OVERLOAD

OVERLOAD

8.0

Klaustrofóbia a bane smrti

Recenzia na PC verziu

Existuje jeden veľmi špecifický druh akčných hier, ktorý mal dlhé roky pauzu. V poslednej dobe sa autori z rôznych firiem snažia nájsť diery na trhu a prísť s niečím, čo tu ešte nebolo, alebo s niečím, čo malo v minulosti úspech a mohlo by v novom kabáte preraziť aj dnes. V posledných rokoch sa začali objavovať takzvané akčné hry s voľným pohybom do všetkých strán. Nie je ich veľa, tento štýl ani v čase svojej najväčšej slávy nebol práve hlavný prúd. Avšak bolo len otázkou času, kedy sa objaví priamy alebo nepriamy nasledovník zakladateľa tohto žánru.

Descent bol ten prvý a dlho najlepší v tom, čo priniesol. Akcia v úzkych klaustrofobických priestoroch s možnosťou pohybu a mierenia do všetkých strán, smerov a výšok. Medzitým prišlo niekoľko lepších či horších pokusov ako prekonať alebo aspoň dosiahnuť jeho kvality. Na dlho bolo ticho a teraz prišiel priamy vyzývateľ od jeho pôvodných autorov. V podstate priniesli remake starého Descenta s novým názvom odetý do moderného kabáta a vyzerá to tak, že sa im podaril.

Overload
Overload Pekne sa rozprskol.
Pekne sa rozprskol.


Overload Vpravo reaktor na odpálenie.
Vpravo reaktor na odpálenie.


Overload V jaskyniach sa dá ľahko zablúdiť.
V jaskyniach sa dá ľahko zablúdiť.





Základ deja je vyčistiť jednu vesmírnu baňu za druhou od narastajúcej hrozby prichádzajúcej od konkurenčnej korporácie. Niekto postupne mení pracovných banských autonómnych robotov na vraždiace stroje, straty na civilistoch rastú, hrozba stále viac a viac narastá. Vy ste úplne náhodou blízko prvého takéhoto problému, ste požiadaní o službu vzhľadom na to, že najbližšia pomoc je milióny kilometrov vzdialená a ste aj jediným, kto dokáže ihneď konať. Avšak okamžite ako vyčistíte prvú baňu, udalosti naberú rýchly spád a problémy sa začnú množiť od jednej bani k druhej. Hneď ako vybavíte jednu, môžete ísť do ďalšej.

Bane sa postupne zväčšujú a zväčšujú, sú stále komplexnejšie a začnete narážať na prvý problém tohto žánru, a tým je orientácia. Kým sú levely zo začiatku pomerne jednoduché a nie také rozsiahle, dokážete sa pomerne ľahko orientovať. Avšak neskôr, keď sa úroveň vetví všetkými smermi, začne váš orientačný zmysel dostávať zabrať. A nielen ten. Budete si musieť stále viac pamätať, čo sa kde nachádza, priestorová predstavivosť príde tiež vhod a úplne najviac dostane zabrať žalúdok. Často nebudete vedieť, kde je hore a kde dole.

Budete sa pohybovať chodbami do všetkých smerov. Veľké priestorové haly a krkolomné jaskyne otestujú aj vaše schopnosti samotného ovládania, keďže okrem pohybu do strán máte aj pohyb vo výškovej hladine. V tomto chaose sú najrôznejšie skrýše, tajné miestnosti, ktoré väčšinu nájdu naozaj len tí najvytrvalejší. Máte síce k dispozícii pomocného holografického navigátora, ale na toto preskúmavanie buď žalúdok máte, alebo nemáte. Vždy je úlohou nájsť v bani atómový reaktor, zničiť ho a ujsť cez najbližší východ. Ak sa vám popritom podarí zachrániť nejakých civilistov, dostanete body navyše, za ktoré môžete medzi misiami zlepšovať svoje vybavenie.

Nielenže je prostredie nepriateľské pre vaše žalúdky, ešte tu aj stretnete hromadu negatívne naladených robotov, ktorým sa už nechce ťažiť pre dobro ľudí, ale radšej ich zabíjajú. Predstavte si poletujúcich robotov, pôvodne vybavených nástrojmi na dolovanie cez tie najtvrdšie horniny, ktorí teraz majú chuť dolovať priamo vaše vnútornosti. Sú ozbrojení od klasických laserov, plazmometov, rakiet a všetkého možného, až po oceľové pazúry, ktorými sa vás snažia roztrhať. Budete sa im uhýbať do všetkých strán, hore aj dole. Niektorí sú rýchlejší, niektorí obratnejší, iní zas znesú veľa zásahov. Tých budete rozdávať požehnane.

K tomu postupne získate nemenej úctyhodný arzenál zbraní, aby ste sa s touto hrozbou vedeli bez problémov vysporiadať. Natrafíte na viac-menej rovnaké lasery, plazmomety, raketomety, plameňomety, guľomety a iné sci-fi akčné „smrťomety", aké ste videli aj v Descente. Tak ako tam, ani tu neexistuje regenerácia, zdravie aj štíty si musíte dopĺňať zbieraním príslušných energetických guľôčok. Celkovo všetko je také, ako si pamätáte z originálu do najmenších detailov. Celá hra pôsobí ako moderný remake pôvodnej hry. Aj tu zbierate prístupové karty, aby ste sa dostali do viac strážených častí bludiska, tak isto tu zbierate rovnaké powerupy napríklad zvyšujúce účinnosť zbraní, nesmrteľnosť a podobne. Čo však nebolo v pôvodnom Descente, je už spomenuté postupné vylepšovanie vašej lode aj zbraní.

Overload
Overload Tento robot s pazúrmi ma chce roztrhať zblízka.
Tento robot s pazúrmi ma chce roztrhať zblízka.


Overload Na efekty a výbuchy sa dobre pozerá.
Na efekty a výbuchy sa dobre pozerá.


Overload Vchod do jaskyne, zase si poblúdim.
Vchod do jaskyne, zase si poblúdim.





Dokonca aj hudba je podobná, čo sa týka žánru, nie každému sa však do takejto akcie hodí. Niekto by čakal skôr niečo svižnejšie, čo by pomohlo pumpovať adrenalín do žíl, aby ste lepšie odolávali závratom. Tu je hudba skôr viac pri zemi, aj keď tu výraz držať sa pri zemi dostáva úplne iný rozmer. Aj pri navrhovaní levelov sa autori nespustili a nezačali vymýšľať žiadne nové nevyskúšané prvky, ktoré by sa vychyľovali od originálu a mohli prípadne niečo pokaziť. Rôzne prostredia sa menia graficky, štylisticky, ale aj stavbou levelov. Ostali aj rôzne teleporty, lávové jazierka, miestnosti s reaktorom a všetko, na čo ste zvyknutí. Ešte aj ten adrenalínový pocit, keď v každom leveli zničíte reaktor a musíte behom pár sekúnd nájsť cestu z asteroidu preč skôr než vybuchnete spolu s ním, ostal rovnaký.

Všetko sa svižne hýbe, pekne vyzerá aj efektne vybuchuje, nastavení máte koľko len chcete. Hlavne čo sa týka ovládania, je možností naozaj dostatok, čo je pri hre takéhoto typu obzvlášť dôležité. Môžete si skúsiť boje v baniach aj proti kamarátom, alebo dokonca si skúsiť vytvoriť v editore nejaké vlastné labyrinty plné oceľovej smrti.

Ak sa vám pôvodný Descent páčil, chcete si ho zahrať znova, len v modernom kabáte, budete veľmi spokojní. Ak ste pôvodný Descent nikdy nehrali, chcete skúsiť nejakú hru z tohto žánru, určite by ste Overload nemali obísť. Tí, ktorí chcú niečo iné, zmeny, nové prvky, nový Descent, budú možno mierne sklamaní, ale zistia, že aj toto má stále svoje kúzlo. Možno tých déjà vu a pocitov, že ste to už hrali, bude viac, možno to nebude také, ako keď vkročíte do úplné nového dobrodružstva. Možno vás to aj rýchlejšie prestane baviť, alebo naopak budete chcieť vedieť, čo vás čaká v ďalšej a ďalšej bani. Je to slušná porcia zábavy a to nie hocijakej, ale zábavy vo všetkých smeroch. Neváhajte, zostúpte do baní. Treba preťažiť nejaké tie atómové reaktory.

Overload
Overload Medzi misiami môžete vylepšovať zbrane i loď.
Medzi misiami môžete vylepšovať zbrane i loď.


Overload Vytúžený východ z bane.
Vytúžený východ z bane.


Overload Prestreliek nie je nikdy dosť.
Prestreliek nie je nikdy dosť.





napísal andrei 3.9.2018
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
OVERLOAD
+ voľnosť pohybu vo všetkých smeroch
+ neokukané prostredie a hrateľnosť
+ duchovný nasledovník série Descent
+ žiadne nové moderné a zbytočné prvky
+ takmer všetko po starom (pre niekoho plus)
+ postupné vylepšovanie zbraní a lode
+ pekná a rýchla grafika
+ možnosť VR
- trošku nudná hudba
- takmer všetko po starom (pre niekoho mínus)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Revival Productions
Štýl: Akcia
Early Access od: Mar 14 2017 12:00AM
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (1)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk