MECHSTERMINATION FORCE

MECHSTERMINATION FORCE

7.0

Boss rush akcia od autora indie westernov

Recenzia na Switch verziu

Je až pozoruhodné, aké množstvo spoločných čŕt dokážu mať dve tak neuveriteľne rozdielne hry. Jedna je obrovský hit od známeho štúdia a  veľkého vydavateľa. Druhá je zas malý a najmä nenápadný indie titul od jedného človeka. Aj tak sú si ale v mnohom veľmi podobné. Ak vám teda svojou náročnosťou a mnohými súbojmi s bossmi imponoval nedávny Sekiro: Shadows Die Twice od From Software, na svoje by ste si mohli prísť aj v prípade tejto hry, napriek tomu, že ste o nej doteraz možno nepočuli.

Mechstermination Force je novým dielom švédskeho vývojára menom Bertil Hörberg, ktorý nie je žiadnym nováčikom. Na konte už má napríklad Gunman Clive sériu, ktorú rozhodne odporúčam, ak ste ju doteraz nehrali. V istom smere z týchto jednoduché westernových akcií vychádza aj táto novinka, ale inšpirácií je tu rozhodne oveľa viac a aj napriek tomu, že sa hra snaží vybudovať si vlastnú identitu, čo sa jej aj darí, neustále na povrch presakujú jasné inšpirácie z hneď niekoľkých hier bližšej aj vzdialenej minulosti.

A prečo teda ten Sekiro? Náročná akcia, kde musíte čeliť jednému náročnému bossovi za druhým, pričom sa musíte naučiť čo najlepšiu taktiku útokov, aby ste ich dokázali zdolať. Takto dokážeme jednoducho zhrnúť obe tieto hry. Akurát jedna ponúka aj poriadnu porciu príbehu, kus herného sveta a shinobiho v hlavnej úlohe. Mechstermination Force na to ide z opačného konca a všetko sa snaží maximálne zjednodušiť. Príbeh? Na Zem zaútočila armáda obrovských mechov. Ohrozujú ľudstvo, a tak vlastne ani nie je čas na to, aby ste sa dozvedeli viac. Rovno totiž musíte utekať do akcie a likvidovať prvého nepriateľa. Hneď po ňom nasleduje ďalší a ďalší a...

Mechstermination Force
Mechstermination Force Z príbehu si veľa neužijete a je tu len v úvode.
Z príbehu si veľa neužijete a je tu len v úvode.


Mechstermination Force Čaká na vás 14 rôznorodých nepriateľov.
Čaká na vás 14 rôznorodých nepriateľov.


Mechstermination Force Boss si vás nájde kdekoľvek.
Boss si vás nájde kdekoľvek.





Naozaj sa hra príliš nezdržuje s omáčkami naokolo. Medzi jednotlivými súbojmi sa síce vraciate na svoju základňu, kde je aj niekoľko postavičiek, ktoré s vami prehodia pár slov, či vám predajú lepšie zbrane, no to sú naozaj len chvíľkové zastávky. Vašou úlohou je čo najskôr ísť do ďalšieho boja. Prípadne, ak sa naň necítite (inými slovami: potrebujete grindovať peniaze, aby ste kúpili lepšie zbrane na silnejšieho nepriateľa), môžete sa vrátiť k predchádzajúcim, aby ste si trošku pomohli k lepšej výbave.

Pred hraním Mechstermination Force si musíte uvedomiť jeden zásadný fakt. Hra síce spadá do žánrovej škatuľky 2D platformových akcií, avšak oproti tým tradičným sa líši tým, že toto je jeden veľký boss rush. Podobne ako napríklad Furi a iné boss rush hry aj tu úplne absentujú tradičné levely, kde by ste išli z nejakého bodu A do bodu B. Tu je nasekaný jeden boss za druhým, od najjednoduchšieho (takého skôr tréningového) až po finálneho. Každý je náročný iným spôsobom, každý vás preverí iným spôsobom a celkovo ich tu je 14. Neskôr vám ich prejdenie zaberie menej času, no na prvé pokusy sa s nimi potrápite poriadne dlho. Prejdenie hry vám tak môže zabrať pokojne takých 5 hodín, no záleží od toho, ako sa vám darí.

Neskôr, keď už sa v hre ostrieľate, môžete ju celú prejsť aj za hodinu. Podmienkou však budú čoraz lepšie zbrane a čoraz lepšie schopnosti. V priebehu hry si osvojíte niektoré užitočné možnosti, napríklad dvojskok či lozenie po kovových povrchoch. Okrem toho si môžete za nazbierané peniaze vylepšovať aj zdravie a to hneď dvomi spôsobmi. Nakúpite si za málo peňazí dočasné srdiečka, ktoré však vydržia len jeden pokus. Alebo investujete výrazne viac za trvalé navýšenie života. No a potom sú tu ešte rôznorodé vylepšenia zbraní, ktoré si môžete nakúpiť a dajú vám viac šancí na prežitie. Prinášajú so sebou totiž rôzne efekty. Napríklad lúč sa môže od niektorých povrchov odrážať, môžete mať rozvetvené projektily a podobne. Medzi nimi v boji môžete kedykoľvek prepínať, aby ste dosiahli efekt, ktorý práve potrebujete.

Každý súboj tu pozostáva z niekoľkých fáz. Bojujete predsa proti obrovským strojom, takže je len logické, že postupne budú meniť svoju formu. Spolu so zmenením formy odhaľujú, no zároveň bránia ďalšie slabé miesta, na ktoré musíte zamerať svoje útoky. Musíte tiež počítať s tým, že nepriatelia nestoja pasívne, ale aktívne na vás útočia a to obrovským množstvom zbraní. Dizajn samotných nepriateľov je pritom veľmi dobrý a každý vás naozaj preverí  a dá vám zabrať. Neraz sa menia aj arény, v ktorých s nimi bojujete, takže aj s tým treba počítať. Je náročné vybrať najlepšieho bossa, keďže skutočne každý má niečo do seba. Avšak klobúk dole pred dizajnom toho posledného, ten vás totiž prevedie skutočným peklom.

Graficky na tom hra tiež nie je zle, no musíte brať d úvahy fakt, že je to stále len menší nezávislý projekt. A kým samotný vizuálny štýl ako taký nie je na zahodenie, horšie je na tom už variability grafiky jednotlivých prostredí, kde sa pravdepodobne odrazil nižší rozpočet. Čo sa ale týka chodu hry na Switchi, tak hra si drží 60 fps a to pri Full HD rozlíšení na TV a 720p rozlíšení v handheldovom režime. Zvuk je taktiež trošku viac nevýrazný, než by si hra zaslúžila, čo je trošku škoda.

Máte radi výzvu a neprekáža vám, že hre chýbajú štandardné levely, no zato na vás sype jedného bossa za druhým? Užívali ste si klasickú Contru, Metal Slug či úspešného Cupheada? Ak ste na tieto otázky odpovedali kladne, Mechstermination Force má veľkú šancu osloviť vás. Hre veľmi pomôže aj to, ak máte vedľa seba niekoho iného, kto na obe otázky odpovie kladne. Ponúka totiž chytľavú lokálnu kooperáciu pre dvoch hráčov, kedy je trošku jednoduchšia, no na druhej strane je dianie na obraze ešte o niečo viac neprehľadné. Hra neobsahuje závažné chyby, skôr len rôzne menšie nedostatky, no aj napriek nim je stále veľmi slušná a na tých pár hodín zabaví aj potrápi.

Mechstermination Force
Mechstermination Force Postupne získate široký arzenál zbraní.
Postupne získate široký arzenál zbraní.


Mechstermination Force Nepriatelia prechádzajú rôznymi fázami, dokážu sa aj rozdeliť.
Nepriatelia prechádzajú rôznymi fázami, dokážu sa aj rozdeliť.


Mechstermination Force Nepriatelia sú takí veľkí, že na obraze úplne zaniknete.
Nepriatelia sú takí veľkí, že na obraze úplne zaniknete.






napísal matus_ace 24.4.2019
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
MECHSTERMINATION FORCE
+ poriadna výzva
+ zábavná kooperácia
+ zaujímavý dizajn bossov
+ nižšia cena
+ slušne sa hýbe
- chcelo by to variabilnejší vizuál, zaujímavejší zvuk
- plytký príbeh, biedna interakcia, nič navyše
- mnohým budú chýbať tradičnejšie levely


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Switch

Vývoj: Horberg Productions
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk