PROJECT HOSPITAL

PROJECT HOSPITAL

Náročná zábavka v nemocničnom prostredí

Dojmy

Hovorí sa, že ak nejde o život, tak ide o ... - a presne týmto sa riadi hra Project Hospital od českých vývojárov z pražského štúdia Oxymoron Games. Aby sme si hneď na začiatku upresnili niektoré veci - zrejme ste už počuli o aktuálnej hre Two Point Hospital, ktorá sa snaží oživiť starší titul Theme Hospital. Jej cieľom je priniesť zábavný pohľad na fungovanie nemocnice v štýle hry z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia, čo je presne ten podstatný rozdiel oproti Project Hospital. Naši západní susedia totiž prišli s hrou, ktorá chce priniesť realistické každodenné strasti, ale aj radosti života z útrob nemocníc bežným hráčom priamo do obývačky. Autori sa snažia zamerať na rôzne detaily fungovania nemocnice, od jej stavby, rozloženia miesta, zariaďovania priestorov, zamestnávania vhodných doktorov a personálu s dostatočnou praxou, pre čo najlepšie fungovanie nemocnice.

Project Hospital vychádza v októbri, no my sme si mohli vyskúšať aktuálnu beta verziu, ktorá síce ponúka dostatok obsahu na hodnotenie základných princípov hry, no rozhodne nereprezentuje plnohodnotný produkt. Nakoľko ide o celkom zložitú hru, našli sme tu hneď štyri tutoriály približujúce rôzne prvky, a to už od základov. Hneď prvý tutoriál sa teda zameriava na samotnú stavbu nemocnice, druhý organizáciu priestorov a zariaďovanie,  tretí a štvrtý už rieši získavanie personálu a samotnú liečbu pacientov. Ak vám to náhodou znie jednoducho, tak verte, že to je v skutočnosti oveľa zložitejšie.

Project Hospital
Project Hospital Symptómy každého pacienta musia byť jasné.
Symptómy každého pacienta musia byť jasné.


Project Hospital Stavba nemocnice je pracná.
Stavba nemocnice je pracná.


Project Hospital Dokážete zabezpečiť 24-hodinovú starostlivosť?
Dokážete zabezpečiť 24-hodinovú starostlivosť?





Po absolvovaní vyčerpávajúcich tutoriálov som sa vrhol rovno na manažovanie svojej vlastnej nemocnice. Hra mi v beta verzii ponúkala tri možnosti. Prvou je začať svoju kariéru úplne od nuly. K dispozícii máte prázdny stavebný pozemok, na ktorom môžete stavať základy vašej nemocnice so všetkým, čo už som spomenul v predchádzajúcich odstavcoch. Pri druhej možnosti je začiatok o niečo jednoduchší - postavená je plne funkčná menšia nemocnica, o ktorú sa musíte poriadne starať a zabezpečiť jej rast. Pri výbere tretej možnosti začínate s veľkou nemocnicou s viacerými poschodiami, kde síce všetko funguje tak, ako má, no opäť sa musíte postarať o to, aby dokázala uspokojiť potreby čo najväčšieho množstva pacientov. Vďaka tomu získa peniaze od zdravotných poisťovní a zároveň sa môžete pustiť do stavby ďalších moderných priestorov.

Ak nemáte skúsenosti s podobnými hrami, prípadne nemáte absolútne žiadne znalosti o medicíne, je pravdepodobné, že budete v hre veľmi dlho stratení. Napríklad samotná stavba nemocnice, priestorov a nových oddelení nemusí byť zložitá, no zároveň môže - záleží od toho, aký prístup si sami vyberiete. V hre si totiž môžete postaviť základnú plochu, do ktorej už len naklikáte vopred zostavené oddelenia aj s kompletnou výbavou, no rovnako tak sa do stavby môžete vhrnúť so všetkým vašim dizajnérskym umom.

Môžete ľubovoľne stavať steny, vyznačovať konkrétne oddelenia a taktiež ich zariadiť presne podľa vašich predstáv - samozrejme, s tým, že v nich budú všetky potrebné vybavenia pre jej bezproblémové fungovanie. Záleží teda na tom, či sa vašou nemocnicou chcete skutočne vyhrať a máte zmysel pre detail, alebo vám stačia obyčajné predpripravené priestory. Mať dostatočnú kapacitu či špecializované oddelenia je dôležité pre záchranu pacientov. Ak sa totiž dostanete do situácie, kedy nemáte potrebnú techniku, pacient musí byť prevezený do inej nemocnice mimo vašej kontroly.

Podobný systém funguje aj priamo pri manažovaní a starostlivosti o vašich pacientov. Do každého vytvoreného oddelenia si môžete sami vybrať personál tak, aby spĺňal vaše preferencie, no najmä aby mal kvalifikáciu potrebnú pre danú prácu. Každá nemocnica je rozdelená do štyroch rôznych oddelení - urgentný príjem, oddelenie intenzívnej starostlivosti, operačné oddelenie a oddelenie rádiológie. Pochopiteľne si tak musíte vyberať doktorov či sestričky pre každé oddelenie zvlášť.

Zaujímavé je, že hra nerozlišuje len samotné schopnosti doktorov, ich dĺžku praxe, skúsenosti, prednosti či vzdelanie, ale taktiež ich výhody či nevýhody, ktoré môžu vyplývať z ich povahy či miesta, kde bývajú. Prijali ste doktora, ktorý rád vstáva zavčasu? Mali by ste ho zaradiť na rannú smenu, a to isté platí pre nočné sovy. Udržať nemocnicu aktívnu aj počas noci je výzva sama osebe. Niektorí zamestnanci sú špecialisti na diagnostiku, iní motivujú k práci ostatných. Ďalší si z hygieny nerobia veľkú hlavu, no sú takí, ktorí si ruky poctivo umývajú. Hra ponúka v tomto smere naozaj veľa možností, ktorými môžete ovplyvniť pracovnú morálku vo vašej nemocnici.

Samotnú liečbu pacientov majú, samozrejme, na starosti doktori, no vy ste ten, kto na ich prácu dohliada. Ak konkrétny doktor nemá dobré výsledky, jednoducho ho môžete vyhodiť. Zároveň však kontrolu nad pacientom môžete prevziať aj vy sami. Vtedy vyberáte spôsob diagnostiky symptómov pre zistenie príčiny problémov pacienta a následnú liečbu. Nie všetci totiž majú jasnú diagnózu a v takých prípadoch sa musíte adekvátnym vyšetrením dostať k jasnému odhaleniu problému. Niekedy stačí obyčajná fyzická kontrola, prípadne detailnejší rozhovor s pacientom, no inokedy je nutné siahnuť po CT vyšetrení, röntgene či analýze vzoriek v laboratóriu. Váš úspech a riadenie závisí od vašej schopnosti liečiť pacientov, nakoľko váš finančný príjem pochádza z poisťovní, s ktorými máte uzatvorenú zmluvu. Hra aspoň v beta verzii každým dňom stupňovala nároky na počet každodenne ošetrených pacientov, ktoré nebolo jednoduché splniť, no ak sa mi to podarilo, bol som odmenený finančným príspevkom.

Project Hospital
Project Hospital V operačnej sále je práve rušno.
V operačnej sále je práve rušno.


Project Hospital Noc je pokojnejšia, no nie bez práce.
Noc je pokojnejšia, no nie bez práce.


Project Hospital Dokážete vyliečiť desať pacientov za krátky čas?
Dokážete vyliečiť desať pacientov za krátky čas?





Okrem toho sa v bete nachádzali dva typy udalostí - pandémia a automobilová nehoda. Každú z udalostí som si pritom mohol spustiť sám, a to s hlavným cieľom otestovať si funkčnosť a schopnosti nemocnice pod mojím dohľadom. Zatiaľ čo pandémia sa zameriava najmä na schopnosť ošetriť väčší počet pacientov, nehoda sa sústredí na pohotovosť vašich špecializovaných priestorov potrebných pre diagnostiku a liečbu zložitých zranení. Všetko je pritom závislé od času, počas ktorého musíte pacientov ošetriť a vyliečiť. Ak sa vám to nepodarí, nevadí, nič závažné sa nedeje. Môžete zapracovať na zlepšení nedostatkov, ktoré brzdili správne fungovanie všetkých oddelení.

Project Hospital na mňa spočiatku pôsobil dosť neprehľadne. No po pár hodinách strávených spravovaním nemocnice som v hre začal vidieť potenciál, ktorý však pravdepodobne bude zaujímavý skôr pre menšiu skupinu hráčov. Výsledok očakávame 30.októbra.


napísal play3man 17.9.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
PROJECT HOSPITAL


PC

Vývoj: Oxymoron Games / Oxymoron Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 30. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk