HYRULE WARRIORS LEGENDS

HYRULE WARRIORS LEGENDS

7.0

Musou štýl na handhelde

Recenzia na 3DS verziu

Hyrule Warriors patrí nielen medzi najzaujímavejšie odbočky Warriors série, ktoré začínajú byť čoraz obľúbenejšie (aj One Piece či Dragon Quest už podľahli jej čaru), ale zaujme aj ako plnohodnotný diel využívajúci chytľavý bojový systém parádneho lídra proti početnej presile. Práve tematické vedľajšie diely dávajú sérii nový šmrnc: pútavé známe prostredia, povedomé postavy a odlišný svet.

Titul Hyrule Warriors preniesol tento bojový model do notoricky známeho sveta Hyrule pomerne úspešne. Wii U verzia dokázala na Nintendo hardvéri ukázať veľké boje v peknej grafike, zaručiť atmosféru i jemné nuansy. Jadro hrateľnosti fungovalo, z Linka sa stal kľúčový vodca v bojoch proti neznámemu zlu a fanúšikovia hľadali v každom kúte odkazy na známu sériu, povedomé predmety či isté bonusy. Áno, taktická akcia a rúbanie stoviek nepriateľov sa dá skombinovať aj s pozorným hľadaním Skulltuly či vandrovkou na vedľajších odbočkách bojiska. Prekvapení pre fanúšikov nie je nikdy dosť.

Uviesť tento titul a vôbec herný štýl Zelda/Musou na handheld predstavuje výzvu i výhodu zároveň. Warriors séria je známa zobrazením stoviek postáv na obrazovke a ich kosením mocnými údermi. Preniesť taký zážitok na malú obrazovku a systém s nižším výkonom si žiada um a prvé recenzie doručili nepríjemné poznatky: zatiaľ čo New 3DS zvláda prechod relatívne úspešne, staršie 3DS i 2DS modely majú problémy s framerate. V praxi môžem potvrdiť dva poznatky: na New 3DS beží hra lepšie a na 3DS XL nie je dobre hrateľná. Ak máte New 3DS, ste vo výhode a zážitok sa približuje k Wii U verzii, hoci grafika nie je taká detailná (textúry to pri konverzii schytali najhoršie). Ani na 3DS XL však nie je hra nehrateľná, hoci prídu momenty, kedy sa konzola poriadne zapotí. Práve slabšie textúry, hrubšie fonty a pár prvkov v interface môže čiastočne odradiť znalcov Wii U dielu, aby sa k hre vrátili. Ale bola by to chyba, pretože 3DS verzia prináša jasnú výhodu, ktorú nemožno uprieť pri masívnych misiách.

Hyrule Warriors Legends

Grafika sa zjemnila, ale atmosféra Hyrule ostala.
Hyrule Warriors Legends

Ukazovatele zdravia nad nepriateľmi môžete ľubovoľne zapínať i vypínať.
Hyrule Warriors Legends

Zbieranie víl a kostýmov je veľmi chytľavá vec a aj podstata pripravovaného DLC.

Schopnosť hocikedy zavrieť handheld počas 40-minútovej misie, možnosť hrať ju na viackrát alebo si oddýchnuť pred ťažkým bossom, sa maximálne cení. V misii neviete, či sa vám po čase začne viac dariť alebo stratíte pozornosť a chcete si premyslieť ako ďalej a vrátite sa k taktickému zlomu. Dávkovanie zážitku neuberie na intenzite a je nápomocné, ak máte chuť hrať kúsky viacerých misií naraz. Navyše hrať sekačku v pohybe (vo vlaku, lietadle) má veľké čaro. V tomto smere sa vynárajú spomienky na Xenoblade Chronicles 3D, kde ste si rovnako mohli deliť zážitok z veľkej RPG.

So Xenoblade Chronicles sa však spája ďalší neduh – interface trošku pri konverzii utrpel, najmä kvôli rozlíšeniu, ale straty nie sú až také zlé. Môžete si nastaviť, ktoré prvky budú viditeľné a ktoré nie, čím si sami manažujete prehľad o bojisku. Na mieste je aj otázka, či zapínať 3D efekt – vzhľadom na boj s framerate som však nešpekuloval. 3DS ale núka solídne ovládanie, najmä New 3DS so svojimi analógovými voľbami je vhodnou platformou pre dobrý zážitok a aj 3DS XL sa pasuje s ovládaním dobre a hrdinov máte pod palcom v ľubovoľnej chvíli. Funguje aj hladké prepínanie medzi postavami (jedna z devíz v tejto odbočke Musou série), čo je esenciálne plus, aby ste v misii nestrácali čas.

Hyrule Warriors Legends vychádza z pôvodnej hry, z ktorej si sem prináša pôvodnú porciu obsahu aj s DLC sadou, čo je pre začiatok skvelé. Link sa ocitne v úlohe záchrancu kráľovstva v čase útoku a namiesto klasickej príbehovej porcie sa prebíjate jednotlivými misiami, ktoré sú zasadené do rôznych častí celej série The Legend of Zelda. Milovníci sa môžu ľahko orientovať podľa prostredí: vzdušné a la Skyward Sword či temnejšie chvíľky z Twillight Princess. Epický príbeh a košaté dialógy nečakajte.

Rozdelenie na solídne navrhnuté misie a veľké mapy, kde sa môžete sami realizovať, funguje a napĺňa premisu žánru. Štart je väčšinou dobrý, ale váš postup má vplyv aj na okolité dianie – odomknutie niektorých častí, dobýjanie vybraných kľúčových bodov či porážka nepriateľov alebo len odbiehanie do zákutí s bonusmi. Dostanete mieru slobody, môžete si vyberať, ale súčasne čelíte konsekvenciám: keď veliteľ či iná postava potrebuje pomoc, zbytočne sa budete púšťať do nepovinných úloh. Riskujete takto skorý (a neslávny) koniec misie.

Jadro Warriors funguje, veľká mapa je rozdelená na niekoľko segmentov, ktoré postupne dobýjate. Jej zloženie vám ponúkne niekoľko ciest, sami si vyberiete, kam ísť. Hyrule navyše pridáva možnosť striedania veliteľov/hlavných postáv v akcii a zahŕňa vás aj nepovinnými úlohami. Sú to žrúti času, ale príjemní - či už v bojovej oblasti, alebo pre kolekciu artefaktov, ktoré vám nesmú chýbať v zbierke. Štruktúra misií sa navyše obohatila o nové verzie, kde dostávate priame úlohy mimo klasického rámca dobytia celej základne: získať pevnosť, ochrániť VIP osobu, zastaviť niekoho na bojisku. Vychádzajú síce zo známej náplne, ale už sa nedržia iba statických bodov na mape a mastenia presily. Vítaným spestrením sú aj takzvané Owl Statues, ktoré po aktivácii môžete využívať na rýchly presun po mape.

Z hľadiska obsahu pôsobí Hyrule Warrios Legends ako GOTY edícia. Pribudli DLC, päť nových postáv, takže už máte na výber celé dva tucty. Každý z piatich nováčikov predstavuje svieži prístup k akcii - či už voľbou zbraní, alebo pohybov. Väčší priestor dostávajú borci z Wind Waker, ktorí sem prinášajú aj známe štylizované prostredie. Najväčší ohlas bude mať zrejme príchod Linkie (ženská verzia Linka). Má vlastné zbrane (kuše a rada vyskočí do vzduchu), dostala aj vlastný príbeh a je to vítaná porcia hry pre tých, čo už zmastili zo dva razy Wii U verziu alebo im nebude stačiť cca 10-12 hodín z príbehového módu.

Hyrule Warriors Legends

Vžuuuuuuuuuuuum, mocný úder kosí desiatky naraz a 3DS sa to snaží utiahnuť.
Hyrule Warriors Legends

Grafické efekty dávajú handheldu zabrať, ale majú silný efekt na bojisku.
Hyrule Warriors Legends

Bude stačiť tucet srdiečok na porazenie tejto presily? Nuž, je to na hrane...

Aj pri toľkých nových postavách a obohateniach si udržuje Hyrule Warriors Legends solídnu mieru obťažnosti. Prvé misie sú zvládnuteľné aj na prvý raz, ale už druhá tretina hry prinesie zopár výziev. Nie je to dané iba presilou nepriateľov či účinným bossom, skôr možnosťami na bojisku, nutnosťou lepšie zvládať taktiku a vyberať si misie i náplň. Znalci série mnohé zvládnu, nováčikovia sa naučia.

Ani s mnohými obohateniami nedokáže Hyrule Warriors Legends zakryť jadro hrateľnosti a fakt, že po niekoľkých hodinách či fázach hry sa náplň často opakuje. Angažovanie nových úloh či misií je síce fajn, v jadre však budete neustále kosiť stovky nepriateľov pomocou rôznych postáv a úderov. Preto je hranie na handhelde vítané, lebo môžete misiu rozdeliť aj na tri-štyri časti.

Podobne ako pri Wii U verzii teda platí, že milovníci série dostávajú pestrú a zaujímavú odbočku, ešte aj obohatenú o ďalšie strategické elementy či obsah. Fanúšikovia Zeldy sa musia pripraviť na celkovo odlišný zážitok, kde môžu preukázať najmä znalosť taktiky. Je to funkčný cross-over a pre majiteľov New 3DS po Xenoblade azda druhá pozvánka na prezentáciu možností ich handheldu.

Hyrule Warriors Legends dostanú v priebehu roka 2016 aj štyri kusy DLC. Hráči sa môžu tešiť na nové víly, kostýmy a aj mapy do Adventure módu. 3DS verzia sa takto stáva bohatšou ako Wii U originál.


napísal Korec 12.4.2016
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
HYRULE WARRIORS LEGENDS
+ Musou štýl funguje aj na handhelde
+ výborný súbojový systém
+ dva tucty postáv
+ nováčikovia v akcii: Linkie a jej línia
+ viac módov, viac misií
+ veľké mapy a kopa zadaní
- pokles framerate na niektorých starších modeloch
- 3D mód znižuje zážitok
- v posledných misiách už opakovaná náplň


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Koei Tecmo / Omega Force
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19954)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk