DOMINA

DOMINA

7.5

Gladiátori, krv a piesok

Recenzia na PC verziu

Televízny seriál Spartacus považujem najmä vďaka perfektnej prvej sérii za jeden z najlepších, aké som v poslednej dekáde videl. Ďalšie série boli tiež kvalitné, priniesli zaujímavé postavy, v Crassovi aj vynikajúceho antagonistu, ale mali aj slabšie miesta. Stále si však každá jedna časť udržovala vysokú kvalitu po každej stránke, obrovskú dávku napätia a aj unikátny vizuál. Neboli to len intrigy, sex a krv, ale aj tým si seriál získal divákov. Licencia dokonca prerástla hranice TV obrazovky a dočkali sme sa aj oficiálnej hry Spartacus Legends, ktorá však skončila ako sklamanie a nezachytila ani akciu, ani príbehovú stránku hry. Teraz je tu nenápadný titul bez licencie, ktorý však seriálu robí oveľa lepšiu službu.

Domina nás vráti späť do antického Ríma, ktorý však musí čeliť veľkým problémom. Korupcia na najvyšších miestach, povstania a rebélie ohrozujú ríšu. Cisár má však plán na udržanie práva a poriadku a obracia sa k známemu heslu chlieb a hry. Keď ich dá ľudu, ten bude poslúchať. Naplánuje tak veľké gladiátorské hry naprieč celým Rímom, ktorých víťaz získa večnú slávu, nespočetné bohatstvo a priazeň davov. Vy sami sa ocitáte v strede tohto cirkusu a tiež si chcete ukrojiť z politického koláča. Hry totiž so sebou neprinášajú len krv a piesok, ale aj intrigy v zákulisí.

Ako asi tušíte z názvu, v hre je z vás domina, ktorá po svojom alkoholickom otcovi preberie takmer skrachovaný ludus, kde trénuje gladiátorov pre lokálne hry, ale jej ambície siahajú oveľa vyššie. Chce sa dostať až na vrchol rímskej smotánky a práve toto je cesta. Sama to však nezvládne, vracia sa k nej starý doctore, ktorý jej pomôže s tréningom gladiátorov, no za chrbtom jej stojí ďalšia dvojica významných postáv. Na jednej strane je tu legát, na druhej magistrát. Obaja majú vlastnú agendu, no môžu vám pomôcť, ak sa k nim budete vhodne správať. Niekedy stačí úplatok vínom, inokedy im vyhoviete „exhibičným“ súbojom s ich gladiátormi.

Domina
Domina Hra ponúka zábavné a krvavé súboje.
Hra ponúka zábavné a krvavé súboje.


Domina Odmenou je sláva, no aj dôležité zdroje.
Odmenou je sláva, no aj dôležité zdroje.


Domina Doctore odomkne nové schopnosti pre vašich gladiátorov.
Doctore odomkne nové schopnosti pre vašich gladiátorov.





Hru by som vedel opísať mnohými slovami, koniec koncov nabaľuje na seba mnoho rôznych vrstiev, v zásade je to ale manažmentovka. Ani jednoduchá, ani zložitá, no dosť svojská. Hra pred vami predostrie len pár obrazoviek a dá vám rok času na to, aby ste niečo dosiahli. Je to herný rok, ktorého čas plynie podľa toho, akú úroveň náročnosti si zvolíte, pričom vyššia obťažnosť so sebou prináša rýchlejší tok času, čo pre vás znamená menej času na „ručný“ manažment. Musíte viac skúšať automatiku a dobre ju nastaviť.

Je smola, že autori nemali väčšie ambície, nakoľko so zabudovanými mechanizmami mohla hra siahať oveľa vyššie. Mohla to byť naozaj poctivá a prepracovaná manažmentovka, no rozhodli sa do nej zakomponovať „roguelike“ prvky. Permanentná smrť gladiátorov je pochopiteľný fakt a hru robí napínavou. Už menej jej pomáha uponáhľané tempo, obmedzený manažment a absencia plnohodnotnej možnosti uložiť pozíciu. Hrateľnosť to tak redukuje na 1-3 hodiny, ktoré ste pôvodne museli odohrať na jeden hlt. Na konci buď uspejete, alebo nie. A to je obrovská škoda, lebo to hru pripravuje o jej možnú hĺbku a v konečnom dôsledku je len povrchná. Experimentálna možnosť akéhosi obnovenia hry z bodu, keď ste ju vypli (save tu stále nie je), neskôr pribudla, no stále je to len niekde na polceste.

Som fanúšikom Football Manageru a podobných hier a najlepšie na nich je, že ich môžete hrať desiatky hodín, vŕtať sa pekne hlboko a užívať si svoje možnosti. Tu to musíte všetko spraviť strašne rýchlo a ani si hru nestihnete užiť. Do jej „výherných“ mechanizmov sa dostanete pri nejakom treťom prechádzaní, kedy konečne budete vedieť minimalizovať svoje straty, najať správny personál a prebojovať sa čo najvyššie. Bolo by fajn, ak by do budúcnosti autori zapracovali nejaký trvácnejší režim a rovno aj s možnosťou ukladania pozícií. V živote jednoducho nastáva doba, kedy si nemôžete dovoliť presedieť pri hre dve hodiny naraz. Takto sa ju oplatí odložiť na víkendy či sviatky, keď máte viac voľného času, ktorý chcete venovať hrám.

Hlavná obrazovka predstavuje váš ludus. Domina je v popredí, vedľa nej legát s magistrátom a pred nimi na piesku trénujú gladiátori. Môžete meniť ich pozície podľa toho, kde váš architekt postavil cvičebné pomôcky. Taktiež si môžete nastaviť, aby ich doctore cvičil automaticky, inak si to musíte manažovať sami. A okrem architekta môžete najímať aj ďalšie povolania, celkovo však v hre môžete mať naraz aktívne len 3, čo už spadá pod ten povrchný manažment, ktorý som spomínal. Aj s tromi dokážete spraviť veľa vecí, no stále to len zbytočne obmedzuje možnosti hry. Musíte si tak zvoliť, či potrebujete medika, špióna alebo hospodára, či ďalších, každý so sebou prináša výhody a napríklad sa môžete pokúsiť privolať kliatbu na súpera.

Tieto výhody sú zobrazené ako ponuka možností každej z postáv. Môžete vyvinúť liek na rýchlejšie hojenie rán, postaviť prístrešok alebo sklad na potraviny, či tréningové figuríny, ktoré zlepšia tréningové vlastnosti. Obrovské možnosti otvára sám doctore a sú reprezentované bohato vetveným stromom. V ňom si odomykáte nové schopnosti pre gladiátorov, ale tiež aj možnosť ovládať ich v boji manuálne (bežne sa o to stará AI). Táto možnosť je zábavná a užijete si pekný, jednoduchý a krvavý súbojový systém. Taktiež si neskôr odomknete možnosť zaradiť gladiátora do jednej z troch tried – trák, retiarius a murmillus, čomu zodpovedá aj ich výbava a výzbroj. Neskôr tiež gladiátorov dokážete vybavovať kartami požehnania, ktoré im napríklad posilnia defenzívu či iné aspekty.

To všetko im musíte kupovať vy za nazbierané mince a musíte sa tiež starať, aby mali čo piť, jesť a udržali si dobrú morálku, napríklad vďaka vínu za odmenu. Posledným zdrojom v hre je už len čas a celú túto štvoricu zdrojov musíte vedieť dobre riadiť. A ako asi tušíte, nadbytok nebudete mať nikdy, vždy bude aspoň niečo chýbať. Peniaze a jedlo môžete získavať za odmenu. Rovnako aj otrokov. Vyhráte v aréne a môžete sa tešiť na nové prírastky a novú dodávku zdrojov. Prehráte a možno len dostanete nejaké drobné ako cenu útechy. Ustúpite zo súboja a stratíte rešpekt.

Domina
Domina Postupne si trénujete svojich šampiónov.
Postupne si trénujete svojich šampiónov.


Domina Herné eventy patria medzi to najzaujímavejšie v hre.
Herné eventy patria medzi to najzaujímavejšie v hre.


Domina Musíte si dobre rozmyslieť, koho najmete.
Musíte si dobre rozmyslieť, koho najmete.





Zaujímavou možnosťou získavania zdrojov sú príbehové eventy, ktoré akoby boli vystrihnuté zo seriálového Spartaca. Náhodou vás niekto stretne na trhovisku a môže to znamenať problém a aj príležitosť. Rovnako môžete dostať správu, že sa blíži útok a máte možnosť nechať u seba prichýliť vojakov, ktorí ho môžu odraziť. Ak to prijmete, výsledkom môže byť vyšší rešpekt, ale aj noví gladiátori v podobe zajatcov. Vždy je voľba na vás, vždy je tam riziko, no aj možnosť niečo získať. Nie vždy sa oplatí hrať na istotu a tieto eventy patria k tomu najzaujímavejšiemu v hre, či je to veľká intriga proti niekomu, či len uštipnutie vášho gladiátora hadom.

Bohužiaľ, toľko chvály už nemôžem sypať na vyváženie hry, ktoré by stále potrebovalo pár menších úprav a, našťastie, už na nich autori pracujú. Poraziť šampiónov sa vám totiž môže zdať nemožné, zvlášť keď vidíte, koľko majú života a kam sa vy dokážete výkonnostne posunúť. Balans kolíše aj pri bitkách v jame, kde môžete nájsť rýchly zárobok, no aj smrť svojho obľúbenca, o ktorého sa už polroka staráte. A kým v aréne sa môžete dočkať ušetrenia, v jamách ide hlava dole a tým to pre vášho gladiátora končí. Do bojov navyše tu a tam zasiahne aj náhoda. Môžete čeliť levom, alebo bude váš gladiátor pripútaný reťazou, čo je takmer ako rozsudok smrti. Zaujímavé sú súboje viacerých gladiátorov, kedy môžete jedného zo svojich ovládať. Ak sa na ne necítite, dá sa z nich zaujímavo vykľučkovať. Pošlete svojho najslabšieho, bez zbrane a bez výbavy a budete sa spoliehať na to, že mu niekto hodí gladius z tribúny. Zomrie aj tak, ale možno získate viac, než bola jeho hodnota, ako cenu útechy.

Hra podľa mňa vyzerá výborne. Autori sa s jej pixel-art štýlom veľmi pekne pohrali a aj krvavá akcia na pieskoch arény v nej vyzerá skvele. Navyše je organicky zapracované prepojenie na Twitch a iné siete, kam hneď viete svoje krvavé zábery uploadovať. Aj hudba je veľmi dobrá a k hre sa parádne hodí. A o to viac zamrzí, že Domina nedokázala naplniť svoj potenciál. Ponúka zábavný manažment, krvavú akciu a najlepšiu gladiátorskú hru za dlhú dobu, len je to celé také plytké, uponáhľané a s balansom, na ktorom je ešte kopa roboty, ako aj s celou hrou. Je vidieť, že mnohé opravy a vylepšenia od jej vydania už prišli a hru naozaj vyzdvihli, no ešte stále tomu niečo chýba.


napísal matus_ace 15.5.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
DOMINA
+ herné eventy
+ gladiátorské súboje
+ grafika a hudba
+ zábavná hrateľnosť
+ priame napojenie na zdieľanie videí
+ nízka cena a nároky
- balans
- manažment pôsobí plytko
- uponhľaná hrateľnosť bez poriadnej možnosti ukladania pozície a dlhšieho režimu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,8 GHz; 4 GB RAM; OpenGL 3 grafická karta; 300MB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz; 8 GB RAM; OpenGL 4 grafická karta; 400MB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: DolphinBarn
Štýl: Akcia / Managementová
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Domina 15.5.2017
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18377)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk