Sea Hero Quest - pomôžte vedcom postaviť sa demencii s tým, čo nás baví najviac

Herní vývojári v spolupráci s vedeckým tímom pripravili hru, ktorá pomôže vedcom pri skúmaní jednej z najvážnejších chorôb, na ktorú neexistuje liek

pridal play3man 5.6.2016 o 20:04 pod hry
Sea Hero Quest - pomôžte vedcom postaviť sa demencii s tým, čo nás baví najviac

HRY > NOVINKY >

Ak patríte medzi našich návštevníkov, ktorí sú u nás aj zaregistrovaní, už nejaký ten deň vám na pozadí Sectoru svieti hra, ktorá v sebe nesie skvelú myšlienku, a ktorá by mala byť aj podľa nás čo možno najviac rozširovaná. Svet je čarovné miesto, ktoré ponúka množstvo krásneho a pozitívneho, no taktiež sú tu veci, ktoré mnohým prinášajú do života smútok. Zdravotníctvo sa za posledné roky posunulo míľovými krokmi vpred, no stále sú tu choroby, na ktoré sme nedokázali nájsť liek. Na niektoré závažné choroby sa vedcom podarilo vyvinúť určitý druh liečby, ktoré môže daný priebeh choroby buď úplne zastaviť alebo spomaliť, no sú tu aj také, na ktoré sme jednoducho krátki. Medzi tieto choroby patrí aj demencia, ktorú môžete tiež poznať pod názvom Alzheimerova choroba. Pacient s takouto chorobu stráca to najcennejšie, čo každý z nás má - spomienky. Hovorí sa, že jediné, čo vám nikto nemôže zobrať sú spomienky a preto si máme život užívať naplno, aby sme neskôr mali na čo spomínať, no práve takéto zákerné ochorenie vám ich dokáže vziať.

Priebeh Alzheimerovej choroby sa môže u každého líšiť najmä časom, za ktorý sa choroba plne prejaví. Pacient tak najskôr zabúda, no neskôr sa spomienky začínajú vytrácať už navždy. Ak vás blízky človek nespoznáva, je to jeden z tých momentov, ktoré by ste nikdy nechceli zažiť - vedci sa aj preto neustále snažia zistiť o chorobe čo najviac, no doteraz sa im pracovalo len veľmi ťažko. Najväčší problém, ktorý vedcom spomaľoval prácu je málo dát, pomocou ktorých by vedeli pochopiť, ako vlastne demencia vzniká, čo ju spôsobuje a ako ju prípadne odhaliť čo najskôr.

Problémom totiž je, že ak zabúdate, automaticky to neznamená, že máte začínajúcu demenciu. Určite sa aj vám viackrát stalo, že ste prišli do izby a v tom ste zabudli, prečo ste do nej vlastne išli. Jej priebeh je teda veľmi špecifický, a práve preto sa vedci a univerzity z celého sveta - University College London, University of East Anglia a Alzheimer's Research - spojili s herným štúdiom Glitchers, aby do života priniesli hru Sea Hero Quest. Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že ľudia s demenciou strácajú ako prvé schopnosť orientácie.

V Sea Hero Quest sa dostávate na more ako syn otca, ktorý trpí práve touto chorobu. V detskom veku ste chodievali s otcom po moriach, no teraz sa vydávate na cestu sám, aby ste opäť objavili stratené spomienky. Hra pozostáva z troch častí - prvá časť je navigácia po mape. Hra vám na úvod zobrazí mapu, kde sú vyznačené bóje v číselnom poradí. Mapu si musíte zapamätať a následne sa vydať na more, kde musíte dané bóje pozbierať v správnom poradí iba na základe memorovania mapy. Hra je, samozrejme, časom obtiažnejšia, a tak neskôr dostávate viacej bójí, ktoré musíte pozbierať, prípadne je mapa odkrytá iba z časti. Ďalšou častou hry je plavba za svetlicou, ktorú po získaní musíte vystreliť tým smerom, odkiaľ ste prišli. Tým teda tvorcovia opäť testujú spôsob orientácie u ľudí. V tretej časti hry sa vydávate na hon morskej príšery, ku ktorej sa musíte dostať kľučkovaním cez vlny alebo kamene a nakoniec ju musíte odfotiť v čo najlepšej pozícii. Za skvelý záber dostávate tri hviezdy, no a pri zbieraní bójí sa zase počíta čas, za ktorý sa vám podarí mapkou prejsť. Ak stratíte dve hviezdy z troch, hra vám už začne pomáhať a ukazovať smer cesty.

Sea Hero Quest - pomôžte vedcom postaviť sa demencii s tým, čo nás baví najviac

Určite sa pýtate, ako vôbec dokáže takáto hra vedcom pomôcť? Ako som už spomínal vyššie, najväčší problém pre vedcov je nedostatok dát. No a kedže hry sú zábavné pre masy, vytvorili práve Sea Hero Quest, pomocou ktorého vedci získavajú množstvo dát o tom, akým spôsobom sa ľudia vedia orientovať v priestore. Vedci získavajú mapku levelov vo forme tepelnej stopy po trase, ktorou hráči najviac prechádzali. Čo im teda v konečnom dôsledku dáva výborné dáta o tom, ako ľudia premýšľajú. Aj vďaka tejto hre tak vedci môžu vytvoriť test, ktorý u ľudí dokáže odhaliť demenciu.

Využívať hry pre vedecké účely je skvelá myšlienka, kedže hry hrávajú masy a tým vie ľahko pomôcť veľké množstvo ľudí. Preto je nevyhnutné, že ak sa už takáto možnosť naskytne, aby sa o nej dozvedelo čo možno najviac ľudí. Do prezentovania tejto myšlienky sa už zapojil aj Gogo spolu s Peťom Saganom, čo taktiež dopomohlo k rozšíreniu hry u nás na Slovensku: „Mobilnú hru Sea Hero Quest si celosvetovo stiahlo už viac ako 1,3 milióna ľudí, z toho na Slovensku vyše 50-tisíc. Na základe desiatok tisíc recenzií hra získala na Google Play a App Store najvyššie hodnotenie na úrovni piatich hviezdičiek. Vo vyše 50 krajinách sa zároveň dostala do Top 10 najsťahovanejších hier. Počet zapojených hráčov a celkový ohlas verejnosti prekonal všetky naše očakávania. Pre lepšiu predstavu - navigačné dáta, ktoré sa nám doteraz vďaka Sea Hero Quest podarilo získať, by tradičnými metódami trvalo vedcom zozbierať niekoľko storočí. Tento obrovský úspech nás teší o to viac, že práve Slovak Telekom bol po celý čas členom medzinárodného prípravného tímu zloženého zo zástupcov Deutsche Telekomu a agentúry Saatchi & Saatchi Londýn. Idea, hra a aj samotná kampaň boli testované práve na Slovensku.“ - nám povedal hovorca spoločnosti Slovak Telekom - partner projektu, Martin Vidan.

Získavať dáta pomocou tejto hry je pre vedcov až 150x rýchlejšie, v porovnaní so štandardnými spôsobmi. Ak sa do hry zapojí 100 000 hráčov a plavbou po mory strávia iba dve minúty, pre vedcov nahromadia také množstvo dát, aké by získali za 50 rokov v laboratórnych podmienkach. Ide o neuveriteľné čísla, nám sa táto myšlienka páči, a pomôcť môžete aj vy. Ak teda máte doma zariadenie s Androidom alebo iOS, môžete si hru stiahnuť a pomáhať tým, čo nás baví najviac - hraním hier. Majiteľov telefónov so systémom Windows nepotešíme, pretože hra pre tento systém nie je v príprave: „V krátkom čase plánujeme hru rozšíriť otvorením dvoch nových svetov. Aplikáciu pre Windows platformu nepripravujeme.“





Páči sa mi!






Sea Hero Quest - pomôžte vedcom postaviť sa demencii s tým, čo nás baví najviac
Mobil

Vývoj: Glitchers / Glitchers
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk