ANTVENTOR

ANTVENTOR

8.0

Nezvyčajne sympatický mravec

Recenzia na PC verziu

Ak sa v dnešnej dobe snažia niečim zaujať point-and-click adventúry, veľakrát ide práve o štylisticky spracované vizuálne spracovanie. Virtuálne rozprávky, ktoré vystupujú z kníh, sa snažia osloviť aj mladšiu generáciu práve peknou grafikou a, pochopiteľne, taktiež pútavým príbehom. Ak ste sa v detstve nestretli s Ferdom Mravcom v knižnej podobe, určite ste ho aspoň zahliadli v tej seriálovej. Príbeh mravca rozprávajú aj mladí vývojári z nezávislého štúdia LoopyMood, a to v hre AntVentor. Zápletku tak trochu prezrádza už názov hry, ktorý spája dve anglické slová - Ant a Inventor. V hre sa teda pasujete do úlohy mravca vynálezcu, ktorý si svoj náročný mravčí život rozhodol zjednodušiť svojou šikovnosťou.

Mravec s poriadne výraznou osobnosťou však nechce žiť len v mravenisku, má oveľa vyššie ciele. Do jeho jednoduchého života sa ale práve dostávate vy a cestu k jeho snu mierne skomplikujete. Ako sa ale vraví, všetko sa deje z nejakého dôvodu, takže aj vaša prítomnosť nemusí byť úplnou tragédiou. To, čo na úvod pokazíte, sa po zvyšok hry snažíte v prvom rade napraviť. Zároveň ale mravcovi pomáhate odhaliť tajomstvá, ktoré by mu mohli pomôcť splniť si svoj najväčší sen. Aj keby som chcel, neviem vám prezradiť celú zápletku. Autori sa totiž hru rozhodli rozdeliť na tri časti - zatiaľ je vonku len prvá, v ktorej hráčom okrem iného ukazujú, akej filozofie sa budú držať zvyšné pokračovania.

AntVentor
AntVentor Ajajaj... takto sa tvári mravec, keď mu niečo pokazíte.
Ajajaj... takto sa tvári mravec, keď mu niečo pokazíte.


AntVentor Naozaj nevyzerá, že by bol z vašej prítomnosti nadšený.
Naozaj nevyzerá, že by bol z vašej prítomnosti nadšený.


AntVentor No ak ide o život, to je iná pesnička.
No ak ide o život, to je iná pesnička.





Nakoľko ide o klasickú klikačku, herné prvky sú veľmi jednoduché a pripomínajú napríklad hry od štúdia Amanita Design. Skúmaním okolitého sveta hľadáte predmety, ktoré by sa vám mohli hodiť. Každý získaný predmet sa vám ukladá do inventára, ktorý je v hornej časti obrazovky. Presúvaním predmetov na seba môžete, respektíve musíte predmety kombinovať, čím vytvárate nové nástroje, ktoré sú potrebné pre ďalší postup v hre. Herný svet v prvej časti sa nachádza v parku v okolí stromu - pod ním a aj nad ním. K dispozícii je však reálne len zopár miest, ktoré môžete preskúmavať. Ak by som ich mal všetky spočítať, prsty na oboch rukách by mi pravdepodobne stačili. Len jeden sa pritom nachádza pod zemou, zvyšné sa nachádzajú v exteriéri.

Ešte sa vrátim k príbehu hry. Ten je síce jednoduchý, no pre podobný typ hier plne dostačujúci. Už spomínané hľadanie ďalších cestičiek k postupnému rozvíjaniu príbehu je striktne dané a musíte sa prispôsobiť tomu, čo chce hra. To však nie je veľký problém, nakoľko nemáte veľa možností a miest, kde môžete hľadať nové predmety pre dosiahnutie cieľa a pokračovanie v príbehu. Ak by ste sa ale predsa len zasekli, AntVentor je k hráčom benevolentný - ak si už naozaj neviete dať rady a netušíte, čo máte spraviť pre vyriešenie puzzle, stačí kliknúť pravým tlačidlom myši na mravca a ten vám poradí, čo by ste mali hľadať, prípadne aspoň kam by ste mali ísť.

Autori ale nestavili len na klasické prvky a rozhodli sa pôsobiť na hráča emóciami. Ten na prvý pohľad jednoduchý mravec je síce veľmi zraniteľný, no aj napriek malej fyzickej sile má charakter, ktorý by mu mohli mnohí závidieť. Tromf sa skrýva v jeho mimike či gestikulácii. Ak sa napríklad rozhodnete využiť nápovedu, mravec vám bez hanby začne s kamenným výrazom tlieskať, prípadne sa chytí za hlavu, akí ste len nevšímaví, že si musíte pýtať rady. Prípadne ak je mravec v nebezpečí, okamžite sa stiahne a v očiach mu doslova vidíte smrť. Stačí ale, aby sa od nepriateľa vzdialil a okamžite nahodí sebavedomú chôdzu a pokojný výraz v tvári. Vtipné detaily sú tu jednoducho skvelé a výrazným spôsobom formujú zážitok, ktorý vám hrá ponúka. Chcete, aby mravec zdvihol niečo veľmi ťažké? On to skúsi, zaprie sa... a prdne si.

Ako som naznačoval už v úvode, silnou stránkou hry je vizuálne spracovanie, ktoré kombinuje počítačovú grafiku s reálnymi fotografiami. Síce sme už na podobný štýl zvyknutí aj z iných hier podobného žánru, no autori AntVentor ho zvládli na výbornú a vo všetkých úrovniach ponúkajú naozaj veľmi pekne spracované makro prostredie života na strome a pod ním. Podobne vydarená je aj zvuková stránka, ktorá je tvorená výhradne zvukmi prírody a živočíchov. Ambientná hudba hre dodáva príjemnú atmosféru a hráča vťahuje do úlohy miniatúrneho mravca v prostredí obklopenom oveľa väčšími živočíchmi.

Prvú časť príbehu o mravcovi kúpite na Steame za 5 €. Za to, čo vám hra ponúkne, ide o veľmi dobrú sumu, a to aj napriek veľmi krátkej hernej dobe. Podľa vašej šikovnosti strávite v makrosvete mravca od jednej do dvoch hodín. Ak vás tento typ hier baví, AntVentor ponúka za minimálnu sumu pekne spracovaný svet, ktorý približuje zaujímavý príbeh a životný sen jedného šikovného mravca. Žiaľ, ide len o časť z celej skladačky, ktorú nám autori budú odomykať postupne.

AntVentor
AntVentor Použili ste nápovedu? Zaslúžite si ironický potlesk.
Použili ste nápovedu? Zaslúžite si ironický potlesk.


AntVentor Niekedy tie emócie mravec prejavuje až príliš.
Niekedy tie emócie mravec prejavuje až príliš.


AntVentor Atmosféru spestruje veselý pavúk.
Atmosféru spestruje veselý pavúk.






napísal play3man 24.7.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
ANTVENTOR
+ veľmi kvalitne spracované prostredie makrosveta
+ výnimočne sympatický mravec so svojskou osobnosťou
+ zaujímavo postavený príbeh
+ príjemná ambientná hudba
+ humorné detaily
- ide len o krátku prvú časť trilógie
- niekedy je pokračovanie bez pomoci takmer nemožné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 1,8 GHz, Geforce 9400, 2 GB RAM, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: LoopyMood
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| AntVentor 24.7.2018
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk