THE MUMMY DEMASTERED

THE MUMMY DEMASTERED

6.5

Múmia, ktorej sa nemusíte báť

Recenzia na PC verziu

Múmia, ktorej skrížil cestu Tom Cruise na filmovom plátne, vyvolala u divákov aj kritikov skôr negatívne reakcie.  Boli sme zvedaví, či to vo videohre dopadlo lepšie. Zlákala nás aj príchuť klasických 16-bitových 2D titulov, na ktorú hráčov upozorňuje aj názov s prívlastkom Demastered.

Titul osloví predovšetkým nostalgických hráčov, ktorým bude blízky retro vizuál aj hrateľnosť. Tá však ukazuje svoje svetlé aj tienisté stránky. Menu hry je strohé. Počítajte s vysokým rozlíšením, ale aj tým, že nemôžete nič iné nastaviť a ak sa vám zunuje inak slušná a dynamická hudba, jej hlasitosť znížite len spolu so zvukovými efektmi. Nevadí, počúva sa to celkom dobre a melódia sa hodí k štýlovému dizajnu úrovní s kostrbatými objektmi aj prostredím. Len to ťukanie, keď máte málo života, píli uši. A keď retro, tak bez myši (aj keď je to škoda) - takže buď si zvolíte klávesnicu a určite si potom prestavte ovládanie, alebo skúste v tomto prípade praktickejší gamepad.

The Mummy Demastered
The Mummy Demastered Takéhoto veľkého pavúka by ste v obývačke určite nechceli...
Takéhoto veľkého pavúka by ste v obývačke určite nechceli...


The Mummy Demastered Postupne získate nové zbrane a vylepšenia. napríklad dokážete šplhať po strope.
Postupne získate nové zbrane a vylepšenia. napríklad dokážete šplhať po strope.


The Mummy Demastered Vrtuľník vám urýchli návrat na iné známe územie.
Vrtuľník vám urýchli návrat na iné známe územie.





Ste agentom a pri prvom výsadku možno zomriete. To nič, je to len krátka pasáž, po ktorej príde plnohodnotná zábava, v ktorej vás čaká skákanie, lezenie, strieľanie a áno, aj ďalšie umieranie pri prenasledovaní múmie. Na rad prídu rozpadávajúce sa plošiny, pohyblivé plošiny, chrobáky, ktoré vám padajú na hlavu, krysy čo lezú po všetkých stenách naokolo, múmie, pavúky, netopiere, zombíci, bossovia... Hávede je neúrekom a keď vstúpite do inej miestnosti a vrátite sa späť, všetky potvory sú tam znova v plnej paráde. Inak však počítajte s tým, že niektoré kreatúry na obrazovke stačí zabiť raz, iné sa dookola oživujú priamo pred vami. To znamená, že niekedy si pohodlne vyčistíte cestu a môžete bez obáv ísť ďalej, inokedy na vás stále dorážajú nepriatelia a zhadzujú vás z plošín, po ktorých chcete preskákať. 

Dotieravú háveď likvidujete automatickou puškou so slušnou kadenciou a neobmedzenou muníciou. Pri prekutávaní zväčša podzemných priestorov ale narazíte nielen na miestnosti, kde si môžete ukladať hru a potom sa tam oživujete, ale aj na také, kde vás čaká nová výbava. Môže to byť efektívnejšia strelná zbraň, ale už s limitovanými nábojmi, rôzne granáty, ale aj pridaný život, zvýšená celková kapacita munície a občas aj nejaká nová schopnosť. Vďaka tomu sa napríklad dokážete zachytiť na strope a potom pekne rúčkovať a súčasne v tejto polohe aj strieľať, alebo môžete liezť hore a dole po lanách, či rýchlejšie beháte.

Nové schopnosti a doplnky vám pomôžu zdolať predtým neprístupné miesta a zvýšia vašu životnosť. Pomôžu aj  predmety vypadávajúce z nepriateľov. Spočiatku sú to len červené guľôčky, čo vám dopĺňajú životy a potom na základe výbavy, ktorou disponujete, môžete zbierať aj muníciu a granáty, ktoré sú potrebné aj na zničenie zátarasy v niektorých chodbách. Ale aj tak budete pomerne často umierať. Mnohými miestnosťami sa bez problémov prestrieľate, ale v hre sú aj veľmi nepríjemné úseky, kde budete opakovane umierať. Nie je to ani tak kvôli tomu, že by boli nad vaše sily, ale kvôli veľmi ťažkopádnemu ovládaniu a zameriavaniu nepriateľov.

Môžete síce strieľať hore, do strán a aj šikmo, ale len po uzamknutí režimu streľby a iba v určitých uhloch. Spočiatku sa to nezdá, ale neskôr zistíte, že nedokážete zasiahnuť niektorých protivníkov v inej výške bez toho, aby ste sa museli presunúť do nevýhodnej pozície, v ktorej ste ľahko zraniteľní. Tak sa vám napríklad stane, že musíte skočiť do dráhy strely múmie, ktorá vás po zásahu zhodí z plošiny rovno do kyseliny. A tam vás ešte dorazia stále sa oživujúce lietajúce chrobáky.

Vaša smrť ako taká nie je tragédiou, oživíte sa pri posledne aktivovanom / uloženom bode. Horšie je, že prídete o celú výbavu, ktorú si musíte vyzdvihnúť u nemŕtveho agenta, ktorý po vás zostane na mieste skonu. V praxi to znamená, že pokračujete vlastne ako iný agent, len so základnou zbraňou. Granáty a dovtedy odomknutú výbavu, vrátane zvýšenej kapacity životov a munície, získate späť iba tak, že zlikvidujete svoje predošlé ja. Môžete pokračovať aj bez toho, ale v pokročilých miestnostiach vám skrátka lepšie vybavenie bude chýbať. Takže ste nútení vrátiť sa tam, kde už ste raz podľahli nástrahám a bude to ešte náročnejšie, lebo je tam navyše aj vaša vyzbrojená mŕtvola. A ak znovu umriete, budú dve, tri atď. No inak sa nedá, musíte to risknúť opäť a zabiť prinajmenšom prvého nemŕtveho agenta, ktorý má  u seba tie dôležité veci.

Na prvý pohľad super vychytávka s padlým agentom sa teda v konečnom dôsledku obráti proti vám a v náročnejších pasážach výrazne prispieva k frustrácii. Je dosť zvláštne, keď podľahnete bossovi a pri ďalšom pokuse musíte najskôr zabiť sami seba, lebo s tým základným samopalom toho veľa nezmôžete - a navyše si stojíte v ceste.

The Mummy Demastered
The Mummy Demastered Dráčik nie je veľmi mobilný a keby bola lepšie riešená streľba, nepredstavoval by žiadny problém.
Dráčik nie je veľmi mobilný a keby bola lepšie riešená streľba, nepredstavoval by žiadny problém.


The Mummy Demastered Nepriatelia neraz lezú po stenách a po zabití zanechávajú trochu života vo forme červených bodov.
Nepriatelia neraz lezú po stenách a po zabití zanechávajú trochu života vo forme červených bodov.


The Mummy Demastered Kyselina a nad ňou neustále sa oživujúci lietajúci chrobák. Dosť pravdepodobné, že sa okúpete.
Kyselina a nad ňou neustále sa oživujúci lietajúci chrobák. Dosť pravdepodobné, že sa okúpete.





Váš progres, ciele a zaujímavé miesta s novými prvkami vidíte na mapke a niekedy vám k tomu čosi hovorí váš nadriadený, ktorý s vami komunikuje na diaľku. Medzi vzdialenejšími pasážami v úrovni sa dá premiestňovať aj vrtuľníkom, ktorý vás vysadí na vybraných miestach na povrchu. Väčšinou ale pekne po vlastných musíte opakovane preliezať celé pasáže, aby ste sa vrátili na kľúčové miesto a hlavne k svojej výbave, bez ktorej ďalej nemáte veľkú šancu.

Ak vás sklamal film s novou múmiou a hľadáte určitú útechu alebo lepšiu zábavu pri videohre, možno ju tam naozaj nájdete. Teda ak máte vzťah k retro titulom v štýle Metroidvanie. The Mummy Demastered nie je zlá vecička, len vám nevydrží až tak dlho a nápady, ktoré tvorcovia použili, sú síce zaujímavé, ale paradoxne na úkor hrateľnosti. Predovšetkým návraty k nemŕtvym agentom s vašou výbavou sú niekedy dosť otravné a zameriavanie pri streľbe ťažkopádne. Takže spočiatku atraktívna hra sa vám postupne zunuje a začne nudiť. Ak však prekonáte nástrahy ovládania, v konečnom dôsledku môžete byť spokojní a výsledné hodnotenie si pokojne zvýšte. Priaznivcom retro zábavy však radšej odporúčame nenápadný titul Tower 57, ktorý vám tiež priblížime v recenzii.


napísal uni 29.11.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
THE MUMMY DEMASTERED
+ príjemný retro vizuál
+ dopadlo to lepšie ako film
+ niektoré nápadité úrovne
- ťažkopádne zameriavanie pri streľbe
- strata kompletnej výbavy vás núti vracať sa k nemŕtvym agentom
- niektoré zle navrhnuté pasáže
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core 2 Quad 2.33 GHz, GeForce GTS 450, 4 GB RAM, OS Win 7+SP1


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: WayForward
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 24. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk