EUROPEAN CONQUEROR X

EUROPEAN CONQUEROR X

7.0

Známe vojnové konflikty do vrecka

Recenzia na Switch verziu

Grand stratégie nie sú žánrom, ktorý by sa často asocioval s konzolami, aj keď sa na týchto platformách predviedli aj niektoré zvučnejšie mená tohto žánru. So správnymi úpravami a zjednodušeniami tam totiž dokážu stále veľmi slušne fungovať. A to isté platí aj pre Nintendo Switch. CIRCLE Entertainment tam svoju „lite“ predstavu o grand stratégiách predviedli už minulý rok vojnovým titulom World Conqueror X a teraz v nastúpenom trende pokračujú novou stratégiou, ktorá preberá tento koncept a prenáša ho do nového dobového zasadenia, s ktorým sú naviazané aj zodpovedajúce spôsoby vedenia vojny.

European Conqueror X sa odohráva v období rozprestrierajúcom sa od konca 18. storočia po začiatok 19. storočia. Nenechajte sa však pomýliť názvom. Toto obdobie bolo bohaté na rôzne konflikty po celom svete a vy si prejdete hneď viacerými z nich, takže nie iba tými európskymi, ale bojovať budete aj v Severnej Amerike, nazriete do Afriky a taktiež trochu do Ázie. Tam všade totiž siahala koloniálna moc európskych mocností. Aby ste ale mali trošku lepšiu predstavu, prejdete si tu napríklad americkou vojnou o nezávislosť, na Starom kontinente nemôžu chýbať napoleonské vojny a čo by to bolo bez historickej vojnovej stratégie z tohto obdobia bez Osmanskej ríše? Samotných národov je tu ale ešte viac.

Ak ste zatiaľ tomuto žánru neprepadli, vďaka rôznym úpravám a zjednodušeniam by práve táto hra mohla byť vhodnou vstupnou bránou pre vás. Nie je tak komplexná ako jej PC súrodenci napríklad od Paradoxu, no stále si zachováva výrazné žánrové črty a hrateľnosť je v jadre rovnaká a tradičná. Hrá sa teda na ťahy, velíte jednotlivým armádam a snažíte sa nakloniť dianie na svoju stranu tak, aby ste dosiahli víťazstvo. Tu sa na diplomaciu a prímeria až tak nehrá a vlastne je cesta vpred len jedna – poraziť nepriateľa v bitke.

European Conqueror X
European Conqueror X Hra ponúka dôkaz, že Zem je plochá.
Hra ponúka dôkaz, že Zem je plochá.


European Conqueror X Nie je to len o dianí na bojisku, pomôcť si môžete aj inak.
Nie je to len o dianí na bojisku, pomôcť si môžete aj inak.


European Conqueror X Musíte správne voliť medzi rôznymi jednotkami.
Musíte správne voliť medzi rôznymi jednotkami.





Okrem toho sa však o svoju stranu musíte aj starať, keď samotnými bitkami by ste víťazstvo dosiahli len ťažko. Na toto staranie tu máte hneď niekoľko prostriedkov. V prvom rade sú to mestá. Niektoré vám patria, iné môžete cestou obsadiť. Tieto môžete využiť na výrobu ďalších jednotiek, no taktiež mestá môžete vylepšovať, vďaka čomu v bojoch získate nové možnosti v rôznych oblastiach, napríklad nejaké boosty. Tie vám vedia dodať princezné, ktoré vám zvýšia život, znížia poškodenie a podobne. Nájdete tu však aj množstvo generálov za každú frakciu, ktorí sa delia na štyri vetvy podľa zamerania – pechota, jazda, delostrelectvo a námorníctvo. Podľa toho majú aj schopnosti, ktoré môžete časom vylepšovať. A hlavne musíte uvažovať nad tým, ako ich nasadíte do boja, aby ste ich správne využili.

Tým to však nekončí. Trénovať môžete aj vlastné jednotky tým, že do nich budete postupne investovať nazbieranú hernú menu. Sami sa tak rozhodnete, na čo sa sústredíte. No a poslednou možnosťou vylepšenia sú itemy, ktoré vám taktiež pridajú určité boosty a je ich tu obrovská hromada. Ak o ne nemáte záujem, vždy ich môžete predať. Toto všetko sa však nachádza v samostatnom menu mimo samotnej kampane, čo je možno trochu zbytočná komplikácia a možno to v prvých misiách aj prehliadnete.

Priamo počas bojov sú už vaše možnosti spracované lepšie a z už spomínaných miest môžete vylepšením pomôcť nielen svojej ekonomike a výskumu na vylepšenie jednotiek v danom boji, ale tiež bojovať s nepriateľmi menej priamo – špiónmi, podpálením a ďalšími špeciálnymi taktikami. Tých tu síce nie je veľa, ale celkom slušne spestrujú hrateľnosť. Pomôcť si tiež môžete rôznymi opevneniami a inými jednoduchými stavbami, ktoré vaše jednotky dokážu postaviť. Ako som písal, žánrový základ tu je a funguje veľmi slušne, takže sa zabavia aj nováčikovia, no skúsenejším môže chýbať hĺbka.

Napríklad chýba spomínaná diplomacia. Taktiež v boji nemáte možnosť realizovať úplne všetky možné vylepšenia a ďalšie veci. Musíte sa tak skôr sústrediť len na niektoré veci, ktoré vám najviac pomôžu a najďalej ich dotiahnete. Dôvodom je najmä to, že sú boje skôr kratšie a podmienky na víťazstvo sú v kampani obmedzené ešte aj na počet ťahov. Teda nie je to niečo, čo by ste prešli za 5 minút, no aj tak sú jednotlivé misie v rámci tohto žánru skôr kratšie a možno aj rýchlejšie, keďže sa sústredia na menší počet armád, ktoré máte pod palcom. Ak má súper prevahu, hra to skôr vyvažuje AI spojencami.

Aj keď so spomínal, že bez diplomacie v hre vedie len jedna cesta k víťazstvu, ciele sú to rôzne. Niekedy musíte úplne poraziť nepriateľa, inokedy zas len jedného konkrétneho, potom sa zas bránite a podobne. To všetko obmedzené na ťahy, no hra nevie úplne dobre odkomunikovať hlavný cieľ. Môže vám povedať, že máte poraziť toho a toho, no vy netušíte, kto to je. Tak sa vám párkrát stane, že hráte a hráte dobre, no aj tak vám neskôr vybehne obrazovka s oznámením, že ste prehrali. Celkovo by hre neuškodila trochu lepšia prezentácia, či je to komunikácia vašich cieľov, alebo aj iné oblasti hry.

Samotná kampaň je časovo a aj geograficky rozsiahla. Delí sa na 7 rôznych kapitol a každá pozostáva z niekoľkých misií. Niekde je to viac, inde menej, ale celkovo vám hra v kampani vydrží naozaj dosť dlho. Aby ste do toho všetkého jednoducho vplávali, je tu aj tutoriál rozdelený na 4 časti, ktorý vás prevedie od jednoduchých základov až po niektoré pokročilejšie mechaniky a možnosti. Opäť je škoda, že aj napriek historickému zameraniu niektoré historické detaily kolíšu, ale je to v prvom rade hra. Ak hľadáte grand stratégiu detailnejšie historicky založenú, musíte hľadať inde.

European Conqueror X
European Conqueror X Boostnuť vás dokážu aj divy.
Boostnuť vás dokážu aj divy.


European Conqueror X Generáli v hre zohrávajú nemalú úlohu.
Generáli v hre zohrávajú nemalú úlohu.


European Conqueror X Svoje jednotky viete vylepšiť pomocou predmetov.
Svoje jednotky viete vylepšiť pomocou predmetov.





Kampaň však nie je jediným herným režimom a autori opäť potvrdili, že za málo peňazí vedia ponúknuť naozaj veľa muziky. Hra predsa len stojí iba nejakých 10 eur, no okrem dlhej kampane ponúka aj otvorenejší Conquest režim. V ňom si len na mape sveta vyberiete mocnosť, za ktorú chcete hrať, a ide sa na to. Aktuálne sú dostupné dva štartovacie body – stav Európy v roku 1798 a stav Európy v roku 1806. Rok 1812 pribudne neskôr. Aj tu majú vplyv generáli, princezné, tréning a predmety, no nie sú tu žiadne misie. Len bojujete, do toho vchádza malá miera diplomacie (vyhlásenie vojny, podpora spojencov...) a snažíte sa vydržať čo najdlhšie. Vo veľkom závisí na to, koho si vyberie. Británia je veľkým hráčom na mape, no ak hráte za Holandsko, nepriatelia sa do vás ľahšie pustia.

Tam však ponuka herných režimov nekončí a keď už za sebou budete mať celú kampaň a omrzí vás dobýjanie sveta v Conquest režime, môžete sa pustiť do Challenge režimu, kde na vás čaká 6 náročných výziev a každá zložená z niekoľkých bojov. Tento režim je naozaj už náročnejší  a chce preveriť vaše schopnosti. Opäť tu zohrávajú rolu veci, ktoré ste si už odomkli a sprístupnili predtým v rámci iných režimov, takže ich môžete využívať dookola, aj keď je to jedna  vecí, na ktorej vidieť to, že si autori občas históriu vedia prispôsobiť v rámci hrateľnosti. Možno by ste tu chceli multiplayer, no nič také tu bohužiaľ nenájdete.

European Conqueror X je stratégia a asi si myslíte, že toto nie je žáner šitý na mieru gamepadom. Často to je pravda a pre ovládač sa hry musia prispôsobovať, čoho dôkazom je aj tento titul, no musím povedať, že ovládanie opäť funguje veľmi slušne. Hru pritom môžete ovládať klasicky Joy-Conmi/gamepadom, alebo aj dotykom, ak hráte v handheldovom režime. A práve v ňom by som vám ju odporúčal hrať. Jednak sa na ňu vtedy nepozerá najhoršie, no hlavne jej kombinácia klasického a dotykového ovládania vyhovuje najviac. Napríklad analógmi pohybujete kamerou, vyberáte jednotky, no a prstami sa pohybujete v ich menu. Je to intuitívne, rýchle a pohodlné.

European Conqueror X
European Conqueror X Námorné boje sú taktiež dôležitou súčasťou hrateľnosti.
Námorné boje sú taktiež dôležitou súčasťou hrateľnosti.


European Conqueror X V Conquest režime sa do bojov zapája celá Európa.
V Conquest režime sa do bojov zapája celá Európa.


European Conqueror X Aj priebeh skutočných dejín má vplyv na dianie v Conquest režime.
Aj priebeh skutočných dejín má vplyv na dianie v Conquest režime.




Graficky a zvukovo je na tom hra pomerne jednoducho. Celé je to 2D, modely sú veľmi jednoduché a neraz chýbajú aj detaily, či už na mapách, ale aj na jednotkách. Na druhú stranu hra zaberá len 222MB a aj keď veľkosť hier v recenziách až tak často nerozoberám, tu mám dojem, že to treba spomenúť. Hra za málo peňazí ponúkne dosť zábavy a ani vám neodkrojí z tak cenného úložného miesta na Switchi. Tomu ale zodpovedá aj jednoduchá hudba, ktorá síce vhodne navodí atmosféru, no je schematická, opakuje sa a časom je nezaujímavá.

European Conqueror X je malá grand stratégia pre malú konzolu, kde chce osloviť najmä začínajúcich stratégov a myslím, že sa jej to darí veľmi slušne. Tí pokročilí v nej už budú márne hľadať hĺbku, no pravdepodobne aj ich dokáže na nejaké hodiny chytiť. Je v nej síce badať jej mobilné korene, no pozitívom je, že si z mobilov zobrala len to vhodné pre Switch, k čomu pridala mnoho noviniek a úprav, aby tak hra dobre zapadla na túto konzolu a ponúkla bohatý zážitok. A aj keď má svoje menšie či väčšie chyby a nedostatky v niektorých oblastiach, práve v tomto boduje. Ponúka poriadne bohatú porciu obsahu, takže s ňou strávite dlhé hodiny a v spojení s nízkou cenou ponúka výborný pomer strávených hodín vzhľadom na minuté eurá.


napísal matus_ace 11.7.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
EUROPEAN CONQUEROR X
+ jednoduchšie vtiahne aj nováčikov v žánri
+ obrovská porcia obsahu, ktorá slušne zabaví dlhé hodiny
+ nízka cena
+ dobre vyriešené ovládanie
+ jednoduchý vizuál hre pristane
- históriu občas berie skôr len ako kulisu
- chýba diplomacia a väčšia hĺbka
- niektoré veci nevie dobre podať
- menej prehľadné ťahy AI v Conqest režime


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: CIRCLE Entertainment / EasyTech
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 7. máj 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk