Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite

Chernobyl VR prinesie síce dosť nekonzistentný obsah, no taktiež možnosť, ako nazrieť na veľmi silné miesta aj bez toho, aby ste museli opustiť dvere vášho bytu. Čo hra ponúkne vám priblíži aj náš záznam priamo z hrania.

pridal play3man 31.8.2017 o 14:31 pod hry
Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite

HRY > NOVINKY >

Virtuálna realita prináša viaceré nové možnosti, ako si môžeme vychutnať svoje obľúbené hry. Na Gamescome sme si zahrali niekoľko pripravovaných titulov pre virtuálnu realitu, takže sa ešte môžete tešiť na niekoľko ďalších dojmov týkajúcich sa virtuálnej reality. Teraz sa však pozrieme na jeden projekt štúdia The Farm 51 z Poľska, ktorého tím pracuje na zaujímavom titule Chernobyl VR Projekt. Už názov je lákavý, pretože Černobyľ je sám o sebe zaujímavé miesto a zaujímavá téma pre hru, čiže spojenie s virtuálnou realitou automaticky vytvára o to väčší záujem. Každopádne, Chernobyl VR Projekt je predsa len iný. Jednoducho povedané, nejde o žiadnu hru, ale o interaktívnu prehliadku so sprievodcom.

Hra pozostáva z niekoľkých známych lokácií, no taktiež aj tých, do ktorých sa len tak nedostanete. Menovite môžem spomenúť riadiacu miestnosť elektrárne, ktorá bola vytvorená na základe archívnych materiálov, no taktiež vrchol masívneho radaru, na ktorý sa v skutočnosti nikdy nedostanete. Autori tak takýmto spôsobom chcú dať možnosť každému dostať sa na miesto postihnuté najväčšou nukleárnou katastrofou doteraz. Nápad sa autorom nedá uprieť - ako som už spomenul, každým jedným miestom vás prevedie aj virtuálny sprievodca, ktorý vám vždy o danej lokalite povie rôzne zaujímavé detaily. Do hry však tvorcovia zapracovali rôzne druhy virtuálnych zážitkov, ktoré môžu mierne narúšať celkový dojem.

Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite

Totižto, niektoré miestnosti, ako napríklad škola či byt v opustenom paneláku, sú plne prepracované do 3D, takže sa po nich môžete v rámci možností voľne pohybovať. Obrovské plus takto spracovaných lokalít je ich veľmi kvalitné grafické spracovanie, ktoré vo virtuálnej realite pôsobí až fotorealisticky aj vďaka výbornému nasvieteniu. Ďalšie lokality kombinujú reálne 360 stupňové fotografie a počítačový model - napríklad spomínaný radar pri Černobyle. Iné sú len čisto statické 360 stupňové fotografie, prípadné videá. Fotografie vám síce priblížia dané miesto, no pripravia vás o časť zážitku, ktoré práve plne vymodelované miestnosti ponúkajú. Na druhú stranu 360 stupňové videá sú nahrávané so statickou kamerou a hlavnú úlohu v nich hrá jeden z miestnych ľudí, ktorý vám atmosféru tragédie priblíži o niečo viac.

Na druhú stranu, pri rozhovore priamo s vývojárom mi bolo povedané, že niektoré priestory nemôžu do hry pridať plne vymodelované aj z bezpečnostných dôvodov. Pre každú takto spracovanú miestnosť totiž musia vytvoriť obrovské množstvo dát, čo zaberie naozaj veľké množstvo času - a predsa len, nie každé miesto v danej oblasti je bezpečné pri dlhšom pobyte. Tak či tak, zatiaľ išlo len o rozpracovanú verziu hry, ktorá je momentálne dostupná aj na Steame v Early Access.

Plná verzia má teda obsahovať viac 3D priestorov, vyššie rozlíšenie 360 stupňových videí či presnejšie ovládanie. Uvidíme, kam sa teda nakoniec autori so svojim projektom posunú, no zatiaľ ide o pôsobivý výtvor, ak sa na Chernobyl VR Project nepozeráte ako na hru, ale ako na edukatívny nástroj.





Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite  Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite  Gamescom 2017: Do Černobyľu sa už budete môcť pozrieť aj vďaka virtuálnej realite
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19831)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk