URBAN TRIAL PLAYGROUND

URBAN TRIAL PLAYGROUND

7.0

Na motorke v slnečnej Kalifornii

Recenzia na Switch verziu

Hier ako Trials od Ubisoftu bolo kedysi oveľa viac, no časom sa takéto arkádové akrobatické jazdenie cez prekážky z našich obrazoviek vytratilo a Ubisoft tak prebral vedenie v tomto žánri, a to aj bez toho, aby sa snažil. Absencia konkurencie priniesla aj pád kvality série, ktorá kedysi bodovala s hrami ako Trials HD a Trials Evolution, no teraz napríklad s Trials of the Blood Dragon už len pláva vo vodách priemeru. Túto situáciu už dlhšiu dobu využíva nenápadná nová séria od poľského štúdia Teyon, ktoré si môžete pamätať vďaka strašnej Rambo hre, no na motorkách sa zjavne cíti ako doma, lebo tam o kvality nie je núdza.

S Urban Trial hrami sa vývojári doteraz predvádzali len na 3DS a minulý rok sme sa v recenzii pozreli na dvojku. S raketovým nástupom Switchu bolo však len otázkou času, kedy sa presunú tam s novou časťou. A ani sme nemuseli dlho čakať. Urban Trial Playground je tu, stavia na silných stránkach svojich 3DS predchodcov, vylepšuje vizuál a prináša aj niečo nové, aby hra nepôsobila len ako port, či rozšírenie základov položených dávnejšie. A treba povedať, že to funguje a aj keď možno trochu predbieham, na krátenie dlhých chvíľ na cestách hra funguje veľmi slušne, no potenciál hry sa dal rozhodne využiť aj lepšie.

Veľkým plusom a tiež posunom pre hru v porovnaní s predchodcami je zmena prostredia. Kým na 3DS (možno aj z dôvodu nižšieho výkonu) ste jazdili tmavými industriálnymi prostrediami a obyčajnými cestami, Playground sa odohráva v slnkom zaliatej Kalifornii, takže sa premávate pomedzi domy, po plážach, v parkoch, dokonca cez plážové chatky a bary. Hra tým pádom pôsobí vizuálne bohatšie a rozhodne zaujímavejšie a pútavejšie. Prostredie je živšie, plné rôznych detailov aj na pozadí a sála z neho naozaj dobrá atmosféra. Taká, kvôli ktorej si hru radi zapnete už len preto, že sa na ňu dobre pozerá.

Urban Trial Playground
Urban Trial Playground Editor síce chýba, no aspoň môžete hrať vo dvojici.
Editor síce chýba, no aspoň môžete hrať vo dvojici.


Urban Trial Playground Prostredia sú bohaté na detaily.
Prostredia sú bohaté na detaily.


Urban Trial Playground Vylepšenia motoriek sú povinnosťou.
Vylepšenia motoriek sú povinnosťou.





Čo sa však hrateľnosti týka, tá sa až na nejaké menšie úpravy veľmi nezmenila, čo je však pozitívom, keďže je síce jednoduchá, no chytľavá a prakticky okamžite prístupná. Hra je síce pekne 3D vymodelovaná, no pohybujete sa prakticky len v 2D rovine. Medzi štartom a cieľom je hromada rôznych prekážok, ktoré si vyžiadajú kombináciu umu a akrobacie k tomu, aby ste ich prekonali. Či sú to bazény, strechy, dosky a iné prírodné aj umelé prekážky, pomôcť si môžete skokmi a občas aj trikmi. Okrem prekážok však musíte čeliť aj fyzike, kde autori našli pekný balans medzi realizmom a arkádovosťou.

To znamená, že si síce váš jazdec môže zlomiť väzy, ale veľmi dobre viete odhadnúť, koľko si môžete dovoliť, kým vás začne prevracať. Postupne sa hru naučíte lepšie ovládať, dovolíte si viac a to platí hlavne pre triky vo vzduchu, keďže potrebujete vždy bezpečne dopadnúť späť na kolesá. Okrem plynu a akrobacie ovládate prednú a zadnú brzdu separovane, čo práve neskôr využijete pre presnejšie ovládanie. Hra vám to všetko vysvetlí v krátkej sérii stručných tutoriálov, no lepšie si to osvojíte samotným hraním jednotlivých levelov, ktoré sú pred vami. Práve tam však nájdete najväčšie nedostatky hry Urban Trial Playground.

Čaká tu na vás viac ako 50 levelov, čo možno vyzerá ako dostatočný počet, no v konečnom zúčtovaní to tak nie je. Skôr práve naopak, 50 je veľmi málo a nepotrvá dlho, kým ich všetky prejdete, keďže majú zväčša minútu až dve. Samozrejme, je pravdou, že každý z nich nedáte hneď na 100% a určite budete chcieť prekonávať nielen prekážky, ale aj samých seba, čo vás pri hre udrží aj dlhšie. Stále sa však nezbavíte pocitu, že tých levelov malo byť viac. A taktiež budete mať zo všetkých levelov veľmi podobný dojem, keďže aj keď sú rozdielne, často ponúkajú rovnaké prvky, prípadne majú spoločné časti.

Zachraňujú to rôznorodé časti prostredí, ktorými sa budete preháňať a tiež to, že ak chcete naozaj z levelov získať čo najviac, môže vás hra aj potrápiť. Týchto spomínaných viac ako 50 levelov sa delí na dvojicu eventov. V jednom type ide o triky a musíte získať určité skóre, za ktoré ste potom hodnotení (a len tak sa dokážete posunúť ďalej). V tom druhom ide zase o čas. Musíte minimalizovať časové straty tým, že ignorujete triky, snažíte sa čo najlepšie dopadnúť na kolesá a podobne. A opäť vás hra odmení za váš výkon určitým počtom hviezd v závislosti na tom, ako sa vám podarilo priblížiť k limitu. Po leveloch sú rozhádzané žetóny, ktoré nie sú práve na najlepšie dostupných miestach, no ich zbieraním získavate kredity navyše, ktoré môžete minúť na vylepšenia.

Oproti predchodcovi na 3DS je tu navyše jedno obrovské negatívum, ktorým je absencia editora tratí, ktorý by predĺžil životnosť hry a ostáva nám len dúfať, že ho autori do hry neskôr pridajú, lebo do takejto hry jednoducho patrí. Takto hrateľnosť predlžujú len online rebríčky, no zase je tu navyše lokálny multiplayer pre dvoch hráčov, pričom obaja hrajú súčasne na delenej obrazovke a dostupné sú dva režimy – klasický a chase, v ktorom má jeden z hráčov náskok a ten druhý ho musí dohnať. Na delenej obrazovke sa hrá dobre aj v tabletovom režime, kedy má každý hráč v ruke jeden Joy-Con ovládač.

Už spomínané kredity môžete v hre použiť na kozmetické vylepšenia svojho jazdca alebo na upgradovanie svojej motorky. Tých je v hre 5 typov a odomykáte si ich svojim progresom, no do vylepšení už musíte investovať a postupne si môžete zdokonaľovať trojicu parametrov – rýchlosť, obratnosť a brzdy. Upgrade je však povinný, ak chcete prekonávať limity, nakoľko vám vyššia rýchlosť zabezpečí to, že z času stiahnete nejakú tú desatinku, či vám umožní vyskočiť vyššie, a tak sa vám trik konečne podarí a nespadnete pri ňom na zadok.

Urban Trial Playground
Urban Trial Playground V honbe za čo najlepším časom musíte zvládnuť každý jeden dopad.
V honbe za čo najlepším časom musíte zvládnuť každý jeden dopad.


Urban Trial Playground Niektoré prekážky budú trošku netradičné.
Niektoré prekážky budú trošku netradičné.


Urban Trial Playground Prostredie slnečnej Kalifornie hre sadne.
Prostredie slnečnej Kalifornie hre sadne.





Aj keď hra oproti 3DS predchodcom prešla obrovský kus cesty z pohľadu technickej stránky, stále má isté nedostatky. Napríklad postavám chýbajú detaily. No aj tak treba vizuálnu stránku hodnotiť pozitívne a to najmä kvôli už spomínanému prostrediu a množstvu detailov v ňom. Na TV sa hra na Trials nedoťahuje, ale na malom displeji Switchu to ujde. Zvuková stránka je pomerne jednoduchá, nájdete tu zopár skladieb, ktoré však sedia k celkovej atmosfére.

Ak chcete 2.5D „kaskadérsku“ hru s motorkami, aktuálne asi lepšiu nenájdete. Urban Trial Playground je zábavná, prináša vylepšenia oproti 3DS titulom zo série a jej hrateľnosť je okamžitá, takže sa do nej dostanete behom okamihu a dobre poslúži aj na chvíľkové hranie jedného-dvoch levelov raz za čas niekde počas cesty. Problémom však je, že aj napriek skvelému prostrediu a zaujímavým prídavkom ponúka málo obsahu a autori nepridali editor, ktorý by tento nedostatok vykompenzoval.


napísal matus_ace 23.5.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
URBAN TRIAL PLAYGROUND
+ okamžitá a chytľavá hrateľnosť
+ pekne spracované prostredie
+ lokálny multiplayer
+ vie ponúknuť slušnú výzvu
+ kvalitne navrhnuté levely
- menej obsahu, levely sú často podobné
- chýba editor
- cena mala byť nižšia


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Teyon, Tate Multimedia
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk