Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Chcete si zahrať všetky náročné hry aj na low-end notebooku alebo slabšom PC? Na to tu bude služba Geforce Now.

pridal saver 21.1.2018 o 13:58 pod hry
Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

HRY > NOVINKY >

Nvidia svoj systém Geforce Now rozbehla už pred rokmi pre svoje Shield tablety a minikonzoly, ale až teraz ho prináša na PC. Prakticky vďaka službe spustíte hocijakú hru aj na low-end notebooku. Jediné, čo potrebujete, je rýchly internet. Totiž celá hra sa spúšťa na serveroch Nvidie a ku vám prechádza len obraz. Prakticky taký obraz, akoby ste pozerali video z YouTube. Nepotrebujete tak výkonnú grafickú kartu, ani výkonný procesor, ani sťahovať 50GB hry.

Geforce Now je momentálne v začiatkoch verejného beta testovania a už sme sa naň stihli pozrieť. Služba momentálne ponúka cez stovku hier, ktoré si môžete zakliknúť a zahrať (v beta teste len ak ich máte už kúpené, predplatené ponuky a kupovanie hier ešte len príde). Hry sú buď zo Steamu, uPlay, Battle.net, alebo prípadne priamo spustiteľné bez ďalšej služby.  Z najhranejších titulov sú tam PUBG, Fortnite, CS alebo Rainbow Six Siege.

Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Systém funguje tak, že keď hru spustíte, otvorí sa vám okno vzdialeného serveru, kde sa zobrazí rovno hra, alebo prihlásenie do Steamu/uPlay. Keď sa prihlásite, hra sa spustí a môžete hrať tak, ako keby ste hrali na svojom počítači. K tomu, ak má hra cloud save, rovno sa vám nahrajú aj vaše pozície. Môžete tak napríklad so svojou PUBG postavou ďalej pokračovať.

Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Následne, keď sa hra už spustí, funguje štandardne, akoby ste hrali u seba na PC vo fullscreene. Len, samozrejme, kvalita obrazu bude záležať od vášho internetového pripojenia. Všetky tieto streamingy sú komprimované cez mpeg, a teda kockatenie je presne rovnaké ako pri YouTube a reaguje na vašu linku. Nikdy však nedostanete rovnaký obraz, akoby ste hrali natívne. Na čistý obraz si ešte počkáme, pokým niektorá služba skúsi zapracovať bezstratovú kompresiu.

Pozitívne pri Geforce Now je, že najbližšie servery sú v Nemecku, a teda dostatočne blízko na streamovanie a odozva je tak veľmi rýchla, až prekvapivo rýchla. 

Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Osobne som skúšal na 10Mbit pripojení, ktoré vôbec Nvidia neodporúča a po videní kvality neodporúčam ani ja (približne to vyzerá ako 360p youtube), ale skúšal som aj 30Mbit mobilné pripojenie, ktoré ide oveľa lepšie a obraz je stabilný, aj keď malé kockatenie stále pri rýchlejšom pohybe vidíte (čím menší monitor, tým to menej vidieť). Samotná Nvidia odporúča minimálne 25Mbit, ideálne 50Mbit. Z rozlíšení zatiaľ ponúkajú 1080p pri 60fps, pričom ak si nastavíte Ultra streaming mode, môžete ísť na 120fps, ale kvalita už môže utrpieť ešte viac. Samotné hry však umožňujú nastaviť rozlíšenie do 2560x1440, respektíve 2560x1600, plus samozrejme nastavenia grafiky sa dajú zvýšiť na maximum a hra stále pôjde bez problémov. Nvidia to totiž spúšťa na Tesla P40 kartách a môžete využiť 24GB grafickej pamäte. Teda aspoň v beta teste, vo finálnej verzii by už grafická karta mala byť obmedzená na to, koľko si budete platiť.

Čo sa týka presných čísiel rýchlosti serverov, skúšal som tam 3D Mark a Firestrike benchmark dosiahol celkovo 15100 skóre, kde 22463 bolo grafické skóre, physics 10146 a combined 5540.

Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Čo som si všimol zaujímavé detaily, Nvidia vám spúšťa hry na Windows 8 PC s úplne orezaným desktopom, kde prakticky vidíte len svoju hru, alebo ešte predtým okno streamu. Neprepnete sa ani medzi aplikáciami, ak by viac bežalo naraz. Ale je zaujímavé, že si viete použiť svoj Steam, nainštalovať si aj iné svoje hry (alebo programy) a aj ich spustiť mimo priamej ponuky Nvidie. Systém vás síce upozorní, že hra nie je priamo podporovaná, ale môžete ich spustiť a hrať (stiahnu sa tam veľmi rýchlo).

So Steamom/uPlay však prichádza aj problém a to napríklad, že vždy musíte zadávať svoje heslo pri vstupe do hry, nezapamätá si ho ani keď ho dáte uložiť. S tým súvisí aj väčší problém, ktorý by mala Nvidia spolu so Steamom odstrániť, ktorým je zablokovanie zadania hesla. Totiž Steam po viacerých nesprávnych pokusoch z jednej IPečky vyhodí, že musíte počkať do zadania nového hesla. Keďže veľa používateľov tu ide z rovnakých serverov, mýlia sa (alebo to robia naschvál) a už sa mi niekoľkokrát stalo, že to bolo zablokované. Rovnako, ak sa vám viackrát nepodarí pripojiť k hre, alebo rýchlo meníte hry, vyhodí vám upozornenie Nvidia. Musíte tiež chvíľu počkať. 

Ešte by mohli zapracovať možnosť zmenšenia streamovacieho okna, otvorí sa totiž len na fullscreen a nedá sa zmenšiť. 

Aké je Geforce Now? Oplatí sa streamovať hry cez internet?

Celkovo funguje Geforce Now stabilne, s vysokým výkonom a prekvapivo rýchlou odozvou. Samozrejme, kvalita obrazu je závislá od vašej linky. Sú tam ešte detaily, s ktorými sa Nvidia musí pohrať a hlavne okolo toho spúšťania Steamu, prepínania okien v streame a ďalších drobností. Stále je to beta, uvidíme, ako bude služba vyzerať vo finálnej verzii. 

Čo však môže byť brzdou pre Geforce Now je cena. Naposledy totiž hovorili o 25 dolárov za 20 hodín hry, respektíve rôzne ceny podľa toho, aký grafický výkon budete chcieť. Pri spustení bety okolo cien boli ticho a uvidíme či to prehodnotia, alebo pridajú aj mesačné predplatné ako pri Geforce Now na Shielde, tam to mesačne stojí 8 dolárov.

Zatiaľ sa mi zdá, že ako cena, tak aj samotná kvalita streamu službu určujú skôr na doplnkové hranie, keď ste mimo svojho PC, ako niečo, čo by vám plne natívne hranie vedelo nahradiť. Možno postupne, ako sa bude vylepšovať kvalita streamu a rýchlosti internetu, bude to stále rozšírenejšie. Nakoniec, streamovanie je zrejme niečo, čo sa neskôr stane štandardom.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk