NIGHTS OF AZURE

NIGHTS OF AZURE

7.0

Ako zlomiť kliatbu noci

Recenzia na PS4 verziu

Mnohí hráči si neraz povzdychnú, aké by to bolo super, keby sa vrátila éra PlayStation 2 a desiatok jej JRPG. Vďaka veľkému úspechu PS4 máme šancu na comeback, o čom svedčí návrat starých známych (Star Ocean) alebo aj postupný presun etablovaných sérií (Atelier). Koei Tecmo však núka nový prírastok do knižnice, neprepojený so známymi univerzami, čo uľahčuje oslovenie nováčikov. Nights of Azure je nenáročná JRPG, ktorá vás zabaví na 20-25 hodín a budete sa cítiť ako v roku 2002-2003.

Hra štartuje prológom o zahalení istého sveta do večnej noci a podivnej temnoty. Miesto Ruswal je sčasti inšpirované Európou, k čomu prispieva najmä ostrovný (britský?) a škandinávsky nádych, ktorý je priamo aj citovaný v niektorých momentoch. Kliatbu noci má na svedomí Nightlord a jediná cesta na odvrátenie zla je obeta svätej osoby. Na mieste sa stretávajú dve priateľky - Arnice je polovičná démonka z organizácie Curia a prišla vyšetrovať podivné udalosti a stretáva sa s Lilysse, ktorá je zhodou okolností obetnou ovečkou ochotnou zahynúť pre dobro celého sveta.

Nights of Azure
Nights of Azure A už sú tu typické japonské oblečenia a sporo odeté verzie hrajú prím.
A už sú tu typické japonské oblečenia a sporo odeté verzie hrajú prím.


Nights of Azure Démoni v zápale, reťazové útoky, čísla všade a to ich ešte môžete striedať všetkých.
Démoni v zápale, reťazové útoky, čísla všade a to ich ešte môžete striedať všetkých.


Nights of Azure Niektoré detaily sú kúzelné, ale keď ich budete vídať desiatky ráz dookola...
Niektoré detaily sú kúzelné, ale keď ich budete vídať desiatky ráz dookola...





Znie to povedome, mnohí JRPG fanúšikovia si pri cykle obety a nevinného dievčaťa spomenú na Final Fantasy X, ale Gust predsa rozpráva originálny príbeh a sústredí sa na iné témy. Dvojica žien Arnice-Lilysse má pomerne hlboký vzťah a hoci sa nedá priamo označiť za milostný, nemá k nemu ďaleko, čo trošku nabúra doteraz vžité predstavy o fungovaní postáv v hrách. Vzťah dám je odštartovaný ako zdanlivo sympatické opätovné spojenie plné spomienok a postupne sa prehlbuje. Témy lásky, priateľstva a obety sú vhodne vykreslené a navyše prepojené s cenným poznatkom, že na seba majú limitovaný čas a chcú ho využiť naplno. Obe ženy sa vymykajú zo sortimentu bežných archetypov, hoci na prvý pohľad je jedna skúsená a druhá milá, mladšia – ich vzájomný vzťah je doménou scenáru. Zvyšok je skôr osvedčená klasika, kde hrozí zlo, sú tu jemné humorné scénky a autori si neodpustia zízanie do dekoltov, ľahko odeté hrdinky a podobné nuansy.

No svet je rozhodne zaujímavý. Najprv vám Ruswal bude pripomínať starý kontinent a budete tipovať, kde sa autori najviac inšpirovali. Vyzerá to na historické obdobie, sčasti neskorý feudalizmus spätý s mágiou. Hlavné mesto a prístav dýcha Dánskom či inými severnými miestami, príchod zase vytvára spomienky na Švédsko a keď sa neskôr započúvate do soundtracku, objavíte množstvo motívov. Ale na prvom mieste vizuálu je večná tma využívajúca modro-fialovo-tmavý nádych i tiene. Na pomery JRPG nemá svet toľko odlišných lokalít, sústredí sa na mesto i okolie naplnené istými tajomstvami.

Pri hraní sa Nights of Azure prekvapivo odhalí ako ľahká akčná RPG, no s viacerými bonusmi. Prvú hodinu vám stačí putovať po načrtnutej mapke a skúšať jednotlivé údery: silný, slabý, špeciálny. Silnejšia Arnice môže postupne meniť aj akčné štýly podľa zbrane: je rozdiel mať meč, kladivo, luk alebo dýky – kvôli útoku nablízko či na diaľku, i kvôli celkovej efektivite a obratnosti. Už tutoriál vás učí, že máte využívať v hojnej miere takzvaných Servants, vyvolávaných služobníkov démonického pôvodu, ktorí majú vlastný ukazovateľ, správajú sa ako samostatné ničivé jednotky a radi využívajú vytipované slabiny oponentov. Každý z nich má navyše vlastné schopnosti i údery: silné, slabé i takzvaný burst útok, ktorý sa dá využívať, ak si nazbierate istý počet SP. Služobníkov nájdete viac, takže vám padne vhod ich zoraďovanie do skupín, ktoré potom meníte v správnom čase. Arnice je prepracovaná postava a jej démonicky pôvod vás neraz prekvapí, keď sa dokáže občas zmeniť na úplne odlišnú bytosť.

Samozrejme, ako správna Koei Tecmo hra servíruje Nights of Azure rôzne kombá, ktoré spájajú silné i slabé údery v reťazovom efekte a snažíte sa tu sekať najvyššie počty s najlepšou efektivitou. Hoci sa núka porovnanie so ženským Devil May Cry, až taká prepracovanosť sa nekoná. Používanie démonov je taktická záležitosť a miestami budete prekvapení, že sú v akcii častejšie ako vaše hrdinky. Systém však funguje výborne a jediným neduhom je slabšia orientácia v boji, lebo niekedy sa váš zverenec náramne podobná na iného, ktorého sa snažíte skoliť. Zvyšovanie levelov funguje nielen pri Arnice, ale aj pri jej démonoch, môžete ich vybaviť predmetmi alebo staviť na pasívne vlastnosti. Spomínané skupiny dajú zmysel po dosiahnutí vyšších levelov a získaní schopnosti. Jednu démonickú skupinu môžete používať na čisté ničenie, iná bude skôr defenzívna alebo vyrovnané akčne-liečivé kombo.

Sčasti bizarným prvkom hry býva časový limit v misiách: dostanete 15 minút na splnenie a hoci často postačí (nerátajú sa doň silní protivníci či bossovia), je prakticky zbytočný, lebo by ste mohli lepšie trénovať a nemuseli sa zbytočne hnať vpred. Takto vás Nights of Azure núti hrať oveľa rýchlejšie, ako ste v zvyknutí a netreba sa diviť, keď hru dorazíte za 20 hodín – na pomery žánru trochu málo.

Bossovia sú tŕňmi v zadku. Zatiaľ čo bežní nepriatelia a misie núkajú ľahšiu obťažnosť, pri nich sa všetko mení a je podstatne ťažšie, čo zvyšuje frustráciu. Pritom súbojový systém ste už zvládli, ale nepekné ťahy bossov, špeciálne údery či väčší ukazovateľ zdravia vám zavaria. A meniť sa na ultra odolného démona sa vám vždy nepodarí.

Nights of Azure
Nights of Azure Premena na démona začína efektne, ale primárne vám ide o väčšiu silu postavy.
Premena na démona začína efektne, ale primárne vám ide o väčšiu silu postavy.


Nights of Azure Nielen časový limit, ale aj jasne vymedzené steny vás budú často mátať pri boji.
Nielen časový limit, ale aj jasne vymedzené steny vás budú často mátať pri boji.


Nights of Azure Stretnutie, ktoré malo slúžiť iba ako milé vzplanutie na niekoľko dní, sa vyvinulo úplne inak.
Stretnutie, ktoré malo slúžiť iba ako milé vzplanutie na niekoľko dní, sa vyvinulo úplne inak.





Nights of Azure má prepracovanú štruktúru. Rýchlo zistíte, že ten Ende hotel zo začiatku sa stane vaším centrom, z ktorého vyrážate do sveta. Sú tu bitky v arénach slúžiace ako tréning či na získavanie skúsenosti a vedľajšie questy si obľúbite pre odmeny i zvyšovanie levelu. Trénujete nielen Arnice, ale aj služobníkov a keď budete šikovne šmeliť, získate aj vzácnejšie predmety. Existuje tu vývoj postavy aj démonov a popri tradičných bodoch sa pracuje s krvou – tie najlepšie vlastnosti (vrátane staminy, sily) a démonická výbava si pýtajú práve krv ako menu. Vyšší level však chcete získať, lebo ho odblokujú aj lepšie úlohy, ktoré zase vedú k cenným predmetom. Začarovaný, ale funkčný kruh.

Nejeden hráč bude reptať, že na PS4 éru nevyzerá Nights of Azure príliš prepracovane. Zdanie klame a navyše vývoj štartoval ešte na PS3, čo je cítiť. V pohybe to vôbec nevadí a najmä originálna farebná paleta a celková atmosféra hre sedia. Počúvať však metal, jazz, orchestrálnu hudbu a do toho japonský dabing, to bude špecifický mix takmer pre každého.

Nights of Azure je ukážka stredného prúdu japonských hier, ktorý takmer vyhynul po PS2 ére. Sčasti sa vrátil a je tu nová značka, zaujímavé hrdinky i svet, funkčné mechanizmy a postup s nie príliš naťahovanou dĺžkou.


napísal Korec 7.9.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
NIGHTS OF AZURE
+ zaujímavé prostredie a svet
+ vzťah hrdiniek
+ akčný systém
+ fungovanie démonov v akcii
+ dobré ovládanie
- v druhej polovici hry podobná náplň
- nie príliš rozmanité lokality


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Koei Tecmo / GUST
Štýl: RPG
Dátum vydania: 1. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk