ZAKLÍNAČ 3: O VÍNE A KRVI

ZAKLÍNAČ 3: O VÍNE A KRVI

Ochutnávka Geraltovho vína

O novom datadisku k Zaklínačovi sme toho ešte donedávna vedeli iba málo. Po skvelej základnej hre a podarenej prvej expanzii sa na ďalšie pokračovanie veľmi tešíme, no zároveň nás napĺňa aj smútkom a mrzutosťou, keďže sa bude jednať o posledné dobrodružstvo a rozlúčku s herným Geraltom. Nekazme si však predčasne náladu a poďme sa pozrieť, čo si pre nás autori prichystali tentokrát.

Ako si niektorí z vás mohli všimnúť na fotografiách na Facebooku, mali sme jedinečnú príležitosť navštíviť poľské štúdio CD Projekt. Už pri vstupe do štúdia nás uvítala socha Geralta zabíjajúceho „polednicu" v životnej veľkosti. Steny sú tam pokryté obálkami časopisov so zaklínačom na titulke a naokolo sa vynímajú početné trofeje, ktoré hra získala. Zaslúžene. Zaklínač skutočne patrí ku klenotom herného sveta, o tom niet pochýb. Veľký úspech však vytvára aj veľké očakávania.

Autori nám pripravili slušnú dávku gameplayu. Najskôr sme si počas približne dvoch hodín mohli vyskúšať nový príbeh a následne načítali pripravený save, v ktorom nám predviedli všetky nové funkcie. Nového obsahu je hromada, viac než v prvej expanzii, pritom už aj tá bola masívna. CD Projekt jednoducho netrochárči a to je niečo, čo si my hráči rozhodne ceníme. V samotnej hre sa k novému obsahu dostanete znova cez zákazku vyvesenú na tabuli, ktorú nájdete v Morušíne, čo je obec blízko stromu obesencov. Odporúčaný level je pritom 35, teda o 5 vyšší ako to bolo pri Srdci z kameňa, absolvovanie prvého rozšírenia však nie je nevyhnutné. No a ešte stále máte možnosť vytvoriť novú hru a pustiť sa do expanzie s predpripravenou postavou. 

Zaklínač 3: O víne a krvi
Zaklínač 3: O víne a krvi Geraltovou hlavnou úlohou bude vyriešiť záhadu a dostať zabijaka.
Geraltovou hlavnou úlohou bude vyriešiť záhadu a dostať zabijaka.


Zaklínač 3: O víne a krvi Expanzia sa nesie v rytierskom nádychu a ocitnete sa aj v aréne.
Expanzia sa nesie v rytierskom nádychu a ocitnete sa aj v aréne.


Zaklínač 3: O víne a krvi Prostredie je farebné, priam až gýčové a vy budete mať miestami pocit, že hráte inú hru.
Prostredie je farebné, priam až gýčové a vy budete mať miestami pocit, že hráte inú hru.





Po prebratí zákazky sa vyberiete do neďalekej osady, kde vám skupina strážcov rozpovie podrobnosti a vy sa s nimi následne presuniete do úplne novej oblasti. Toto územie je rozsiahle takmer ako Skelligské ostrovy, nachádza sa južne od všetkých doteraz navštívených oblastí a nesie názov Toussaint. Milovníci kníh už určite vedia, o čom je reč. Okolie vás prekvapí na prvý pohľad, pretože vyzerá odlišne a vy budete mať chvíľami až pocit, že snáď nehráte Zaklínača. Tráva je zelenšia, voda azúrová, slnko vám svieti do očí a naokolo sú rozsypané farebné domčeky so špicatými vežičkami. Aj samotné postavy majú nablýskané rytierske brnenia alebo v prípade dám prenádherné prešívane šaty. Planie z toho až dávka gýču, klišé a prehnanej rozprávkovosti. S týmito obavami sme sa zverili aj samotným autorom, ktorí nám však vysvetlili, že tento dojem je zámerný. Územie nie je zasiahnuté vojnou, má pôsobiť mierumilovne, no v skutočnosti sa pod tým všetkým skrýva krvavé tajomstvo.

Za tých pár hodín hrania sme videli z príbehu iba nepatrnú časť, a preto nevieme úplne potvrdiť slová tvorcov. No malé náznaky nás utvrdili v tom, že sa autori znova inšpirovali rozprávkami a bájami, no vyložili si ich po svojom, tak povediac zaklínačsky. Napríklad vojvodkyňa, ktorá si vás najala, síce pôsobí na prvý pohľad vznešene, no v prípade potreby nemá problém strhnúť vlečku, vyhrnúť rukávy a naskočiť na koňa. Zahodí aj imaginárnu vreckovku pred ústami, jazyk jej zdrsnie, no a ak sa k tomu ešte aj zatiahne obloha a začne poriadna búrka, tak sa už znova cítite ako doma.

Geralt, samozrejme, na dobré mravy nehľadí a zachováva si svoj jedinečný charakter. Jeho prioritou je vyriešiť záhadu a dostať beštiu, ktorá vraždí ľudí. Znova k tomu využíva svoj dôvtip a v príbehu narazíte aj na známu knižnú postavu, no viac o nej vám nebudeme zbytočne prezrádzať. Po prvotnom prekvapení z vyumelkovaného prostredia sa tak postupne dostávate do podsvetia tohto na prvý pohľad nevinného sveta. Medzi plnením úloh si skočíte do azúrového mora a vtedy si poviete, že si cez leto radšej dáte znova celého Zaklínača, ako zbytočne utrácať za dovolenky.

Okrem nového príbehu, okolia a postáv však prichádza aj kopa ďalšieho obsahu a na rozdiel od Srdca z kameňa, sú tu aj veci, ktoré menia samotnú hru. Tvorcovia prekopali užívateľské rozhranie, inventár teraz máte pekne roztriedený a na mapku si môžete umiestňovať až 10 vlastných značiek rôznych druhov. Samozrejme, pribudlo veľa kúskov výzbroje a dokonca aj nová majstrovská úroveň vyrobených setov. No a konečne si viete svoje vybavenie prezrieť poriadne zblízka - v inventári nájdete nový náhľad vašej postavy, ktorý vám umožní približovanie a otáčanie do všetkých strán.  

Prídavku sa dočkali aj vaše schopnosti a prichádzajú tak špeciálne, dodatočné zaklínačské mutácie, ktoré sa vám odomknú po dokončení úlohy s profesorom Moreauom. Nie sú to len také bežné perky ako nejaký bonusový útok či obrana, no rôzne lahôdky, ako napríklad toxická krv. Vďaka nej sa nepriatelia pri útoku na vás otrávia a budú strácať zdravie. Mutácie vlastne vytvárajú úplne nový skill-strom, je ich skutočne veľa a odomykáte si ich investovaním skúsenostných bodov, no budete potrebovať aj dostatok prebytočných mutagénov (konečne sa ich máme ako zbaviť, doteraz sme ich mali plné vrecká). Jediným obmedzením je, že aktívna môže byť iba jedna mutácia, a preto musíte vyberať s rozvahou. No a na celom systéme nás snáď najviac potešilo, že pri zvyšovaní úrovne mutácií sa odomykajú aj nové sloty schopností. Nemusíte sa tak naďalej obmedzovať iba na 9 aktívnych daností, po novom ich môžete mať až 15!

   

Oblasť je preplnená rôznymi bodmi záujmu, ktoré čakajú na vaše objavenie. Narazíte na množstvo nových príšer, niektoré dokonca zažijú návrat z prvého Zaklínača a všetky určite potešia fanúšikov kníh. Samozrejmosťou sú aj nové postranné úlohy. Dostanete sa tak napríklad do rytierskeho turnaja, kde budete pomáhať mladému princovi získať jeho vysnívanú Vivienne. Tu vás poteší vylepšenie boja zo sedla, sekať s mečom a strieľať z kuše sa vám teraz bude ľahšie vďaka slow-mo efektu. Celá nová expanzia sa točí okolo rytierstva a chrabrosti a za šľachetné činy, ako napríklad vyčistenie oblasti od príšer, získate od rytierskeho rádu odmeny. 

Peniaze za splnenie hlavnej úlohy síce získate ako zvyčajne až na konci, no vojvodkyňa je štedrá a hneď na začiatku vás motivuje darovaním vinice Corvo Bianco. A toto už je naozaj veľká novinka. Do hry sa dostáva housing systém, v ktorom máte vlastné sídlo a viete si ho ľubovoľne vylepšovať. Investujete do novej omietky, interiér vyzdobíte vaším brnením a zbraňami. Konečne tak nemusíme obľúbený meč z levelu 10 nosiť v inventári - predať mi ho srdce nedá, tak si ho pekne vystavím! Dokážete si postaviť aj stajne, laboratórium alebo zakúpiť honosnú posteľ. Všetky tieto služby sú vám k dispozícií u majordóma, ktorý vám prezradí aj niečo o histórií vinice. Pred vami ju vlastnil Monsier Bolius, ktorý tu vyrábal vína na litre, no na starobu chudák prišiel o čuch a tak to radšej zabalil (ktovie či sa v pivniciach ešte nenájdu nejaké fľašky). Každopádne pridané stavby vám dodávajú dočasné bonusy, ktoré získavate vždy, keď sa v dome vyspíte. Vďaka lepšej posteli sa vám zvýši zdravie, kobyla získa v stajniach väčšiu výdrž a ak si na policu odložíte zopár knižiek, odmenia vás bodmi skúsenosti.

Zaklínač 3: O víne a krvi
Zaklínač 3: O víne a krvi Schopnosti sa dočkali prídavku v podobe mutácii, ktoré navyše odomykajú aj ďalšie sloty schopností!
Schopnosti sa dočkali prídavku v podobe mutácii, ktoré navyše odomykajú aj ďalšie sloty schopností!


Zaklínač 3: O víne a krvi V datadisku narazíte na viacero nových príšer, ktoré čerpajú inšpiráciu prevažne z kníh.
V datadisku narazíte na viacero nových príšer, ktoré čerpajú inšpiráciu prevažne z kníh.


Zaklínač 3: O víne a krvi Autori nám priniesli aj nové kúsky výzbroje.
Autori nám priniesli aj nové kúsky výzbroje.





 

Po audiovizuálnej stránke rozšírenie zachováva kvality pôvodnej hry. Len niektoré farby sa nám zdali príliš prepálené, čo sme spomínali už na začiatku. Nevšimli sme si to len my, ale aj niekoľko ďalších redaktorov, takže je vcelku možné, že sa to autorom do finálneho vydania ešte podarí mierne vyladiť. Môže to však byť len otázka zvyku a na druhej strane je zmena prostredia príjemným osviežením. Budovy v mestách sú prepracované do posledného detailu, podobne ako brnenia rytierov a šaty dám, ktoré nás z vizuálnej stránky očarili snáď najviac - spoločne so vzhľadom vojvodkyne (snáď sa u nej Geraltovi podarí, ehm, zabodovať). 

Prichádzajúca expanzia O víne a krvi vyjde 31. mája, ponúkne cez 90 questov, bezmála 30 hodín hrateľnosti a vyzerá naozaj sľubne. Obsahu bude, zdá sa, naozaj veľa. Dočkáme sa nového príbehu, niekoľkých postranných úloh a úplne nového územia Toussaint. Okrem toho nás ale potešili najmä prídavky a úpravy samotnej hry, v ktorých autori do veľkej miery vychádzali z požiadaviek fanúšikov. Roztriedený inventár, vlastné značky na mape, vylepšený boj zo sedla a v neposlednom rade aj zopár nových gwentových kariet. Nový systém prídavných mutácií zasa mení a vylepšuje súboje, Geralt je vďaka nim opäť o niečo silnejší, čo sa vám bude hodiť, keďže vás v rozšírení čaká množstvo mohutných nepriateľov. Tu idú autori ešte ďalej než v Srdci z kameňa, keďže vás tu počas hlavného príbehu čaká približne každú hodinu nejaký boss. Podľa všetkého tak bude nové rozšírenie predstavovať slušnú rozlúčku s naším obľúbeným univerzom, z tretieho Zaklínača vytvorí ešte masívnejšiu hru, akou bola doteraz a snáď sa dočkáme aj nejakej kompletnej edície s oboma datadiskmi. No a nemusíte sa báť, autorom sme nezabudli hneď niekoľkokrát pripomenúť, že by sa do zaklínačškého sveta mali určite jedného dňa vrátiť. 

Zaklínač 3: O víne a krvi
Zaklínač 3: O víne a krvi Inventár je teraz prehľadnejší, všetko je utriedené pekne do kategórii.
Inventár je teraz prehľadnejší, všetko je utriedené pekne do kategórii.


Zaklínač 3: O víne a krvi Vzhľad brnenia a oblečenia je znova na vysokej úrovni, na šaty dám sme sa nevedeli vynadívať.
Vzhľad brnenia a oblečenia je znova na vysokej úrovni, na šaty dám sme sa nevedeli vynadívať.


Zaklínač 3: O víne a krvi Geralt získa vlastnú vinicu, ktorú si môžete upravovať a využívať jej výhody.
Geralt získa vlastnú vinicu, ktorú si môžete upravovať a využívať jej výhody.





napísal rolan 10.5.2016
Páči sa mi!
ZAKLÍNAČ 3: O VÍNE A KRVI


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Namco Bandai / CD Projekt
Štýl: RPG / Akcia
Dátum vydania: 31. máj 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18380)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk