PLANET NOMADS

PLANET NOMADS

Planéta plná kreativity

Ak si chcete zahrať nejakú sandboxovú survival hru, môžete mať problém. Nie preto, že by ich bolo málo, ale práve naopak - je ich toľko, že je ťažké vybrať si tú najlepšiu. I keď mnohé sú dlhodobo vo verzii s predbežným prístupom. Medzi rozpracované nádejné kúsky patrí aj český titul Planet Nomads, ktorý už v ranom štádiu ukazuje svoj slušný potenciál.

V aktuálnom stave si po výbere novej hry môžete zvoliť kreatívny alebo survival režim na náhodne generovanej planéte, ktorú si sami pomenujete. V obidvoch prípadoch precitnete ako astronaut v záchrannom module, odkiaľ vystúpite na povrch otvorenej exotickej planéty. Vaše aktivity už potom závisia od zvoleného režimu.

Survival ponúka komplexný zážitok, kde musíte brať ohľad na kondíciu vašej postavy, prehľadávať okolie, získavať suroviny a vyrábať predmety. Váš astronaut má na sebe ochranný odev s jetpackom a pomocou trysiek sa kedykoľvek vznesie vysoko do vzduchu. To sa hodí napríklad pri stretnutiach s nebezpečnými zvermi, proti ktorým sa spočiatku nemáte ako brániť, a tak im jednoducho uletíte. Vašu výbavu tvorí univerzálny prístroj, ktorý držíte v rukách a svojím lúčom spracuje všetko, na čo ho zameriate. Doslova.  Každý proces zvyčajne trvá niekoľko sekúnd a priebežne si musíte dávať pauzu, lebo sa pritom spotrebúva energia, ktorá sa ale počas oddychu veľmi rýchlo dopĺňa.


Zaujímavá je hoci aj ťažba dreva, ktoré takýmto spôsobom postupne spracujete. Po zameraní lúča najskôr „spílite" strom. Ten sa zrúti, zostane ležať na zemi a pri ňom je aj peň. Zrezaný strom teda nezmizne, ako je to zvykom v iných survival hrách, čo mne osobne v nich prekáža, pretože kvôli tomu už nepôsobia tak realisticky. Keď pokračujete ďalej, zbavíte sa konárov a zostane holý kmeň, ktorý sa na nerovnom povrchu začne kotúľať. Pri nasledujúcom kroku ho prepílite na menšie časti a napokon zužitkujete to, čo zostalo. Pri spracovaní kríkov zas najskôr zbavíte rastlinu zelene a potom môžete doraziť holé vetvy. Lúčom prístroja rozbijete aj kamene, a dokonca keď mierite na holú zem, vytvoríte tam dieru, ktorú môžete ďalej prehlbovať. Doslova tak vypálite hocikde v teréne podzemný úkryt alebo tunel a ešte pritom aj získate rôzne nerasty. Môžete tak hoci aj odviesť vodu z jazera a vytvoriť si vodnú priekopu.

Vaša postava potrebuje jedlo a pitie, a tak by ste mali zbierať plody vybraných rastlín a jednoducho si nabrať vodu z okolia, ktorá je ale špinavá, takže má aj vedľajšie účinky. Ale už zakrátko si dokážete vyrábať kvalitnejšie potraviny pomocou surovín a prístrojov. Váš astronaut môže relaxovať a doplniť zdravie a staminu odpočívaním vo svojom záchrannom module, kde sa preberie po ôsmich hodinách. Je to vhodné aj vtedy, keď nastane noc. V hre funguje denný a nočný cyklus a v tme si síce kedykoľvek môžete posvietiť baterkou, ale hlavne spočiatku je blúdenie nočnou krajinou nepraktické. Takmer nič totiž nevidíte a častejšie vás ohrozujú dravce. Takže si jednoducho zdriemnete niekoľko hodín a na oblohe je zas slnko. Extrahované suroviny sa ukladajú v inventári a môžete ich použiť pri výrobe predmetov. Spočiatku sú ale vaše možnosti obmedzené, takže sa musíte uskromniť. Ale o tom survival je - bojovať o prežitie a postupne, pozvoľna získavať nové prostriedky, rozvíjať sa a naučiť sa efektívnejšie fungovať v cudzom prostredí.

Kreatívny režim je zameraný výlučne na výstavbu a všetky ostatné prvky sú odstránené. Nemusíte teda zháňať potravu ani nič zbierať. Ste tu na to, aby ste si vyskúšali, čo všetko dokážete vybudovať a k tomu tu ani nepotrebujete žiadne suroviny. Predmety, ktoré môžete zmajstrovať, sú rozdelené do niekoľkých kategórií a všetky sú tu hneď odomknuté. Zatiaľ ich nie je veľmi veľa, ale dá sa s nimi celkom dobre pohrať.


Pri výstavbe si vyberiete položky z budovateľského menu, prenesiete ich na lištu s rýchlym prístupom a potom prepínate podobne, ako to býva v klasických hrách pri zbraniach a nástrojoch. Uvidíte siluetu zvoleného objektu a môžete ho umiestniť v teréne, zvyčajne aj pripojiť k ďalšiemu predmetu. Takže napríklad futuristickú budovu zostavíte z blokov stien doplnených oknami a dverami a ideálne na vami zostavenom podklade. Po aprílovej aktualizácii najskôr zhotovíte kovovú kostru jednotlivých objektov, ktorú pokryjete ďalším materiálom pomocou lúča svojho prístroja. Rovnakým spôsobom sa dá konštrukcia aj rozobrať, vtedy použijete reverzný mód.

Trochu zložitejšie je to s elektrickým napájaním. Najskôr potrebujete generátor a keď rozmiestnite aj zariadenia, ktoré potrebujú na svoju prevádzku „šťavu", prepojíte ich v budovateľskom režime, kde sa zobrazí menu s rozvodmi. A nie sú to len také hocijaké prístroje. Najskôr dáte dokopy 3D tlačiareň na zhotovovanie základných stavebných prvkov. Ďalší prístroj vám z rôznych ingrediencií umožní vyrábať kvalitnejšie jedlo aj nutričné kapsule a špinavú vodu zmení na čistú bez nebezpečných látok. Biomasu extrahovanú zo živých objektov premení na biopastu -  je to ľahko dostupný zdroj potravy. Pomocou iných mašiniek zhotovíte pokročilé obleky, ktoré vás lepšie chránia, bandáže a medikamenty a špecifické zdroje energie. Užitočné sú malé identifikačné majáky, ktoré položíte na zem a vyžarujú svetlo.

Najzaujímavejšia je ale jednoznačne výroba vozidla. Prebieha podobným spôsobom ako budovanie iných objektov. Svoj automobil zostavíte spájaním jednotlivých častí vybraných z budovateľského menu. Najskôr umiestnite zdvihák a naň položíte kokpit. Pridáte bloky, ktoré vytvoria plochu vozidla, kam musíte umiestniť batérie, pridáte suspenzie a nasadíte kolesá. Auto je hotové, ale zatiaľ nepojazdné. Odstránite hever, pripojíte batérie k náprave a už sa dá jazdiť. Aby ste však mohli točiť do strán, treba ešte nastaviť jednotlivé kolesá. Potom sa už naozaj môžete preháňať krajinou, vozidlo prebehne aj po vode, a dokonca sa môže pohybovať aj pod hladinou po dne jazera. Keď tvorcovia pridajú viac súčastí a objektov, hráči určite vytvoria jedinečné stroje, na ktorých sa dá poriadne vyblázniť.


Grafiku a technický stav hry zatiaľ nebudeme veľmi rozoberať. Rovnako ako AI nepriateľov ešte potrebuje dopracovať, ale v alfa verzii sú takéto nedostatky prípustné. Každopádne krajina je dostatočne pestrá a plná flóry, ktorá sa priebežne mení podľa klímy. Vašu postavu môžete pri potulkách vnímať z pohľadu prvej alebo tretej osoby a aj vďaka zmenám dennej doby vás niekedy čakajú skutočne pekné výjavy.

Planet Nomads má naozaj dobrý základ, na ktorom môžu českí tvorcovia ďalej stavať. Raná verzia slúži hlavne na zoznámenie so základnými funkciami. Záujemcovia, ktorých hra zláka už vo verzii s predbežným prístupom, si vyskúšajú ťažbu, výstavbu, výrobu rôznych vecí, teraformáciu a zhotovia svoje prvé auto.  Trochu sa oťukajú, nabudia a budú netrpezlivo čakať na ďalší zaujímavý obsah, pretože hra si ich pravdepodobne podmaní. Väčšina hráčov dostane takúto príležitosť v máji, teda o niečo neskôr, ako bolo plánované. Tvorcovia si totiž uvedomujú, aký dôležitý je prvý dojem a chcú verejnosti poskytnúť vyladenú verziu tejto pozoruhodnej hry. 


napísal uni 18.4.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
PLANET NOMADS


Planet Nomads
PC

Vývoj: Craneballs
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 26.5.2017

Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk