GRIP: COMBAT RACING

GRIP: COMBAT RACING

8.0

Rýchlo, zbesilo a výbušne

Recenzia na PC verziu

Ak sa radi posadíte za volant s nohou na plyne a nepotrebujete realistický simulátor, ale uprednostníte chytľavú arkádovú hru, určite Skúste Grip. Po zuby vyzbrojené vozidlá sľubujú adrenalínový mix akcie a rýchlej jazdy a výsledok nie je márny. Extrémne preteky vás určite nenechajú chladnými.

Už prvá skúšobná jazda je zaujímavý zážitok a ovládanie vám rýchlo prejde do krvi. Je totiž veľmi jednoduché. Plyn, brzda, otáčanie do strán, dve tlačidlá na aktivovanie schopností - to je základ. K tomu možnosť okamžitého zrýchlenia, ak máte dostatok energie, prípadne zmena pohľadu kamery. A ak vás na trati otočí opačným smerom, použijete poskočenie, pri ktorom sa vaše auto obráti na správnu stranu. No a potom je tu reset, keď sa niekde zamotáte a uznáte, že bude rýchlejšie vrátiť sa na trať takýmto spôsobom. Inak keď vyletíte von z trasy, ktorá chvíľami pripomína tobogan, hra vás zresetuje automaticky a sprevádza to pekný efekt.

Takže už sme naznačili, že to bude pekne divoká jazda, kde sa počíta s nárazmi a nehodami, ktoré sú úplne bežné. A v súvislosti s nimi vás nemusí trápiť deštrukcia vozidla, ktorá by zhoršila vaše jazdné vlastnosti, nič také nehrozí. Strata cenných sekúnd vás však môže stáť dobré umiestnenie. Súperi predovšetkým na nižších obťažnostiach však nie sú supermani, aj oni robia chyby, dajú sa dobehnúť, ale čo je hlavné, dajú sa zostreliť. Aspoň vo väčšine pretekov. Na futuristických okruhoch, ktoré tvoria široké cesty, skokanské mostíky a tunely miestami doplnené o rafinované prekážky, bežne nájdete zelené objekty ktoré vám pomôžu. Sú to urýchľovacie plošinky, ale aj doplnky, ktoré vezmete, keď cez ne prejdete. Niektoré sú pritom umiestnené aj na neštandardných miestach, bežne aj na strope, ktorý však pre mimoriadne rýchle vozidlá nepredstavuje žiadny problém. Dokážu sa tam odraziť, ale aj jazdiť s obrátenou kapotou, keď sa tam vyšvihnú po bočných stenách.

GRIP: Combat Racing
GRIP: Combat Racing Čakajú vás rýchle preteky so súpermi, kde nemusíte brať ohľad na nič a na nikoho.
Čakajú vás rýchle preteky so súpermi, kde nemusíte brať ohľad na nič a na nikoho.


GRIP: Combat Racing V garáži si môžete meniť vozidlá a uskutočniť menšie úpravy a dekorácie.
V garáži si môžete meniť vozidlá a uskutočniť menšie úpravy a dekorácie.


GRIP: Combat Racing Multiplayer si zahráte aj na delenej obrazovke. Čo je dobre, lebo online hráčov veľa nenájdete.
Multiplayer si zahráte aj na delenej obrazovke. Čo je dobre, lebo online hráčov veľa nenájdete.





U seba síce môžete mať len dva podporné doplnky, ale keď ich použijete, jednoducho si na trati vyhliadnete ďalšie. Vždy sa hodí prudké nárazové zrýchlenie, ale vhodne sa uplatnia aj navádzané rakety či guľomet. Stačí stlačiť príslušné tlačidlo vo chvíli, keď je nejaké vozidlo pred vami automaticky zamerané a riadená strela si ho už nájde. Po výbuchu sa súper síce spamätá, prípadne aj zresetuje, ale vám to stačí na to, aby ste ho predbehli a nechali za sebou. A aby takto neodpálil niekto vás, hodí sa ďalší doplnok, ktorý vytvorí dočasný kryt na zadnej strane vášho vozidla. Vtedy bezpečne odoláte útoku a nerušene fičíte ďalej. Okrem týchto podporných doplnkov nájdete v hre aj ďalšie, ale podobne ako nové vozidlá, režimy a ďalšie súčasti, v kampani pribúdajú postupne a priebežne sa odomkýnajú.

Kampaň ako taká je tvorená miniturnajmi, ktoré sú začlenené do 11 stupňov. Turnaj obvykle zahrňuje dve až štyri jazdy, po ktorých nasleduje celkové vyhodnotenie. Prvé stupne sa odomknú po absolvovaní turnajov nižšej triedy,  prístup k štvrtému a vyššiemu stupňu si už ale musíte aj vybojovať v dueli. A to s najlepším súperom z  poslednej série pretekov. To znamená, že ste na trati dvaja a musíte do cieľa doraziť na prvom mieste. Treba byť rýchly, ale môžete využiť aj zbrane a doplnky. Mne osobne tieto preteky pripadali skôr otravné už preto, že zvyčajne na protivníka potrebujete viac pokusov a aj malá chyba býva osudná. Ak vás však práve toto láka, na vyšších stupňoch v kampani môžete sami vyzvať jedného zo svojich rivalov. V takomto dueli získate bonusové skúsenosti, ale pri prehre aj nejaké stratíte, navyše sa váš súper stane silnejším.

Medzi turnajmi si môžete meniť vozidlo alebo tomu aktuálnemu prehodíte farby, dekorácie a pneumatiky. Jednotlivé modely sa líšia vzhľadom, akceleráciou, maximálnou rýchlosťou a ďalšími parametrami. Odomykáte ich počas progresu v kampani a po dosiahnutí patričného levelu a automaticky sa sprístupnia vo vašej garáži. Na niektoré druhy súťaží sa hodia čo najrýchlejšie vozidlá, v iných sa uplatnia hlavne odolné stroje.

Konkrétne vás čakajú klasické preteky, kde ide najmä o rýchlosť a dobré umiestnenie. Ďalej ultimátne preteky, kde zbierate aj body za škodenie súperom. Potom eliminácia, kde každých 30 sekúnd vypadáva posledné vozidlo. Speed Demon je opäť o rýchlosti, ale bez zbraní a deathmatch naplno využíva výzbroj v aréne, takže zbierate a okamžite môžete použiť doplnky, ktorými zraňujete súperov. Víťazom je ten, kto má po vypršaní časového limitu najviac bodov. AI v tomto režime hravo porazíte, ale aj tak je to vítané spestrenie viac-menej klasických jazdeckých súťaží na okruhoch. Sortiment dopĺňa Carcour, čo je parkour s autami, respektíve sú to krátke výzvy, v ktorých musíte prejsť špecifické trate (napríklad sieť potrubí, skokanskú dráhu) bez toho, aby ste vyleteli z cesty. Inak vás čaká reštart.

A potom je tu možnosť vytvoriť si vlastný turnaj, kde si vyberiete mapy a nadefinujete obsah a pravidlá (typ súťaží, počet kôl, pretekárov, sila motorov, deštrukcia vozidiel). A čo môže byť lepšie ako to zúročiť v multiplayeri? Hrať môžete online, na lokálnej sieti a ak máte dosť ovládačov, s ďalšími tromi kamarátmi aj na delenej obrazovke.    Ak máte poruke priateľov, je to výborná zábavka, no ak ste odkázaní na online komunitu, čaká vás sklamanie - len zriedka v lobby nájdete vytvorenú aspoň jednu či dve hry. A je to škoda.

Graficky je na tom hra dobre, veľmi príjemne sa pozerá na vozidlá aj trate umiestnené vo futuristických mestách, na púšti či zasneženej krajine. Hoci v plnej rýchlosti, ktorá sa môže priblížiť k 1000 km za hodinu, nemáte veľmi kedy obdivovať okolie a sústredíte sa na to, aby ste nevyleteli z dráhy. A nenarazili do prípadných bariér, ktoré sú občas v ceste a niektoré sú naozaj zle zvýraznené, takže  keď letíte ako víchor, stáva sa, že do nich s nadávaním vpálite. Hra podporuje aj 4K rozlíšenia a ultra široké monitory, na ktorých to vyzerá výborne. Všetko si môžete pekne nastaviť, vrátane intenzity štýlových efektov a zrejme si znížite úroveň filmového zrnenia. To síce dáva hre určitý realistickejší nádych, ale súčasne vytvára klamlivý dojem menej kvalitného spracovania.

GRIP: Combat Racing
GRIP: Combat Racing Chvíľami ani neviete, kde je hore a kde dole a naskytnú sa zaujímavé pohľady.
Chvíľami ani neviete, kde je hore a kde dole a naskytnú sa zaujímavé pohľady.


GRIP: Combat Racing Jazdí sa aj v noci a v deathmatch aréne.
Jazdí sa aj v noci a v deathmatch aréne.


GRIP: Combat Racing Vo väčšine režimov súperov spomalíte raketami a inými zbraňami.
Vo väčšine režimov súperov spomalíte raketami a inými zbraňami.





Dynamickú elektronickú hudbu možno nebudete pri hučaní motorov ani poriadne počuť (samozrejme, viete si vyvážiť hlasitosť), ale „tuc-tuc" pasáže sa k adrenalínovej jazde hodia. A môžete si vybrať, ktoré z viac ako 20 melódií zo soundtracku, o ktorý sa postarali interpreti, ako sú Full Kontakt, S.P.Y a ďalší, budú znieť a ktoré vypnete.

Grip: Combat Racing je efektná adrenalínová jazda, ktorá vás slušne pobaví v kampani a multiplayeri v teple domova. Veľmi jej však chýba online komunita, ktorú by mali tvorcovia motivovať nejakými eventmi a špeciálnymi turnajmi. A to je najväčší problém hry. Ak k vašim obľúbeným pretekom patrí Rollcage, bude vám Grip plne vyhovovať, no aby vás udržal dlhšie, potrebujete mať nablízku kamarátov, ktorí do toho pôjdu s vami. Ak takých máte, v tom prípade nie je dôvod na špekulácie a bez váhania sadajte za volant.


napísal uni 3.12.2018
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
GRIP: COMBAT RACING
+ výborný pocit z jazdy v extrémnej rýchlosti
+ do hry sa rýchlo dostanete a napumpuje vás adrenalínom
+ dostačujúci výber vozidiel s možnosťou menších úprav v garáži
+ lokálny multiplayer a preteky na delenej obrazovke
- akútny nedostatok online hráčov
- málo motivačných prvkov
- niektoré prekážky na trati zle vidieť a môžu vám pokaziť jazdu
- menšie bugy a chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-3220, 4 GB RAM, Geforce 560, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Caged Element
Štýl: Arkáda / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk