CAT QUEST II

CAT QUEST II

8.5

Ako psíček s mačičkou kráľovstvo zachránili

Recenzia na PC verziu

V známej rozprávke o psíčkovi a mačičke dvaja chlpáčikovia piekli tortu a nedopadlo to práve najslávnejšie. Bolo to ale naozaj zábavné dobrodružstvo, ktoré sme ako deti milovali a kedže v každom z nás kúsok dieťaťa pretrváva, milujeme ho dodnes. Cat Quest 2 sa bude snažiť toto hravé dieťa v nás znovu prebudiť prostredníctvom dvoch chlpatých hrdinov na ich ceste k odvráteniu vojny medzi psami a mačkami.

The Gentlebros po druhýkrát priniesli dobrodružstvo v rozprávkovej krajine Felingrad, kráľovstve mačiek. Neskôr sa však pozrieme aj do sveta Lupus, kde žijú a vládnu psi. Novinkou tak oproti prvému dielu je, že tentoraz nehráme za osamelého hrdinu, ale chopíme sa hneď dvoch postavičiek, ktoré by za bežných okolností mali stáť na opačných stranách barikády. Dvaja králi znepriatelených kráľovstiev musia spojiť svoje sily, pretože na ich tróny zasadli zlý Lioner a Wolfer. A v temnotách sa ukrýva ešte oveľa väčšie zlo...

Cat Quest II
Cat Quest II A tak sa psíček s mačičkou vydali na cestu...
A tak sa psíček s mačičkou vydali na cestu...


Cat Quest II Hlavné mňausto mačacieho kráľovstva Felingrad.
Hlavné mňausto mačacieho kráľovstva Felingrad.


Cat Quest II Pozrieme sa do púštneho kráľovstva Lupus.
Pozrieme sa do púštneho kráľovstva Lupus.





Po kratučkom zoznámení sa s maličkým mačacím duchom Kirrym, ktorý vás ako poradca bude sprevádzať celou hrou, sa teda chopíte zbrane a hneď vás čaká prvý, malý a jednoduchý dungeon. Tu stretávate prvé monštrá, naučíte sa používať pasce na ničenie iným spôsobom nezraniteľných nepriateľov, aj sa pri špeciálnom oltári naučíte prvé kúzlo. Pozbierate peniaze z porazených príšeriek, naberiete prvé skúsenosti a vyskúšate si v sólo hraní aj prepínanie medzi oboma postavami. Boje sú tu veľmi jednoduché, je to len kombinácia jedného útoku a načasovaného uhýbania.

V bludisku nájdete aj pár truhličiek s peniazmi a výbavou, ktorá je pre oboch hrdinov spoločná. Pri výbere, čo bude jeden alebo druhý nosiť, vás neobmedzuje nič, okrem vášho rozhodnutia, na čo sa bude psík a mačička špecializovať. Toto bude dôležité v neskorších fázach hry, keď sa naučíte viac kúzel a objavíte viac druhov zbraní. Na výber sú obrovské sekery a palcáty, rýchlejšie, ale slabšie dýky a meče aj kúzelnícke palice na útok na diaľku. Trocha mi v hre chýbali klasické strelné zbrane, ako je luk alebo kuša, ponuka je ale na taký jednoduchý súbojový systém vlastne dostačujúca. Každý chlpáč môže používať štyri kúzla, manu potom dopĺňajú udieraním do nepriateľa. V hre nie sú žiadne fľašky na obnovu života či many, takže je určite dôležité mať u seba kúzlo na liečenie. Okrem toho sa naučíte metať blesky, rozpútať ohnivú smršť alebo dočasne navýšiť silu vašich útokov. A to aj vylepšovaním vašej výbavy a kúzel.

Brnenie a helmu si môžete vylepšiť u mačičky Kit Kat, zbrane potom neskôr u psa-kováča Hotto Dogga. Kúzla zas vylepšujete pri obrovskom klbku vo veži mágov. Zbrane a zbroj môžete ale vylepšovať aj v rôznych bludiskách, ktorých je v krásne spracovanom svete Felingradu a Lupusu veľmi veľa. Do niektorých sa môžete pozrieť hneď, iné sú síce prístupné, ale na ich prekonanie  je odporúčaný vysoký level alebo špeciálna schopnosť chodiť po vode. Stačí, ak v truhlici nájdete rovnaký predmet, aký máte u seba v inventári a ten sa automaticky vylepší o jednu alebo viac úrovní, podľa toho aká je úroveň bludiska, v ktorom ste predmet našli.

Len je škoda, že u seba musíte nosiť všetky veci, ktoré ste pri svojom putovaní našli a ak ich nepoužívate, nedajú sa predať, ani sa ich neviete nijako inak zbaviť. Takto potom zaberajú zbytočne miesto v inventári, ktorý síce nie je nijako obmedzený, ale pri manipulácii s predmetmi medzi dvomi hrdinami je v tom občas trochu chaos. Ale aby nedošlo k omylu, nečakajte žiadnu RPG s hromadou štatistík, presným počítaním najvhodnejšej zostavy a kopou grindu pre dosiahnutie požadovanej úrovne na použitie nejakej fantastickej zbrane. Hra je v jadre skôr adventúra podobná starším Zeldám, aj keď zbrane a zbroj majú svoje štatistiky pre útok, obranu, silu mágie či navýšenie zdravia.

Okrem ruín a jaskýň nájdete v hernom svete aj veľa vedľajších úloh, z ktorých niektoré sú skutočne zábavné a nápadité. Stretnete tak napríklad The Doge-Knighta, ktorý vás požiada o pomoc s polapením zločinca Two-Furface. Za odmenu sa potom môžete pozrieť do jeho Bark Cave. Alebo v inej úlohe budete doručovať meč vojakovi, ktorý sa chystá na obranu Purrmaha Beach, či stretnete postavičku s menom Meowruto. Svet je tak obsahom doslova posiaty, nikdy sa mi nestalo, že by som blúdil krajinou a dlho nič neobjavil, všade sa nájde jaskyňa na preskúmanie, ruiny s priestorovou hádankou na vyriešenie či vedľajšia úloha, ktorá vyčarí úsmev na perách vkusným vtipom či narážkami na popkultúru. To všetko odmenené bohatou nádielkou zlatiek a skúseností alebo vylepšeným predmetom v inventári.

Rozhodne netreba hľadať v hre hlbší príbeh či nebodaj prepracovaný folklór. Príbeh je jednoduchý, klasický boj dobra so zlom, psa s mačkou, o sile priateľstva a márnosti v honbe za mocou. Hra vám nechce vohnať slzy do očí, ani vás donútiť premýšľať nad nekonečnom vesmíru a času - aj keď tam hra nahliadne. Jej úlohou je prebudiť vo vás to malé dieťa, ktoré milovalo knižku o psíčkovi a mačičke a pousmiať sa nad vtipne pomenovanými lokalitami v hre či množstvom slovných hračiek, ktoré sa na vás valia pri každom dialógu.

Cat Quest II
Cat Quest II Two-Furface, zhniješ vo väzení za svoje zločiny!
Two-Furface, zhniješ vo väzení za svoje zločiny!


Cat Quest II V hre čakajú aj mocní bossovia.
V hre čakajú aj mocní bossovia.


Cat Quest II Veľa postavičiek v hre je inšpirovaných japonskou kultúrou.
Veľa postavičiek v hre je inšpirovaných japonskou kultúrou.





Hre vlastne nie je veľmi čo vytknúť. To čo ponúka, teda humor, rozkošné vtipy a slovné hračky, prieskum a prekonávanie priestorových hádaniek, robí vo väčšine prípadov excelentne. Takisto súboje sú síce jednoduché, ale zábavné, zdravo obťažné, aj keď pre skutočne ostrieľaných hráčov by sa zišla voľba vyššej náročnosti. V kooperácii, samozrejme, zábava prudko stúpa, či už hráte spolu s priateľkou/priateľom, alebo si zahráte so synom či dcérkou. Tu naopak nižšia obťažnosť a jednoduchá hrateľnosť padne vhod. Oproti tomu ako psíček a mačička piekli tortu toto dobrodružstvo teda dopadlo oveľa uspokojivejšie. A ak sa vám druhý vstup do sveta Felingradu pozdáva a chcete viac, ako bonus autori na konci záverečných titulkov rovno naznačujú tretí diel. Už teraz sa neviem dočkať!


napísal DeCain 14.11.2019
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
CAT QUEST II
+ rozkošný svet mačiek a psov
+ jednoduchý, ale veľmi pekný art štýl
+ dobre vyladená hrateľnosť vhodná aj pre mladších hráčov
+ lokálna aj online kooperácia
+ veľa vtipných narážok na popkultúru
+ zábavné vedľajšie úlohy
- jednoduchý a predvídateľný príbeh
- pre ostrieľaných hráčov priveľmi jednoduché, chýba výber obťažnosti
- nemožnosť predať nepotrebné veci z inventára
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i3-2100 CPU 3,1 GHz, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 520, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: PQube Limited / The Gentlebros
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 24. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk