STEAMWORLD QUEST: HAND OF GILGAMECH

STEAMWORLD QUEST: HAND OF GILGAMECH

8.5

Hrdinovia s kartami v rukáve

Recenzia na Switch verziu

Séria SteamWorld už stihla vystriedať viaceré žánre a teraz prechádza do fachu RPG. Presnejšie povedané nejde o obrovský záber, kde by sa osem hrdinov s prepracovaným príbehovým pozadím pustilo do košatej výpravy plnej dialógov či prívetivých vetiev, ale o kartovú RPG. A tie po úspechu Hearthstone utešene naberajú nové počty.

Našťastie, nedorazila žiadna rýchlokvasená hra, kde by autori pokúšali žáner zbytočne a nemali čo priniesť. Séria herných elementov je taká vyvážená, že milovníci kariet s príslušnými hodnotami a vlastnosťami v boji budú nadšene tvoriť nové balíčky či ich priebežne meniť pre boje s mobmi či bossmi podľa potreby.

Spomínaný príbeh tu je a s humorom sa snaží rozpovedať čosi o hrdinke Armilly, ktorá by sa chcela stať súčasťou spolku hrdinov. Cesta tam však vedie cez dobre činy a teraz sa jeden núka, keď istý nasrdený panovník preriedil rady spolku v jednej dedine. Motivácia pre hrdinov by bola a teraz ich iba využiť na putovanie naprieč kráľovskou ríšou. Hra využíva na rozprávanie listovanie knihou, kde jednotlivé stránky slúžia ako kapitoly - na začiatku a konci ste spravidla odmenení sériou dialógov a posúvate sa o kúsok ďalej. Ručne kreslené obrázky sú fajn oživením, ale paleta hrdinov nie je až taká výrazná a istá skupina je občas už otravná. No hrdinov a ich ambície si viete veľmi ľahko zaradiť a že ideme opäť iná zachrániť mestečko, kráľovstvo a svet príliš nevadí. Občas sú dialógy plné satirických narážok na bežné triumfy ako stať sa hrdinom, čo len potvrdí, že SteamWorld Quest sa sústredí viac na jednotlivé postavy ako ich spoločný cieľ.


Napríklad Armilly vás sprvoti irituje neustálym snívaním o tom, ako sa dostane do spolku, čo má ako dcéra obyčajného obchodníka ťažké. Ale príležitosť robí hrdinku a ona ju neváha využiť. Kamoška Copernica sa vám od začiatku môže pozdávať, ak máte radi racionálne typy, no aj ona má svoje výzvy. Bývalý hrdina Orik by sa už najradšej na hrdinské činy vybodol a dvojica zlodejov zase pozerá najmä vpred. Dejový tmel neprinesie toľko zaujímavých elementov, putovať naprázdno však určite nebudete.

Každá kapitola vás po malom prológu hodí do 2D sveta, kde odhalíte jednotlivé miestnosti. Mapy sú rôznorodé - občas sa zmestí kapitola do 8-10 obrazoviek, inokedy vás čaká dvadsať. Nechýbajú tajné skrýše, neváhajte preto občas vyraziť ešte raz vpravo alebo vľavo, ak máte pocit, že mapa by mohla ešte pokračovať. Miestnosti v 2D grafike majú aktívne postavy, čakajú na vás nepriatelia, aj truhlice plne predmetov. Každá kapitola po dokončení ráta aj percento úspešnosti zberu pokladov – preto sa oplatí vrátiť do misií, aby ste získali všetko. Nikdy neviete či tam nečaká aj užitočná bakuľa a kúsok brnenia. Prostredia sú RPG typické: mestečká, lesy, bludiská... ale sú krásne nakreslené, so zmyslom pre detail, aj steampunk atmosféru.

Postavy postupujú na čoraz vyššie levely, pričom skúsenosti berú za absolvované boje. Paralelne možno získať aj bodíky pre postavu: jej silu, mágiu a iné vlastnosti. V hre prídu momenty, kedy postavy načrú za hranicu možností, ak natrafia na mimoriadne silného nepriateľa, ktorý sa často lieči alebo má veľa HP. Repete kapitol sa oplatí - možno objavíte viac pasáží, skryté miestnosti, nové poklady a zvýšite si level-dva navyše. Keď prídete na chuť hernému systému, niektoré súboje si zopakujete aj kvôli inej taktike alebo vychutnaniu si bossa znova.

Do boja beriete tri postavy a osem druhov kariet. Spočiatku nemáte viac na výber, a už po prvých kapitolách sa počet navýši a treba si už vybrať, ktoré si rolujete do výbavy a ktoré budú mimo hry. Každá karta má inú vlastnosť a je určená niekomu inému. Existujú dva druhy kariet: základné sa dajú použiť aj zadarmo a za to získate steam bod. Lepšie karty fungujú opačne: nahromadené steam body vyžierajú. Čím lepšia karta, tým viac zhltne. Za dva bodíky silný útok, ale poriadna dorážačka už za štyri! A to znamená použiť predtým štyri karty na to, aby ste sa k nej vôbec dostali. 

Taktika spočíva v tom, aby ste správne využívali karty v jednotlivých kolách. Ak použijete základné v istom kole, získate tri body a tie sa dajú investovať na niečo silnejšie neskôr. Ale už jedno kolo núka kombinácie: ak buchnete dve základné karty, ako tretiu môžete použiť lepšiu za dva body. V jednom kole sa dajú dokonca využiť aj tri karty od jedného bojovníka – a vtedy príde štvrtá ako bonus. Alebo môžete využiť všetky tri postavy, každú na niečo iné: mág tvorí štít, mechanik lieči a útočník berie HP istému nepriateľovi. Niekedy treba zvoliť útočnú taktiku a čo najrýchlejšie sa nepriateľov zbaviť. Inokedy máte čas a mixujete karty i útoky podľa chute.

V neskorších fázach treba riadne dumať ktoré karty brať. V jednom kole môžete využiť dva razy aj výmenu karty v balíčku, občas sa môžete dostať do patovej situácie, že máte iba karty čo pýtajú steam body, ktoré aktuálne nemáte alebo vám skratka nevyhovujú. Na kartách je nádherne vidieť aj silu postavy - základný útok najprv berie 30 HP, neskôr už aj 50-60 či ešte viac. A to isté platí aj pre liečenie či mágiu. Investovať do postavy sa oplatí a aj dbať na jej výbavu.

Súboje si môžete sčasti uľahčiť, ak na mape idete po nepriateľoch ako prví – bonus sa prejaví nižším počtom ich HP. To vy máte neraz čo robiť, aby ste boj ustáli: nepríjemní sú najmä protivníci čo čarujú otravy a jedy či sa liečia každé tri kolá. Vtedy musíte nájsť taktiku ako na nich vyzrieť. Aby ste nezistili po 21 kolách, že s nimi neviete pohnúť a zdravie máte sotva na polovici...


Naháňačka za čo najlepšou výbavou kariet trvá až do konca hry a občas si strihnete skoršiu kapitolu znova, aby ste zistili, ktoré sa oplatí mať na akých súperov. Niežeby sa opakovali tí istí dookola, ale v polovici hry už máte jasné, čo na koho platí. Zhruba 15-hodinový základ si viete rozšíriť o ďalšie extra hodinky. 

SteamWorld Quest má osobitú atmosféru využitú v grafike, ale práca malého tímu Image & Form neprestáva prekvapovať. Na Switch sa hrá výborne a navyše jednotlivé kapitoly núkajú ideálnu dĺžku pre hranie na každý deň. Cca hodinka, plus/mínus troška grindu.

Prechod do žánru RPG s kartovými súbojmi teda vyšiel. V celej dĺžke si SteamWorld Quest drží svoju líniu humoru, rozprávania a pútavých súbojov. Taktika je silná, postáv tak akurát a kariet pomerne dosť, takže sa máte ako realizovať. Vhodná dĺžka zase potvrdí, že menej je viac a hra nezačne nudiť.


napísal Korec 8.7.2019
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
STEAMWORLD QUEST: HAND OF GILGAMECH
+ vhodný výber postáv a ich motivácií
+ štruktúra hry s optimálnou dĺžkou kapitol
+ dizajn prostredí a delenie na miestnosti
+ prepracovaný súbojový systém s top taktikou
+ desiatky zaujímavých kariet a kombinácií
+ dobrý vývoj postáv a pocit z postupu
- decentný príbeh a občas dlhé dialógy
- občas frustrujúce tempo


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Thunderful Publishing / Image & Form Games
Štýl: RPG
Dátum vydania: 25. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19591)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk