MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD 2 - COLD WAR

MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD 2 - COLD WAR

2.0

Zúfalá, vopred prehraná vojna

Recenzia na PC verziu

Zo série Men of War vzišli kvalitné vojnové stratégie, ktoré ponúkli komplexné boje s taktickými prvkami.  Očakávali sme podobný zážitok aj v novom titule, ktorý mohol zaujať už svojím zasadením do obdobia studenej vojny. To, že napokon zlyhal na plnej čiare, je už nad slnko jasnejšie. Keby šlo o prvotinu začínajúceho amatérskeho štúdia, vnímali by sme to s rezervou, veď začiatky bývajú ťažké. Ale ostrieľaným veteránom takýto odpad tolerovať nemôžeme. Je to jednoducho hanba.

Už úvodné menu vyzerá nevábne - je to také lacné lobby s tabuľkami a laxnou štruktúrou. Čo už, dôležitejšia je aj tak samotná náplň hry. Nasleduje voľba kampane - Sovietsky zväz, ktorý v hre reprezentuje všetky krajiny Varšavského paktu a USA zastupujúce celé NATO. Výber kozmetických nastavení a ide sa na vec. Nijaké intro, príbeh, žiadne podrobnejšie priblíženie situácie, len obligátne vysvetlivky herných princípov pri zdĺhavom nahrávaní. Kampaň tvorí obrazovka s nákupmi a manažmentom vojska a misie, v ktorých výhra znamená dobitie alebo stratu určitého územia na globálnej mape. Keď prídete o všetky teritóriá, ťaženie končí suchým konštatovaním, že ste prehrali a ani sa poriadne neuzavrie. Len už nespustíte ďalší boj.

Manažment znamená nákup pechoty v čatách, vozidiel s posádkou, prípadne špeciálnych zložiek za príslušnú hernú menu. Niektoré jednotky sú spočiatku uzamknuté, sprístupnia sa po úspechoch vo vojne. Posily nakúpené v prvom okienku sa premiestnia do druhého a tretie už slúži na vytvorenie jednotlivých výsadkov. Môžete vytvoriť tri, neskôr viac zoskupení, ktoré sú limitované bodovou hodnotou. To znamená, že tam môžete šupnúť len toľko bodovaného vojska, aby neprekročilo danú hodnotu. Prvý výsadok bude skromnejší, ďalšie umožňujú nasadiť viac pechoty, transportérov a tankov. Po takejto príprave odštartujete misiu, ktorá sa dá hrať sólo aj v kooperácii. Lenže sotva budete mať s kým. Budete jedným z mála zúfalcov, ktorí túto hru kúpili alebo ešte nevrátili na Steame po prvých minútach hnusu, ktorý tento titul vyvoláva.

Men of War: Assault Squad 2 - Cold War
Men of War: Assault Squad 2 - Cold War Po priblížení hra vyzerá trochu lepšie.
Po priblížení hra vyzerá trochu lepšie.


Men of War: Assault Squad 2 - Cold War Manažment armády umožňuje pripraviť si vojenské výsadky podľa predstáv a rozpočtu.
Manažment armády umožňuje pripraviť si vojenské výsadky podľa predstáv a rozpočtu.


Men of War: Assault Squad 2 - Cold War V misiách treba obsadiť a udržať stanovištia, ktoré kumulujú body.
V misiách treba obsadiť a udržať stanovištia, ktoré kumulujú body.





V misii si privoláte prvý výsadok a musíte bleskovo obsadiť jeden alebo viac kontrolných stanovíšť. Ak to neurobíte dostatočne rýchlo, budete mať problém vystrnadiť odtiaľ nepriateľov prichádzajúcich z opačnej strany. Cieľom misií je vybojovať a udržať tieto stanovištia, kým ako prví nezískate sto bodov. Skutočne nejde o nič iné, len o tradičný multiplayerový režim sucho vložený do akože kampane. Počas obrany a útoku vám pomaličky pribúdajú body, za ktoré môžete privolať ďalšie posily, čo ste si pripravili pred bojom. Keď už nemáte žiadne skupinky so zálohami ani nikoho na bojisku, môžete to zabaliť a misiu predčasne ukončiť. Vtedy už totiž nič nespravíte a nepriateľ chrliaci neustále jednotky bez odporu okupuje stanovištia.

Možnosti vašich vojakov sú veľmi limitované. Zrejme si spomínate na množstvo funkcií a aktivít, ktoré ste mohli robiť na bojiskách v predošlých dieloch Men of War. Teraz sú oklieštené. Dajú sa presúvať čaty alebo jednotliví vojačikovia, môžu vyskákať zo svojich vozidiel alebo do nich nastúpiť, opraviť poškodenie, liečiť, plaziť sa, vliezť do zákopov, kryť sa za stenami budov (nie vnútri). Majú granáty a niektoré jednotky protitankové zbrane a pechota obsadzuje stanovištia. Nemusíte sa však  báť, že sa vám minie munícia alebo palivo, zabudnite aj na zbieranie a výmenu výzbroje, na to by ste v rýchlokvasených bitkách ani nemali čas. No predovšetkým na takéto misie nebudete mať chuť.

Okrem nudnej náplne a orezaných taktických možností totiž majú misie aj množstvo zásadných nedostatkov. Jednotky používajú kombinácie modernejších a zastaraných zbraní a vyznačujú sa mizernou AI. Vidíte to už pri ich nasmerovaní, keď si napríklad tanky zvolia najkomplikovanejšiu cestu k cieľu. Všimnete si to na správaní vašich aj nepriateľských jednotiek, ktoré sú však výrazne silnejšie a početnejšie. Napríklad vaši vojaci na stanovišti pália do diaľky a ignorujú protivníkov, ktorí sú pár metrov od nich. Nepriatelia ich niekedy, prirodzene, spacifikujú, inokedy si čupnú hneď vedľa a sústredia sa na to, aby prevzali kontrolu nad stanovišťom, čo sa im napriek tomu, že sú tam vaše hliadky, aj darí. Absurdné je aj to, keď sú dvaja vojaci z opozičných strán v tesnej blízkosti k sebe otočení chrbtom a jeden druhého ignorujú.

Účinky zbraní sú síce pekne popísané na obrazovke s manažmentom vojska, ale v praxi je všetko inak. Stalo sa mi, že moje tri tanky pálili na americký transportér a nedokázali ho niekoľko minút zničiť ani priamymi zásahmi. Jeden stroj si dokonca sám od seba zvolil iný, bezvýznamný cieľ, akoby sa vykašľal na to. No keď sa môj ťažký tank v inej situácii blížil na stanovište, zničil ho nepriateľský vojak jedinou ranou z raketometu. Absurdné, aj keby sme brali do úvahy, že vojaci so statusom veteréna sú silnejší.

Povýšenie po boji sa inak týka aj vášho mužstva. Tí, čo bojovali, dostanú automaticky vyššie hodností s bonusom v boji. Straty nahradíte úplne novými oddielmi a strojmi, alebo použijete suroviny na doplnenie stavu tých pôvodných. A pošlete ich do ďalšej bitky, kde opäť musíte vybojovať a udržať kontrolné stanovište a nechápavo krútite hlavou nad absurdnými situáciami, ktoré v hre nastávajú stále znova a znova. Okrem kampane je tu ešte možnosť skúsiť samostatnú šarvátku, online alebo lokálny multiplayer,  ale skutočne jednak nie je s kým a ani nie je dôvod. Je to celé rovnako hlúpe ako kampaň.

Grafika je zastaraná, dizajn príšerný, na bojiskách absentujú detaily a pôsobia veľmi hrubo a neotesane. Vojakov vnímate skôr ako siluety a nie je to oveľa lepšie ani po priblížení a otáčaní terénu. Dajú sa zničiť niektoré budovy a po vozidlách zostávajú pásy, inak ale niet čo vyzdvihnúť. Zvuky sú obstojné, občas nejaké hlášky, streľba, pri niektorých aspektoch úplne chýbajú. Hudba je počúvateľná, ale nič nezachráni. Ovládanie je aj napriek používaniu myši veľmi ťažkopádne, už len presuny jednotiek sú komplikované a nepomôžu ani prítomné ikony na rýchle označenie či minimapa. Úplne zbytočné je priame ovládanie vybranej jednotky, kedy si vypomáhate klávesnicou. 

Men of War: Assault Squad 2 - Cold War
Men of War: Assault Squad 2 - Cold War Ak udržíme toto stanovište, nepriateľ sa ďalej nedostane.
Ak udržíme toto stanovište, nepriateľ sa ďalej nedostane.


Men of War: Assault Squad 2 - Cold War Snajperi sú pokročilou, ale v tejto hre neefektívnou jednotkou. A sú to ženy s mužskými menami...
Snajperi sú pokročilou, ale v tejto hre neefektívnou jednotkou. A sú to ženy s mužskými menami...


Men of War: Assault Squad 2 - Cold War Tantoraz je to debakel...ako celá hra.
Tantoraz je to debakel...ako celá hra.





Men of War: Assault Squad 2 - Cold War je najhoršia stratégia (nielen) v sérii a vlastne by tam ani nemala patriť, pretože s ňou má pramálo spoločné. Vytratila sa komplexnosť, taktika, príbeh, kvalita, zostalo nejaké pochybné torzo, ktoré patrí do koša a nie na harddisky priaznivcov tohto žánru. Vaše peniaze radšej hoďte do fontány, ale neinvestujte ich do tejto hry. Titul prekvapuje svojím primitivizmom a úbohosťou a zrelí autori tým, ako hlboko klesli a že vôbec dokázali ponúknuť takýto paškvil. Snažím sa nájsť pozitíva v každej hre, ale v tomto prípade to bolo naozaj mimoriadne náročné a môžem odporúčať jedine to, aby ste od toho dali ruky preč. Táto vojna je vopred prehraná a asi najprirodzenejšou reakciou na takýto debakel je známy výrok z českej komédie: „A velebnosti, jdu blejt. "


napísal uni 7.10.2019
Páči sa mi! (+2)
2.0
Ohodnotiť
MEN OF WAR: ASSAULT SQUAD 2 - COLD WAR
+ obstojný sortiment jednotiek a už asi naozaj nič
- pofidérna kampaň, misie, ovládanie, grafika, účinok zbraní, AI, hrateľnosť, prezentácia, optimalizácia a vlastne celá hra


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Entertainment / Digitalmindsoft
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 12. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk