Čo pre Bohemia Interactive znamená Early Access a prečo v ňom je DayZ tak dlho?

Hra prednedávnom prešla do beta štádia v Early Access programe a autori sa pomaly pripravujú aj na vydanie plnej verzie. Ako však vidia uplynulé roky a aké majú očakávania od najbližších mesiacov?

pridal play3man 15.11.2018 o 20:15 pod hry
Čo pre Bohemia Interactive znamená Early Access a prečo v ňom je DayZ tak dlho?

HRY > NOVINKY >

Len prednedávnom sme vás informovali o tom, že sa DayZ po dlhých piatich rokoch v Early Access na Steame dostáva do beta fázy testovania, s ktorou sa už autori chcú pripraviť na vydanie plnej verzie hry koncom tohto roka. Bohemia Interactive však má s Early Access bohaté skúsenosti aj pri iných hrách - ako sami hovoria, ich prvou hrou v tomto programe bola Arma 3, ktorá však v tomto režime strávila len pol roka. Minulý rok vypustili z Early Access ich ďalšiu hru, Take on Mars a momentálne sa v ňom nachádza rozprávková survival hra Ylands.

Každopádne, DayZ je už ich piata hra, ktorá si prechádza týmto spôsobom vývoja. To, že sa v Early Access nachádza dlhšie ako by sme čakali je hneď z viacerých dôvodov, ktoré sa snaží štúdio hráčom pripomenúť - hlavný dôvod je, že s vypustením hry prišli veľmi skoro, ešte na začiatku vývoja. To bol samozrejme problém, nakoľko si DayZ veľmi rýchlo vybudovalo väčšiu komunitu, ktorá na štúdio neustále vyvíjala tlak s vydaním finálnej verzie hry. To pochopiteľne neprišlo, keďže sa autori rozhodli venovať technologickému vylepšeniu. Začali pracovať na vlastnom engine, ktorý si sám o sebe vyžadoval množstvo práce, no k tomu sa pridali aj ďalšie nutné zmeny. Situácia sa tak skomplikovala, s prácou na takomto titule navyše nemali až tak veľké skúsenosti, čo nakoniec tímu pomohlo, naučil sa nové veci a rozrástol sa o nových ľudí.

Čo pre Bohemia Interactive znamená Early Access a prečo v ňom je DayZ tak dlho?

Early Access má výhodu v neustálej odozve priamo od hráčov, vďaka čomu vedia v štúdiu okamžite reagovať na potreby a nutné zmeny. Vo firme ho vidia ako nástroj pre zlepšovanie a vylaďovanie detailov, ale aj prípadné zmeny v smerovaní celej hry. Zároveň si však pri pohľade do budúcnosti uvedomujú, že najlepšie je hru vydať do Early Access pred vydaním, teda priniesť hráčom produkt, ktorý je takmer dokončený. Pustiť hru v tak ranom štádiu ako DayZ nie je totiž jednoduché ako pre hráčov, tak ani pre vývojárov. Ako sami ďalej dodávajú, DayZ opustí skorý prístup vtedy, keď bude úplne dokončená základná herná stránka a prejdú si aspoň základným testovaním a opravou chýb. Práve s takýmto prístupom chcú priniesť produkt, na ktorom sa bude dať ďalej stavať pri ďalšom vývoji, ale aj s obsahom od samotnej komunity.

DayZ sa už na tento rok pripravuje opäť osloviť čo najviac potencionálnych hráčov. Ako sme už spomenuli na začiatku, hra je momentálne v štádiu beta testovania a plná verzia by mala prísť niekedy koncom roka. Spolu s tým prichádza otázka, aké úspechy po vydaní očakávajú. Najväčšiu slávu hra zažila pred pár rokmi a záujem upadol, no tvorcovia upozorňujú práve na fakt, že hru momentálne na Steame vlastnia takmer štyri milióny hráčov. Bohemia Interactive hovorí, že stačí jeden dobrý update a k DayZ sa môže vrátiť množstvo hráčov. Hru začne hrať jeden, pridá sa k nemu kamarát a takýmto spôsobom sa môže komunita opäť rozrásť. Pomôcť by mohla aj samotná komunita s vlastným obsahom.

Po piatich rokoch na trhu je pochopiteľné, že sa hráčska základňa mení, a to aj zásadne, no nič nie je stratené. DayZ má stále potenciál osloviť stovky tisíc nových hráčov. Najmä ak sa k plnohodnotnej PC verzii pridajú aj verzie pre Xbox One a PlayStation 4.





Páči sa mi! (+2)






PC

Vývoj: Bohemia Interactive / Bohemia Interactive
Štýl: Adventúra / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk