JUDGMENT

JUDGMENT

7.0

Rozsudok s príchuťou Yakuzy

Recenzia na PS4 verziu

Konničiwa všetkým priaznivcom japonskej kultúry. Ako iste viete, SEGA už dávnejšie ohlásila nový projekt, na ktorom pracovali tvorcovia ikonickej série Yakuza. Tí avizovali, že máme očakávať niečo nové a svieže. Osobne som to bral ako ideálnu príležitosť naskočiť na tento vlak aj pre hráčov, ktorí nikdy nehrali žiadny diel Yakuzy. Priznám sa, že aj ja k nim patrím a áno, zvládam s týmto pocitom žiť pomerne v pohode. Na hranie Judgment totiž žiadne znalosti o Yakuze nepotrebujete.

Fanúšikov Yakuzy však minimálne poteší, že sa znova ocitnú v Kamurochu. Pre nezasvätených dodám, že ide o fiktívnu oblasť inšpirovanú červeným okrskom Tokia. Autori, ktorí majú prsty v Judgment, sú známi silným príbehom. Áno, znova tu narážam na Yakuzu, ale sľubujem, že (možno) naposledy.

Príbeh Judgment sa točí okolo Takayuki Yagamiho, elitného právnika v Japonsku. Je členom súkromnej advokátskej kancelárie. Aj keď to hra príliš nezdôraznila, od začiatku by vám malo byť jasné, že Yagami je vo svojom obore naozaj jednotka. Stojí na druhej strane a obhajuje aj tých, za ktorých by sa nepostavila už ani najbližšia rodina. Jedným z nich bol aj Shinpei Ookubo. Vrah, ktorého súd vďaka Yagamimu oslobodil aj napriek tomu, že množstvo dôkazov bolo proti. Po jeho prepustení sledujeme, že Ookubo sa zo svojich chýb nepoučil a vraždil znova. Tragická správa Yagamiho zasiahne a nôž vraha neukončil iba nevinné životy obetí, ale aj kariéru elitného právnika. Yagamiho meno, ktoré sa zaručilo za nevinu vraha, je pošpinené, čelí obvineniu zo zneužívania právnej praxe a zavádzania. Ookubo je odsúdený na smrť a hlavný protagonista stráca všetko, čo vo svojom živote budoval.

Judgment
Judgment  Filmové sekvencie sú kvalitné nie len obsahom, ale aj vizuálom.
Filmové sekvencie sú kvalitné nie len obsahom, ale aj vizuálom.


Judgment  Autami sa nenechajte pomýliť, spoľahnúť sa totiž treba len na vlastné nohy.
Autami sa nenechajte pomýliť, spoľahnúť sa totiž treba len na vlastné nohy.


Judgment  Voľba v dialógoch je tu len naoko. Dôležité je však poradie.
Voľba v dialógoch je tu len naoko. Dôležité je však poradie.





Sled udalostí by mnohých položil, ale toto nebude prípad Takayuki Yagamiho. O tri roky neskôr sa z Yagamiho stal súkromný detektív. Zmenil účes a luxusný oblek vymenil za pohodlné džínsy, tričko a koženú bundu. Žije nepohodlný a pomerne nebezpečný život, v ktorom pomáha ľuďom so zlou minulosťou. Väčšinou ide o pátranie či sledovačky. Všetko sa však mení v momente, keď sa v meste rozbieha séria brutálnych vrážd. Yagamiho osloví jeho bývalá advokátska kancelária, aby veci prešetril. Tým sa dostáva do spleti tajomných udalostí.

Už po prečítaní predchádzajúcich riadkov vám musí byť jasné, že príbeh má našliapnuté veľmi dobre. Nebudem vám spoilovať a určite nepreháňam, keď poviem, že ide o najsilnejšiu časť hry. Kriminálna dráma je plná zapamätateľných postáv, zvratov a silných momentov. Ocitáte sa na čele toho všetkého a je len na vás, aby ste situáciu v Kamurucho vyšetrili. Budete svedkami mafiánskych praktík, zrád a korupcie, ktorá siaha na tie najvyššie miesta. Hrateľnosť však nie je až taká ružová a ak vás nechytil príbeh, je možné, že vás Judgment veľmi neosloví.

Náplň v podobe detektívnej práce totiž vôbec nie je taká zaujímavá. Rozprávate sa s postavami, získavate a hľadáte dôkazy na mieste činu, kde, samozrejme, nechýbajú ani akčné pasáže plné súbojov. Tie na mňa po príbehu spočiatku vzbudili najväčší dojem. Sú pomerne svižné, odomykáte si v nich rôzne schopnosti a útoky, ktoré si hravo poradia aj s partičkou v presile. Protivníkov môžete dokonca aj hádzať, s čím vám vedia pomôcť aj rôzne veci v okolí. Do súbojov sa tak zapájajú palice, bicykle, dosky a rôzne iné záležitosti, ktoré dokážu spôsobiť tvrdé rany.

Okrem bežných „bad guys" na vás čakajú aj súboje s mini bossmi, ktoré vám dajú zabrať podstatne viac. Obyčajní pešiaci vás totiž vedia napadnúť hocikedy počas presunu v meste len preto, že sa im skrátka nepáčite. Celý konflikt je však naozaj rýchlovka a váš postup určite neohrozia, len jemne spomalia. K dispozícii máte dokonca dva bojové štýly - CraneTiger. Jeden vám hra odporúča na skupiny nepriateľov, pričom druhý je lepší pri jednotlivcoch. Veľmi praktické dôvody na ich striedanie však nemáte, takže sa pokojne môžete uchýliť k tomu, ktorý sa vám zdá príťažlivejší. Každý zo štýlov má totiž svoje vlastne kombá.

Popri súbojoch na vás čakajú aj rozhovory s podozrivými a postavami v príbehu. Na prvý pohľad ponúkajú možnosti voľby. Rýchlo však zistíte, že ide len o ilúziu, pretože sa aj tak musíte preťukať každou možnosťou. Na vás je len to, v akom poradí chcete dialógy počuť. Ak sa však veci pýtate v logickom poradí, získate malé množstvo XP. Ďalej tu na vás čaká ešte lokalizovanie dôkazov v priestore, odomykanie zámok, naháňanie podozrivých a infiltrácia oblastí, ktoré by vám s vhodným prestrojením mohli pomôcť posunúť veci vpred.

Judgment však v tomto prípade neponúka žiadne zaujímavé výzvy a po istom čase začne nudiť. Nepotešia ani QTE momenty, ktoré sú skutočne jednoduché a pôsobia lacno. Mnohí ich dnes v hrách tiež odsudzujú. Hrateľné nedostatky zjemňujú mini hry, kde SEGA pridáva svoju retro ponuku. Na hracích automatoch si viete zahrať plnohodnotné verzie retro klasík, respektíve ich reinkarnácií. K dispozícii sú tiež rôzne obchody, potraviny a ďalšie mini aktivity, ktoré vlastne ani nestoja za reč.

Judgment
Judgment  Práca súkromného očka si prestrojenie priam vyžaduje...
Práca súkromného očka si prestrojenie priam vyžaduje...


Judgment  Nedostane vás však všade.
Nedostane vás však všade.


Judgment  Vyšetrovanie zaujímavo rozširuje ponuku hry.
Vyšetrovanie zaujímavo rozširuje ponuku hry.





Čakajú tu na vás ešte vedľajšie detektívne prípady, ktoré môžete riešiť popri hlavnej linke. Ide prakticky o jednoduché bočné misie, ktoré neponúknu silné jadro ako hlavná línia. Jednou z nelogických vecí pre mňa však bolo, že na všetky miesta na mape musíte skrátka len dobehnúť. V hre síce po okolí vidíte autá, ale môžete zabudnúť na to, že by ste sa nimi premiestňovali v štýle GTA. Jediné šťastie je, že body záujmu nie sú ďaleko a tie, ktoré ďaleko sú, vyrieši taxi.

Judgment na prvý pohľad vyzerá zaujímavo a nebudem sa čudovať, ak pritiahne zraky nováčikov, ktorí túžili naskočiť do série Yakuza. Keďže ide o nezávislý titul, ku ktorému nepotrebujete žiadne predchádzajúce znalosti, zrejme je na to stvorený. Musíte sa však pripraviť na to, že ide o japonskú tvorbu, ktorá sa od tej západnej podstatne odlišuje. Najsilnejším aspektom je už zmieňovaný príbeh. Ten sám osebe ťahá do prvej ligy. Nedostatkom Judgment je však to, že ho musíte aj hrať, čo je pri hre celkom závažný problém. Hrateľnosť totiž ničím neohúri. Po recenzovaní si okrem príbehu spomínam ešte na zábavné súboje a pár scénok z vyšetrovania, na ktoré určite časom rýchlo zabudnem.

Som naozaj smutný, že tu stále nemáme pokračovanie Sleeping Dogs, ktorého sa zrejme už nedočkáme. Práve to bola totiž japonská záležitosť podľa môjho gusta. Ak niečo podobné hľadáte v Judgment, určite sa hre oblúkom vyhnite. Ak však fandíte Yakuze, z veľkej časti viete, čo by ste mohli očakávať a štúdio Ryu Ga Gotoku vás nesklame. Dostanete silný a veľmi kvalitný príbeh doplnený známou hrateľnosťou a novinkami, ktoré so sebou prináša detektívne vyšetrovanie prípadov. Pre tých najväčších fajnšmekrov už len dodám, že okrem anglického (mimochodom, naozaj solídneho dabingu), máte k dispozícii aj japonský originál doplnený titulkami.

Judgment
Judgment  Súboje sú naozaj zábavné.
Súboje sú naozaj zábavné.


Judgment  Ak by sa vám málilo v hlavnej hre, k dispozícii máte aj minihry.
Ak by sa vám málilo v hlavnej hre, k dispozícii máte aj minihry.


Judgment  Z času na čas bude treba prejsť dverami aj bez kľúčov.
Z času na čas bude treba prejsť dverami aj bez kľúčov.





napísal Gam_er 28.6.2019
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
JUDGMENT
+ silný príbeh plný zvratov a dobre napísaných postáv
+ bočné aktivity v podobe SEGA klasík
+ zábavné súboje
+ kvalitný dabing (anglický aj japonský)
- menej zábavná hrateľnosť
- príliš dlhé predelové scény
- po čase stereotyp a repetitívnosť
- nie všetky minihry a vedľajšie aktivity vás zabavia
- prostredie sa časom okuká
- veľmi jednoduché detektívne aktivity


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: SEGA / Ryu ga Gotoku
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 25. jún 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk