THE WITNESS

THE WITNESS

9.0

Farebný svet plný hlavolamov

Recenzia na PS4 verziu

Nie každý má rád logické hry, puzzle, krížovky alebo sudoku, ktorými by si krátil dlhé chvíle - či už doma, na cestách alebo v práci a škole. Ak však pri takýchto hrách radi trávite čas, na hernú scénu práve dorazil titul, ktorý by si mohol získať vašu pozornosť. Za The Witness stojí známy indie vývojár, Jonathan Blow, ktorého môžete poznať vďaka hre Braid, ktorá sa rovnako pohybovala v žánri puzzle adventúr. Spočiatku síce herný svet nevenoval tomuto titulu veľkú pozornosť, no postupom času sa popularita hry začala zvyšovať až natoľko, že sa Blow pustil do vývoja ďalšej puzzle záležitosti, no tentokrát s oveľa väčšími rozmermi.

Práce na The Witness začali už pred viac ako šiestimi rokmi, no prvé odhalenie prišlo v marci 2010. O hre sme v tom čase veľa nevedeli a detaily o nej sa objavovali postupom času len sporadicky. Neraz sa stalo, že sme o The Witness nemali žiadne nové informácie aj niekoľko mesiacov, až sa hráči začali pýtať, čo sa s hrou stalo. Takýto prístup k prezentácií titulu bol však aj zámerom Blowa, kedže o The Witness chcel hovoriť iba vtedy, keď to bolo naozaj potrebné. Výhody nezávislého vývojára si tak naplno užíval a vo svojej filozofii pokračoval aj naďalej. Jedna z vecí, ktorá sa však pri vývoji The Witness zmenila oproti Braid, je tá, že konzolovú (časovú) exkluzivitu tu tentokrát dostala konzola od Sony – PlayStation 4.

The Witness
The Witness Prvý pohľad na ostrov, ktorý sa stane na pár dní vaším domovom.
Prvý pohľad na ostrov, ktorý sa stane na pár dní vaším domovom.


The Witness Pri niektorých hlavolamoch sa natoľko zapotíte, až...
Pri niektorých hlavolamoch sa natoľko zapotíte, až...


The Witness Sochy postáv zamrzli v čase.
Sochy postáv zamrzli v čase.





Prirovnávať The Witness k Braid však vôbec nie je namieste. Zatiaľ čo Braid bol vytváraný ako napohľad jednoduchá 2D indie skákačka so silným konceptom, v The Witness sa presúvame do otvoreného sveta. Konkrétne na opustený ostrov, ktorý graficky zaujme už pri prvom pohľade. Jemný art štýl preplnený farbami vyzerá naozaj dobre, aj keď koniec koncov stále ide iba o „grafický obal“, pod ktorým sa skrýva oveľa viac, než by ste čakali. Svoje „vnútro“ vám však hra neukáže len tak a budete musieť oň bojovať. Nečakajte tu ale žiadne sekery, palice či automatické zbrane. Celý boj sa v The Witness odohráva nenásilne - vašou hlavou.

V The Witness sa teda dostávate na opustený ostrov, z ktorého máte pocit, ako keby sa zastavil čas. Ste tu len vy, stovky nič nehovoriacich displejov, kilometre káblov, niekoľko odlišných prostredí, skamenené postavy ľudí a hora, ktorá sa týči v pozadí. Už na začiatku sa vám v hlave začnú premietať tisíce otázok, ktoré však ďalším postupom v hre ešte pribúdajú. To, s čím tu budete prichádzať do kontaktu, nie sú ľudia, zvieratá či iné bytosti, ale práve hlavolamy, ktoré sú rozsypané po celom ostrove. Sú ich tu stovky a každý jeden z nich je unikátom.

Ostrov je rozdelený na niekoľko oblastí, ktoré sa od seba výrazne líšia. Sú tu lesy, opustené domy na vode, veže, podzemné chodby, púšť, bludiská a iné. V každej z oblastí na vás čaká iný druh hlavolamov (prípadne ich kombinácie), ktoré si vyžadujú odlišný prístup. Samozrejme, zo začiatku si musíte poradiť so skutočne jednoduchými hádankami, ktoré však slúžia iba ako tréning pred tým, čo ešte len príde. Pohyb po ostrove ale nie je žiadnym spôsobom obmedzený, a je teda iba na vás, do ktorej z oblastí sa vydáte skôr, respektíve v akom poradí budete hlavolamy riešiť. Môže sa teda pokojne stať, že hneď po jednoduchých úlohách narazíte na veľmi zložité, ktoré vás zaskočia.

Čo je ale na The Witness najlepšie, je fakt, že vám nikdy priamo nehovorí, čo máte robiť. Všetky hlavolamy sú vytvorené tak, aby ste na ich riešenia prišli sami logickým uvažovaním. Samozrejme, vo väčšine prípadov to nie je vôbec ľahké, no tu je veľmi dôležité nevzdávať sa po pár nevydarených pokusoch. Treba venovať hre dostatočný čas a nebáť sa hlbšie zamyslieť. Čo sa na prvý pohľad môže javiť ako veľmi zložité až nelogické, sa vám napokon bude zdať ako veľmi jednoduché. Nie vždy totiž platí, že tá zložitejšia cesta musí byť správna. The Witness vás v podstate neustále vedie za ruku, no nikdy vám to nahlas nepovie. Áno, je to veta, ktorá si tak trochu protirečí s predošlými slovami, no je to tak. Totiž kľúče k rozlúšteniu hlavolamov sa neraz skrývajú buď priamo v nich, alebo v okolí i v prostredí. Či už ide o tiene stromov, odrazy vo vode, prostredie v pozadí či samotné slnko, The Witness vám ponúka odpovede veľmi prefíkaným spôsobom. Viete, že tam niekde sú, cesta k nim nie je jednoduchá, no o to lepší pocit máte, keď sa k nim dopracujete.

Puzzle tu sú skutočne rôzne. V jednoduchých stačí obkresliť vzory – napríklad musíte oddeliť čierne štvorčeky od bielych, pozbierať všetky body medzi nimi či nakresliť tvary, ktoré sú v nich priamo vyobrazené. Toto sú však stále jednoduché hlavolamy, ktoré veľmi rýchlo vystriedajú omnoho zložitejšie. Napríklad stále môžete mať pred sebou hlavolam s farebnými kockami, no spôsob, ktorým, ho musíte vyriešiť, je omnoho sofistikovanejší – všetko čo musíte urobiť, je nájsť v nich systém. Nič viac a nič menej.

Ostrov síce nie je veľký, no aj napriek tomu skrýva množstvo prekvapení. Len samotných hlavolamov je v hre viac ako päťsto, aj keď ich vyriešením vaša cesta na ostrove nekončí. Sú tu ukryté napríklad kľúče či audio nahrávky, ktoré rozprávajú príbehy a citáty známych osobností, ako Albert Einstein a iní. Určite zaujímavým doplnkom je možnosť cestovať na lodi, ktorá sa nachádza na vyhradených miestach na ostrove –  v malých prístavoch. Po nastúpení do lode máte pred sebou mapu ostrova, kde podobným spôsobom ako riešite hlavolamy, vyberáte miesto, kam sa chcete prepraviť. Dôležité ale je, aby ste si na týchto miestach vopred spustili plošinu pre nástup a výstup, inak sa budete musieť vrátiť späť a iba stratíte čas. Zároveň si tiež môžete meniť rýchlosť lode, aby ste si vedeli lepšie vychutnať krásy ostrova.

The Witness
The Witness Cesta loďou vám vždy nemusí ušetriť čas, no rozhodne stojí za to.
Cesta loďou vám vždy nemusí ušetriť čas, no rozhodne stojí za to.


The Witness Ostrov The Witness sa prezentuje v dokonalých farbách.
Ostrov The Witness sa prezentuje v dokonalých farbách.


The Witness Pohľad na ostrov z výšky je skutočne pozoruhodný.
Pohľad na ostrov z výšky je skutočne pozoruhodný.





Aj napriek tomu, že The Witness sa zameriava primárne na hlavolamy, hra, samozrejme, ponúka aj príbeh. Koľko vám potrvá, kým sa dostanete až na koniec a vyriešite posledný hlavolam, je skutočne individuálne. Záleží to, pochopiteľne, od toho, ako veľmi vám dajú jednotlivé puzzle zabrať. Dá sa ale povedať, že minimálne tých 15 až 20 hodín pri hre s istotou strávite. S týmto časom ale počítajte iba vtedy, ak by ste nemali so žiadnym z hlavolamov väčší problém. Priemernému hráčovi môže táto cesta trvať pokojne aj dvakrát dlhšie, teda 40 hodín.

Ako som už spomínal na začiatku, po grafickej stránke je na tom The Witness veľmi dobre. Hra síce nestavia na realistickej grafike, ale namiesto toho ponúka jedinečný art štýl, ktorým autor nemohol nič pokaziť, ale práve naopak. Farbami preplnené prostredie ostrova vie zaujať na každom kroku, pričom jeho pravú krásu oceníte najmä vtedy, keď vystúpite na vrchol hory a naskytne sa vám výhľad na takmer celý ostrov. Po technickej stránke je na tom hra na PlayStation 4 taktiež dobre - beží v rozlíšení 1080p pri 60 fps. Pri PC verzii to, pochopiteľne, záleží od vašej zostavy.

The Witness je zaujímavou hrou vo všetkých smeroch. Ponúka príjemný vizuál s pozoruhodným obsahom v podobe obrovského množstva rôznorodých hlavolamov, ktoré vás poriadne potrápia, ale aj zabavia. Keď sa teda nebojíte výziev, ktoré dajú zabrať najmä vašej šedej mozgovej kôre, The Witnesss by ste mali dať šancu.

The Witness
The Witness Prvé úlohy pripomínajú klasické bludiská.
Prvé úlohy pripomínajú klasické bludiská.


The Witness Cesta k úspechu nemusí byť vždy zložitá.
Cesta k úspechu nemusí byť vždy zložitá.


The Witness Dokonalá symetria.
Dokonalá symetria.





napísal play3man 18.2.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
THE WITNESS
+ nádherne spracovaný ostrov
+ prepracovaný dizajn úrovní
+ množstvo rôznych oblastí s vlastnými pravidlami
+ niekoľko stoviek unikátnych hlavolamov
- samotná dĺžka hry nemusí byť pre každého plusom


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Thekla / Thekla
Štýl: Adventúra / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. január 2016
 13.9. 2016 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (8)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk