LEGO HARRY POTTER COLLECTION

LEGO HARRY POTTER COLLECTION

7.0

Harryho reparát na kockovanom Rokforte

Recenzia na PS4 verziu

LEGO hry sa v súčasnosti tešia veľkej obľube, pričom po nich neraz siahnu okrem mladších ročníkov aj starší hráči. Témy týchto hier sú rôzne a zahŕňajú tie najznámejšie značky, medzi ktoré nepochybne patrí aj Harry Potter. Svojho LEGO spracovania sa sympatický čarodejník dočkal zhruba pred šiestimi rokmi, kedy sa jeho filmová sága blížila ku koncu a fanúšikovia boli vo vytržení. Aj napriek tomu, že Potterománia rapídne utíchla s posledným filmom, Warner Bros sa ju snažia priniesť späť aktuálnym kinohitom Fantastic Beasts a tiež sa rozhodli Harryho časy pripomenúť remasterom LEGO HP kolekcie. Tá zahŕňa všetky Harryho dobrodružstvá, ktoré prežil počas svojich rokov v Rokforte. 

Počet rokov na obale hry vlastne neurčuje vekový rating, ale Harryho čas na Rokforte. Aj keď je hra naozaj primárne skôr pre mladších a najmenších hráčov. Pre začiatok treba spomenúť, že sa jedná o presne tie isté hry (LEGO HP: Years 1-4, LEGO HP: Years 5-7), ktoré ste možno prešli na PC, PS3, Xboxe 360 alebo na Wii. Ak ste ich teda už raz hrali, nie je v balení absolútne nič navyše, čo by vám tieto kúsky vedeli ponúknuť na vašej aktuálnej konzole. Hrateľnosť zostala nezmenená a v princípe ide o zbieranie kociek a predmetov, kúzlenie, riešenie hádaniek a prechádzanie levelmi, ktoré môžete zvládnuť buď sami, alebo vám pomôže kamarát. Delená obrazovka je jednou z vecí, ktorá sa v hrách dnes už tak často nevidí, a preto sú LEGO hry ideálnou voľbou na hranie s kamarátom. 

LEGO Harry Potter Collection
LEGO Harry Potter Collection Years 5-7 ponúknu o niečo lepšiu grafiku.
Years 5-7 ponúknu o niečo lepšiu grafiku.


LEGO Harry Potter Collection Lunu, ktorá Harrymu značne pomohla, si určite všetci pamätáte.
Lunu, ktorá Harrymu značne pomohla, si určite všetci pamätáte.


LEGO Harry Potter Collection Občas vám za krkom striehne aj nová riaditeľka Rokfortu Dolores Umbridgeová.
Občas vám za krkom striehne aj nová riaditeľka Rokfortu Dolores Umbridgeová.





Prežijete teda znovu všetky roky, ktoré absolvoval Harry na Rokforte s tým, že sa počas cesty stretnete s množstvom známych postáv. Hra sa odohráva presne tak, ako Harryho príbeh zobrazili filmy, ale navyše je tu to klasické LEGO podanie a humor. Ten je však trošku nezvyčajný, keďže ide o staršiu LEGO hru, ktorá nemá dialógy a komunikáciu rieši iba pomocou gest postáv. Pridanie dialógov prostredníctvom titulkov aspoň ako doplnok gestikulácií by teda bolo vhodnou súčasťou, ktorú tento remaster mohol priniesť, no nestalo sa tak. Gestá a vtipy sú síce veľmi kreatívne, no znovu musím zopakovať, že ak ste ich už raz pred rokmi videli, ich lesk sa v tomto prípade úplne vytratí. 

Zaujímavosťou však zostáva to, že v hre môžete prepínať medzi rôznymi kúzlami, ktoré sa Harry a jeho priatelia postupne učia. Prvým z nich je legendárne Wingardium Leviosa, ktoré spôsobí vznášanie predmetov vo vzduchu. Na začiatku ste teda schopní s jeho pomocou vyriešiť len určitý druh hádaniek, ktoré nájdete ako v príbehu, tak v okolí čarodejníckeho sveta. Neskôr pribudnú Lumos, PatronusReducto. Postavy však budú mať aj svoje unikátne vlastnosti. Tie sa prejavujú napríklad tak, že v prvých rokoch môže knižnicu odomknúť iba Hermiona a len Ronova postava môže šplhať po múroch. Rôzne kúzla, postavy a humor sú teda to, čo na hre stále dokáže zabaviť aj keď je primárne určená skôr novým hráčom, ktorí ju ešte nehrali. 

LEGO hry si nikdy nezakladali na vynikajúcej grafike, pričom Harryho kolekcia vo svojich časoch nebola výnimkou. Tieto remastre sa dočkali pár zmien, no nie je to nič závratné, ale koniec koncov je hádam všetkým jasné, že toto nie sú hry, ktoré si idete zahrať kvôli peknej grafike. Dočkala sa však jemného vyhladenia, samozrejmosťou je tiež zvýšenie rozlíšenia a absencia občasného trhania obrazu, ktoré ste mohli vidieť v pôvodnej verzii. Štandardnú grafickú stránku stavebnicových hier tu dopĺňa vynikajúca filmová hudba, za ktorú musím dať jednoznačne palec hore. Čo sa týka dizajnu úrovní, na niektorých miestach je naozaj vidieť, že ide o staršiu hru, no pochváliť treba samotnú rozmanitosť levelov. V nich sa pozriete na všetky známe miesta, medzi ktorými nechýba Zakázaný les, Ministerstvo mágie, Šikmá ulička či rôzne zákutia Rokfortu. 

LEGO Harry Potter Collection nie je ani najlepšou LEGO hrou, ani najpotrebnejším remasterom. Ponúka však skvelú možnosť zahrať si stavebnicovú hru z univerza Harryho Pottera v prípade, že ste ju na starých konzolách nestihli, obišli alebo nezaregistrovali. Čaká vás kompletný filmový dej, rozmanité úrovne, skvelá hudba, riešenie lepších aj horších hádaniek, známe postavy a klasický LEGO princíp zbierania kociek. Primárne by som však túto kolekciu odporučil skôr mladším a novým hráčom, keďže tým, ktorí ju už hrali, nemá okrem jemných grafických zmien čo ponúknuť. Ak však po nej túžite aj v takomto prípade, radím vám počkať na zľavu.

LEGO Harry Potter Collection
LEGO Harry Potter Collection Jedno z prvých kúzel, ktoré budete môcť používať, je Wingardium Leviosa.
Jedno z prvých kúzel, ktoré budete môcť používať, je Wingardium Leviosa.


LEGO Harry Potter Collection Nechýba ani Gringotbanka, aj keď dostať sa do trezoru možno nebude jednoduché...
Nechýba ani Gringotbanka, aj keď dostať sa do trezoru možno nebude jednoduché...


LEGO Harry Potter Collection Potulky Rokfortom sú zaujímavejšie vo dvojici.
Potulky Rokfortom sú zaujímavejšie vo dvojici.






napísal Gam_er 26.1.2017
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
LEGO HARRY POTTER COLLECTION
+ čaro HP univerza
+ filmová hudba
+ dlhá herná doba
+ kooperácia
- zlá kamera a zameriavanie
- žiadne výrazné zmeny oproti pôvodným verziám
- miestami frustrujúce hádanky
- staré chyby, ktoré neboli opravené
- chýba online kooperácia

Zaradené pod: LEGO, harry potter, warner bros, ps4


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: TT Games / Warner Bros. Interactive Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk