ERICA

ERICA

6.5

Filmové dobrodružstvo, ktorého ste súčasťou

Recenzia na PS4 verziu

Už je to nejaký čas, čo Sony prišla so svojou novou kolekciou titulov, ktoré sú určené predovšetkým na hranie v spolupráci s mobilným telefónom. PlayLink teraz ponúka viacero zaujímavých kúskov, ktoré sú určené buď na party hranie, no taktiež aj na zábavu hlavne počas dlhých zimných večerov. Sony PlayLink natoľko verí, že v začiatkoch prepracovala pôvodne veľmi úspešnú hru Singstar práve na titul spadajúci pod PlayLink. Netrvalo však dlho a Singstar sa takmer úplne stratil a upadol do zabudnutia, čo je rozhodne škoda. Každopádne, Sony sa rozhodla zamerať na iné tituly a tento trend sa snaží potvrdiť aj tým najnovším s názvom Erica.

Ako ste sa zrejme už dovtípili, hra je pomenovaná po hlavnej postave príbehu. Erica pritom vôbec nie je bežnou hrou, na aké sme momentálne zvyknutí, ale skôr interaktívny film v pravom slova zmysle. Nachádzajú sa tu skutoční herci a všetko sa odohráva v skutočných priestoroch. S týmto sa pri aktuálnej generácii až tak často nestretávame, no PlayLink ponúka priestor práve takýmto titulom, ktoré sú niečim výnimočné. A zároveň môžu byť zaujímavé aj pre tých, ktorí tradičné videohry až tak nemusia. Aj keď nejde o žiadnu novinku, ide o dobrý spôsob, ako k hrám dostať aj ďalšie skupiny ľudí.

Erica
Erica Interakciou budete môcť aj zapaľovať oheň.
Interakciou budete môcť aj zapaľovať oheň.


Erica Pár ťahov po displeji a kresba je hotová.
Pár ťahov po displeji a kresba je hotová.


Erica Rozhodovať sa budete môcť aj priamo v priestore.
Rozhodovať sa budete môcť aj priamo v priestore.





Aj keď vyslovene nebažím po takomto štýle hier, patrím medzi tých, ktorí s nimi nemajú problém. Skôr ich beriem ako príjemné rozptýlenie od rýchleho kolotoča veľmi podobných titulov. Zmena je teda dobrá a presne s tým som šiel aj do hrania s Erikou. Erica teda mapuje príbeh rovnomennej hlavnej postavy, ktorá si so sebou nesie silnú traumu z detstva. Síce na pohľad vyzerá ako obyčajné mladé dievča, no rozhodne ním nie je, čo zistíte veľmi rýchlo. Dlhodobo ju trápia zlé sny, v ktorých sa stále vracia do momentu vraždy jej otca. Sny v tomto prípade nie sú len obyčajnými výmyslami, ale pomáhajú odhaliť skutočnú pravdu. Výkony hercov sú v celom filme pomerne dobré, držia si svoj štandard a nekazia postupné budovanie atmosféry. Predovšetkým predstaviteľka postavy Eriky (Holly Earl) zvláda svoju úlohu naozaj dobre, čo môže byť podporené aj tým, že má za sebou aj úlohy v iných známych filmoch. Podobne je na tom aj jej filmový otec Peter (Brian F. Mulvey), ktorý si zahral napríklad vo filme Fantastické zvery a ich výskyt. 

Nakoľko ide o interaktívny film, je pochopiteľné, že jedna z vecí, ktorá ma najviac zaujímala, boli možnosti interakcie a nakoniec to, aký veľký vplyv majú vaše rozhodnutia na celkový vývoj príbehu. Erica ponúka niekoľko rôznych koncov, presný počet neviem, no malo by ísť o približne štyri či päť koncov. S interaktívnymi hrami už nejakú skúsenosť máme, je ich stále viac a taktiež existuje hneď niekoľko veľkých hier, ktoré sú od základov vytvárané s myšlienkou zasahovať do príbehu. Erica má, samozrejme, ten istý zámer, no nie je obsiahnutý v takej miere. V prvom rade si treba uvedomiť, že ide o hraný film, a teda natočiť interaktívne dobrodružstvo môže byť v istých veciach o niečo náročnejšie ako pracovať s virtuálnym prostredím. Druhou dôležitou vecou je dĺžka. Erica má len necelé dve hodiny, takže priestor na veľké množstvo zásadných rozhodnutí tu nie je. Aj napriek tomu ale je ponuka interakcie na dobrej úrovni.

Možností je často hneď niekoľko a viackrát viete zásadne ovplyvniť príbeh. Nepovedal by som ale, že rozhodnutia, ktoré spravíte hneď na začiatku, by mali mať priamy vplyv na koniec hry. Všetky zásadné veci sa odohrávajú až v druhej polovici hry, zatiaľčo prvá dáva skôr priestor na spoznávanie postáv. Tu sa viete na základe vašej voľby dostať k vetvám, ktoré vám ukážu niečo iné, a tak dostávate lepší prehľad o tej či onej osobe. To sa vám síce nemusí zdať dôležité, no neskôr tieto informácie môžete potrebovať, prípadne ovplyvnia vaše rozhodnutia.

Ako som spomenul už v úvode, PlayLink je zameraný na hranie cez mobilné zariadenie. Aj Erica tak dostala vlastnú mobilnú aplikáciu pre Android a iOS, ktorá premení váš telefón na ovládač. Hra sa síce dá hrať aj s DualShockom, no osobne mi pripadalo pohodlnejšie práve ovládanie na dotykovej obrazovke mobilu. V prípade DualShocku je použitý touchpad, ktorý je síce presný, no je predsa len menší. S reakciami som pritom nemal žiadny zásadný problém, odozva bola bez problémov akceptovateľná.

Okrem výberu možností pri rozhovoroch interakcia spočíva napríklad aj v používaní zapaľovača, púšťaní vody, otváraní zásuviek, utierania hmly z okien či prachu z predmetov. Taktiež musíte po obrazovke hľadať dôležité miesta a pri sledovaní osôb sa skrývate či vykúkate spoza dverí. Možností je tu skrátka dosť a tu by som hre v podstate nemal čo vytknúť. Najväčšou slabinou, kde stráca aj najviac bodov, je podľa mňa príbeh. Ten síce nie je vyslovene zlý, no je slabý, často predvídateľný. Chápem, že pracovať s príbehom v interaktívnej forme ešte nie je jednoduché, ale skrátka sa na toto v hre musíte pripraviť.

Erica nie je vôbec zlý doplnok do PlayLink ponuky hier. Hoci nejde o žiadny trhák a ani prelomový zážitok, ide o solídny pokus o skutočne hraný interaktívny film. Má niekoľko slabín, no aj napriek tomu dokáže zaujať. Možnosti volieb je na celkovú stopáž dostatok, aj keď tie najdôležitejšie voľby vás čakajú až takmer na samom konci. Keby bola Erica predávaná napríklad za 30 €, hodnotenie, by bolo naozaj nízke, nakoľko by tejto sume nezodpovedala dĺžka a taktiež kvalita. Sony za ňu však na PlayStation Store chce 10 €, čo je oveľa zaujímavejšia ponuka, ktorá už približne zodpovedá tomu, čo dostanete. Ak teraz váhate, v akcii za cenu jedného lístka do kina po nej môžete bez problémov skočiť.

Erica
Erica Herecké výkony sú obstojné.
Herecké výkony sú obstojné.


Erica Ak nezvolíte žiadnu možnosť, postava bude mlčať.
Ak nezvolíte žiadnu možnosť, postava bude mlčať.


Erica Spomienky sa vám budú často prelínať.
Spomienky sa vám budú často prelínať.






napísal play3man 24.10.2019
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
ERICA
+ dobrý pokus o skutočne hraný interaktívny film
+ solídne výkony hercov
+ dobre zapracované interakcie
- veľká časť rozhodnutí je len naoko
- slabší, predvídateľný príbeh
- chýbajúca lokalizácia


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PS4 Pro

Vývoj: Sony Interactive Entertainment Europe / Flavourworks
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 19. august 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Recenzia: Erica (65) 24.10.2019
| Erica 24.10.2019
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19446)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk