CONCRETE GENIE

CONCRETE GENIE

8.0

Maľuj všade, kde sa len dá

Recenzia na PS4 verziu

O Concrete Genie možno počujete prvýkrát práve pri čítaní tejto recenzie, no najnovší titul od Sony je v príprave minimálne od roku 2017. Totiž presne v tomto období bola ohlásená nová hra od amerického štúdia Pixelopus. Toto štúdio zo San Matea patrí medzi first-party štúdiá Sony, no zaradiť si ho môžete medzi tie, ktoré nemajú za sebou dlhý zoznam hier. Ide teda skôr o menší tím, ktorý sa dostal do povedomia v roku 2015 s hrou Entwined. Paradoxne som tento debutový titul recenzoval práve ja a v podstate náhodou som sa pustil aj do recenzovania druhej hry tohto štúdia. Autori sa po pomerne jednoduchej hre rozhodli ísť do o niečo komplexnejšjeho titulu, ktorý navyše bude riešiť silné a stále veľmi aktuálne témy. Z jednoduchého 3D koridoru sa tak presunuli do plnohodnotného 3D prostredia s plnohodnotným príbehom a zaujímavými hernými mechanikami. 

V podstate sa takto Concrete Genie prezentuje už nejaký čas. Aj napriek tomu, že hra je ohlásená už približne dva roky, veľkú pozornosť hráčov si nezískala. Sony ju totiž nejako výrazne netlačila, no zas nemôžeme očakávať marketing pre menšiu hru na úrovní trojáčkových titulov. Navyše síce ide o hru, ktorá rieši celkom zaujímavé a stále aktuálne témy, vo svojej podstate ale ide o značne artovú záležitosť, a tak určite nie je pre každého. Keď si spomeniem na Entwined, nie je to zas až také prekvapenie. Už vtedy tvorcovia ukázali svojho kreatívneho ducha, ktorého tentokrát poriadne rozvinuli. 

Concrete Genie
Concrete Genie Vizuál hry je zaujímavý.
Vizuál hry je zaujímavý.


Concrete Genie Dopĺňajú ho aj takéto pekné kresby.
Dopĺňajú ho aj takéto pekné kresby.


Concrete Genie Úvod kreslenia vyfarbovaním.
Úvod kreslenia vyfarbovaním.





V Concrete Genie sa ocitnete v koži chlapca Asha, ktorý sa musí vysporiadať s bežnými problémami väčšiny svojich rovesníkov. Jeho záľuba taktiež patrí medzi tie bežnejšie - veľmi rád kreslí, a tak stále so sebou nosí svoju knihu snov, ktorú neustále rozširuje o ďalšie výtvory. Najnovšie sa rozhodol zvečniť rybárske mesto Densk. To ale má najväčšiu slávu už dávno za sebou - ulice sú už nejaký čas prázdne, znečistené a temné, skrátka bez života. Teda nejaký život by ste tu predsa len našli. Okrem zvierat sa tu potuluje aj celkom početná detská partia, ktorej zmyslom, samozrejme, nie je zlepšiť súčasný stav. Denný program detí spočíva v robení zloby a prehlbovaní už tak zlej situácie v meste. Ash o ich neustálom šikanovaní vie, nakoľko sa stáva ich obeťou, pričom si to odniesla aj jeho kniha plná kresieb. Roztrhaná a zničená sa však dostáva pod kontrolu vánku, ktorý jednotlivé stránky odnesie až k neďalekému majáku - a presne tam sa začína vaša cesta.

Príbeh hry nie je najdlhší, pri bežnom tempe hrania môžete počítať s tým, že záverečné titulky uvidíte už po približne piatich hodinách. Práve z tohto dôvodu aj každá drobnosť môže čo-to prezradiť o príbehu. Na druhej strane, keďže ide skôr o detský príbeh, nie je veľmi zložitý a z veľkej časti je aj predvídateľný. To pri hre, ktorá je aj o príbehu, nie je dobré znamenie, no práve tu vstupuje do popredia aj druhý dôležitý prvok - art. Concrete Genie určite je umelecká hra, nakoľko kreslenie je veľmi dôležitá mechanika a celkové spracovanie to taktiež potvrdzuje. Ash síce rád kreslí aj sám, no práve vy budete tí, ktorí prevezmú jeho štetec a začnú tvoriť. Tohto cenného predmetu sa chopíte po príchode do spomínaného majáku, v ktorom Ash zistí, že jeho kresby nie sú len neživé veci na papieri, no majú obrovskú silu. Zisťuje, že to, čo nakreslí, dokáže ožiť a spolu s tým môže do opusteného mesta vrátiť život a farby.

Podivné postavičky na papieri dostávajú na stene život a za odmenu sú vašim veľkým pomocníkom. Postupom času získavate takzvaných džinov s rôznymi schopnosťami, ktoré sa vám skutočne zídu. Dokážu rozfúkať vietor, vytvárať elektrickú energiu, zapáliť oheň alebo jednoducho odsúvať predmety. Takáto kombinácia, samozrejme, znamená, že hra je plná rôznych menších puzzle, ktoré musíte vyriešiť, aby ste sa mohli posunúť ďalej. Densk je hlavne rozdelený na niekoľko dôležitých miest, ktorým postupne vdýchnete život. Primárne rozsvecovaním žiaroviek, no taktiež vyháňaním fialovej temnoty. Prekryť túto farbu však nejde len tak a aj tu potrebujete pomoc džinov - vďaka nim dokážete získať takzvanú super farbu. Tí vám však neponúknu farbu len tak zadarmo, ale musíte si ju aj zaslúžiť. Roztomilé postavičky totiž majú často svoje potreby, požadujú nakreslenie rôznych živých obrázkov a práve za ne dostanete odmenu v podobe spomínanej super farby a taktiež rôznej pomoci.

Autori tvrdia, že to, akého džina si vytvoríte, má priamy vplyv na jeho osobnosť. Overiť sa mi to nepodarilo, no minimálne viete rozhodovať o tom, či bude chodiť na dvoch nohách alebo na štyroch. Vaša zbierka všetkých možných tvarov a predmetov nie je od začiatku rozsiahla - po uliciach, strechách či dokonca kanáloch tak budete musieť hľadať a naháňať stránky z vašej roztrhanej knihy. Ak budete dostatočne vytrvalí, oživiť môžete kresby rôznych kvetov, motýle, slnko, mesiac, hviezdy, polárnu žiaru či dokonca huby alebo stromy. Približne v polovici progresu som si začínal hovoriť, že ak nepríde nejaká zmena, hra začne pomaly trpieť pomerne repetitívnou hrateľnosťou. Robiť to isté viac ako štyri či päť hodín len s malými obmenami by asi nikoho nebavilo. Našťastie ale zmena prišla a hra ukázala aj svoju ďalšiu stránku - Ash sa postupne začne učiť nové špeciálne schopnosti, ktoré využije ako pri pohybe, tak aj pri súbojoch. Ide o pekné oživenie, ktoré je navyše aj dobre spracované, aj keď značne krátke. Určite by si hra zaslúžila o niečo rozsiahlejšie využitie týchto možností.

Vizuálne je hra taktiež ladená do artu, postavy sú kreslené, animácie tváre len veľmi jednoduché. Hre to však dodáva svojský, aj keď nie úplne originálny štýl. Viaceré drobné herné mechaniky sú taktiež prevzaté z rôznych hier. Concrete Genie je ale originálne ako celok a to je v tomto momente podstatné. Na témy ako šikana či znečisťovanie prostredia sa hra pozerá spôsobom, ktorý ich môže priblížiť veľkej skupine hráčov. Fakt, že vývoj príbehu je celkom predvídateľný, je už vec druhá, no kombinácia kresby s vymyslenými postavičkami behajúcimi po stenách opustených budov a následná interakcia s nimi je skrátka zaujímavá. Tvorcovia na to šli svojsky, pričom celú atmosféru vylepšujú veľmi pekne spracované kresby, ktoré majú svoje miesto pri spomienkach a taktiež kvalitný soundtrack. Hra taktiež obsahuje dva VR režimy oddelené od hlavného príbehu, no vďaka nim sa môžete dostať bližšie k známym postavičkám v rámci mini hier.

Aj napriek tomu, že Concrete Genie je veľmi zaujímavou hrou s množstvom kvalít a aj nejakými nedostatkami, nepíše sa mi o nej ľahko, ak nechcem prezrádzať až príliš veľa. Hra sa dotýka vážnych a stále aktuálnych tém spôsobom, ktorý by som nečakal, no zároveň je to veľmi dobrá cesta, ako na ne upozorniť aj mladšie publikum. Otázne ale je, či mladší hráči budú mať vôbec záujem o hranie hry s hlbším významom. Sony tomu ale pravdepodobne verí natoľko, že hre pripravila kompletnú českú lokalizáciu - teda vrátane dabignu. Každopádne, ako som už viackrát spomenul, aj napriek tomu, že hra má príbeh s celkom predvídateľným vývojom, dôležitý je zvolený spôsob, ktorým sa ho autori rozhodli rozprávať. Cez kresby, ktoré ožívajú na stenách, ktoré síce potrebujú vás, no rovnako potrebujete aj vy ich. Táto symbióza prináša rôzne zaujímavé momenty, vďaka ktorým sa pomerne všedná hra stáva celkom zaujímavým dielom.

Concrete Genie
Concrete Genie Mapa skrýva všetky dôležité informácie.
Mapa skrýva všetky dôležité informácie.


Concrete Genie Vytvoriť môžete naozaj pekné obrazy.
Vytvoriť môžete naozaj pekné obrazy.


Concrete Genie Aj takto sa môžete venovať vašim džinom.
Aj takto sa môžete venovať vašim džinom.






napísal play3man 8.10.2019
Páči sa mi! (+5)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
CONCRETE GENIE
+ príťažlivý námet
+ dobre spracovaný koncept žijúcich kresieb
+ interakcia a spolupráca s džinmi
+ motivácia hľadať stratené stránky
+ český dabing
+ VR režimy
- predvídateľný vývoj príbehu
- súboje pôsobia len ako doplnok
- občas mierne mätúce ovládanie / kamera


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony / PixelOpus
Dátum vydania: 8. október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk