BUBBLE BOBBLE 4 FRIENDS

BUBBLE BOBBLE 4 FRIENDS

6.5

Bub a Bob sú po rokoch späť

Recenzia na Switch verziu

Mohlo by sa zdať, že sú hráči veľmi nerozhodní. Tak chceme zmeny v zabehnutých sériách, či nie? Raz je to áno, inokedy zas nie, kto sa v tom má vyznať? A pritom závisí od hier samotných. Sú série, ktoré vychádzajú možno aj každý rok, no príliš sa neposúvajú. Tam je pochopiteľné, že časť herného publika volá po zmenách. Potom tu máme aj série, v prípade ktorých na nové časti čakáme roky, niekedy možno aj dlhšie. V týchto prípadoch by sme boli najradšej, ak by nám aj nová časť priniesla hrateľnosť, ktorú sme si obľúbili kedysi.

Séra Bubble Bobble zažila najväčšiu slávu v roku 1986, keď vyšla jej prvá časť a podmanila si hráčov naprieč platformami. Dočkali sme sa mnohých portov, niekoľkých spin-offov a aj pokračovaní, no aj tak bolo o nej relatívne dlho úplné ticho. Vlastne je to už takmer 10 rokov a aj to bola len mobilná hra. Asi sa ani nedivíte tomu, že fanúšikovia série, dnes už teda naozaj starší hráči, sa potešili, keď japonská spoločnosť Taito oznámila pokračovanie. To dostalo názov Bubble Bobble 4 Friends a už názov naznačil, o čo tu najmä pôjde. Okrem zamerania na hranie s priateľmi však fanúšikovia nechceli žiadne ďalšie experimenty. Chceli len klasickú zábavnú hrateľnosť zo starej školy.

Potešujúce je, že sa to autorom podarilo. Hra je jednoduchá, ponúka okamžitú hrateľnosť a ak si odmyslíme modernejšiu grafiku, je to v zásade to isté, čo bola aj prvá časť. Opäť je tu dvojica dráčikov – Bub a Bob. Tentoraz po ich boku stoja aj Peb a Pab. Na jednej konzole tak spolu môžete hrať až vo štvorici. Okrem toho tu však je aj jednoduchý príbeh, ktorý vám viac prezradí o tom, čo robia vaše hračky v noci, keď spíte. Vy možno o niečom snívate, no pod posteľou či vedľa nej prebiehajú boje a ani o tom netušíte. Niežeby Bubble Bobble 4 Friends bola akčná hra a na príbehu vlastne ani nezáleží, len tomu celému dáva zámienku.

Bubble Bobble 4 Friends
Bubble Bobble 4 Friends Hra sa nesie presne v duchu prvej časti, len s modernou grafikou.
Hra sa nesie presne v duchu prvej časti, len s modernou grafikou.


Bubble Bobble 4 Friends Musíte odhaliť slabinu bossov.
Musíte odhaliť slabinu bossov.


Bubble Bobble 4 Friends Príbeh je tu len do počtu.
Príbeh je tu len do počtu.





Hrateľnosť je naozaj klasická a spočíva v množstve menších levelov. Každý z nich je vlastne reprezentovaný jednou obrazovkou, kde vidíte svoju postavu (prípadne svoje postavičky) a musíte sa vysporiadať so všetkými nepriateľmi, ktorých máte pred sebou. Aj napriek tomu, že ovládate dráčika, nechrlí oheň a je veľmi zraniteľný. Stačí totiž len jeden dotyk s nepriateľom a prídete o život. Musíte si tak dávať veľký pozor, čo je čoraz častejšie, keď nepriateľov na mape pribúda, sú rýchlejší a tiež agresívnejší. Niekedy vás hra priamo tlačí do situácií, kedy na vás naraz zaútočí presila, takže sa musíte poriadne obracať. Ak totiž stratíte všetky životy, prichádzate o celé svoje doteraz nahraté skóre. Ale lepšie ako Game Over.

Oheň síce nechrlíte, ale dokážete chrliť bublinky. To nie je typická vlastnosť drakov, ale vychádza to z prvej časti. Do týchto bubliniek totiž musíte chytať nepriateľov a až potom ich môžete zničiť tým, že bubliny prepichnete. Musíte vedieť správne bubliny vychrliť tak, ako ste presne lapili nepriateľov, inak vám ujdú. Prvé levely sú ale dostatočne jednoduché na to, aby si hru a jej mechanizmy osvojil každý, dokonca aj nehráči. Takže kedykoľvek dokážete odpojiť Joy-Cony, dať ich do rúk ľuďom okolo a hráte spoločne.

Postupne hra začne pridávať ďalšie elementy a aj hrozby a nástrahy v prostredí, ktorým sa musíte vyhnúť. Jedným z najvýraznejších mechanizmov sú vzdušné prúdy. Tie ovplyvňujú pohyb bublín v leveli. Takže môžete mať v pláne trafiť nepriateľa, no vietor vám bublinu odfúkne inam. Musíte sa tak naučiť, ako to využiť vo svoj prospech. Veľká časť hry je totiž zameraná na to, že sa na niektoré miesta bežne nedokážete dostať. Musíte tam tak vyskákať po bublinách a využiť to, ako sa pohybujú. Len si taktiež musíte dávať pozor na to, že bubliny majú časovo obmedzenú trvanlivosť, tak aby vám nepraskli pod nohami, keďže takto jednoducho skončíte v ostňoch.

Najvýraznejšou novinkou v hre sú schopnosti, ktoré postupne získate. Celkovo ich je tu päť a naozaj sa líšia. Môžete napríklad svoje bubliny prerobiť na časované bomby a naraz sa jedným výbuchom zbavíte viacerých nepriateľov. Taktiež môžete dočasne zastaviť vietor, prípadne zrýchlite pohyb svojej postavičky. Každý hráč si vie zvoliť vlastnú schopnosť a takto si to v tíme viete vhodne nakombinovať. Navyše schopnosti dokážete aj levelovať a dosť netradičným spôsobom. V niektorých leveloch nájdete bubliny s jedným z písmen slova EXTEND. Ak ich v danom svete vyzbierate všetky a porazíte bossa na záver, získate upgrade.

Celkovo tu nájdete stovku levelov (vrátane tých nových na vyššej obťažnosti), čo možno nepôsobí ako malé číslo, no aj tak hru prejdete pomerne rýchlo. Vlastne som to celé dal za dva večery pred spaním. To však naznačuje aj fakt, že sa hra ťažko vypína. Levely sú pomerne krátke a aj kvôli tomu si často budete hovoriť, že dáte ešte jeden a až potom to vypnete. Nakoniec ale skončíte s tým, že sa takto dopracujete do polovice hry na jeden šup. To je pre hru vždy skôr poklona. Bossovia tu nie sú nejako nároční. Každý má svoju schému útokov, ktorú si musíte osvojiť a potom už len útočiť, keď sa otvorí diera v obrane.

Keďže hra neponúka nič ďalšie navyše (žiadne režimy, minihry a podobne), nájdete tu aspoň jeden zaujímavý bonus, ktorý vám chce predĺžiť chvíle, ktoré s ňou strávite, pričom presvedčí hlavne nostalgikov. Nájdete tu totiž kompletnú verziu prvej Bubble Bobble hry z roku 1986 s jej všetkými 100 levelmi a tiež všetkými koncami. Môžete si ju zahrať aj vo dvojici, kde zabaví asi najviac a hlavne je tak jednoduchšia. Jednotka je totiž náročnejšia ako 4 Friends. Sami uvidíte, kam sa vám až podarí dostať.

Bubble Bobble 4 Friends
Bubble Bobble 4 Friends Súčasťou je aj kompletná prvá časť.
Súčasťou je aj kompletná prvá časť.


Bubble Bobble 4 Friends Hardcore levely vedia ponúknuť aj výzvu.
Hardcore levely vedia ponúknuť aj výzvu.


Bubble Bobble 4 Friends Najviac zábavy si užijete vo dvojici.
Najviac zábavy si užijete vo dvojici.





Už skôr som naznačil, že je 4 Friends vlastne len kópiou konceptu jednotky v modernejšej grafike a tak to naozaj je. Vizuálny štýl je jednoduchý, kopíruje prvú časť a akurát jej pridáva oveľa viac pixelov a trochu viac hĺbky obrazu. Pôsobí to síce trošku infantilne, ale stále je to veľmi milé. Taito novou hrou pekne vystihli ducha série. Rovnaké je to prakticky aj v oblasti audia, kde je napríklad hudba len modernejším spracovaním tej pôvodnej z prvej, takže budete opäť počuť niečo veľmi dobre známe. Pôvodná hra samozrejme beží v originálnom audiovizuálnom spracovaní.

Ja sám som si Bubble Bobble 4 Friends veľmi užil a páči sa mi, že vývojári veľmi nešpekulovali a priniesli koncept prvej hry v modernejšom kabáte, pričom k nemu pridali len minimum nových elementov. To málo, čo tu pribudlo, však hru pekne spestruje. Nie je to nejaká extra trieda či hra, za ktorou by ste sa hneď mali hnať do obchodu, no naozaj zabaví. Vyššia obťažnosť s novými levelmi vie ponúknuť slušnú výzvu pre ostrieľaných hráčov a tá základná je zas vhodná pre nováčikov. Najviac hre ale škodí úplne šialená cena 40 eur. Aj polovica by bola na zváženie, ale toto je priveľa.


napísal matus_ace 19.11.2019
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
BUBBLE BOBBLE 4 FRIENDS
+ stále chytľavá hrateľnosť
+ štandardné levely vhodné pre každého, hardcore levely poskytnú výzvu
+ zaujímavo riešené upgrady schopností
+ kooperácia
+ súčasťou je kompletná prvá hra v automatovej verzii
- takmer žiadna znovuhrateľnosť
- niekomu môže chýbať viac noviniek
- nezmyselne vysoká cena


RECENZIE HRÁČOV
PS4
Switch
PC

Vývoj: Taito Corporation
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 19. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19518)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk