LAYERS OF FEAR 2

LAYERS OF FEAR 2

7.5

Späť do sveta strachu

Recenzia na PC verziu

Prvý titul Bloober teamu Layers of Fear prekvapil a príjemne na chvíľu zabavil. Autori ukázali veľmi slušnú hororovú walking adventúru s postavou šialeného maliara. Keďže sa hráčom páčila, vývojári nestrácali čas a hneď začali pracovať na pokračovaní, ktoré je už tu a ponúka rozsiahlejší a lepšie prepracovaný zážitok. Stále však v štýle walking adventúry.

Layers of Fear vám znovu ukáže vrstvy strachu. Znovu to nebude najstrašidelnejšia hra akú ste kedy hrali, ale zato bude psycho. Nakoniec je to oblasť, v ktorej sú autori doma. Tentoraz sa dostávate na zaoceánsku loď, a to ako hollywoodsky  herec. Známy režisér vám totiž poslal pozvánku na natáčanie a vy ste úlohu bez ďalších otázok prijali. Problém je, že veci nie sú také, aké sa zdali. 

Na lodi totiž niekto nie je. Neviete, čo máte robiť. Dejú sa tu zvláštne veci. Svet okolo vás sa nečakane mení. Objavujú sa zvláštne stopy, odkazy. Neviete, čo si máte myslieť. Teda viete, vaša postava vám to bude náležite komentovať a spolu s ňou sa v tom pokúsite vyznať. Nebude to však len váš príbeh, ktorý budete sledovať. Bude to aj príbeh dvoch súrodencov, ktorých cestu sledujete a vidíte, ako prežívali svoj život na lodi a hrali sa na pirátov. Či už oni, alebo samotný režisér vás budú smerovať vpred. 

Layers of Fear 2
Layers of Fear 2 Vitajte späť vo svete strachu.
Vitajte späť vo svete strachu.


Layers of Fear 2 Film a figuríny budú základom novej hry.
Film a figuríny budú základom novej hry.


Layers of Fear 2 Budete na zvláštnej a prázdnej lodi.
Budete na zvláštnej a prázdnej lodi.





Budete objavovať tajomstvá lode. Bude vás síce viesť jednou cestou vpred, krížom cez kabíny, malé štúdiá vytvorené v jej útrobách a iné zvláštne miesta, ale stále vám bude mať čo ukázať a povedať. Popri sledovaní príbehov ľudí budete riešiť jednoduché, ale aj zložitejšie puzzle úlohy a snažiť sa prejsť rôznymi pascami. Budete sa snažiť zorientovať v spleti chodieb, ktoré sa navyše po každom vašom otočení zmenia. Neustále sa budete dostávať do rovnakých priestorov, aby ste našli tie správne dvere von. Miestami to bude až tak, že to nepripomína walking simulátor, ale simulátor otvárania dverí.

Na vašej ceste nájdete aj rôzne veci, o ktorých vám hlasy daných ľudí rozpovedia ďalší útržok príbehu, nájdete odkazy, ale hlavne logické puzzle úlohy, kde musíte zadať kódy do zámkov, aj keď sa nemusíte báť - vždy sú uvedené niekde v blízkosti. Niekedy musíte nájsť kľúč, aby ste odomkli ďalšie vchody, inokedy usporiadať miestnosť tak, aby bola v poriadku a otvorila vám cestu vpred, alebo zastaviť premietačku v určitom mieste ,aby na obraze zostali dvere, ktorými prejdete.

Jednotlivé úlohy často nedávajú veľký zmysel okrem toho, že sa musíte dostať vpred, ale to nedáva ani tento svet. Musíte tým chaosom prejsť a celý ho rozmotať. Možno sa vám to podarí, ale vzhľadom na chaos sa o to zrejme ani nebudete snažiť. Podobne ako komentáre v pozadí, nič nie je hlboké a všetko sú len malé náznaky na niečo väčšie, čo nikdy nepríde. Príde len rýchly koniec. 

Hru bez problémov prejdete do 4 hodín, čo je priemerný čas na walking adventúru, pritom sa môžete dostať k jednému z troch koncov. Nie je však presne definované, čo presne musíte spraviť, aby ste sa ku ktorému z koncov dostali, a tak pôjdete skôr na náhodu. Sú tam však niektoré elementy, kedy si môžete v hre vybrať. Popritom môžete cestou zhromažďovať rôzne zberateľské predmety, plagáty, fotky a ďalšie veci. K tomu po prejdení získate New Game Plus, môžete skúsiť vyhľadať zvyšné veci, ktoré ste ešte nenašli a prípadne skúsiť nájsť iný koniec.

Vizuál celej hry je podľa očakávaní zvláštny, ale aj jednoduchý a detaily sú väčšinou slabé. Po tejto stránke toho autori veľa neriešili. Skôr sa sústredili na celkové vytváranie atmosféry, umelecký dojem a zvláštne scény ktoré kombinujú svetlo v tmu a aj rôzne farby a ponúkajú skutočne nevšedný zážitok. Niečo takéto inde neuvidíte. Samotná loď a jej chodby síce zaberú dosť herného času a miestami začnú aj otravovať, ale špeciálne predpripravené filmové scény v podpalubí, alebo priam výlety do iných dimenzii, veľmi dobre oživia prostredia.

Kvalitatívne slabší vizuál však dopĺňa pôsobivé nahovorenie a zvuková stránka, kde veľmi dobre buduje atmosféru ako hudba, tak aj komentátor v pozadí, ktorý vás motivuje v rozvíjaní svojej postavy. Je to ako z filmov zo začiatku 20. storočia, nakoniec o tento feeling sa aj autori snažili. 

Layers of Fear 2
Layers of Fear 2 Hľadanie vecí a bonusov bude doplnkom hry.
Hľadanie vecí a bonusov bude doplnkom hry.


Layers of Fear 2 Puzzle úlohy nebudú zložité, ale atmosféra vždy pôsobivá.
Puzzle úlohy nebudú zložité, ale atmosféra vždy pôsobivá.


Layers of Fear 2 Hra ponúkne nečakané a z vizuálneho hľadiska zaujímavé scenérie.
Hra ponúkne nečakané a z vizuálneho hľadiska zaujímavé scenérie.





Celkovo má Layers of Fear 2 čo ponúknuť fanúšikom walking simulatorov, má štýl, prekvapenia, nebude nudiť, aj keď je krátky a chaotický. Autori však zrejme dosiahli to, čo chceli a vytvorili skutočne psycho zážitok. Možno je škoda, že viac nešli po príbehu, po vašej postave alebo aj po možných novinkách v tomto žánri. Pretože jump scare, jednoduché puzzle prvky a naháňačky sú už obohraná téma.


napísal saver 5.6.2019
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
LAYERS OF FEAR 2
+ pôsobivá a nepríjemná atmosféra celou hrou
+ nečakané zmeny prostredia
+ množstvo puzzle prvkov
- postupne stráca tempo, prekvapenia a aj strach
- vizuál mohol byť kvalitnejší
- jednoduché úlohy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-3470 3.2 GHz, 5 GB RAM, GeForce GTX 750 Ti , OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Gun Media / Bloober team
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 28. máj 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk