THE DISNEY AFTERNOON COLLECTION

THE DISNEY AFTERNOON COLLECTION

7.5

Lístok na spiatočnú jazdu do detstva

Recenzia na PS4 verziu

Názov tejto kolekcie nie je úplne presný. Minimálne nie pre nás. A to z jedného jednoduchého dôvodu. Neviem ako vy, ale ja som tieto animáky nikdy nesledoval poobede. Skôr ich mám späté so sobotným ránom, kedy sa Káčerovo, Chip & Dale a ďalšie seriály jednoducho neprepínali. A mohlo sa stať čokoľvek, vstať na ne bola povinnosť. Aj teraz si ich občas rád pozriem, ak nemám nič iné na práci a niekde na ne narazím. Účel plnia stále dobre – jednoducho zabavia a vyplnia tých pár chvíľ. A presne o tom istom boli aj hry podľa nich, ktoré kedysi vychádzali pravidelne, no dnes už sú dávno zapadnuté prachom.

Čo bolo v TV alebo na plátnach kín, to v časoch NES jednoducho muselo dostať vlastnú hru. Taká bola doba. E.T. od Atari možno zdvihol varovný prst, ako môže dopadnúť hra podľa licencie, no to ostatných neodradilo, aby prinášali vlastné  adaptácie iných značiek. Terminator, Robocop, dokonca Terminator vs. Robocop, Votrelec, Transformers, to bola len špička ľadovca. Hry podľa filmov prinášal napríklad Ocean. V hrách podľa animovaných seriálov si tie najlákavejšie mená vyárendoval pre seba Capcom a teraz ich vracia opäť na scénu, aby ich kvality overil v skúške času.

A bude to veru náročný test. Veď od pôvodného vydania zahrnutej šestice hier už ubehol nejaký ten rôčik. Všetky z nich vyšli pôvodne pre NES. Konkrétne sú to DuckTales (1989), Chip 'n Dale Rescue Rangers (1990), TaleSpin (1991), Darkwing Duck (1992), DuckTales 2 (1993) a Chip 'n Dale Rescue Rangers 2 (1993). Všetko sú to rolovacie platformovky, pričom aj keď patríte medzi mladších hráčov, nemusia vám byť úplne cudzie. Napríklad DuckTales sa dočkala remastrovaného vydania s modernou grafikou v roku 2013.

The Disney Afternoon Collection
The Disney Afternoon Collection Známe tváre sa vracajú v nezmenenom šate.
Známe tváre sa vracajú v nezmenenom šate.


The Disney Afternoon Collection Množstvo bonusov poteší nostalgikov.
Množstvo bonusov poteší nostalgikov.


The Disney Afternoon Collection Nové režimy si hráčov pokúsia udržať čo najdlhšie.
Nové režimy si hráčov pokúsia udržať čo najdlhšie.





The Disney Afternoon Collection však snahu niečo remastrovať hádže za hlavu a prináša úplne pôvodné herné zážitky. Za kolekciou stojí štúdio Digital Eclipse, ktoré pred takmer dvomi rokmi prinieslo Mega Man Legacy Collection. A na niektorých prvkoch to je vidno. Pri tvorbe hier totiž autori použili rovnaký postup. Sú to v zásade pôvodné verzie, ktoré sú „emulované“ cez ich vlastný Eclipse Engine a na to nalepili niekoľko nových prvkov, aby si ich vedeli užiť aj hráči, pre ktorých by inak mohli byť až príliš náročné.

To so sebou prináša niekoľko príjemných noviniek, no aj nepríjemných chýb. Emulácia znamená, že sa pozeráte na pôvodnú hru v ráme, ktorý si prípadne viete upraviť len pomocou rôznych filtrov a tie ju môžu roztiahnuť na celú obrazovku. Napríklad NES mini konzola ukázala, že sa to dá robiť aj lepšie s hladším výsledným obrazom. Filtre vedia do obrazu prípadne pridať aj nejaké retro prvky, ako napríklad pásy známe z CRT TV. Možno to bol úmysel, možno nie, no objavíte tu aj tradičné glitche z minulosti, kedy napríklad nejaká časť obrazu blikala. Podivnou chybou boli aj obrovské framedropy na PS4 Pro pri hraní Chip 'n Dale 2, ktoré hranie veľmi znepríjemňovali.

Tie novinky a bonusy však kolekciu ťahajú hore. Vo všetkých hrách si teraz môžete vytvoriť jeden bod na uloženie postupu, ktorý viete kedykoľvek nahrať a pokračovať ďalej, nakoľko v minulosti ste tieto hry museli dať na jeden hlt. A aj keď sú skôr kratšie, predsa len by ste dnes nemuseli mať čas na tú hodinu hrania v kuse. Okrem toho tu tiež nájdete možnosť pretočiť čas späť, takže takýmto spôsobom dokážete napraviť svoje prechádzajúce chyby, či už to bola smrť v náručí nepriateľa, či zle vypočítaná vzdialenosť skoku. Najmä návrat času hru zjednodušuje, takže je kolekcia vhodná aj pre decká, nie iba pre nostalgikov.

Hneď z menu sa dokážete dostať aj k širokej ponuke rôznych bonusov ku každej z týchto hier. Sú to hlavne koncepty a ukážky, ako sa niektoré známe postavy a scény pretvárali do pixelovanej videohernej podoby, pričom niektoré majú aj popis priamo od Capcomu. Nájdete tu však aj naskenované pôvodné obaly a taktiež si priamo z menu môžete prehrávať jednotlivé skladby zo soundtracku každej z týchto hier. Všetko sú to len drobnosti, no rozhodne potešia. A hudba z Darkwing Duck sa stále veľmi dobre počúva.

Najdôležitejšie na celej kolekcii sú však samotné hry a nie všetky starli rovnako dobre. Niektoré stále vedia chytiť za srdce, iné už menej. A aj keď možno na prvý pohľad zamrzí mierna redundancia (predsa len až dve hry zo šiestich sú pokračovania), sú to aspoň kvalitné hry. Najslabšou zo šestice je TaleSpin. Lietadlová akcia už stratila svoje čaro a aj keď ponúka rôznorodé prostredia, už je to dosť nuda. Ak ste hru hrali kedysi dávno a chcete si zaspomínať, svoj účel splní relatívne slušne, no nič viac od nej, bohužiaľ, čakať nemôžete.

Naopak najlepším titulom z kolekcie je Darkwing Duck, aj keď sa musím priznať, že na rozdiel od ostatných hier, túto som hral prvý raz až teraz, vždy v minulosti som po nej len pokukoval a nikdy ju nekúpil. Stále však funguje veľmi dobre. Prináša najpestrejšiu ponuku rôznych prostredí aj nepriateľov, s ktorými sa musíte vysporiadať. Na každého bossa musíte ísť inak, graficky titul dokáže stále zaujať, osloví taktiež groteskným, odľahčeným superhrdinským tónom a hudba je naozaj vynikajúca. Vďaka tomu všetkému si hru stále užijete aj po toľkých rokoch.

The Disney Afternoon Collection
The Disney Afternoon Collection Nie každá hra zostarla práve najlepšie.
Nie každá hra zostarla práve najlepšie.


The Disney Afternoon Collection Niektoré hry však stále fungujú dobre.
Niektoré hry však stále fungujú dobre.


The Disney Afternoon Collection Filtre priblížia skutočný vizuálny retro zážitok.
Filtre priblížia skutočný vizuálny retro zážitok.





Série DuckTales a Chip 'n Dale sú si veľmi podobné. Majú silnejšie aj slabšie momenty, aj keď si osobne myslím, že tá prvá menovaná vás skôr omrzí. Taktiež sú to ale pestré hry plné nápaditých prostredí, ktorým nechýba akcia a tu a tam musíte aj pohnúť rozumom, aj keď to nie je nič strašné. Dvojica veveričiakov však ponúka oproti ostatným hrám v kolekcii aj niečo navyše – kooperatívne hranie vo dvojici na jednom zariadení. Fungovalo to pred takmer 30 rokmi a funguje to výborne stále. Pozvať si niekoho do partie dáva hre nový rozmer. V zásade sa na nej nič veľké nemení, no hráte spolu a máte tu možnosť chytiť spoluhráča a hádzať ho. Či už ako možnosť postupu ďalej, alebo aj ako trollovanie spoluhráča.

Aby celá kolekcia nebola len o akomsi nostalgickom návrate do minulosti, navyše tu nájdete aj dvojicu nových režimov, ktoré hry rozširujú o moderný prvok predháňania sa v online tabuľkách. V zásade tak chcete docikať ďalej než ostatní hráči a ak ste ten typ hráča, ktorý sa rád v tabuľke vidí čo najvyššie, dokážu vás pri kolekcii udržať. V Time Rush musíte čo najrýchlejšie prebehnúť celé hry. Boss Rush pred vás zas postaví len sériu hlavných bossov. Zaznamenávajú sa nielen časy, ale aj celé herné sedenia, takže ak si neviete dať rady, môžete si pomôcť záznamom hrania niektorého iného hráča.

The Disney Afternoon Collection spája milované seriálové postavičky od Disneyho v jednom retro balení. A to sú asi hlavné veci, kvôli ktorým sa oplatí po nej siahnuť. Je to kvôli retro pocitu z hier, na ktorých ste vyrastali. Alebo kvôli vašim obľúbeným postavičkám. Veď kto by nepoznal Káčerovo alebo Rozprávkovú jazdu (áno, naozaj sa u nás takto volal TaleSpin). Áno, chyby tu sú, niektoré dokonca zbytočné. Niektoré z hier nezostarli práve najlepšie. No ak vám v hlave stále znejú tie známe znelky a viete, že Káčerovo je také úžasné, až zem praská, tých pár hodín s kolekciou neoľutujete. Aj keď by ste si možno vedeli predstaviť sympatickejšiu cenovku.


napísal matus_ace 12.5.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
THE DISNEY AFTERNOON COLLECTION
+ kolekcia vás vie vrátiť do bezstarostnejších čias
+ novinky hry sprístupňujú deťom a mladším hráčom
+ pekná nádielka bonusov
+ kooperácia v Chip & Dale
- niektoré zbytočné chyby
- nie každá hra zostarla so cťou
- nie práve priaznivá cena


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Capcom / Digital Eclipse
Štýl: Arkáda / Kompilácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk