ANNO 1800

ANNO 1800

8.5

Industrializovaný svet plný domčekov a lodí

Recenzia na PC verziu

Áno, máme tu ďalší diel Anno, ktorý sa vracia späť do minulosti a zameriava predovšetkým na kultúru a námorníctvo v devätnástom storočí. Ak vás stále baví výstavba mestečiek a prístavov, budete mať plné ruky práce a zrejme sa budete v týchto vodách cítiť veľmi komfortne - aj keď  zažijete aj krušné chvíle a neľútostné súboje na mori.

Hoci tu nájdete charakteristické prvky série, tvorcovia v hre skúsili aj niečo nové. Hrateľnosť vám bude povedomá, ale súčasne si musíte zvyknúť na niektoré trochu odlišné postupy, najmä čo sa týka manažmentu a výstavby. Ja osobne som mal z toho spočiatku trochu zmiešané pocity. No keď som si zvykol, ocenil som dynamiku a svižný postup s veľmi dobrým prehľadom o kľúčových položkách.

Hra ponúka dva hlavné režimy. Samozrejmosťou je sandbox s neobmedzenými možnosťami, kde sa môžete pohodlne piplať s domčekmi a lodičkami. Oplatí sa však spustiť kampaň, ktorá je na pomery daného žánru prekvapivo komplexná. Veľmi šikovne a nenásilne dopĺňa výstavbu a rozvoj osídlení slušným príbehom, v ktorom ide o očistenie mena vášho otca, hľadanie pravého vinníka a obnovenie stratenej dôvery na kráľovskom dvore. To sa dá dosiahnuť len tak, že preukážete svoje schopnosti pri rozvoji kolónií, hľadáte stopy, komunikujete so svojimi susedmi, konfrontujete sa s významnými osobami a niekedy aj vystrelíte z lodných diel. Znamená to pomerne rôznorodé úlohy, ktoré plníte na základe vášho progresu a vtedy, keď si na ne nájdete čas.

Anno 1800
Anno 1800 V kampani sa stretnete aj s kráľovnou.
V kampani sa stretnete aj s kráľovnou.


Anno 1800 Expedície treba pripraviť na ďalekú plavbu a rôzne situácie.
Expedície treba pripraviť na ďalekú plavbu a rôzne situácie.


Anno 1800 Menu výstavby ukazuje celé výrobné reťazce. Obyvatelia majú rôzne požiadavky.
Menu výstavby ukazuje celé výrobné reťazce. Obyvatelia majú rôzne požiadavky.





Pri hlavných zadaniach vás netlačia žiadne časové limity a jednoducho sa im venujete vtedy, keď sa cítite pripravení. A potom sú tu nepovinné úlohy, ktoré plníte pre svojich noblesných susedov, ale napríklad aj pre obyčajných ľudí, ktorí žijú vo vašich mestách. Tam už si treba sledovať čas, ktorý vám však zvyčajne pohodlne stačí na splnenie požiadaviek. Budete eskortovať lode a chrániť ich pred nájazdníkmi, niekomu prisľúbite dodávku dreva či iných surovín, zachránite tovar alebo prepravíte imigrantov. Neskôr vás čaká námorná expedícia, na ktorú potrebujete zásoby a zahrňuje textové voľby, ktorými usmerníte ďalší postup.

Medzi úlohami sú aj také špecifické veci, ako je vyhľadanie odborníka na výbušniny alebo hoci aj stratených kráv, eliminovanie podpaľačov či krokodílov, ktoré sa priblížili k obydliam. A sú tu aj úlohy, pri ktorých musíte odfotografovať nejakú konkrétnu situáciu alebo ľudí. Snímka sa potom môže dostať aj do novín. Niekedy pritom doslova snoríte v uliciach a medzi stovkami čiperných človiečikov hľadáte toho pravého, ktorého treba označiť. Odmenou je príjemný finančný obnos, ktorý vám neraz pomôže v núdzi. Alebo nejaký odborník či unikátny predmet, ktorý po umiestnení v špecifickej budove prináša nejaké bonusy. Napríklad zvýši produktivitu obyvateľov alebo zatraktívni štvrť.

Výstavba mestečka je pomerne jednoduchá. Základom je prístav, obydlia pre obyvateľov rôznych tried, tržnica na distribúciu komodít a sklady, odkiaľ sa prevážajú suroviny a tovar. V každom sklade je prístupné všetko, čo ste vyrobili a vypestovali. Kapacita sa zvyšuje prístavbou v prístave, kde sa dajú doplniť aj ďalšie užitočné doplnky, ako je vyhliadkové mólo pre návštevníkov, opravné zariadenie, delostrelecké veže na obranu či lodenica.

Spočiatku väčšinu stavieb zhotovujete z dreva, na ktoré potrebujete dom pre drevorubača a pílu na zhotovenie dosiek. Čoskoro staviate bane, ťažíte rudu, hlinu, zlato a iné nerasty, vyrábate tehly, oceľ, lovíte ryby, pestujete obilie, kukuricu a ďalšie plodiny, chováte ovce, prasce či kravy. Je toho čoraz viac a sortiment sa pritom líši podľa regiónu. Takže v novom svete, kde si môžete založiť vzdialené kolónie, pestujete namiesto obilia banány a neprodukujete pivo, ale rum a podobne. Jednotlivé komodity pritom môžete prevážať z jedného miesta na druhé pomocou lodí po námorných a obchodných cestách, ktoré si nastavíte. Či už medzi vlastnými ostrovmi alebo obchodnými partnermi. Je  sympatické, že všetky reťazce výroby pekne prehľadne vidíte priamo v menu výstavby na spodnej strane obrazovky. Takže vždy viete, čo všetko treba postaviť, aby ste mohli vyrábať napríklad delá.

Budovy sa sprístupňujú postupne a ich sortiment závisí aj na triedach obyvateľstva. Najnižšia kasta (v starom svete) sú farmári. Ich domčeky môžete vylepšiť na robotnícke, ak sú ľudia spokojní a zabezpečíte im dostatok rýb a oblečenia s prístupom k tržnici. Takto sa vám v menu výstavby odomkne nové záložka s pokročilejšími budovami. Vyššie triedy už toho vyžadujú viac, napríklad klobásy, mydlo a vzdelanie. A sprístupnia ďalšie stavby. Domy sa zhotovia okamžite, keď máte dostatok surovín, alebo sa ukážu vo forme priesvitných objektov, keď ich výstavbu naplánujete, ale ešte nemáte všetko potrebné. A treba myslieť na to, že musia byť prepojené cestami. Nejaký materiál pritom získate aj z ruín, ktoré môžete nájsť na ostrovoch. Každý z vašich ostrovov má vlastnú ekonomiku a suroviny, ale financie sú spoločné.

Všetky úžitkové budovy potrebujú pracovníkov a to, či ich máte dostatok, ukazujú ikony v hornej časti obrazovky, kde pekne vidíte zamestnanosť jednotlivých tried. Ak niekde treba posily, bijú vám do očí červené čísla. Vtedy viete, že treba pristaviť alebo vylepšiť obydlia, prípadne niekde zastaviť či obmedziť výrobu. O poriadok sa postarajú hasiči a polícia a keď sú občania spokojní, ich počty rastú. A ak sú šťastní ako blchy, usporiadajú v uliciach festival na vašu počesť. A to je skutočne paráda a radosť pozerať sa, keď vidíte, ako zástupy postavičiek s transparentmi a konfetami veselo pochodujú mestom.

Finančné príjmy z daní občanov a obchodu vám niekedy nemusia stačiť a jednou z možností, ako si prilepšiť, je odkúpenie podielov ostrovov, ktoré patria vašim konkurentom. Za vysoké sumy si odkrojíte kúsok z koláča a potom budete dostávať pravidelné delené výnosy. Majiteľ ostrova sa však zrejme pokúsi získať tento podiel späť. A odkúpiť sa dajú aj podiely vašich ostrovov.

Ekonomika a spokojnosť obyvateľov sa dá napumpovať ovplyvňovaním novín, ktoré máte pod palcom. Môžete popri pozitívnych článkoch ponechať aj tie negatívne, čo je síce demokratické, ale zhorší to vašu prosperitu či stabilitu miest. Takže zrejme vyskúšate rôzne metódy, napríklad propagandu či rozptýlenie pozornosti, a nahradíte tie zlé veci umelými príspevkami, ktoré  všetko idealizujú a zakrývajú krutú pravdu. Môže to však ovplyvniť váš vplyv a diplomatické vzťahy so susedmi.

Anno 1800
Anno 1800 V šťastnom meste sa konajú nadšené sprievody. Radosť pozerať.
V šťastnom meste sa konajú nadšené sprievody. Radosť pozerať.


Anno 1800 Námorné súboje sú dynamické - najmä keď sú početné flotily.
Námorné súboje sú dynamické - najmä keď sú početné flotily.


Anno 1800 Všetko si môžete pozrieť takto krásne zblízka.
Všetko si môžete pozrieť takto krásne zblízka.





Veľa sa toho odohráva aj na mori, kde priamo ovládate lode, ktoré si vyrobíte v lodenici, prípadne kúpite. Niekoľko druhov plavidiel má rôznu výbavu, v ideálnom prípade dostatok diel aj úložného priestoru. To aby ste obstáli v námorných bitkách a mohli prevážať suroviny a špecifické predmety. Súboje na vode sú nenáročné, ale pôsobivé, najmä keď sa proti sebe postavia desiatky lodí a lietajú delové gule a ohnivé strely.

Hra obsahuje aj multiplayer, kde sa dajú nastaviť podrobné parametre, frakcie a podmienky víťazstva. Napriek opakovanej snahe sa mi však nepodarilo pripojiť k iným účastníkom, hoci sa pri matchmakingu vyhľadali voľné zápasy. Tituly tohto druhu síce hráči zvyčajne radšej hrávajú sólo, ale keď už tu táto možnosť je, určite zamrzí, že je nespoľahlivá.

Na Anno 1800 sa veľmi dobre pozerá a aj na UHD monitoroch, hoci nie sú prispôsobené doplnkové menu a predelové scény. Dobre to vyzerá z výšky a ešte lepšie pri priblížení, kde vidíte detailne spracované domčeky a ulice, ale aj tisícky človiečikov, ktorí vykonávajú svoju prácu. A vychutnáte si napríklad pohľad na festivalový sprievod či súboje lodí. V divočine zas môžete pozorovať bizóny, jelene, medvede, líšky a ďalšie zvieratá, takže všetko pôsobí vierohodne a živo. K tomu máte kvalitnú hudbu a dabing. Hru spustíte aj s DirectX 12, kde sa však môžu objaviť určité nedostatky - mne padla vždy pri minimalizovaní na pracovnej ploche a môže sa objaviť pokles fps.

Pochváliť môžeme užívateľské rozhranie. Lišta na spodnej strane obrazovky prehľadne zobrazuje sortiment výstavby aj s už spomínanými výrobnými reťazcami. Po prepnutí zas máte rýchly prístup k lodiam a prehľad o ich polohe v oblasti. Výber sa dá uskutočniť aj vyvolaním kruhového menu myšou priamo v teréne. Zobrazenie sveta a regiónov sa prepína v ľavom dolnom rohu, priamo v minimape, kde pekne vidno aj suroviny na vybranom ostrove a otvára sa trochu odfláknuté diplomatické okienko.

Anno 1800
Anno 1800 Treba myslieť aj na lekárske a iné služby.
Treba myslieť aj na lekárske a iné služby.


Anno 1800 Články v novinách môžu negatívne vplývať na obyvateľov a ekonomiku. Vtedy môžete zasiahnuť.
Články v novinách môžu negatívne vplývať na obyvateľov a ekonomiku. Vtedy môžete zasiahnuť.


Anno 1800 Téma utečencov rezonuje aj v Anno.
Téma utečencov rezonuje aj v Anno.




Anno 1800 je štýlová budovateľská a námorná stratégia, ktorá má fanúšikom série stále čo ponúknuť. Je to viac ako len piplanie sa s domčekmi, koordinácia výrobných procesov a plavba po mori. Hra obsahuje slušne implementovaný, i keď nie výnimočný príbeh, úlohy a zaujímavé doplnky, ako je manažment expedícií a korigovanie novinových článkov. Pohodový zážitok môže narušiť defektný multiplayer a nováčikovia sa zrejme ťažšie dostanú do hry kvôli nedostatočnej výuke. Inak je ale táto výprava do minulosti veľmi pôsobivá a zábavná.


napísal uni 15.5.2019
Páči sa mi! (+6)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
ANNO 1800
+ úžasné pohľady na prekvitajúce mestá zblízka
+ solídna kampaň so slušnou náplňou
+ manažment, námorníctvo, expedície, noviny
+ bohaté možnosti a rôzne aktivity v hre
- menšie technické nedostatky
- nespoľahlivý multiplayer
- slabšie spracovaná diplomacia
- laxná výuka a oboznámenie s princípmi hry
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-3470, 8 GB RAM, GeForce 670 GTX, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Ubisoft / Blue Byte
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania: 16. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk