesol mnoho zmien, no máloktoré fungovali dobre v prospech samotnej hrateľnosti. Football Manager 2016 v tomto ohľade funguje oveľa lepšie, futbal a jeho riadenie vás viac baví, postretne vás viac rôznych situácií a máte viac možností, ako sa s nimi vyrovnať. Chyby tu však opäť sú. Vytváranie vlastnej postavy je strašné a aj keď si ju charakterovo dokážete slušne vykresliť, na jej výzor sa nedá pozerať. Celkovo grafické stvárnenie má aj niekoľko bugov. Taktiež sa mi zdá, že s pribúdajúcimi možnosťami v dialógoch začína aj český preklad trošku zaostávať za očakávaniami. A nejakým tým patchom by mohli autori ošetriť aj vyváženie herných situácií v hernom engine, nech sa nemusíte smiať cez slzy pri tom, ako vaši ostrostrelci zahadzujú šance strelami pánu bohu do okien.


napísal matus_ace 7.12.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2016
+ simulácia pôsobí vierohodnejšie
+ inteligentné zmeny v rozhraní
+ môžete si vytvoriť vlastný klub
+ obrovská hĺbka v možnostiach vedenia tímu
+ opäť o niečo prístupnejšie novým hráčom
- už niekoľko rokov vyzerá a znie takmer totožne
- chýbajú kompletné licencie
- ešte treba vyvážiť niektoré situácie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Pentium 4 2,2GHz; 2GB RAM; 256MB VGA; 3GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Sega / Sports Interactive
Štýl: Managementová / Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. november 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk