ICY: FROSTBITE EDITION

ICY: FROSTBITE EDITION

7.5

Nenápadný svet po apokalypse plný snehu

Recenzia na PC verziu

Na dobrú hru niekedy stačí málo. Nepotrebuje mať ultra modernú grafiku a za zadkom silného distribútora. Dôležité je, ako zručne tvorcovia naservírovali obsah a či je výsledný produkt zábavný. ICY nepôsobí vyzývavo,  pretože je to minimalistický titul, ktorý však má patričnú hĺbku aj svoje nenápadné čaro. Hoci mu nemusí podľahnúť každý.

Jedná sa o survival RPG, ktorá sa odohráva v novej dobe ľadovej po apokalypse, ktorá spustošila a navždy zmenila Zem. Hráč sa po úpravách svojej postavy ocitne uprostred zamrznutej krajiny ako člen komunity lovcov, ktorí bojujú predovšetkým s hladom a zimou. Náhle sa však stanú obeťami nájazdníkov, ktorí ich zotročia. Vám a pár ďalším sa podarí ujsť, ale iných sa zmocnili tajomní maskovaní vojaci. Vaším pôvodným zámerom teda je oslobodiť svojich unesených druhov, avšak na to sa najskôr musíte dôkladne pripraviť. A celé to prerastie do niečoho oveľa väčšieho, čo určí osud všetkých preživších na Zemi.

Značná časť hry je prezentovaná formou statických obrazoviek s efektnými animáciami a textovými oknami.  Čítania teda nie je málo, neobsahuje však žiadne prebytočné táraniny a zameriava sa hlavne na dialógy postáv.  Priebeh udalostí môžete veľmi často ovplyvňovať vašimi voľbami a rozhodnutiami. Týka sa to potenciálnych spoločníkov, ktorých môžete, ale nemusíte prijať do vašej rozrastajúcej sa skupinky. Predovšetkým však formujete vzťahy s rôznymi komunitami, na ktoré narazíte v krajine, reagujete na rôzne podnety a situácie, ktoré sa vyvinú na základe vašich krokov. Môžete sa stať dobrodincom, ale aj arogantným lídrom svojej družiny, konať ušľachtilé činy, no aj tie zákerné a na základe toho budú reagovať osoby okolo vás aj širšie okolie. Okrem zásadných vecí sú to aj spory jednotlivých členov skupiny medzi sebou, ktoré môžu viesť k narušeniu vzťahov a rôznym komplikáciám.

ICY: Frostbite Edition
ICY: Frostbite Edition Pod palcom máte celú skupinu, ale schopnosti si vylepšuje len vaša postava.
Pod palcom máte celú skupinu, ale schopnosti si vylepšuje len vaša postava.


ICY: Frostbite Edition Výroba predmetov je jednoduchá a intuitívna.
Výroba predmetov je jednoduchá a intuitívna.


ICY: Frostbite Edition Boj vám buď sadne, alebo nie. Každopádne je nezvyčajný.
Boj vám buď sadne, alebo nie. Každopádne je nezvyčajný.





Krajinu a nové miesta spoznávate pri putovaní po mape, kde postupujete po vyznačených bodoch. Je len na vás, ktorým smerom sa vyberiete. Avšak hlavná dejová línia vás bude nenápadne usmerňovať a posielať na miesta, kde sa dozviete čoraz viac o tajomných únoscoch, ktorých chcete vystopovať. Pri jednotlivých bodoch môže byť zobrazených viacero menších neutrálnych lokalít, ale aj interná štruktúra nejakého osídlenia.  Jednotlivé miesta majú označenú pravdepodobnosť nejakého nálezu, ale aj úroveň hroziaceho nebezpečenstva. Môžete tam vstúpiť a možno bez akýchkoľvek komplikácií získate nejaké zásoby, alebo sa niečo stane, napríklad niekam spadnete alebo vás napadne dravá zver či banditi. Niektoré situácie sa dajú vyriešiť výberom vhodných textových volieb a občas vyžadujú pomôcku z inventára (lano, fakľu...). Neraz sa však nevyhnete boju.
 
Preskúmavanie lesov, fariem, laboratória, starých budov, tovární a ďalších miest je dôležité, pretože takto získate množstvo užitočných predmetov a surovín. Tým najdôležitejším je však jedlo. Družina potrebuje potravu, ktorá ubúda pri každom presune na nové miesto. Najčastejšie ju získate lovom v lesnatých lokalitách. Úspech na poľovačke ovplyvňuje jedna z deviatich schopností hlavného protagonistu. Ďalšie sú zamerané na rozvoj bojových zručností so zbraňami nablízko, lukmi, pištoľami a puškami, prehľadávanie a skúmanie okolia, stealth techniky, výrečnosť a atletiku. Jednotlivé položky sa vylepšujú skúsenostnými bodmi, ktoré sú odmenou za splnenie vybraných úloh a môžu narásť až na piatu úroveň. Schopnosti vám umožnia efektívnejšie bojovať, pomôžu získať viac nálezov a s menším rizikom, zvýšia šancu presvedčiť osoby v dialógoch a posilnia výdrž družiny.
 
Frostbite edícia ICY je upravená hra z roku 2015. Remaster ponúka predovšetkým košatejší príbeh s doplnenými úlohami a postavami, nový bojový systém a možnosť výroby predmetov. Boj je veľmi špecifický. Zapoja sa doň všetci členovia družiny, ktorí majú priradenú nejakú zbraň. Ak ste ich vyzbrojili dvomi, pred bitkou vyberiete tú, ktorá je podľa vás vhodnejšia. Družinu v boji reprezentuje jeden spoločný ukazovateľ života na ľavej strane obrazovky, nepriateľov druhý umiestnený na pravej.

V každom kole počas boja vyberáte ikony zodpovedajúce útokom a doplnkové možnosti zbraní a výbavy, ktorou disponuje váš tím. Niekedy je výber obmedzený kvôli penaltám, ktoré so sebou prinášajú slabšie zbrane, ale aj postavy, keď nemajú nedostatočne rozvinuté bojové schopnosti. Dôležité je kombinovať ikony tak, aby vytvárali kombá s rôznym efektom. Okrem zvýšeného poškodenia spôsobeného protivníkovi to môže byť aj posilnenie obrany alebo morálky vášho tímu a postih pre  nepriateľov. Napríklad ikonu luku môžete kombinovať s neviditeľnosťou či zameriavačom, čím zakaždým dosiahnete iný účinok. Cieľom je, samozrejme, stiahnuť život nepriateľského tímu na nulu skôr, ako padne ten váš. Po víťazstve získate korisť a ak máte medikamenty, môžete vyliečiť zranených. Ak rany nezahojíte, v ďalšom boji budete mať hneď na začiatku načatý ukazovateľ života.

Výroba predmetov je intuitívna a praktická. Otvoríte obrazovku s inventárom a výrobným menu. Tam uvidíte recepty na výrobu, ktoré ste si osvojili. Je tam pekne rozkreslené, ktoré dve veci potrebujete na zhotovenie niečoho nového. Ak máte, čo potrebujete, jednoducho skombinujete požadované kúsky a je to hotové. Suroviny a rôzne užitočné veci nájdete pri prehľadávaní lokalít, získate ako korisť z boja alebo kúpite u obchodníkov. Tí ponúkajú aj nové recepty, ktoré vám umožnia zhotoviť rôzne oblečenie, pokročilé zbrane a nástroje. Platidlom sú náboje, takže si treba rozmyslieť, koľko ich miniete v boji. Funguje však aj výmenný obchod, pri ktorom sa zbavíte prebytkov.

ICY: Frostbite Edition má jednoduché, ale pekné grafické spracovanie, ktoré dopĺňa solídna hudba a príležitostné zvuky. Žiadny dabing. Tento prostý štýl mnohých odradí, čo je škoda, pretože hra má patričnú hĺbku aj zaujímavý príbeh, ktorý zaváňa Falloutom a inými post-apokalyptickými chuťovkami. Zostane síce v tieni väčších a hutnejších titulov, ale ak ICY dáte šancu (pre začiatok vyskúšajte demo na Steame), môže vás príjemne prekvapiť a po niekoľkohodinovej ceste do finále zanechá veľmi dobrý dojem.

ICY: Frostbite Edition
ICY: Frostbite Edition Túto babu zrejme prijmete do tímu bez výhrad...
Túto babu zrejme prijmete do tímu bez výhrad...


ICY: Frostbite Edition Dej sa rozvíja textovými dialógmi na statických obrazovkách.
Dej sa rozvíja textovými dialógmi na statických obrazovkách.


ICY: Frostbite Edition V krajine napredujete putovaním po mape s vyznačenými bodmi a lokalitami.
V krajine napredujete putovaním po mape s vyznačenými bodmi a lokalitami.






napísal uni 14.11.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
ICY: FROSTBITE EDITION
+ post-apokalyptický príbeh ovplyvnený voľbami hráča
+ nevšedný bojový systém
+ intuitívna výroba predmetov a survival prvky
+ jednoduchý, ale sympatický dizajn
- niektorých odradí prosté audiovizuálne spracovanie
- tie boje tiež nemusia sadnúť každému
- lokality na mape nie sú prehľadne označené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU SSE2, 1 GB RAM, VGA so shader model 3.0, OS Win XP + SP2


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Digital Tribe / Inner Void
Štýl: RPG / Survival
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk